REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post Reply
JohnnyS

#276 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by JohnnyS »

d i l a j l a wrote:
JohnnyS wrote:Dozvoli da Anić poznaje hrvatski jezik bolje od tebe. Na hrvatskom jeziku definicije naroda i nacije sam ti naveo, ti meni slobodno možeš napisati isto iz rječnika bosanskog jezika pa da usporedimo. Znači samo argumentirano, s pisanim izvorima, a nikako siledžijski i s visoka kakav ti je ovaj posljednji upis kojeg ti neću prijaviti jer je nedjelja dan oprosta.
odgovori na jebena konkretna pitanja
šta su 'rvati, nacija ili narod
odnosno navedi koje su to nacije, a koji su to narodi, u Evropi npr.

S obzirom da sam ja govornik hrvatskog jezika, sukladno definiciji "nacije" iz navedenog rječnika i to prve točke definicije ja to gledam kao sinonim. Naravno, dozvoljavam da ti to zoveš kako god hoćeš, ali ako želiš smislenu raspravu volio bih enciklopedijsku ili rječničku definiciju, a ne da ja tebi vjerujem na riječ da znaš što je narod, a što nacija. I smanji malo taj ton, molim te.
JohnnyS

#277 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by JohnnyS »

Baš svašta...
gospodja profiterka

#278 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by gospodja profiterka »

Ovakve teme su najbesmislenije od svih, jezivo traćenje vremena i energije. Kako vam se samo da...
pemanapemani

#279 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by pemanapemani »

Ustav BiH poznaje isključivo pojam narod, odnosno narodi.

Dok se to ne promijeni, u BiH žive tri naroda i ostali građani.
gospodja profiterka

#280 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

pemanapemani wrote:Ustav BiH poznaje isključivo pojam narod, odnosno narodi.

Ne znam shvataš li da je to potpuno nebitno. Na tu terminološku zavrzlamu se ne osvrću ni domaći političari ni međunarodna zajednica. Isto nam se bere. Bitno je kako se ti narodi osjećaju i politički ponašaju, a nema nikakve sumnje da se oni determiniraju, ponašaju i glasaju kao zasebne nacije. Mogli bismo svakoga dana urlati preko svih medija "niste vi nacije, vi ste narodi" i džaba. Politička stvarnost nam je takva kakva je, samoodređenje naroda u BiH zrcali se u rezultatima izbora i s time nam valja raditi.

Poseban je, pritom, problem, što distinkcija između značenja "naroda" i "nacije" nije sasvim iskristalizirana ni u Evropi kojoj stremimo, a kamoli kod nas. Nije izvedena do kraja ni u često spominjanoj Americi, a kamoli na Starom kontinentu.

Pritom je pogubno paralelno voditi diskusije o administrativnoj reorganizaciji zemlje i o nacionalnom/narodnom identitetu.
madner

#281 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by madner »

Gosposja komicar sa novim skecem.
Mister Yes

#282 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by Mister Yes »

Sinapsa wrote:Evo i prevoda drugog dijela kontroverznog teksta....
E baš ti hvala na trudu. :-D

Ima tu nekih istina ali autor radi istu onu grešku koju mnogi rade. Ne uzima u obzir demografske tendencije.

Kada bi broj stanovnika kod sva tri naroda stagnirao, to jest kada ne bi padao ovako kako pada, onda je zaista jedina mogućnost da se BiH podjeli na 3 entiteta. Ali opet u okviru jedne države jer i Srbiji i Hrvatskoj ustvari odgovara da imaju svoje entitete u BiH više nego da imaju dijelove BiH. Dakle bilo kakva odvajanja zaista nisu izgledna AKO broj stanovnika ne bi padao.

Ali realnost je da broj stanovnika pada kod sva tri naroda pri čemu su IPAK Bošnjaci u najboljem položaju po tom pitanju. Takav razvoj situacije direktno radi protiv bilo kakvih promjena jednostavno zato što smanjenje broja stanovnika nužno vodi do smanjenja potencijala za bilo kakve promjene. I ne samo potencijala već ćak i potrebe. Zato je najizglednija budućnost BiH da ostanu 2 entiteta još jako jako dugo. Niti će se ukinuti RS, niti će se odcjepiti RS, niti će se napraviti treći entitet.

