Sa-x liga, komentari

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Tomahawk11, Charuga

Post Reply
User avatar
DicaTM
Posts: 470
Joined: 15/09/2007 18:18

#1 Sa-x liga, komentari

Post by DicaTM »

Nadošao sam na ideju da otvorim ovu temu onako za zabavu. Trebate se samo prijaviti. U igri bi trebalo učestvovati 10-12 igrača. Svaka 3-4 dana izbacujem 15-20 parova koje možete pogađati. Pogađa se rezultat, ne tip, a "domaćin susreta" ima pravo birati jedan par više od gosta. Domaćin takođe umjesto jednog rezultata može upisati samo tip. Ovo je jako jako zanimljivo, igrao sam i mogu vam reći da je extra. Bilo nas je jako puno na igri i onda se formira tabela pa je još luđe. Nadam se da vam je bar nešto jasno a ako nije samo pitajte.

Primjer:

Ponudio sam 20 parova. Korisnik foruma 1 koji je postavljen za domaćina bira 6 parova na kojim pogađa rezultat i 1 par gdje pogađa samo tip. Korisnik 2 bira 6 parova i nema pravo na igranje "bonus" para koji sadržava tip. Jedan pogođeni par pika se kao jedan gol, dva kao dva itd. Pobjednik je onaj koji u duelu pogodi više rezultata

Ako nema zainteresovanih predlažem da se tema zaključa.
Last edited by DicaTM on 14/05/2008 13:06, edited 1 time in total.
elSaik
Posts: 11895
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla

#2

Post by elSaik »

ja sam ZA :D

predlažem da u ponudi bude 12 parova i da igramo u ekipama po dva igrača :D ako bude dovoljno onih kojie žele da igraju :D
User avatar
cyprus
Posts: 39269
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#3

Post by cyprus »

Statut SA-X takmičenja

1. Statut SA-X takmičenja je dokument koji reguliše pravila u SA-X takmičenju.

2. SA-X takmičenje je takmičenje u prognoziranju rezultata i tipova pod okriljem Sarajevo-X foruma.

3. SA-X takmičenje podliježe svim pravilima korištenja Sarajevo-X foruma.

4. SA-X takmičenje obuhvata ligaško takmičenje i kup.

5. SA-X takmičenjem upravlja Upravni Odbor (UO).

6. UO sačinjava 5 članova: Hantraga, cyprus, aktuelni prvak najvišeg nivoa ligaškog takmičenja, te dva člana koja se izabiru većinom glasova svih aktivnih učesnika SA-X takmičenja koji su prije glasanja učestvovali u nekom SA-X takmičenju.

7. Članovi UO ne mogu postati takmičari koji se nisu takmičili u najmanje dvije sezone, sa izuzetkom ako takav takmičar postave prvak najviše nivoa ligaških takmičenja.

8. Pri glasanju za članove UO ne moraju glasati svi takmičari sa pravom glasa.

9. Izbor članova UO se vrši iznova za svaku sezonu, u periodu između dvije sezone, kada je jedino moguće vršiti promjene u Pravilniku SA-X takmičenja, a to može jedino UO.

10. Sezona traje od prvog takmičarskog dana do 7 dana nakon zadnjeg takmičarskog dana.

11. Sezona ne može otpočeti bez unaprijed usvojenog kalendara od strane UO.

12. Rok za žalbe i prijave nepravilnosti u toku sezone je 7 dana nakon zadnjeg takmičarskog dana, nakon čega svi rezultati postaju službeni i nepromjenljivi.

13. U toku sezone, UO donosi odluke samo u situacijama koje su nedefinisane Pravilnikom.

14. Odluke u UO se donose na osnovu nadpolovične većine, gdje za neki prijedlog moraju biti najmanje 3 člana da bi se isti usvojio.






15. U ligaškom takmičenju SA-X takmičenja mogu učestvovati svi prijavljeni takmičari (forumaši sa službeno jednim accountom) s tim da u najvišem rangu (službeno: 1. SA-X Manager liga) ne može učestvovati više od 12 takmičara, pa se ostatak prijavljenih takmiči u nižem/nižim rangu/rangovima, ali koji također ne mogu imati više od 12 takmičara.

