Romi u Armiji BiH

Post Reply
mali jomu
Posts: 5853
Joined: 22/05/2017 17:00

#1 Romi u Armiji BiH

Post by mali jomu »

U znak sjećanja na poginule Rome, pripadnike Armije RBiH


Image


Otkrivena spomen-ploča na Mojmilu, predsjednik Udruženja Roma “Naša budućnost” , Bajro Beganović i predsjednik Udruženja “101. brigada” Bajro Čomor otkrili su u Ulici Kenana Demirovića do broja 454 prvu spomen-ploču poginulim Romima pripadnicima Armije BiH u periodu od 1992. do 1995. godine. Na njoj se trenutno nalaze četiri imena, ali je ostavljen prostor za naknadno upisivanje stradalih.........


Spomen – ploča nalazi se na brdu Mojmilo, na sastavu ulica Kenana Demirovića i Novopazarska.
Last edited by mali jomu on 04/08/2019 19:49, edited 2 times in total.
normala brate
Posts: 1322
Joined: 13/11/2018 15:25

#2 Re: Romi u Armiji BiH

Post by normala brate »

Bilo ih je itekako od druga stari od prvog do posljednjeg dana u rovu bio.
mali jomu
Posts: 5853
Joined: 22/05/2017 17:00

#3 Re: Romi u Armiji BiH

Post by mali jomu »

U ratu smo bili Romi, a sada smo opet Cigani


O učešću Roma u ratu u BiH ne zna se mnogo, kao ni o žrtvama, iako su se borili u sastavu sve tri vojne formacije i stradali kao i ostali građani. Na osnovu nekoliko istraživanja, očigledno je da su Romi zatvarani u logore, da su bili zlostavljani i proganjani, a žene silovane. Međutim, nema preciznih podataka, pa čak ni procjena o stradanju ove najbrojnije nacionalne manjine u BiH.

Zijo Ribić je imao osam godina kada su pripadnici paravojne jedinice „Simini četnici” iz Srbije, u julu 1992. godine upali u njegovo selo Skočić u opštini Zvornik. U grupi od oko 30 Roma koje su strijeljali, bila je i cijela Zijina porodica. On je stravični zločin preživio:

„U ratu sam izgubio sve. Jedini sam ja preživo i još dvoje iz mog sela, od ukupno 30 Roma koji su te noći stradali. I ja sam bi strijeljan, ranjen, ali sam se napravio mrtav. Oni su me bacili u tu jamu, gdje je taj pokolj bio, na leševe, pa sam se ja izvukao na drugu stranu.“

Jedina optužnica za zločine nad Romima je upravo za stradanje mještana sela Skočić, a suđenje se vodi pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Na početku pocesa Bruno Vekarić je izjavio:

„Radi se o veoma teškom zločinu. Najmanje 22 civila odvoze se do jame u jednom selu gde se tokom noći pojedinačno ubijaju iz vatrenog oružja i noževima, izdvajaju tri žene, žene svakodnevno siluju. To je samo jedan detalj.“


Bajro Beganovič, jedan od najpoznatijih romskih aktivista iz Sarajeva, u ratu je izgubio sina. Sjeća se posljednjeg razgovora kada je Samiru rekao:

„Ja sam čuo da ti srljaš, čovječe. Nemoj se igrati, molim te ko boga, prekini više, nisi ti jedini da ti oslobodiš. Kaže on meni: ’Hoću da bude BiH.’“

Nedavno je u znak sjećanja na Samira, kao i nekoliko drugih Roma, u sarajevskom naselju Mojmilo podignuta spomen ploča. Bajro kaže:

„Mnogi su me pitali zašto Romima. Zato što milion godina nikad nigdje nisu spominjani, nigdje nije spomenut Rom. Ma ni u čemu.“



Prema informacijama koje su do sada prikupile nevladine organizacije, najviše Roma je stradalo na području Prijedora, Kozluka, Doboja, Srebrenice, Bratunca, Vlasenice i Zvornika. Najviše protjeranih je iz Bijeljine.

