S. Arabija i njena politika

Post Reply
Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#1 S. Arabija i njena politika

Post by Haman2 »

Ovaj tekst moze posluziti kao uvod za razmijenu misljenja.

Saudijsko - izraelsko savezništvo je izašlo na vidjelo

24.06.2017.

Aktuelno saudijsko-izraelsko savezništvo u gaženju sudbine Palestinaca, huškanju na rat protiv Irana i stavljanje Katara pod paralizirajuću blokadu dominira i iskrivljuje stvarnu sliku regije.

Image
Piše: Hamid Dabashi, thebosniatimes.ba

Gotovo istodobna blokada Katara predvođena Saudijskom Arabijom, kojoj se pridružilo nekoliko njenih država pomagača i dva zlokobna, nasilna napada na dvije simbolične lokacije u Teheranu su možda iznenadili svijet, ali luda logika i nestašna retorika tih događaja je sve osim iznenađenja.

Organska veza između regionalnih, izrazito antipalestinskih ambicija Izraela i sektaških planova Saudijske Arabije za arapski i muslimanski svijet u cjelini je već neko vrijeme poznata. Pitanje je šta je utjecalo na to da se savezništvo između izraelske naseljeničke kolonije i saudijske vojne države iznenadno pojača i otkrije takvim divljačkim intenzitetom da baci sve pretenzije o "arapskom bratstvu" ili "muslimanskom jedinstvu" pod nadolazeći cionistički autobus.

Kao što je izvijestila Al Jazeera, u Washingtonu se vrši aktivni lobistički puč, koordiniran između Izraela, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, čija meta su istodobno Katar i Iran, sa budućnošću Palestine i sudbine miliona Palestinaca koji se nalaze u svojoj domovini i van nje kao ključnih tačaka ovog podmuklog savezništva da se sabotira i uništi pokret za palestinsko samoodređenje.

Koristeći ovu krizu, tajming posjete Izraelu gorljive cionistkinje Nikki Haley, američke ambasadorice pri UN-u, označio je davnašnji plan Benjamina Netanyahua da palestinsko pitanje sasvim ukloni sa globalne agende.

Spremni učesnici

Vladajući režimi u Saudijskoj Arabiji, UAE-u, Bahreinu i Egiptu su spremni i željni učesnici u ovom perfidnom činu.

Iako nikad neće biti čvrstih dokaza o saudijskom poticanju samoubilačkih i bombaških napada na dvije simbolične lokacije u Iranu, parlament i mauzolej ajatolaha Khomeinija, iranski zvaničnici su uprli prstom na Saudijce. Ali mi ne moramo nužno prihvatiti iransko viđenje događaja kako bi shvatili da Izrael i Saudijska Arabija imaju najviše koristi (i da već dugo imaju najviše koristi) od takvih nasilnih činova usmjerenih protiv Irana i Iranaca.

Ako analitički zajedno razmatramo blokadu Katara, koju su izveli njegovi arapski susjedi, te napade na Iran bez presedana, dolazimo do niza krucijalnih posljedica koje će redefinirati geostratešku mapu regije.

Aktuelno saudijsko-izraelsko savezništvo u gaženju sudbine Palestinaca, huškanju na rat protiv Irana i stavljanje Katara pod paralizirajuću blokadu dominira i iskrivljuje stvarnu sliku regije. Principijelni neprijatelji saudijskih i izraelskih vojnih država nisu njihove ekvivalentne države u regiji već ustvari prkosne nacije koje su lažno optužile ove države.

Moćne nacije

Tri moćne nacije u ovom području prkose njihovim državama kako bi iscrtale svoje vlastite demokratske sudbine: Egipat, Iran i Turska. Ovo su tri nacije koje, sa bogatim historijama i posljedičnim demokratskim težnjama, predstavljaju najveće prijetnje saudijskim i izraelskim kolonijalnim spletkama bez historijskog legitimiteta na terenu. Uz pomoć američke vojne i diplomatske podrške, ovo saudijsko-cionističko savezništvo dominira geopolitikom regije izvan njegove historijske zasluge.