16. Ligaško takmičenje se igra po dvokružnom sistemu "svako sa svakim".

17. Za pobjedu u svakom kolu se dobiva 3 boda, a za neriješen rezultat 1 bod.

18. Prvak je onaj takmičar koji na kraju sezone u 1. ligi osvoji najviše bodova.

19. U slučaju istog broja bodova kod 2 ili više takmičara, prednost imaju oni sa više postignutih golova, zatim oni sa boljim međusobnim omjerom, nakon toga se gleda ukupna gol-razlika, pa onda broj pojavljivanja u ligaškim kolima, a ako je sve to izjednačeno gleda se plasman u protekloj sezoni. U slučaju da su takmičari izjednačeni po broju bodova, postignutig golova, međusobnom omjeru i ukupnoj gol-razlici, na poziciji koja određuje prvaka lige, te ispadanje ili promociju u viši rang, igra se nova utakmica na neutralnom terenu po pravilima kupa.

20. Iz višeg ranga (lige) ispadaju 2 takmičara sa najmanje skupljenih bodova u niži rang (ligu), dok iz nižeg ranga ulaze umjesto njih 2 takmičara sa najviše skupljenih bodova.

21. Treći najlošiji po osvojenim bodovima u višem rangu i trećeplasirani u nižem rangu razigravaju za opstanak/ulazak u ligu višeg ranga u dvije utakmice (kod kuće i na strani).

22. U najnižem rangu (ligi) najslabije plasirani takmičar ispada iz lige, dok drugi i treći najslabije plasirani međusobno u baražu razigravaju za opstanak. Time se otvara mogućnost za primanje novih takmičara u ligu. U obzir se uzimaju 4 kriterija pri odabiru novih takmičara (ako ih ima više nego što je potrebno): vrijeme prijave u takmičenje, broj postova na forumu u trenutku prijave, vrijeme prijave na forum i eventualno ranije učešće u SA-X takmičenjima.

23. Prije svake sezone, svi takmičari koji namjeravaju učestvovati u njoj moraju unaprijed potvrditi svoje učešće, u suprotnom na njihovo mjesto dolaze drugi zainteresirani takmičari, od kojih prednost imaju oni koji su već takmičari u SA-X takmičenju, a zatim i novi takmičari.

24. Primanje svakog novog člana mora odobriti UO.

25. Takmičenje u SA-X ligaškim takmičenjima se sastoji od prognoziranja rezultata izabranih fudbalskih utakmica.

26. Svaki takmičar u svakom kolu izabire najviše 10 utakmica iz postavljene ponude za to kolo i daje svoju prognozu kroz eventualni rezultat.

27. Takmičar koji je domaćin u datom kolu ima pravo i na "bonus par", tj. da izabre iz "bonus ponude" još jednu utakmicu, ali kojoj umjesto rezultata pogađa tip (1, X ili 2).

28. Ponuda za svako kolo sadrži 20 utakmica, od kojih su 4 iz "bonus ponude", a postavlja je bilo ko od takmičara koji je u datom kolu gost.

29. Ponuda se mora postaviti najkasnije 36 sati prije početka prve utakmice iz nje, u suprotnom je nevažeća.

30. Početak prve i kraj posljednje utakmice iz ponude, moraju biti u rasponu od najviše 48 sati, osim ukoliko iz okolnosti ne slijedi drugačije.

31. I pogođeni rezultat i pogođeni tip iz "bonus ponude" se računaju kao jedan gol.

32. U duelu dva takmičara pobjednik je onaj sa više postignutih golova, dok je u slučaju istog broja postignutih golova rezultat između njih neriješen.

33. Da bi prognoze bile važeće moraju se postaviti isključivo na temu "Sa-x liga, utakmice".

34. Da bi prognoze bile važeće mora ih postaviti isključivo registrirani takmičar (sa istog registriranog accounta) sam za sebe.

