Sidran

glasnost
Posts: 396
Joined: 20/08/2003 00:00

#1 Sidran

Post by glasnost »

Izetbegoviceva izabrana djela vazna su zato sto su kao jedna sehara puna argumenata, puna dokaza o tome kako nikako ne mozemo biti isti, makar koliko Oslobodjenje sa svim svojim genijalnim novinarima ˝tandara-mandara˝ izjednacavalo i u isti sepet trpalo SDS, HDZ i SDA.

(Abdulah Sidran, bosnjacki akademik, na promociji ˝Izabranih djela Alije Izetbegovica˝ u Tuzli; Dnevni avaz)



ZA RAZMIŠLJANJE

Piše: Mirko ŠAGOLJ

13/08/05


Svaka čast, Sidrane!


Od Abdulaha Sidrana čovjek može očekivati i doživjeti svašta: i da napiše dobru pjesmu, i da dobro slaže, i da dobro popije, i da dobro lane, i da se dobro proda... Nedavnu promociju “Izabranih djela Alije Izetbegovića” iskoristio je, između ostalog, i za to da dobro slaže na račun “Oslobođenja” i njegovih novinara i da ih dobro uvrijedi. Kako prenosi jedan dnevni list, poznat po tome da nema rubrike za kulturu a obožava Sidrana, Sidran je na toj promociji optužio “Oslobođenje” da “izjednačava i u isti sepet trpa SDS, HDZ i SDA”, a novinare “Oslobođenja” nazvao “genijalnim tandara-mandara novinarima”.


Sidran vrlo dobro zna ko je ove tri nacionalističke stranke strpao u isti sepet. Kad su osnovane 1990. godine i počele se boriti za vlast, današnji Akademik je tada bio politički veoma angažirani Markovićev reformista i također učestvovao u borbi za vlast, zajedno s Nemanjom (Emirom) Kusturicom, Nenadom Kecmanovićem, Draganom Kalinićem... (Valjalo bi pronaći jedan Sidranov intervju NIN-u iz tog vremena, da bi neke stvari oko njega bile malo jasnije onima koji ga dovoljno ne poznaju). Kad su tri spomenute nacionalističke stranke dobile izbore, tada su se njihovi lideri Radovan Karadžić, Stjepan Kljuić i Alija Izetbegović pobjedonosno zagrlili i - stupili na vlast. Novinari “Oslobođenja” su se zgražavali nad tom činjenicom i kad su upravo ti lideri htjeli da ih stave pod svoju komandu i upregnu u svoja zaprežna kola, energičnim protestima ispred zgrada tadašnje Vlade i Skupštine BiH, i uz podršku demokratske javnosti, taj nasrtaj su odbili i obranili svoju vanstranačku poziciju za koju su se još ranije opredijelili.


Kad je počela opsada Sarajeva, novinari i drugi radnici “Oslobođenja” prvi su probili barikade i došli na svoja radna mjesta u Neđariće. Grad je bio pod opsadom, svi kiosci su bili opljačkani i polupani, zgrada se nalazila bukvalno 100 metara udaljena od položaja Karadžićevih četnika, ali sve to nije spriječilo ove hrabre ljude da svaki dan izdaju novinu i sami je po ulicama grada prodaju. Sidran se može sjetiti, ako hoće, da su najveći redovi u gradu bili za hljeb i za “Oslobođenje”. Mnogi naši sugrađani su mi govorili tada: “Kad vidim da je “Oslobođenje” izašlo, ja sam siguran da četnici nisu prodrli u grad”.


I Sidran je imao svoju ulogu u ratnom “Oslobođenju”. Kad je odlučio da, ko nekad Nazor, izađe na slobodnu teritoriju kroz tunel u Hrasnici, tadašnja urednica “Oslobođenja” Gordana Knežević i ja smo ubijedili Ratni kolegij da nam Sidran sa “slobodne teritorije” svakodnevno šalje tekst, a mi ćemo njemu plaćati po 100 maraka po tekstu. Teškom mukom smo ubijedili kolege da to prihvate, jer su svi tada radili mjesečno za šteku cigareta koja je koštala oko 100 maraka. Da ne dužim, Sidran je, u nastojanju da što više maraka uzme, tek nakon 12. nastavaka stigao do tunela na Dobrinji. Sjećam se, u dva nastavka je opisivao tadašnjeg komandanta Dobrinje Ismeta Hadžića Muteveliju. Cijeli jedan nastavak od 100 maraka posvetio je ćulahu koji je na glavi nosio Hadžić - te kako mu stoji s ove, te kako s one trane, te kako kad ga Sidran, onako nizak, pogleda odozdo... Kad su članovi Kolegija shvatili šta Sidran, zapravo, tim razvlačenjem postiže, ultimativno su zahtijevali da mu se, nakon, čini mi se, 33 nastavka, suradnja otkaže.