Postoje i svjedočanstva preživjelih Srebreničana o ubistvu 270 Roma. Potvrde iz zvaničnih organa o tome nema.


Izjava romskog aktiviste Derve Sejdića „u ratu smo bili Romi, a sada smo opet Cigani“ postala je sinonim za diskriminaciju Roma.




Romi su bili dio Armije Bosne i Hercegovine

https://www.faktor.ba/vijest/romi-su-bi ... ade-199521
Last edited by mali jomu on 04/08/2019 19:49, edited 2 times in total.
User avatar
BHCluster
Posts: 23419
Joined: 13/09/2007 18:41
Location: Time to get schwifty in here!
Contact:

#4 Re: Romi u Armiji BiH

Post by BHCluster »

Image
User avatar
tvojkomsija
Posts: 1478
Joined: 21/04/2014 17:59

#5 Re: Romi u Armiji BiH

Post by tvojkomsija »

@BHCluster sto se tice Roma uopceno u Zavidovicima u 90im, vecina ih je govorila "nismo mi ni muslimani ni srbi" necemo u rat, ko vas jebe, ali kad je sranje bas eskaliralo, bilo ih je podosta spremnih da brane grad, Garavi vod je tu prednjacio. Inace su Zavidovici opcina sa nadprosjecnim procentom Roma, tako da im hvala svima koji su se cetnicima najebali matere :-D
Pricali su mi, bilo je i smijesnih scena, prvi mjesec njihovog ucesca, u rovu su se posvadjali i sekunda je falila da pucaju jedni u druge, onda je tu bilo i pustanje preglasne muzike (hint:Halid Muslimovic :lol: ) u po noci, kao da su cekali da ih dodje neko poklat..
Nadzorna_ploca
Posts: 11043
Joined: 05/12/2013 16:06

#6 Re: Romi u Armiji BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Hvala svima koji su zivot polozili braneci BIH.
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#7 Re: Romi u Armiji BiH

Post by Maraschino »

- Sta je ovo sto puca po nama
- PAM
- Sta ti je to?
- Protiv avionski mitraljez
- Pa nismo mi avioni, mi smo Romi


Dobri su bili, kao i svi mi. Dijelili smo i zlo i dobro.
mali jomu
Posts: 5853
Joined: 22/05/2017 17:00

#8 Re: Romi u Armiji BiH

Post by mali jomu »

Kako je u BiH spriječen genocid nad Romima



Image
Drugog augusta obilježena je 73. godišnjica stradanja Roma u Auschwitzu



U Drugom svjetskom ratu Bošnjaci su spasili Rome od sudbine kakva ih je zadesila širom Evrope.

U danima kada se u Evropi obilježava godišnjica genocida nad Romima u kojem je stradalo blizu 500.000 pripadnika ovog naroda, potrebno je istaći jednu veoma bitnu činjenicu, a to je da za razliku od mnogih evropskih zemalja, u Bosni i Hercegovini nije počinjen genocid nad Romima.


Rezolucijama protiv genocida

Drugi svjetski rat i sve njegove strahote posebno su zahvatile one najugroženije, a to su nažalost, kao i danas, bili Romi. Protjerivanja, ubijanja i iseljavanja Roma bila su sve učestalija širom Evrope.

Shvativši ovu situaciju kao veoma pogubnu po cijelo društvo, bošnjački intelektualci nisu želji sjediti skrštenih ruku, već su izrazili svoje protivljenje ovoj monstruoznoj pojavi.

Naime, nakon što je situacija po Rome postajala veoma komplicirana i unutar Bosne i Hercegovine, grupa sarajevskih uglednika izdala je 1941. godine poznatu rezoluciju El-Hidaje u kojoj potpisnici ističu protivljenje metodama koje je provodio vladajući fašistički režim tadašnje Nezavisne Države Hrvatske.

Ipak, na ovu rezoluciju fašisti su se većinom oglušili, pa je tako u proljeće 1942. godine u Travniku zabilježen slučaj da je nekolicina Roma upućena u koncentracione logore.