35. Davanje prognoza je moguće samo za utakmice koje još nisu počele, dok editovanje nakon početka prve prognozirane utakmice nije dozovoljeno, a u slučaju kršenja ovog pravila slijedi automatski poraz takmičara koji ga je prekršio u tom kolu, osim u slučaju kada je data prognoza za utakmicu koja je počela, a pogrešno je naznačena u ponudi.

36. Dva protivnika u jednom kolu ne smiju imati više od 3 iste prognoze za utakmice, a u slučaju prekšaja kažnjava se takmičar koji je kasnije postavio svoju prognozu sa automatskim porazom za to kolo.

37. Takmičar smije najviše 4 ista prognozirana rezultata staviti u jednom kolu (napomena, 1:0 i 0:1 se ne računaju kao isti rezultati), a u slučaju kršenja ovog pravila slijedi automatski poraz takmičara koji ga je prekršio u tom kolu.

38. Takmičar ne smije imati više od 6 istih prognoza kao bilo koji drugi takmičar u jednom kolu, a u slučaju kršenja ovog pravila slijedi slijedi automatski poraz takmičara koji ga je prekršio u tom kolu.

39. Utakmica iz ponude koja je pogrešno postavljena (nepostojeća ili zamjenjen domaćin) ili koja je odgođena ili prekinuta, je nevažeća, te ne nikako ne može ispravno prognozirati.

40. U slučaju odgađanja ili prekida jedne od utakmica iz ponude ili pogrešno postavljene utakmice u ponudi, takmičar koji je prognozirao rezultat na istu ima pravo da odabere novi par iz ponude, ali ne tako što će editovati svoj post, nego napisati novi i naglasiti da se radi o izmjeni.

41. U slučaju nepojavljivanja takmičara u jednom kolu, on ne osvaja niti jedan bod u tom kolu, a računa se kao da nije postigao niti jedan gol, dok na njegovog protivnika to nema nikakvog uticaja.

42. Ako se takmičar u najnižoj ligi ne pojavi u prva 3 kola, tada ga smije zamjeniti novi takmičar, ali ne nakon odigravanja 11. kola, izuzev ukoliko je i ranije iz okolnosti jasno da igrač neće nastaviti takmičenje ili u takmičenju neće učestvovati na adekvatan način. U tom slučaju može biti zamijenjen i prije nego ne odigra 3 utakmice.

43. Takmičar može tražiti odgodu najviše 3 utakmice u ligi iz opravdanih razloga, a za šta je da bi se uvažilo potrebna dozvola UO i protivnika u utakmici koju želi odgoditi.







44. SA-X kup je takmičenje u kome mogu učestvovati svi takmičari bilo kog ligaškog ranga.

45. SA-X kup se igra po kup-sistemu sa jednom utakmicom (bez uzvrata) u svakom krugu.

46. U slučaju "nepravilnog" broja takmičara za kup takmičenja (napomena: "pravilni" brojevi su 2, 4, 8, 16, 32, 64...) privilegovani su branilac titule kupa i oni sa boljom pozicijom u prethodnoj sezoni ligaških takmičenja tako što preskaču prvo kolo takmičenja.

47. Dueli u SA-X kupu, osim finalnog susreta, se odigravaju tako što oba protivnika prognoziraju rezultati najviše 10 parova za regularni tok utakmice, a pobjednik je onaj sa više pogođenih prognoza.

48. U slučaju da regularni tok utakmice SA-X kupa završi neriješeno, onda se pristupa sljedećom proceduri: prvo se pristupa produžecima, koji se igraju tako što se pogađaju rezultati 2 dodatna para iz ponude, ako je rezultat i nakon produžetaka neriješen, pucaju se penali, koji se igraju tako što se pogađaju tipovi 5 dodatnih parova iz ponude, a ako je rezultat i dalje neriješen, gledaju se prognoze za penale ponovo, ali ovaj put jedna po jedna serija, a u slučaju da je i nakon svega toga rezultat neriješen, dalje prolazi takmičar koji je prvi postavio svoju prognozu.