I povodom ovog Sidranovog “komplimenta” “Oslobođenju” i njegovim novinarima, sjetio sam se jednog svog razgovora s Rodoljubom Čolakovićem. On je bio došao u sukob s tadašnjim ideologom SKBiH Hrvojem Ištukom oko nakane da se snimi neka ratna TV serija. Pun gorčine, rekao mi je u svom kabinetu u Palati Federacije na Novom Beogradu: “Ali, ja neću kamenom na svoju partiju, ja na svoju partiju ne mogu kamenom.” Tu izjavu sam dobro upamtio.


A, eto, Sidran na svoju hoće i može. “Oslobođenje” je njemu cijelog života bilo neka vrsta partije.


Volio bih kad bi Sidran svoju tvrdnju o tome da “tandara-mandara” novinari “Oslobođenja” u isti sepet trpaju SDS, HDZ i SDA, potkrijepio makar jednim jedinim dokazom. Nemaju novinari “Oslobođenja” uopće potrebe da to rade. Pa, te stranke su se same strpale “u isti sepet” i 1990. i 2004. godina i sad se u njemu nalaze. Kako se koja od njih u tom “sepetu” osjeća i snalazi, to je njihov problem. Najgore je, Sidrane, to što od tog sepeta teško strada - narod.

Bez obzira na sve, ja ću i dalje s merakom recitovati tvoje sjajne stihove iz naših zajedničkih studentskih dana: “Travnjaci mirno, prolazi vojnička majka Šuhra”. Nisi ti jedini umjetnik čiji karakter nije na visini njegovog umjetničkog djela.


Image
User avatar
Fair Life
Posts: 14219
Joined: 02/03/2004 00:00

#2

Post by Fair Life »

Sidran... nekad neko, danas... kita.
hananah
Posts: 5482
Joined: 06/01/2004 00:00
Location: Sarajevo

#3

Post by hananah »

Davno sam skontala da se "zvijezda" kao i pametan covjek treba povuci onda kad osjeti da "pada", cini mi se da Sidran ovo nikad nije skontao :(
El_Comunista
Posts: 223
Joined: 06/07/2005 16:37

#4

Post by El_Comunista »

Tipican primjer kako jedan sjajan pjesnik moze postati lose oruzje jedne pogresne politike i kako se brzo moze okrenuti gdje vjetar puse :roll:
dr.
Posts: 436
Joined: 04/06/2005 13:32

#5

Post by dr. »

Sidran, sigurno jedan od najvecih bh. intelektualaca.
User avatar
Fair Life
Posts: 14219
Joined: 02/03/2004 00:00

#6

Post by Fair Life »

dr. wrote:Sidran, sigurno jedan od najvecih bh. intelektualaca.
... i ispichutura.

Blazena alkoholna isparenja...
dr.
Posts: 436
Joined: 04/06/2005 13:32

#7

Post by dr. »

Fair Life wrote:
dr. wrote:Sidran, sigurno jedan od najvecih bh. intelektualaca.
... i ispichutura.

Blazena alkoholna isparenja...
Interesantno je da je postao ispicutura tek nakon kritika upucenim Oslobodjenju. :-)
User avatar
Fair Life
Posts: 14219
Joined: 02/03/2004 00:00

#8

Post by Fair Life »

Da, da... tek kad postane ocito da su maligani uzeli svoj danak "u pameti"... i moralu, dakako.
Last edited by Fair Life on 15/08/2005 02:29, edited 1 time in total.
No_Comment
Posts: 835
Joined: 17/06/2005 22:43

#9

Post by No_Comment »

Bio i ostao jedan od najvecih...
User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#10

Post by Vodenjak »

dr. wrote:Sidran, sigurno jedan od najvecih bh. intelektualaca.
Sidran je mozda intelektualac, Sidran je sigurno dobar pjesnik, ali je, vise od svega toga, Sidran definitivno jedna pizda od covjeka!

Ovo mu nisu prvi ispadi ove vrste!
Dovoljno je bilo u rahmetli hefticniku Ljuljanu procitati neke od njegovih nacionalno debelo obojenih tekstova ispunjenih hvalospjevima prema "najvecem demokrati Balkana" i prema svima onima koji su ga okruzivali. Pa onda slusati njegove, zestokom kritikom prema istim prozete komentare, u Hadzifejzovicem CD-u i na kraju procitati ovu njegovu izjavu o Oslobodjenju!