Izrevoltirani ovim istupom, bošnjački intelektualci su se odlučili na novi poduhvat, a ovaj put krajem maja 1942. godine odlučno i hrabro istupili su ugledni zenički Bošnjaci.

Njih 27 istupilo je zahtjevima da se prestane sa ovakvim nečovječnim postupcima prema Romima, a kako bi ovaj problem predstavili kao opšti, pozivali su se na vjerski identitet Roma, koji je većinom bio islamski. Istupom pod nazivom Zenička rezolucija bošnjački uglednici poručili su tadašnjem režimu drugi put da neće mirno posmatrati eventualne zločine prema Romima.

Davanjem vjerskog alibija romskoj manjini Bošnjaci su spasili Rome od sudbine kakva ih je zadesila širom Evrope. Nažalost, o ovom ljudskom i moralnom činu veoma se malo govori, a svakako je primjer tolerancije koji treba spominjati, posebno mlađim generacijama.


Antifašistička poruka

Dosta je onih koji namjerno ili nenamjerno izostavljaju antifašističko djelovanje bošnjačkih uglednika, koje je bilo veoma izraženo tokom Drugog svjetskog rata. Naime, osim javnih istupa kao što su bile navedene rezolucije, veliki je broj primjera odličnih komšijskih odnosa u ovim tmurnim vremenima.

Romi nisu naišli na razumijevanje i pomoć koju su imali u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci, za razliku od mnogih evropskih naroda koji koriste svaku priliku da istaknu svoju antifašističku historiju, bez obzira da li je "uprljana" eventualnim mrljama prošlosti, bez stida mogu obilježiti dane romske tragedije.

Nažalost, tužno je što većina stanovnika Bosne i Hercegovine ne zna puno o ovim veoma bitnim historijskim činjenicama, iskazanim u najtežim ratnim vremenima.

Pozitivan primjer je početak obilježavanja sjećanja na genocid nad romskim narodom u Evropi, što svakako treba da postane tradicija na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Poruke antifašizma koje su danas poslane iz Sarajeva, govore da Romi, iako na margini društva, ipak nisu zaboravljeni. Međutim, činjenica da većina Roma možda i ne zna da je danas dan sjećanja na počinjeni genocid nad evropskim Romima, bolna je spoznaja koja nam puno toga može reći.


http://balkans.aljazeera.net/blog/kako- ... nad-romima
Last edited by mali jomu on 04/08/2019 19:50, edited 2 times in total.
mali jomu
Posts: 5853
Joined: 22/05/2017 17:00

#9 Re: Romi u Armiji BiH

Post by mali jomu »

"BiH jedina zemlja u kojoj je spriječen genocid nad Romima"


Image


Bosna i Hercegovina ima dvostruku obavezu u smislu obilježavanja Dana sjećanja nc
Jedna je da nastavimo s antifašističkom kulturom u našem društvu, a druga je činjenienivogeca da je samo u BiH, u odnosu na sve evropske države, spriječen genocid nad Romima, izjavio je danas bh. kolumnist, urednik i scenarist brojnih radio i TV emisija Fatmir Alispahić, koji je radeći na filmu istraživao činjenice genocida nad Romima.

U glavnom gradu BiH danas je upriličeno prvo obilježavanje genocida nad Romima u Drugom svjetskom ratu te je u pomen na romske žrtve Pojramosa i u čast zaštite romskog naroda u BiH, Općina Novi Grad Sarajevo, organizirala program pod nazivom "Bosna i Pojrams".

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se danas u Sarajevu, ali i u cijeloj BiH, obilježava godišnjica genocida nad Romima u Drugom svjetskom ratu.

"Za nas u BiH govoriti o genocidu drugačije je nego u neki drugim državama, jer mi još imamo žive žrtve genocida u posljednjem ratu, tako da je za nas obaveza time i veća", istakao je Efendić.

Predsjednik Udruženja braća Romi Sarajevo Ćazim Abazi zahvalio je organizatorima za ovaj događaj, čija je svrha da se nikada ne zaboravi ono što se dešavalo Romima.

