Recepti
Moderator: anex
-
- Posts: 2958
- Joined: 07/09/2013 18:57
#1676 Re: Recepti
SASTOJCI
Hurmašice
250 gr margarina
100 gr šećera
450 gr brašna
2 jaja
kašika praška za pecivo
2 kašike pavlake
2 šoljice ulja
Agda
deset šolja šećera
deset šolja vode
Umutite razmekšali margarin pa dodajte pavlaku, šećer, ulje, prašak za pecivo i dvoje jaja.
Sve dobro mikserom izmiksati pa nakon toga dodati brašno. Nakon što to uradite oblikujte svoje hurmašice, a koristeći rende ih dodatno oblikujte (da izgleda kao na slici).
Oblikovane hurmašice poredajte u tepsiju koja nije nauljena, već malo premazana margarinom. Hurmašice peći na oko 200°C dok ne porumene. Pazite da ne porumene previše.
Kada se hurmašice ispeku onda ih pospite agdom koja se pravi tako što se skuha šećer i voda, a možete urezati i par komadića limuna. Naime, u pitanju je stvar ukusa.
http://www.mojahrana.com/recept/Hurmasice
- Irm@
- Posts: 4188
- Joined: 26/11/2005 00:44
- Location: tramvaj
#1677 Re: Recepti
26 cm sve drugo bi bilo preveliko..amina_bl wrote:Trebam pomoć iskusnih kuharica, tj. njihovo mišljenje koji promjer obruča da koristim za ovaj recept http://www.minjina-kuhinjica.com/desert ... -malinama/
Pošto se kora presiječe na dva dijela, da dobijem dvije, bojim se da ne budu pretanke, ako uzmem prevelik kalup.
Hvala unaprijed.
to ti je onaj uobicajeni.. pise na svakom obrucu koji je promjer
- ja nisam ja
- Posts: 1023
- Joined: 03/06/2014 09:30
- Location: Genije iz Kenije
#1678 Re: Recepti
Imam neko tijesto tipa za ustipke,pitu,pizzu i ostalo.Ali nista od navedenog nebi da pravim.Nssala sam nekada negdje neki recept sa tim tijestom i sa eurokremom.Ima li ko ideju sta napraviti ?
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#1679 Re: Recepti
Kako napravih havlusu u neznanju.
Elem, ostala proslogodisnja teglica bestilja i onog tecnog od jabuka (dobila na poklon dvije, od jedne sam pravila sok, tim sto razrijedim sa mineralnom) i razmisljam kako cu obje upotrijebiti ?
Pomijesam citavu teglicu bestilja i pola teglice od jabuka. Dodam 5-6 zlica brasna, 2-3 cajne zlice cimeta, 20-30 klinicica zalila vrelom vodom i kad se ohladila, procijedim i dodam smjesi. Posta nesto rijetko te dodam jos dvije zlice brasna, velim u sebi dodaj i jedan prasak za pecivo i jednu vaniliju. Pouljim teVsiju, razlijem smjesu i odozgoR pouljim. Ne previse. Ubacim u zagrijanu pecnicu na 170 stupnja i pekla nekih 30-40 min.
Kad je bilo gotovo i ukusno (osobno) odnesem par komada prijateljici, kad ona veli: "O, ti napravila havlusu!"
P.S.
Klincice, procijedjene i nabrubene, ostavih u malu zdjelicu da miruhe u kuci.
Et'.
Elem, ostala proslogodisnja teglica bestilja i onog tecnog od jabuka (dobila na poklon dvije, od jedne sam pravila sok, tim sto razrijedim sa mineralnom) i razmisljam kako cu obje upotrijebiti ?