Od ove tri historijske nacije, Saudijska Arabija i Izrael pogrešno pretpostavljaju da su neutralizirali Egipat, regrutirajući vojnu huntu koja je prekinula revolucionarni zamah te zemlje. Egipćane kao narod, kao historijski samosvjesnu naciju (sjetite se Trga Tahrir), ne treba miješati sa korumpiranom huntom koja njima vlada, gazi palestinska prava i koja je čak spremna da Saudijskoj Arabiji proda svoj teritorijalni integritet.

Ova saudijsko-cionistička alijansa također smatra da može zanemariti Tursku jer miješa aktuelnu "puč-protupuč" drakonsku dinamiku vlade Recepa Tayyipa Erdogana sa robusnim demokratskim potrebama Turaka kao naroda, kao duboko ukorijenjene i samosvjesne nacije (sjetite se i pokreta Gezi Park i narodnog ustanka protiv vojnog udara prošle godine).

Fokus na Iran

Zbog toga se alijansa fokusira na Iran, ne zbog smiješnih tvrdnji da im smeta avanturistička narav te države, jer to nije u pitanju, već što vulkanski demokratski rast Iranaca kao nacije prestravljuje ove dvije kolonijalno stvorene vojne države.

Nije slučajnost to što je primarna meta ovih poremećenih plaćenika koji su napali Iran bio iranski parlament, koji je, uz ured predsjednika i gradska vijeća, najdemokratskija institucija u inače teokratskom državnom aparatu.

Upravo je demokratski entuzijazam naroda Irana (i Turske i Egipta), zatočenih unutar namještaljki pogrešno predstavljenoj državi, to što predstavlja egzistencijalnu prijetnju saudijsko-izraelskom savezništvu.

Promatrajte ove tri nacije: Tursku, Iran i Egipat – neka vam ne skreću pažnju budalaštine njihovih državnih aparata koji bivaju uvučeni u geopolitiku regije – i imat ćete precizniju koncepciju svakog pojedinačnog razvoja događaja u arapskom i muslimanskom svijetu. Imajte na umu da je palestinsko pitanje u srcu demokratskih težnji ove tri nacije, a ne pitanje sistematskog političkog zlostavljanja njihovih država.

San Katara

Uprkos tome što je malen i rijetko naseljen, Katar - koji je oblikovan valovima arapskih i nearapskih migranata, stručnih radnika, naučnika, novinara, umjetnika i intelektualaca iz cijelog svijeta koji rade pri univerzitetima, muzejima i istraživačkim centrima te zemlje - usudio se da sanja da je integralni dio veće arapsko-muslimanske želje da obistini svoj historijski osjećaj dostojanstva, što je djelomično uradio stavljajući palestinsko samoodređenje na čelo svog osjećaja moralnog identiteta.

Katar nije samo za Katarane. Uprkos svim strukturnim ograničenjima kao izuzetno sitne države rentijera sa ogromnom američkom vojnom bazom na svom tlu, Katar je omogućio mehanizam društvenih, intelektualnih i umjetničkih ambicija za širi arapski i muslimanski svijet.

Donald Trump gleda na Katar i sve što vidi su dolari za njegove prijatelje iz vojne industrije. Izrael gleda na Katar i brine se što vidi uspješano arapsko središte sa oštrom kritičkom inteligencijom koja pomaže palestinskoj politici.

Saudijska Arabija gleda na Katar i vidi kako se opasne zamisli razmjenjuju na njenoj sjevernoj granici.

Neviđena sramota

To što cionistima taj san predstavlja noćnu moru je sasvim prirodno. To što su Saudijci i njihovi pomoćnici sada udružili snage sa ovim cionistima kako bi uništili taj san je neviđena sramota. Brak iz interesa Izraela i Saudijske Arabije, kao dvije vojne države koje je SAD naoružao do zuba kako bi širile prijetnju i zavađale jednu grupu muslimana protiv druge, nadvladava sve druge različitosti među ovim neobičnim parom.