Alispahić je napomenuo da se današnjim događajem obilježavanja Evropski dan sjećanja genocida nad Romima Bosna i Hercegovine pridružuje porodici evropskih zemalja koje ovaj dan obilježavaju već duže vrijeme.

"Otvara se pitanje zašto nismo znali dosada za stranicu ove bh. povijesti te kako je moguće da je to od nas sakrivano", rekao je bh. kolumnist, dodajući da danas sve to otkrivaju, predaju budućnosti i vežu se za evropsku mrežu naroda koji obilježavaju ovaj dan sjećanja.

Nakon uvodnih obraćanja, prikazan je 20-minutni Alispahićev film.

U Evropi je ubijeno pola miliona Roma, u Hrvatskoj 28.000 Roma, u Srbiji 16.000 BiH jedina je evropska zemlja u kojoj je spriječen genocid nad Romima zahvaljujući odlučnoj akciji bošnjačkih uglednika koji su formirali odbor za spas Roma te donijeli Rezoluciju kojom Rome proglašavaju sastavnim dijelom bošnjačkog naroda, čime su romski narod zaštitili od rasističkih zakona.






http://ba.n1info.com/Vijesti/a177720/Bi ... omima.html
Last edited by mali jomu on 04/08/2019 19:50, edited 2 times in total.
mali jomu
Posts: 5853
Joined: 22/05/2017 17:00

#10 Re: Romi u Armiji BiH

Post by mali jomu »

D. Gradina / Vijenac i minuta šutnje: Dan sjećanja na romske žrtve holokausta


Image


U Spomen području Donja Gradina danas je obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta, a polaganjem vijenaca i minutom šutnje odata je počast romskim žrtvama.

Cvijeće su položili predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Odbora za Rome pri Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, izaslanici člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, OSCE-a, udruženja Roma iz Bosne i Hercegovine, a profesor Bajram Haliti i kustos Spomen područja Donja Gradina održali su historijski čas.

Indira Bajramović, direktorica Udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost" grada Tuzla, organizacije koja je vodeća u Ženskoj romskoj mreži, koja je organizovala današnji skup treću godinu istakla je da joj je zadovoljstvo vidjeti da se danas okupilo više Roma i Romkinja nego prošle godine, a posebno mladih koji treba da čuju šta se desilo njihovom narodu i upoznaju se sa istorijom. Dodala je da će se potruditi sa sljedeće godine bude još više ljudi na odvanju počasti jer je to najmanje što mogu uraditi za žrtve.


Image
Indira Bajramović


Podsjetila je da se u podacima o stradanju u Jasenovcu i Donjoj Gradini navodi da je ubijeno 40.000 Roma, a da je 20.000 odvedeno u Auschwitz gdje su ubijeni na najmonstruozniji način.

"Mislim da treba da se sve žrtve spominju da se ne zaboravi i to i jeste cilj - da se ne ponovi nikada i nikome", rekla je Indira Bajramović i dodala "svaka žrtva je žrtva vrijedna pažnje i zaslužna da joj se oda počast na bilo kakav način".

Mujo Fafulić, predsjedavajući Odbora za Rome pri Savjetu ministara BiH rekao je da su došli da ožale romske žrtve koje su u Drugom svjetskom ratu stradale od fašista.

"Pozivamo sve one koji su odgovorni za ovaj genocid nad romskom populacijom na iskupljenje", kazao je Fafulić.


Dodao je da će svake godine dolaziti da ožale žrtve.

Image
U Spomen području Donja Gradina obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta


"Međutim oni koji nose odgovornost onoga što se uradilo, što se dseilo romskoj populaciji, nisu danas tu i nisu bili tu prethodnih godina i nadam se da će u budućnosti pokazati na taj način dobru volju za iskupljenjem", rekao je Fafulić.

Savjet Evrope je na inicijativu romskih organizacija odredilo 2. august kao Dan sjećanja na 2.897 ubijenih Roma u toku jednog dana u koncentracionom logoru Auschwitz 1944. godine.