Pomijesam citavu teglicu bestilja i pola teglice od jabuka. Dodam 5-6 zlica brasna, 2-3 cajne zlice cimeta, 20-30 klinicica zalila vrelom vodom i kad se ohladila, procijedim i dodam smjesi. Posta nesto rijetko te dodam jos dvije zlice brasna, velim u sebi dodaj i jedan prasak za pecivo i jednu vaniliju. Pouljim teVsiju, razlijem smjesu i odozgoR pouljim. Ne previse. Ubacim u zagrijanu pecnicu na 170 stupnja i pekla nekih 30-40 min.
Kad je bilo gotovo i ukusno (osobno) odnesem par komada prijateljici, kad ona veli: "O, ti napravila havlusu!"
P.S.
Klincice, procijedjene i nabrubene, ostavih u malu zdjelicu da miruhe u kuci.
Et'.
- manekenka u penziji
- Posts: 4000
- Joined: 03/07/2013 08:37
#1680 Re: Recepti
Ćuj to? Imam i ja nekih visokova. Taman da se iskoristi
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#1681 Re: Recepti
Probaj.
Ne vezhi striktno za recept, jer je bilo ofrlje oliti otprilike, i ispade ukusno. Naknadno sam se sjetila da imam oraha, pa et' ako ih imas, samelji u blenderu nakrupno i dodaj. "Chisto" da ima sto pod zubima krckati.
Ne vezhi striktno za recept, jer je bilo ofrlje oliti otprilike, i ispade ukusno. Naknadno sam se sjetila da imam oraha, pa et' ako ih imas, samelji u blenderu nakrupno i dodaj. "Chisto" da ima sto pod zubima krckati.
- manekenka u penziji
- Posts: 4000
- Joined: 03/07/2013 08:37
#1682 Re: Recepti
Nisam još napravila,jer još uvijek tamanimo nutela kolac ali zato pravim prvom prilikom.
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#1683 Re: Recepti
A, mozes ubaciti 1-3 cajne zlice, ovisno sto i kako volis, u jogurt.
Nikad ne kupujem vocne jogurte. Upotrijebim svjeze voce ili sve iz kucne radinosti.
Nikad ne kupujem vocne jogurte. Upotrijebim svjeze voce ili sve iz kucne radinosti.
- manekenka u penziji
- Posts: 4000
- Joined: 03/07/2013 08:37
#1684 Re: Recepti
Pa to mi je još lakše. Super. Inako mi one tegle i flaše sa pekmezima odvalise vrata frizidera
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#1685 Re: Recepti
Sto bi rekli: "Covjek se uci dok je ziv."
Neg' , jos jedan recept, sa uvodom sredom i zavrsnicom.
Rostiljane sa mesinom i ribom.
Elem, prave se i salate. Nista posebno, standarno, krompir/krtola salata i salata sa pomidorom /paradajzom , sitno isjeckanim lukom/kapulom i sitno isjeckanom paprikom.
Elem, gotov' , sve se pojede. Ostatak od mesa i ribe dobise hajvani (cuko i maca, koji se mLogo volU)
Rucak/objed za slijedeci dan.
Salate ostavih u hladnjak tim sto sam salatu od pomidora upotrijebila za juhu/supu. Ugrijala, dodala cesnjaka/bijelog luka, mrkve, kuhalo se 10-ak min. i sa mixer stapom ujedinila. Dodala zacine. Preprzila, na kockice isjecen kruh/v/hljeb, panju sto ostade od prethodne veceri.
Pripremih natur snicle uz krompir/krtolu salatu. 10-ak min.
Et'.
Neg' , jos jedan recept, sa uvodom sredom i zavrsnicom.
Rostiljane sa mesinom i ribom.
Elem, prave se i salate. Nista posebno, standarno, krompir/krtola salata i salata sa pomidorom /paradajzom , sitno isjeckanim lukom/kapulom i sitno isjeckanom paprikom.
Elem, gotov' , sve se pojede. Ostatak od mesa i ribe dobise hajvani (cuko i maca, koji se mLogo volU)
Rucak/objed za slijedeci dan.