Nije đaba HDZ ovoliko intenzivirao priču o preustroju. Znaju oni šta se dešava i da je već sada maltane kasno za bilo kakve promjene. Hrvati rapidno padaju u broju i već sada su u tako malom broju da nemaju snagu i potencijal da se izbore za bilo šta. Pokušavaju uz pomoć Hrvatske (koja je ulaskom u EU prestala biti oprezna po tom pitanju) lobirati na zapadu ali realno ako Bošnjaci budu strpljivi i pametni onda Hrvati nemaju nikakve šanse da se izbore za bilo šta. Hrvati imaju hrvatsko državljanstvo i sa EU pasošima to znači najbrže iseljavanje iz ove države.

Moja prognoza:
Hrvati će toliko pasti u broju da će jednog dana Bošnjaci doći u situaciju da u hrvatski klub doma naroda instaliraju dovoljno "svojih" Hrvata (Hrvati tipa Dubravko Lovrenović koji Bosnu a ne Hrvatsku vide kao svoju domovinu) da zajedno sa njima ukinu kantone i dom naroda. Ovih hercegovačkih Hrvata će ostati tako malo da se tome nikako neće moći suprostaviti. U BiH će ostati dva građanska entiteta pri čemu će u jednom Srbi biti dominantan narod a u drugom Bošnjaci. I Bošnjaci i Srbi također padaju u broju tako da će i jednima i drugima biti dovoljno po pola BiH. Ivanić izjavljuje "bolje biti jedan od dva nego jedan od tri" i ta struja će kod Srba sve više jačati. Ali i kod Bošnjaka. Doći će do relaksacije odnosa jer će i Bošnjaci skontati da padaju u broju i da ne mogu naseliti RS sve kada bi se Srbi i odrekli RS-a. BiH će ostati u ovim granicama i sa dva entiteta ali bez kantona. Ta dva entiteta će relaksirati odnose, jedni drugima se izviniti za zločine i to je to.
pemanapemani

#283 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by pemanapemani »

gospodja profiterka wrote:
pemanapemani wrote:Ustav BiH poznaje isključivo pojam narod, odnosno narodi.

Ne znam shvataš li da je to potpuno nebitno. Na tu terminološku zavrzlamu se ne osvrću ni domaći političari ni međunarodna zajednica. Isto nam se bere. Bitno je kako se ti narodi osjećaju i politički ponašaju, a nema nikakve sumnje da se oni determiniraju, ponašaju i glasaju kao zasebne nacije. Mogli bismo svakoga dana urlati preko svih medija "niste vi nacije, vi ste narodi" i džaba. Politička stvarnost nam je takva kakva je, samoodređenje naroda u BiH zrcali se u rezultatima izbora i s time nam valja raditi.

Poseban je, pritom, problem, što distinkcija između značenja "naroda" i "nacije" nije sasvim iskristalizirana ni u Evropi kojoj stremimo, a kamoli kod nas. Nije izvedena do kraja ni u često spominjanoj Americi, a kamoli na Starom kontinentu.

Pritom je pogubno paralelno voditi diskusije o administrativnoj reorganizaciji zemlje i o nacionalnom/narodnom identitetu.
Gledaj, i ja se svakako nekako osjećam, svašta mi smeta, svašta bih volio, ali to uopće nije tema emisije. Niko nije dužan da meni ispunjava želje i radi na tome da se bolje osjećam.

Imamo Ustav po kojem u BiH žive tri naroda i ostali građani. To je tako, sviđalo se nekome ili ne. To je tako, taman da se 100% stanovništva osjeća drugačije.