Istodobno ciljanje Katara i Irana bi zauvijek trebalo okončati lažnu tvrdnju da je ovo bitka između Arapa i Perzijanaca ili između sunitskih i šiitskih muslimana. Katar je ujedno i arapska i sunitska država, a danas je meta najopasnije blokade i klevete njenih arapskih i sunitskih susjeda, dok avioni puni hrane slijeću u Dohu iz Turske i Irana.

Zasad, imajte na umu da je Izrael, sa svojom smiješnom tvrdnjom da je "jedina demokratija na Bliskom istoku" (izgrađena na otetoj palestinskoj zemlji), danas u aktivnom savezništvu sa najnazadnijim i najzaostalijim vladajućim režimima u regiji protiv demokratskih težnji njihovih naroda. Imajte također na umu da je vladajuća porodica u Saudijskoj Arabiji u aktivnom savezništvu sa evropskom naseljeničkom kolonijom koja je ukrala Palestinu njenim zakonitim stanovnicima. Sve ostalo od sada treba početi ovim dvjema otrježnjujućim činjenicama.

(TBT, AJB)[/quote]
Hafis
Posts: 17983
Joined: 18/07/2013 12:40
Location: južno, niz Ivan

#2 Re: S. Arabija i njena politika

Post by Hafis »

Saudijsko - izraelsko savezništvo je izašlo na vidjelo
Pa sasvim logično.
Saudijskoj arabiji (vladajućoj dinastiji) veću problem predstavlja Iran, koji je takoreć u njenom dvorišu i koji predstavlja jedinu realnu prijetnju po režim.
S izraelom nikada nije imala nikakvih problema, osim pseudoideoloških., to jest zbog panarapskog ''jedinstva'' u konfrotaciji s Izraelom glede palestinskog problema i bla bla.
U stvarnosti, između SA i Izraela ne postoji niti jedan jedini stvarni problem koji bi otežavao njihovu suradnju, pogotovo kad je u pitanju Iran, gdje oboje imaju koristi, i ta suradnja ne postoji zbog neke bliskosti ili pretjerane ljubavi, ona je jednostavno uvjetovana
U političkom preživljavanju ideologija je suvišan pojam. Da sam kojim slučajem vladar SA i kada bih imao stalnu blisku prijetnju poput Irana pred sobom, s crnim bih vragom sklopio savez, a ne s Izraelom.
Uostalom, to je moćan saveznik.
User avatar
salik79
Posts: 27013
Joined: 16/09/2013 13:15

#3 Re: S. Arabija i njena politika

Post by salik79 »

Amy Ayalon, bivsi direktor Shin Beta:

handžar88
Posts: 1895
Joined: 06/04/2013 11:51

#4 Re: S. Arabija i njena politika

Post by handžar88 »

Image
Papastadopulos
Posts: 197
Joined: 25/06/2016 20:52

#5 Re: S. Arabija i njena politika

Post by Papastadopulos »

[img][Image:%20irandifference___jalal_hajir.jpeg][/img]
User avatar
raoul duke
Posts: 1677
Joined: 02/04/2011 20:41

#6 Re: S. Arabija i njena politika

Post by raoul duke »

Znaci svako ko je otisao u Mekku da obavi hadz indirektno podrzava i sufinancira teroristicku organizaciju Saudija :mrgreen:
Jos zalosnije imamo Al Fahda ajnspric u Sarajevu :thumbup:
User avatar
madner
Posts: 56750
Joined: 09/08/2004 16:35

#10 Re: S. Arabija i njena politika

Post by madner »

Ako Turska ne dovuce bar dvije brigade u roku 10 dana, ne mora nista ni slati.
User avatar
kamen spoticanja
Posts: 13126
Joined: 08/11/2009 15:29
Location: na tragu za Istinom

#11 Re: S. Arabija i njena politika

Post by kamen spoticanja »

Otici ce vjerovatno 2 hiljade ...u trenaznom su procesu,tuku se u zadnjih par godina stalno,napravili su nekih novih cijevi pa probat,sistemi veze rade
Moglo bi biti zabavno :mrgreen:
User avatar
salik79
Posts: 27013
Joined: 16/09/2013 13:15