Image


https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... sta/346336
Last edited by mali jomu on 04/08/2019 19:50, edited 2 times in total.
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#11 Re: Romi u Armiji BiH

Post by The 51st State »

nasa garava raja
mali jomu
Posts: 5853
Joined: 22/05/2017 17:00

#12 Re: Romi u Armiji Bosne i Hercegovine

Post by mali jomu »

The 51st State wrote: nasa garava raja

Jasta vec raja, i to prava, nikad me nigdje nisu zajebali, jos su me vadili nekoliko puta, glava u pitanju bila, i njima a nisu me dali, borci pravi...

dok sam recimo dobrih pusiona imo od nekih vamo ko fora jarana...

Znaju to oni koji su snjima u nekim stvarima kao i ja se nasli... svaka im cast :thumbup:

i sad se snekima od njih ponekad vidim... ljudine :thumbup:
Last edited by mali jomu on 03/08/2019 13:23, edited 1 time in total.
User avatar
escobar__
Posts: 8880
Joined: 07/06/2010 22:48
Location: 🇪🇺

#13 Re: Romi u Armiji BiH

Post by escobar__ »

Je li vam toliko mrsko pisati puni naziv države pa svaki put mora kao na PTPC-u samo BiH?

Romi u Armiji Bosne i Hercegovine. Sekund posla. :roll:
User avatar
Sanjarko
Posts: 23276
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#14 Re: Romi u Armiji BiH

Post by Sanjarko »

Ma lako je to izmjenit. Tema je dobra pravo. Bilo ih je u armiji i ovdje. Iz grada i okolnih sela. Samo su se sada i oni kao i mi raselili nakon rata po inostranstvu.
mali jomu
Posts: 5853
Joined: 22/05/2017 17:00

#15 Re: Romi u Armiji Bosne i Hercegovine

Post by mali jomu »

escobar__ wrote:Je li vam toliko mrsko pisati puni naziv države pa svaki put mora kao na PTPC-u samo BiH?

Romi u Armiji Bosne i Hercegovine. Sekund posla. :roll:

Skonto sam da si u pravu... promijenio sam :thumbup:
User avatar
BHCluster
Posts: 23419
Joined: 13/09/2007 18:41
Location: Time to get schwifty in here!
Contact:

#16 Re: Romi u Armiji BiH

Post by BHCluster »

escobar__ wrote:Je li vam toliko mrsko pisati puni naziv države pa svaki put mora kao na PTPC-u samo BiH?

Romi u Armiji Bosne i Hercegovine. Sekund posla. :roll:
Armiji Republike Bosne i Hercegovine.
mali jomu
Posts: 5853
Joined: 22/05/2017 17:00

#17 Re: Romi u Armiji BiH

Post by mali jomu »

BHCluster wrote:
Armiji Republike Bosne i Hercegovine.
pravu si ali nek ostane ovako, ko ga jebe, zna se da se konta na ARBiH


Image


ako jos nesto ima... ko vas jebe, sad cu sve vratit kako sam napisao prvo put :lol: :lol: :lol:
mali jomu
Posts: 5853
Joined: 22/05/2017 17:00

#18 Re: Romi u Armiji Bosne i Hercegovine

Post by mali jomu »

mali jomu wrote:
escobar__ wrote:Je li vam toliko mrsko pisati puni naziv države pa svaki put mora kao na PTPC-u samo BiH?

Romi u Armiji Bosne i Hercegovine. Sekund posla. :roll:

Skonto sam da si u pravu... promijenio sam :thumbup:

skonto sam da nisi u pravu, ostaje Armija BiH
high_volume
Posts: 5916
Joined: 09/06/2010 22:51

#19 Re: Romi u Armiji BiH

Post by high_volume »

mali jomu wrote:U znak sjećanja na poginule Rome, pripadnike Armije RBiH.