Dvije su stvari moguce kod Sidrana:
Ili je Sidran sitni shicardzija koji se prodaje za jeftinu lovu ili bi mu neko, kome vjeruje, trebao savjetovati da se nikad vise ne petlja u politiku, da nijedan stih ne pishe o ljudima i njihovim bitisanjima, da se prebaci na leptiriche i cvjetice, mora i livade...

Ali, da imalo digniteta ima kao covjek, shvatio bi da Oslobodjenje nije samo novina, da Oslobodjenje nije samo neka tamo skupina slabo placenih novinara, da Oslobodjenje nije zuta stampa po kojoj se moze istresati ko kako hoce, vec da je Oslobodjenje simbol borbe protiv fashizma jos od "onih" dana, da je Oslobodjenje simbol prkosa gradjana Sarajeva cetnickoj agresiji, da je Oslobodjenje nada i sansa da nas dnevni i kojekvi sve ne avazi ne odvuku u provaliju malogradjanstine, podlosti, lazi, primitivizma i kriminala!

Isti ovi, koje Sidran brani da nisu isti kao "njihovi", unistili su, samo za ovih desetak-petnaest godina, sve ono za sta i u ime cega su se ljudi Bosne i Hercegovine borili! Nema ni traga od one gradjanske, jedinstvene, suverene, nedjeljive i kakve sve jos ne Bosne i Hercegovine za kakvu su nas izvukli na referendum da se opredijelimo, pa onda svoje guzice obrisali istim tim glasackim papiricima.
Nema vise Armije Bosne i Hercegovine, nema nijednog autoriteta, izgradjenog u odbrambenom ratu jer ili je u Hagu, ili je rahmetlija ili je negdje duboko u sjeni lopovluka i kriminala kojeg probrani vrse od prvog dana ranih devedesetih.

Jos je malo toga ostalo sto treba da sruse pa da mogu da aguju i beguju u svojim prchijama okruzeni stadima svojih ovchica!
U ovom su slucaju jednim udarcem dvije muhe sredili.
Za jeftine pare su kupili covjeka, koji je sam za sebe mogao postati institucija, da srushi jednu drugu, mnogo vecu i za narod i drzavu Bosnu i Hercegovinu mnogo znacajniju!
BECHO
Posts: 2446
Joined: 03/02/2003 00:00
Location: Zürich, CH

#11

Post by BECHO »

Kako vam malo treba da ga ne volite! :D
Settler
Posts: 873
Joined: 31/07/2005 17:07

#12

Post by Settler »

Najveći bosanski pjesnik i veliki čovjek.
User avatar
Mahalac
Posts: 2748
Joined: 19/11/2002 00:00
Location: Anarhija all over...

#13

Post by Mahalac »

No_Comment wrote:Bio i ostao jedan od najvecih...
:roll: Slazem se.

Ne znam samo sta je to u alkoholu ali je istina da razvija i potjece intelegenciju. Klasican primjer je prof.Durakovic za kojeg imam isto misljenje kao i prema Sidranu a oni koji ga znaju, znaju i to da je najpametniji kad je pijan.
orbit
Posts: 326
Joined: 15/08/2005 09:31

#14

Post by orbit »

Mahalac wrote: Ne znam samo sta je to u alkoholu ali je istina da razvija i potjece intelegenciju. Klasican primjer je prof.Durakovic za kojeg imam isto misljenje kao i prema Sidranu a oni koji ga znaju, znaju i to da je najpametniji kad je pijan.
odblokira! strahovi i blokade koce inteligenciju...
User avatar
Qler
Posts: 23724
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo

#15

Post by Qler »

oslobodjenje je izmislilo novinu za avaz i slicne!

Pa u avazu na naslovnoj strani stoji slika neke zenske i velikim crnim slovima pise u svadji suparnica stradala ta i ta!! Eee, na naslovnu stranu oni stavljaju izvjestaj iz neke kafane gdje su se neke seljanke potukle oko frajera!!! BOZE SACUVAJ!!! :x :x :x :x :x :x

A Sidrana sam gotivio uvijek, svidja mi se kako covjek prica, ali ga vala i zna ukakiti maximalno!! :x
reaktor
Posts: 477
Joined: 19/05/2004 12:34

#16

Post by reaktor »

necu ulaziti u sudare oslobodjenja i sidrana... siguran sam da tu ima jos kojecega...
ali treba imati muda pa komentarisati sidrana...
User avatar
Mahalac
Posts: 2748
Joined: 19/11/2002 00:00
Location: Anarhija all over...