#12 Re: S. Arabija i njena politika

Post by salik79 »

U sluzbi dva, pardon, tri casna harema :oops:
Image
User avatar
tranquil
Posts: 6638
Joined: 11/08/2007 00:55
Location: Mare Tranquillitatis

#13 Re: S. Arabija i njena politika

Post by tranquil »

S. Arabija je, bez ikakve sumnje, trenutno najgora država na planeti (barem od onih koje su zvanično priznate).

Međutim, kada ljudi to primjete tek na palestinskom pitanju, i ako im je najveći nivo kritike "Saudi su nosati Jevreji", svjesno ignorišu decenije terora porodice Saud nad vlastitim narodom.
handžar88 wrote:Image
hAZNADAR
Posts: 11029
Joined: 09/01/2012 08:12

#14 Re: S. Arabija i njena politika

Post by hAZNADAR »

raoul duke wrote:Znaci svako ko je otisao u Mekku da obavi hadz indirektno podrzava i sufinancira teroristicku organizaciju Saudija :mrgreen:
Jos zalosnije imamo Al Fahda ajnspric u Sarajevu :thumbup:
Image
User avatar
salik79
Posts: 27013
Joined: 16/09/2013 13:15

#16 Re: S. Arabija i njena politika

Post by salik79 »

Donald Trump ends decades-long White House tradition of celebrating Ramadan with iftar dinner After first iftar dinner in 1805, the White House
http://www.independent.co.uk/news/world ... 06836.html

Pokupi hediju u vrijednosti od 1,4 milijarde dolara, "ugovori poslova" (citaj reketa) u vrijednosti od 400 milijardi, organizuje "sunijsko-izraelsku koaliciju protiv Irana" i zauzvrat ukine iftar u Bijeloj Kuci. Eeeee, moji vehabiti 8-)
raskoljnikov06
Posts: 135
Joined: 29/10/2009 20:25

#17 Re: S. Arabija i njena politika

Post by raskoljnikov06 »

Tesko da Saudi uopste znaju rukovati sa tim silnim oruzjem.

http://www.globalfirepower.com/country- ... udi-arabia
User avatar
salik79
Posts: 27013
Joined: 16/09/2013 13:15

#19 Re: S. Arabija i njena politika

Post by salik79 »


Vec sam postavljao, samo na temi o Siriji :lol:
User avatar
salik79
Posts: 27013
Joined: 16/09/2013 13:15

#20 Re: S. Arabija i njena politika

Post by salik79 »

Image
raskoljnikov06
Posts: 135
Joined: 29/10/2009 20:25

#21 Re: S. Arabija i njena politika

Post by raskoljnikov06 »

salik79 wrote:

Vec sam postavljao, samo na temi o Siriji :lol:
Nisam vidio al nije na odmet podsjetiti se. Tesko pitanje :lol:
raskoljnikov06
Posts: 135
Joined: 29/10/2009 20:25

#22 Re: S. Arabija i njena politika

Post by raskoljnikov06 »

salik79 wrote:Image
:lol:

https://www.unwatch.org/no-joke-u-n-ele ... ommission/

Cirkus :lol: Tajno glasanje. Jos fali samo da su same zene glasale za Saude. Ako su muski predstavnici izglasali Saude u tu komisiju,... ma ludnica :lol:
User avatar
sunceKOtepsija
Posts: 6841
Joined: 14/06/2015 14:44

#24 Re: S. Arabija i njena politika

Post by sunceKOtepsija »

Image
Image
Image
Image
clanovi saudijske kraljevske porodice se usidrili kod Bodruma pa produzili ka grckim ostrvima :thumbup: u jednom lokalnom restoranu za ice i pice potrosili 5 280 eura te ostavili baksis od priblizno 10% tj 500 eura :thumbup: takode su posjetili jedan lokalni klub gdje su uzivali u muzickom perfomansu koji se tu odvijao :serbo:
Post Reply