Salate ostavih u hladnjak tim sto sam salatu od pomidora upotrijebila za juhu/supu. Ugrijala, dodala cesnjaka/bijelog luka, mrkve, kuhalo se 10-ak min. i sa mixer stapom ujedinila. Dodala zacine. Preprzila, na kockice isjecen kruh/v/hljeb, panju sto ostade od prethodne veceri.
Pripremih natur snicle uz krompir/krtolu salatu. 10-ak min.
Et'.
- petunija
- Posts: 3045
- Joined: 07/05/2009 09:22
- Location: United States of Balcan
#1686 Re: Recepti
Jesi li gulila paradajz ili si ga onako, s korom stavila?NeenaSa wrote:Sto bi rekli: "Covjek se uci dok je ziv."
Neg' , jos jedan recept, sa uvodom sredom i zavrsnicom.
Rostiljane sa mesinom i ribom.
Elem, prave se i salate. Nista posebno, standarno, krompir/krtola salata i salata sa pomidorom /paradajzom , sitno isjeckanim lukom/kapulom i sitno isjeckanom paprikom.
Elem, gotov' , sve se pojede. Ostatak od mesa i ribe dobise hajvani (cuko i maca, koji se mLogo volU)
Rucak/objed za slijedeci dan.
Salate ostavih u hladnjak tim sto sam salatu od pomidora upotrijebila za juhu/supu. Ugrijala, dodala cesnjaka/bijelog luka, mrkve, kuhalo se 10-ak min. i sa mixer stapom ujedinila. Dodala zacine. Preprzila, na kockice isjecen kruh/v/hljeb, panju sto ostade od prethodne veceri.
Pripremih natur snicle uz krompir/krtolu salatu. 10-ak min.
Et'.
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#1687 Re: Recepti
Dobro nisi pitala jesam li gulila i paprike.
Nisam gulila, 30-ak sec. duzeg miksanja. I nemas brige. Ukoliko imas sumnju, pasiraj, meni se nije dalo jer stvarno je bilo
P.S.
Preprzeni kruh/hljeb/panja "ide" na, juhu/supu.
Ako imate bosiljka, ne sjeckajte, vec rucno "potrgas" par listica po istoj. Naravno, tko voli.
Nisam gulila, 30-ak sec. duzeg miksanja. I nemas brige. Ukoliko imas sumnju, pasiraj, meni se nije dalo jer stvarno je bilo
P.S.
Preprzeni kruh/hljeb/panja "ide" na, juhu/supu.
Ako imate bosiljka, ne sjeckajte, vec rucno "potrgas" par listica po istoj. Naravno, tko voli.
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#1688 Re: Recepti
Na jednoj sarajevskoj trznici kupih 1/2kg.
E , sad, nisu nozicem otsjecene, vec istrgnute. Prepirka sa pre/prodavacem oko tog'.
Ove godine su bas rodile. Ne veli se uzalud: "Nice/u kao gljive poslije kise."
Al' kad iscupas sa korijenom, e sipak sto ce ti slijedece godine nic' na istom mjestu. Toliko o tom.
Recept za iste:
Ocistiti gljive i sjeckati na listice.
Dvije osrednje glavice luka isjeci na kolutice .
Ugrijati tiganj sa maslinovim uljem i proprzit' kapulu dok ne ogrezne. Umjerena vatra.
Potom dodati gljive i frigati dok i one ne ogreznu. Kad "vodica" ispari , dodati zacine; sol, papar, kiselo vrhnje, persin i limunov sok.
E, sad, moze biti prilog mesini a moze i solo uz knedle od starog kruha.
Otom poslije ... nekad ... kao i o njokama.
Usputbudireceno dobre su sa gljivama.
E , sad, nisu nozicem otsjecene, vec istrgnute. Prepirka sa pre/prodavacem oko tog'.
Ove godine su bas rodile. Ne veli se uzalud: "Nice/u kao gljive poslije kise."
Al' kad iscupas sa korijenom, e sipak sto ce ti slijedece godine nic' na istom mjestu. Toliko o tom.