49. Ponuda za svaki krug, osim finalnog, sadrži 20 parova, koje postavlja jedan od takmičara (obično po dogovoru).

50. Finalni susret u SA-X kupu se odigrava tako što se u ponudu stavlja samo jedan par, kome finalisti pogađaju slijedećih 10 kategorija: konačan rezultat, rezultat 1. poluvremena, zbroj golova, strijelac prvog gola, strijelac bilo kojeg gola, minuta bilo kog gola (npr. 1-10 ili 11-20 ili 21-30...), broj kornera, broj žutih kartona, prvi žuti karton i prvi izmjenjeni igrač (sve ove kategorije važe za regularni tok utakmice iz ponude), a svaki pogodak označava jedan postignuti gol, dok u slučaju nerješenog rezultata, finalisti postavljaju prognozu broja šuteva obje ekipe iz odabranog para na datoj utakmici. Ako je i nakon toga ishod među finalistima neriješen, oni postavljaju 5 igrača iz te utakmice, gdje se gleda koliko njih je provelo čitavu utakmicu na terenu, a pobjednik je onaj takmičar koji na svoju listu uvrsti više takvih igrača. U slučaju da i tad bude nerješeno, pogađa se novih 5 igrača koji će provesti svo vrijeme na terenu, ali ovaj put gledajući kroz pojedinačne serije. Ako je i nakon ovoga neriješeno, pobjednik je onaj takmičar koji je prvi stavio svoje prognoze. Moguće je podudaranje maksimalno tri prognoze u regularnom toku utakmice.

51. Da bi prognoze bile važeće moraju se postaviti isključivo na temu "Sa-x kup, utakmice".

52. Tačke 35, 36, 37, 38, 39, 40 i 43 koje važe za ligaška takmičenja, važe i za kup, ali samo za regularni tok utakmice, a kršenje pravila iz nekih od ovih tačaka se kažnjava automatskim ispadanjem iz SA-X Kupa.

53. U slučaju nepojavljivanja takmičara automatski prolazi njegov protivnik koji je dao svoje prognoze, dok u slučaju nepojavljivanja oba protivnika, niti jedan ne prolazi dalje.

54. Takmičar može tražiti odgodu najviše jedne utakmice u kupu iz opravdanih razloga, a za šta je da bi se uvažilo potrebna dozvola UO i protivnika u utakmici koju želi odgoditi.







55. Aktuelni šampion Prve SA-X lige i osvajač SA-X kupa pred početak svake sezone međusobno igraju utakmicu Super kupa.
- ponuda se sastoji od 20 parova
- od tih 20 parova, 4 su bonus parovi
- u bonus parovima na tipove 1, X ili 2 ne bi se trebale nalaziti kladioničke kvote manje od 2,00

- po 10 parova se ravnomjerno raspoređuje na subotu i nedjelju
- 2 dva bonus para se ravnomjerno raspoređuje na subotu i nedjelju
- ponuda mora biti postavljena najmanje 36 sati prije početka prve utakmice iz nje
- utakmice ne bi trebalo da budu odigrane na onaj dan na koji su u ponudi naznačene, a domaćini utakmica oni čije je ime prvo u paru

- prva dva bonus para bi se trebala odnositi na subotu, a druga dva na nedjelju
- prva utakmica iz ponude ne bi trebala započet prije 12.00 u subotu, a zadnja na bi trebala završiti poslije 23.59 u nedjelju
- dozvoljeno je postavljanje parova samo iz 15 najjačih evropskih liga (i eventualno državnih kupova) prema UEFA-inom koeficijentu, a to su trenutno za ovu sezonu najviše lige: Engleske, Španije, Njemačke, Italije, Portugala, Francuske, Rusije, Holandije, Ukrajine, Grčke, Turske, Belgije, Danske, Švicarske i Austrije uz još domaću BH Premier ligu.
- potrebno je staviti najmanje 3 para iz vanpetičnih liga (ENG, ESP, GER, ITA i POR)

Pravila u italicu važe za sve slučajeve, a ostala važe samo za redovna ligaška vikend kola.
Kalendar za ligaška takmičenja PROLJEĆE 2013.