#17

Post by Mahalac »

:roll:
:D
mislim da je Sidran vise htio reci da je Oslobodjenje tariguz od novina...barem ovih zadnjih godina.
haris303
Posts: 312
Joined: 20/04/2004 09:16

#18

Post by haris303 »

Fair Life wrote:
dr. wrote:Sidran, sigurno jedan od najvecih bh. intelektualaca.
... i ispichutura.

Blazena alkoholna isparenja...
Baš tako, ispičutura .... ali ni manja ni veća nego S. Avdić .... ali to ne predstavlja problem da 95% forumaša svršava od zadovoljstva čitajući S. Bosnu i citirajući umotvorine samoproglašene "prve perjanice BH novinarstva" ....
User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#19

Post by Vodenjak »

reaktor wrote:necu ulaziti u sudare oslobodjenja i sidrana... siguran sam da tu ima jos kojecega...
ali treba imati muda pa komentarisati sidrana...
A Sidran ne mora imati muda da komentarise Oslobodjenje??

Mila majko... :roll: :roll: :roll:


:zzzz:
dr.
Posts: 436
Joined: 04/06/2005 13:32

#20

Post by dr. »

Vodenjak wrote:
dr. wrote:Sidran, sigurno jedan od najvecih bh. intelektualaca.

Ali, da imalo digniteta ima kao covjek, shvatio bi da Oslobodjenje nije samo novina, da Oslobodjenje nije samo neka tamo skupina slabo placenih novinara, da Oslobodjenje nije zuta stampa po kojoj se moze istresati ko kako hoce, vec da je Oslobodjenje simbol borbe protiv fashizma jos od "onih" dana, da je Oslobodjenje simbol prkosa gradjana Sarajeva cetnickoj agresiji...
Jebeš pamet, kad pročitam tvoje komentare o agresiji (četničkoj naravnoj), ne znam il bi plako il bi se smijao.

Ne dao Bog da spomeneš Hrvatsku, naravno ti ih smatraš oslobodiocima, pardon ne-agresorima. To uvijek primjetim i kod Šagolja (mislim na onog iz Oslobođenja).

Isti ovi, koje Sidran brani da nisu isti kao "njihovi", unistili su, samo za ovih desetak-petnaest godina, sve ono za sta i u ime cega su se ljudi Bosne i Hercegovine borili!


A sada naravno dolazi relativizacija, najbolji lijek za amnestiranje pravih krivaca. Upravo je i Sidran o ovom govorio, a ako se sjećaš nakon one provedene ankete, i ja počesto govorim na ovu temu, jer svakim novim postom koji pišete (vas 40% pro(agresorskih)hrvatskih forumaša) potvrđujete svoje namjere.

Nema vise Armije Bosne i Hercegovine, nema nijednog autoriteta, izgradjenog u odbrambenom ratu jer ili je u Hagu, ili je rahmetlija ili je negdje duboko u sjeni lopovluka i kriminala kojeg probrani vrse od prvog dana ranih devedesetih.
Dirnut sam, odista :-)
User avatar
kekec
Posts: 4854
Joined: 18/05/2004 15:40
Location: EU

#21

Post by kekec »

haris303 wrote:Jah ... ili što je često znao reći najveći sin naših naroda i narodnosti "....naša omladina nema šta da brine, nju čeka svijetla budućnost..." :D
I u cemu je problem?
Isti je to omladini iskreno i zelio.
Ali dodjose (demokratski) papci i seljacine i:
" Velikim bogom se kunemo, da robovi biti necemo"
ili citajuci izmedju redova:
" omladina ce ginuti za nase ciljeve ",
a tako i bi. :-x
No_Comment
Posts: 835
Joined: 17/06/2005 22:43

#22

Post by No_Comment »

kekec wrote:
haris303 wrote:Jah ... ili što je često znao reći najveći sin naših naroda i narodnosti "....naša omladina nema šta da brine, nju čeka svijetla budućnost..." :D
I u cemu je problem?
Isti je to omladini iskreno i zelio.
Ali dodjose (demokratski) papci i seljacine i:
" Velikim bogom se kunemo, da robovi biti necemo"
ili citajuci izmedju redova:
" omladina ce ginuti za nase ciljeve ",
a tako i bi. :-x
Jashta Alija rece na Gazimestanu...Velikim Bogom se kunemo da robovi biti necemo...i onda krenu u rasturanje Jugoslavije...jadna omladina nagrbusila jer nije znala citati izmedju redova shta je ceka... :zzzz:
User avatar
kekec
Posts: 4854
Joined: 18/05/2004 15:40
Location: EU