Recept za iste:
Ocistiti gljive i sjeckati na listice.
Dvije osrednje glavice luka isjeci na kolutice .
Ugrijati tiganj sa maslinovim uljem i proprzit' kapulu dok ne ogrezne. Umjerena vatra.
Potom dodati gljive i frigati dok i one ne ogreznu. Kad "vodica" ispari , dodati zacine; sol, papar, kiselo vrhnje, persin i limunov sok.
E, sad, moze biti prilog mesini a moze i solo uz knedle od starog kruha.
Otom poslije ... nekad ... kao i o njokama.
Usputbudireceno dobre su sa gljivama.
- Digla_da_kreci
- Posts: 4437
- Joined: 01/05/2010 19:03
#1689 Re: Recepti
Jednostavan i fin receptic za vrganj.
Tako i ja pravim od svjezih ili supu/juhu od susenih. Bas volim gljive, a sampinjoni mi vise na usi izlaze zasitila sam ih se.
Tako i ja pravim od svjezih ili supu/juhu od susenih. Bas volim gljive, a sampinjoni mi vise na usi izlaze zasitila sam ih se.
- vazi
- Posts: 8821
- Joined: 07/04/2010 15:31
#1690 Re: Recepti
kazu da uz pecurke ne treba meso, bogate su proteinima kao i meso
nutritivne vrijednosti:
1kg svjezih sampinjona = 1 kg povrca ili 1l mlijeka ili 150 gr mesa
1kg suhih sampinjona = 1 - 2 kg nemasnog mesa
http://smbcn.free.fr/articles/articles_ ... _champ.pdf
L’ensemble des analyses permet d’admettre que :
- 1 kg de champignons frais équivaut à la valeur nutritive de 1 kg de légumes ou de 1
litre de lait écrémé ou encore de 150 g r de viande dégraissée.
- La dessiccation améliorant la qualité énergétique : 1 kg de champignons secs équivaut
à peu près à 1 ou 2 kgs de viande dégraissée.
nutritivne vrijednosti:
1kg svjezih sampinjona = 1 kg povrca ili 1l mlijeka ili 150 gr mesa
1kg suhih sampinjona = 1 - 2 kg nemasnog mesa
http://smbcn.free.fr/articles/articles_ ... _champ.pdf
L’ensemble des analyses permet d’admettre que :
- 1 kg de champignons frais équivaut à la valeur nutritive de 1 kg de légumes ou de 1
litre de lait écrémé ou encore de 150 g r de viande dégraissée.
- La dessiccation améliorant la qualité énergétique : 1 kg de champignons secs équivaut
à peu près à 1 ou 2 kgs de viande dégraissée.
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#1691 Re: Recepti
@vazi, nutricionista
Sto se tice mesine/a : Hebat ga , sezonalno i kombinacije.
Biftek, Stroganoff , kotleti, krmenadle, kao pileca prsa sa istim. Sve ala minut.
I da, nema uvijek svjezih.
Sto se tice mesine/a : Hebat ga , sezonalno i kombinacije.
Biftek, Stroganoff , kotleti, krmenadle, kao pileca prsa sa istim. Sve ala minut.
I da, nema uvijek svjezih.
- manekenka u penziji
- Posts: 4000
- Joined: 03/07/2013 08:37
#1692 Re: Recepti
Postoji li zelatin koji nije svinjskog porijekla i ako da, koji je i gdje kupiti?
-
- Posts: 1884
- Joined: 23/06/2013 17:08
#1693 Re: Recepti
Postoji, zove se agar agar ili samo agar, pravi se od algi , a da li kod nas to ima kupiti, to ne znammanekenka u penziji wrote:Postoji li zelatin koji nije svinjskog porijekla i ako da, koji je i gdje kupiti?