1. kolo 26. 01. RVK
2. kolo 02. 02. Q
3. kolo 06. 02. R
4. kolo 09. 02. RVK
5. kolo 16. 02. RVK
6. kolo 23. 02. RVK
7. kolo 27. 02. ESP, GER
8. kolo 02. 03. RVK
9. kolo 09. 03. RVK
10. kolo 16. 03. RVK
11. kolo 23. 03. RVK
12. kolo 30. 03. RVK
13. kolo 03. 04. CL
14. kolo 06. 04. RVK
15. kolo 13. 04. RVK
16. kolo 17. 04. CL
17. kolo 20. 04. RVK
18. kolo 27. 04. RVK
19. kolo 04. 05. RVK
20. kolo 08. 05. ITA
21. kolo 11. 05. RVK
22. kolo 18. 05. RVK

Kalendar SA-X kup PROLJEĆE 2013.

Prvi krug 13. 02. CL
Drugi krug 20. 02. CL
Četvrtfinale 06. 03. CL
Polufinale 13. 03. CL
Finale 25. 05. CL

RVK - redovna vikend kola
crveno - utorak/srijeda (za ligaška takmičenja)
R - preprezentacije
CL - Liga šampiona
GER, ITA, ESP - najjače lige na programu datog kola
Last edited by cyprus on 07/02/2013 17:56, edited 18 times in total.
User avatar
-danTe-
Posts: 2578
Joined: 09/01/2007 12:16
Location: drzava Ilidza

#4

Post by -danTe- »

evo prijavljujem se i ja
User avatar
Hantraga
Posts: 3358
Joined: 19/10/2006 18:13
Location: Sent Lujis

#5

Post by Hantraga »

Ja sam za, samo mi treba detaljnije objasnjenje...
Koje rezultate pogadjamo?

Razlika izmedju rezultata i tipa?
vjecnobordo
Posts: 880
Joined: 07/07/2007 20:00
Location: Sarajevo

#6

Post by vjecnobordo »

I ja se prijavljujem,ako od tog bude išta.
User avatar
DicaTM
Posts: 470
Joined: 15/09/2007 18:18

#7

Post by DicaTM »

Ja sam naravno već prijavljen :-D

Ja dam recimo 15 parova. A prije toga odredio sam da igraju elSaik protiv Majstorinha (lupam). elSaik je domaćin a Majstorinho gost što znači da oba igrača pogađaju 6 rezultata datih utakmica s tim da elSaik kao domaćin ima pravo na još jedan tip par (1, x ili 2). Koliko rezultata se pogodi toliko golova se priznaje. Ako jedan od igrača ne odigra rezultat se registruje 0-3.
User avatar
cyprus
Posts: 39269
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#8

Post by cyprus »

DicaTM wrote:Ja sam naravno već prijavljen :-D

Ja dam recimo 15 parova. A prije toga odredio sam da igraju elSaik protiv Majstorinha (lupam). elSaik je domaćin a Majstorinho gost što znači da oba igrača pogađaju 6 rezultata datih utakmica s tim da elSaik kao domaćin ima pravo na još jedan tip par (1, x ili 2). Koliko rezultata se pogodi toliko golova se priznaje. Ako jedan od igrača ne odigra rezultat se registruje 0-3.
Aha kontam. Ali onda ti to moraš ozbiljno i redovno vodit. :D
User avatar
DicaTM
Posts: 470
Joined: 15/09/2007 18:18

#9

Post by DicaTM »

Nema problema, imam iskustva.

Dakle kako ćemo, koliko igrača? Moj prijedlog je 12.
User avatar
cyprus
Posts: 39269
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#10

Post by cyprus »

DicaTM wrote:Nema problema, imam iskustva.

Dakle kako ćemo, koliko igrača? Moj prijedlog je 12.
Ako ih se tolko prijavi može. I kako bi to bilo? Svake sedmice jedno kolo?
User avatar
DicaTM
Posts: 470
Joined: 15/09/2007 18:18

#11

Post by DicaTM »

dva kola po sedmici bolje. Kad se ovdje svi dogovorimo i prijavimo, ovo će postat tema za diskutovanje a otvorit ću drugu temu samo za igru!

