Registracija prenočišta

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
pravabubica
Posts: 155
Joined: 16/10/2007 11:38

#1 Registracija prenočišta

Post by pravabubica »

Ima li neko od forumaša iskustva sa registracijom prenočišta? Na koji način je to administrativno regulisano, s obzirom na novi Zakon o turističkoj djelatnosti. Napominjem da sam išao u Općinu i nisu baš obavješteni. Čuo sam o nekom paušalnom plaćanju po krevetu i po sezoni kao u Hrvatskoj, pa me zanima dokle je to došlo ako neko od forumaša zna.
Iskustva i savjeti dobrodošli.
Hvala.
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#2 Re: Registracija prenočišta

Post by HAVANA »

Ukratko,jebo lud zbunjenog. :-) Ja sam poslao zenu da pita sta treba za registraciju 2 stana za dnevni najam...Svako drugo prica,niko nista ne zna,2 turisticke zajednice.. :roll: Zemlja u kojoj je najteze regularno raditi. :-)
User avatar
drndalo
Posts: 22716
Joined: 26/06/2006 16:34
Location: Sarajevo

#3 Re: Registracija prenočišta

Post by drndalo »

Jos ce ti trazit fiskalnu... :pipi:
User avatar
Toto
Posts: 8097
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#4 Re: Registracija prenočišta

Post by Toto »

HAVANA wrote:Ukratko,jebo lud zbunjenog. :-) Ja sam poslao zenu da pita sta treba za registraciju 2 stana za dnevni najam...Svako drugo prica,niko nista ne zna,2 turisticke zajednice.. :roll: Zemlja u kojoj je najteze regularno raditi. :-)
pratim :D
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#5 Re: Registracija prenočišta

Post by HAVANA »

Prati do sutra. :D I dalje niko nista ne zna tacno.Svako drugacije prica.Kupio sam na malti knjigu za strane drzavljane.Ovjeris je u onoj novoj zgradi kod aerodroma.Upisujes goste a onda odes i prijavis broj kreveta za izdavanje viska stambenog prostora.50km po krevetu godisnje.Sve ti je ovo rekla kazala.Jos nisam jer ne zelim da napravim gresku kod registracije pa poslije zajebancija.Hocu zenu da prijavim jer je ostala bez posla,da joj ide staz,penziono,zdravstveno...Medjutim kreteni pojma nemaju kako to da izvedu.Ne moze navodno moras biti pravno lice i imovina u vlasnistvu pravnog lica.Nisam izgorio po glavi da stanove u svom vlasnistvu prebacim na firmu u ovako ludoj zemlji.Sad nesta kontam da ko pravno lice iznajmi stambene prostore od fizickog lica pa se bavi tom djelatnoscu.Ispada da vlasnik firme renta od fizickog lica,tj samog sebe... :-) I najednostavniju stvar oni iskomplikuju do bola i masu bespotrebnih troskova.Umjesto da zakonski regulisu na jednostavan nacin za sve,naplate svoje takse i poreze,jok.Ko i sve,glupo i komplikovano do bola...
User avatar
Drvosjeca iz Dejcica
Posts: 16757
Joined: 23/06/2004 15:46
Location: Sarajevo

#6 Re: Registracija prenočišta

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

HAVANA wrote:Prati do sutra. :D I dalje niko nista ne zna tacno.Svako drugacije prica.Kupio sam na malti knjigu za strane drzavljane.Ovjeris je u onoj novoj zgradi kod aerodroma.Upisujes goste a onda odes i prijavis broj kreveta za izdavanje viska stambenog prostora.50km po krevetu godisnje.Sve ti je ovo rekla kazala.Jos nisam jer ne zelim da napravim gresku kod registracije pa poslije zajebancija.Hocu zenu da prijavim jer je ostala bez posla,da joj ide staz,penziono,zdravstveno...Medjutim kreteni pojma nemaju kako to da izvedu.Ne moze navodno moras biti pravno lice i imovina u vlasnistvu pravnog lica.Nisam izgorio po glavi da stanove u svom vlasnistvu prebacim na firmu u ovako ludoj zemlji.Sad nesta kontam da ko pravno lice iznajmi stambene prostore od fizickog lica pa se bavi tom djelatnoscu.Ispada da vlasnik firme renta od fizickog lica,tj samog sebe... :-) I najednostavniju stvar oni iskomplikuju do bola i masu bespotrebnih troskova.Umjesto da zakonski regulisu na jednostavan nacin za sve,naplate svoje takse i poreze,jok.Ko i sve,glupo i komplikovano do bola...
Dobro došao u klub! :D

Evo kako to ide...imaš dvije opcije, jedna je da izvršiš kategorizaciju preko općine (dvije i tri zvjezdice smještaj) a druge je da završiš preko Fed. min. turizma (4 i pet zvjezdica smještaj. Ja sam završio kazegorizaciju svog apartmana preko njih i dobio 4 zvjezdice. imam legalno prijavljen apartman, plaćam porez, plaćam paušal turističkoj zajednici. Istina dok sam to sve izganjao trebala mi je godina dana kao za sve u ovom nakaradnom sistemu...I onda se pitaju zašto ljudi rade na crno, pa kako neće kada ti za laglizaciju iznajmljivanja apartmana treba godina dana i to te košta oko 500KM.

Dakle prva opcija ti je preko općine na kojoj ti je stan, izvršiš kategorizaciju, dobiješ 2 ili 3 zvjezice. Preko Fed. min. turizma su ti apartmani sa 4 i 5 zvjezdica. Mogu ti dati kontakt osobu na PP ako budeš išao preko federalnom ministarstva da ne lutaš, preko općine završi prvo kategorizaciu preko njih. Kada završiš kategorzaciju kontaktiraj Turističku zajednicu KS jer njima plaćaš paušal od 50KM godišnje po krevetu. Uporedo sa ovim odeš u poresku, izimaš obrazac PIP-1034 i plaćaš porez od 10% od ostvarenih prihoda mjesečno, minus rashodi.

Za sada toliko, žurim, valja primiti nove goste. :mrgreen:

Sretno!
Post Reply