- Čudna sorta
- Posts: 3231
- Joined: 30/03/2008 11:56
#1694 Re: Recepti
U Bademu možeš kupiti želatin koji nije svinjskog porijekla.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
-
- Posts: 1804
- Joined: 06/06/2012 21:19
#1695 Re: Recepti
manekenka u penziji wrote:Postoji li zelatin koji nije svinjskog porijekla i ako da, koji je i gdje kupiti?
govedji
- manekenka u penziji
- Posts: 4000
- Joined: 03/07/2013 08:37
#1696 Re: Recepti
Hvala!
Bit ce slika, samo kad se raspojasam
Bit ce slika, samo kad se raspojasam
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#1697 Re: Recepti
Iiiiiiiiiiiiiii , shto bi?
Dobih recept za celer, dakleM ide:
Celer promjera cca. 10/15 cm-a ochistit' i izrendat'. Dodati koru izrendanoh limuna (bio produkcija) kao i unutrashanjost (file) na sitno isjeckati. Potom dvije tri zhlichice domacheg meda. Ovisno shto preferirate.
Smjesu , u teglice ( ovisno od kolichine) i , ... u hladnjak.
Zdravo i dobar tek.
Dobih recept za celer, dakleM ide:
Celer promjera cca. 10/15 cm-a ochistit' i izrendat'. Dodati koru izrendanoh limuna (bio produkcija) kao i unutrashanjost (file) na sitno isjeckati. Potom dvije tri zhlichice domacheg meda. Ovisno shto preferirate.
Smjesu , u teglice ( ovisno od kolichine) i , ... u hladnjak.
Zdravo i dobar tek.
- vazi
- Posts: 8821
- Joined: 07/04/2010 15:31
#1698 Re: Recepti
@neenasa, ne kontam , je li to onaj rotkva-celer?NeenaSa wrote:Iiiiiiiiiiiiiii , shto bi?
Dobih recept za celer, dakleM ide:
Celer promjera cca. 10/15 cm-a ochistit' i izrendat'. Dodati koru izrendanoh limuna (bio produkcija) kao i unutrashanjost (file) na sitno isjeckati. Potom dvije tri zhlichice domacheg meda. Ovisno shto preferirate.
Smjesu , u teglice ( ovisno od kolichine) i , ... u hladnjak.
Zdravo i dobar tek.
zasto je ovo preporucljivo tj protiv cega
Ako je taj celer on je prepun oligo elemenata i istina je da ga zaboravim , bas cu ga ubaciti u upotrebu tj u kuhinju. Ovdje se najcesce pravi celeri remoulade, izirenda se celer i pomijesa sa maslinovim uljem, majonezom i senfom, so biber, sok od limuna i po zelji bijeli luk, moze se jesti kao predjelo ili kao salata.
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#1699 Re: Recepti
Upravo kao taj na sliKi.
Za shto je dobar, guglaj, jer koristim ga poodavno.
Kad spomenuh osobi koja mi je dala recept, da ga pohujem, (celer, tikvice, cvjetace, shampinjone, patlidzan, etc.) samo je sklopila ruke iznad glave. I razvila se diskusija.
Tebi
Za shto je dobar, guglaj, jer koristim ga poodavno.
Kad spomenuh osobi koja mi je dala recept, da ga pohujem, (celer, tikvice, cvjetace, shampinjone, patlidzan, etc.) samo je sklopila ruke iznad glave. I razvila se diskusija.
Tebi
- vazi
- Posts: 8821
- Joined: 07/04/2010 15:31
#1700 Re: Recepti
ok, to je to, prepun je oligo elemenata, nemam sad vremena a navratit cu da zalijepim vrijednosti:))NeenaSa wrote:Upravo kao taj na sliKi.
Za shto je dobar, guglaj, jer koristim ga poodavno.
Kad spomenuh osobi koja mi je dala recept, da ga pohujem, (celer, tikvice, cvjetace, shampinjone, patlidzan, etc.) samo je sklopila ruke iznad glave. I razvila se diskusija.
Tebi
i tebi jedan od hau do hau