Prijavljeni:

-DicaTM
-cyprus
-elSaik
-and1medjed
-Hantraga
-vjecnobordo

- Patron of Formello
- 08
- 09
- 10
- 11
- 12
Last edited by DicaTM on 03/10/2007 22:10, edited 1 time in total.
User avatar
Patron of Formello
Posts: 758
Joined: 18/10/2006 08:39
Location: SFRJ

#12

Post by Patron of Formello »

Nije losa ideja @DicaTM.
Prijavljujem se i ja ako jos ima mjesta. :)
User avatar
DicaTM
Posts: 470
Joined: 15/09/2007 18:18

#13

Post by DicaTM »

Etu ubačen si, čekamo još 5 igrača. Ako ima neki igrač kojeg sam gore zapisao a da je odustao neka se odmah javi. Inače ako se tri puta neki igrač ne odigra utakmicu gubi pravo na igru, a zamjenjuje ga onaj ko se prijavi kao 13. igrač! (odnosno prvi nakon ovih 12)
AjdinBSC
Posts: 252
Joined: 12/01/2007 20:27
Location: Tesanj

#14

Post by AjdinBSC »

Hocu i ja ovo ako moze jos :)
elSaik
Posts: 11895
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla

#15

Post by elSaik »

DicaTM wrote:Ja sam naravno već prijavljen :-D

Ja dam recimo 15 parova. A prije toga odredio sam da igraju elSaik protiv Majstorinha (lupam). elSaik je domaćin a Majstorinho gost što znači da oba igrača pogađaju 6 rezultata datih utakmica s tim da elSaik kao domaćin ima pravo na još jedan tip par (1, x ili 2). Koliko rezultata se pogodi toliko golova se priznaje. Ako jedan od igrača ne odigra rezultat se registruje 0-3.
jebote, sad Majstorinho i ja sinonim za sukobe na ovom forumu :oops: :-)

AJDE NARODE NAVALI... ja sam i dalje za ekipe sa po dva igrača... ako nas bude dovoljno...
Edoxxx
Posts: 289
Joined: 25/06/2007 22:25

#16

Post by Edoxxx »

Utefteri i nime ...
elSaik
Posts: 11895
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla

#17

Post by elSaik »

još 3 trebaju... ajde narode, navali... šta je sa Majstorinhom i Stocharom, oni inače redovno pogađaju rezultate...
rewritable
Posts: 117
Joined: 01/09/2003 00:00

#18

Post by rewritable »

Ima li boojrooma :D
elSaik
Posts: 11895
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla

#19

Post by elSaik »

rewritable wrote:Ima li boojrooma :D
of kurs

još 2... :D
User avatar
DicaTM
Posts: 470
Joined: 15/09/2007 18:18

#20

Post by DicaTM »

Prijavljeni:

-DicaTM
-cyprus
-elSaik
-and1medjed
-Hantraga
-vjecnobordo
- Patron of Formello
- AjdinBSC
- Jaguar84
- Edoxxx

- 11
- 12

Čekamo još dvojicu i počinjemo igru. Nadam se da su svima jasna pravila i da će ovo uspjeti
AjdinBSC
Posts: 252
Joined: 12/01/2007 20:27
Location: Tesanj

#21

Post by AjdinBSC »

Cudo se majstorinho ne prijavi :D :D
elSaik
Posts: 11895
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla

#22

Post by elSaik »

ajmo ba ljudi... još nam samo 2 trebaju...
User avatar
Hantraga
Posts: 3358
Joined: 19/10/2006 18:13
Location: Sent Lujis

#23

Post by Hantraga »

elSaik wrote:ajmo ba ljudi... još nam samo 2 trebaju...
Cekamo da vidimo ko ce ispasti iz KUPA UEFA, da ga ubacimo u nasu ligu :D
User avatar
DicaTM
Posts: 470
Joined: 15/09/2007 18:18

#24

Post by DicaTM »

očekivao sam da ćemo početi već sutra..ali nije ih se dovoljno prijavilo

hajmo još dvojica pa da raspalimo :D
vjecnobordo
Posts: 880
Joined: 07/07/2007 20:00
Location: Sarajevo

#25

Post by vjecnobordo »

Pošalji preko pm dvojici ponude da igraju i možemo početi kad hoćeš. :-D
Post Reply