Pa zašto na PDF Politika, kad imaš Istoriju i '90-te :?
User avatar
escobar__
Posts: 8880
Joined: 07/06/2010 22:48
Location: 🇪🇺

#20 Re: Romi u Armiji Bosne i Hercegovine

Post by escobar__ »

Piši ti kako hoćeš, nije sporno. Ono na šta mene lično asocira ovo skraćivanje naziva države je na pisanje skoro svih srpskih portala kada govore o našoj zemlji - rijetko gdje ćeš vidjeti puni naziv, obično je to BiH ili "beiha" u izgovoru.

Meni duša napisat puni naziv svega što se veže za nas: Bosna i Hercegovina, Armija Bosne i Hercegovine, Armija REpublike Bosne i Hercegovine, bosansko-hercegovačko i sl.
mali jomu
Posts: 5853
Joined: 22/05/2017 17:00

#21 Re: Romi u Armiji BiH

Post by mali jomu »

high_volume wrote:
mali jomu wrote:U znak sjećanja na poginule Rome, pripadnike Armije RBiH.

Pa zašto na PDF Politika, kad imaš Istoriju i '90-te :?

Zato sto Romi nisu nigdje nikad historijski izbrisani, vec politicki... brisani i izbrisani
mali jomu
Posts: 5853
Joined: 22/05/2017 17:00

#22 Re: Romi u Armiji Bosne i Hercegovine

Post by mali jomu »

escobar__ wrote:Piši ti kako hoćeš, nije sporno. Ono na šta mene lično asocira ovo skraćivanje naziva države je na pisanje skoro svih srpskih portala kada govore o našoj zemlji - rijetko gdje ćeš vidjeti puni naziv, obično je to BiH ili "beiha" u izgovoru.

Meni duša napisat puni naziv svega što se veže za nas: Bosna i Hercegovina, Armija Bosne i Hercegovine, Armija REpublike Bosne i Hercegovine, bosansko-hercegovačko i sl.

Kontam sta pises... sta me briga, ko "oni" mahniti pa ne znaju, a i mi mahniti pa ne znamo :lol: :thumbup:
dert
Posts: 6543
Joined: 28/09/2011 07:35
Location: dert

#23 Re: Romi u Armiji BiH

Post by dert »

malo s vedrije strane :-D sa mnom u vodu je bio jedan Rom koji je uspio ugasiti vatru u rovu :lol: :thumbup:
e pa jaro kako to :-D
mali jomu
Posts: 5853
Joined: 22/05/2017 17:00

#24 Re: Romi u Armiji BiH

Post by mali jomu »

dert wrote: malo s vedrije strane :-D sa mnom u vodu je bio jedan Rom koji je uspio ugasiti vatru u rovu :lol: :thumbup:
e pa jaro kako to :-D

... mora neko vatru gasit :lol:


mene i jos nas nekoliko umalo vise puta nismo bili opkoljeni... u tim momentima (brzo se to sve desava) Romi bili blizu, izvlacili nas, spasavali nas a mogli su se povuci, mogli su biti i negdje drugo, nisu bili ni negdje drugo niti su se povlacili, vec ulazili u borbe, zestoke a i zajebane...

vise puta su nas bas Romi spasili... odnekle su se nasli tu, dok su drugi bili ili udaljeni na nekom drugom mjestu ili se povukli negdje...
mali jomu
Posts: 5853
Joined: 22/05/2017 17:00

#25 Re: Romi u Armiji BiH

Post by mali jomu »

Vi koji znate o Romima samo iz sprdancija i nista vise osim sprdancija... reci cu vam da ih ja znam pravo, toliko su zajebani da kad mi je bilo koji Rom u ta zajebana vremena rekao "nema problema, bit cemo tu i tu tad i tad..." vjerovao sam im 100%, vazda su uradili ono sto su rekli, nikad me nisu zajebali, izvukli su nas vise puta bas kad je pravo zajebano bilo, oni su se znali sjebavat samo da nas izvuku... oni su jedni od rijetkih koji me nikad nisu izradili bez obzira o cemu se radilo, ni za cigaru... a nisam ni ja njih ni jednom u nicemu


(ovo je samo za one koji ne znaju da im malo priblizim Rome...)
Post Reply