#23

Post by kekec »

Danasnja situacija ti je pokazatelj
da nismo znali citati izmedju redova! :sad:
User avatar
Fair Life
Posts: 14219
Joined: 02/03/2004 00:00

#24

Post by Fair Life »

No_Comment wrote:Jashta Alija rece na Gazimestanu...Velikim Bogom se kunemo da robovi biti necemo...i onda krenu u rasturanje Jugoslavije...jadna omladina nagrbusila jer nije znala citati izmedju redova shta je ceka... :zzzz:
Lazes !! Alija to nije rekao na Gazimestanu. Na Gazimestanu je Milosevic raspaljivao srpske nacionalne strasti...

Dok je Slobodan raspaljivao strasti u svom narodu... Alija je "stisavao", obmanjivao (citaj: lagao) svoj narod...

Ni Abdulah nije nekog specijalnog pamcenja, jer bi uprotivnom zapamtio bisere:

- "Mirno spavajte, rata biti nece" (A.I., Mart 1992, u vrijeme srpskih barikada u Sarajevu);

- "JNA nije agresor u BiH" (I.A., April 1992, izjavljuje upravo nakon sto je Predsjednik SAD-a ultimativno zatrazio povlacenje srpskog agresora, kad je JNA zauzela repetitor, blokirala mnoga industrijska postrojenja i prometnice);

- "Sa Karadzicem se moze pregovarati" (I.A., Mart 1992, izjava u Predsjednistvu nakon potpisivanja kantonizacije RBiH u Lisabonu);

Ili ova glupost:

- "BiH sa Hrvatima i Srbima u Predsjednistvu nije moguca" (I.A. u govoru u Zenici, Nov. 1993. nakon poraza njegovih ideja o UNIJI na Bosnjackom saboru, u drzavotvornom saboru - Parlamentu - i u Predsjednistvu, gdje je vracena ustavnost uvodenjem Kljujica, Komsica i Durakovica; A.I. pripisuje subverziju legalnim i drzavotvornim Hrvatima i Srbima umjesto da je insistirao na ustavnoj poziciji Hrvata i Srba eliminacijom iz prava drzavljana svih nelojalnih Hrvata i Srba.

(Kaze nije moguca... a sa njima u koaliciji od prvog dana.)

PS__Jedna po jedna i dvije do zore... vjecno zahvalan sto mu Alija nije zahatorio napijanje.

Glupson poltronaski !!
haris303
Posts: 312
Joined: 20/04/2004 09:16

#25

Post by haris303 »

kekec wrote:
haris303 wrote:Jah ... ili što je često znao reći najveći sin naših naroda i narodnosti "....naša omladina nema šta da brine, nju čeka svijetla budućnost..." :D
I u cemu je problem?
Isti je to omladini iskreno i zelio.
Ali dodjose (demokratski) papci i seljacine i:
" Velikim bogom se kunemo, da robovi biti necemo"
ili citajuci izmedju redova:
" omladina ce ginuti za nase ciljeve ",
a tako i bi. :-x

Nije ni u čemu problem ..... problem je što je ovaj drugi izgleda želio da robovi budemo :D .... tako to po vama ispada ..
A btw, taj naš veliki...najveći sin naroda i narodnosti ....haj po čemu veliki čovjek ostaje obilježen u istoriji .... pa naravno ne po tome koliko ga se mi dugo sjećamo i često mu svijeće palimo nego po tome koliko u istoriji žive njegova najveća djela i projekti ... e gdje su danas i koliko su poslije smrti najvećeg sina živjela njegova najveća djela i projekti .... npr. bratstvo i jedinsto, pokret nesvrstanih itd.... k'o mjehur od sapunice sve puklo .... šteta je što je puklo ali za to zaista nije kriv (ili će biti da je najmanje kriv) ovaj što je rekao "..da robovi biti nećemo.." prije će biti da su krivi ovi što su rekli da robovi biti hoćemo ne budemo li sa njima .... e haj sada, navalite zaštitnici sa povlačenjem demokratskih, neutralnih itd. paralela :D i izbacite čuvenu SDA=SDS=HDZ i još mi predložite u koju arapsku zemlju da se iselim :D
Post Reply