Kada se promijeni Ustav, onda možemo pričati o nekakve tri nacije, koje su, eto kao toliko različite po svim segmentima.
gospodja profiterka

#284 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

d i l a j l a wrote:
netačno, i zapadna Evropa i Amerika su to davno raskrstili
kod njih postoje samo dvije kategorije
nationality koji zbilja ima smisao nacije u onom objašnjenju koji je davao dotični sa idolom mu Anićem, da je to pripadnost državi ili državljanstvo
pa kad napiše nationality Njemac onda je to i za pravog Hansa, ali i za turčina, i za albanca, i bošanjaka, srbina, hrvata...svi koji žive u Njemačkoj i imaju državljanstvo
pa je tako po "nationality" njemac i igrači reprezentacije Njemačke poput Mesuta Ozila, Samija Khedira (inače turci)

druga kategorija je etnicity gdje je zbilja etnička pripadnost, pa su u ovom slučaju Kedira i Ozil ono što stvarno i jesu...turci

e problem terminologije je ovdje što je su zamjenjeni termini pa se nacijom kod nas smatra što u Evropi etnicity a njihov pojam nationality u smislu nacije kao pripadnosti državi jednostavno kod nas ne postoji ili u samo u nekim "ispadima" kao što se skoro zajebala Kolinda, HDZ precednica pa nazvala Hrvatima sve stanovnike HR, na što su se "iznenadili i uvredili" srbi u HR, što je upravo pokazalo apsurdnost upotrebe tog termina u tom smislu...na Balkanu
ili onaj tupan što u SA koji je skoro na tu temu dobio presudu na sudu da je upiso dijete kao Bosanac u nacionalnom smislu, upraov onom u kojem se taj termin "rabi" u Evropi, kao pripadnost državi

ili evropska terminologija na Balkanu

nationality:
u BH: Bosanac/Hercegovac
u srbiji : Srbijanac

etnicity:
u BH : bošnjak, srbin, hrvat, romi, albanci
u srbiji: srbi, bošnjaci , mađari
Nisu ba raščistili ništa, samo tebi nedostaje činjenica. Ako su raščistili, otkud toliko separatističkih pokreta u bogatoj i funkcionalnoj Evropi, nakon stotina godina suživota unutar istih državnih granica? Ako su raščistili, kako to da američki urođenici imaju status nacije (obrati pažnju, oni se standardno oslovljavaju kao Native American Nation/Indian Nation. Ako su raščistili, kako to da stanovnici svih američkih teritorija nemaju ista građanska i poltička prava, a nekima je čak uskraćeno i punopravno američko državljanstvo, pri čemu se njihov Vrhovni sud poziva na stare zakone koji navode "pripadnost američkoj kulturi" kao preduvjet za pripadnost američkoj naciji. A "pripadnost kulturi" nije ništa drugo do pripadnost istom narodu. Ništa tu raščišćeno nije i činjenica da nije raščišćeno prelama se preko naših leđa ne zato što smo mi ovakvi ili onakvi, već zato što smo jedna od rijetkih zemalja gdje niti jedan narod nema apsolutnu brojčanu premoć te nema ni kapaciteta da sprovodi jedinstven nacionalni program na cijelom teritoriju zemlje. To opet znači da nema jedne nacije u ovoj zemlji i tu je činjenicu prepoznala i međunarodna zajednica kad nam je krojila Dayton, čak i u ono vrijeme kada se još vjerovalo da će upaliti taj nation building projekt u koji je skrhano mnogo novca. Kod samih tvoraca Daytona bilo je i tada dovoljno skepse da prije svega sklepaju federaciju Bošnjaka i Hrvata i onda je prikače pararepublici koju su osnovali Srbi.

Sama terminologija ne mijenja ništa, kao što i sam možeš posvjedočiti. Mi nacionalni preporod nismo prošli zajedno i gotova priča.
madner

#285 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by madner »

Jos jedan skec.
Pa etnicka grupa je pojam koji je uveden u sociologiji da se oznaci podgrupa unutar nacije koja se ne osjeca istom.

Stotina godina suzivota, sa par hiljada ratova koji su ostavili par tragova. :D

Imaju status nacija jer ih je americka vlada do 1871 priznavala kao odvojene nacije sa kojima je imala diplomatske kontakte. Shodno tome americka vlada ima odnose sa "domestic dependent nations".
Manjak znanja.
Skijaš

#286 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by Skijaš »

gay activist wrote:Etnička podjela učinila bi državu funkcionalnom. A ta podjela izvršena je devedesetpete.
Nije ostalo mnogo, dva mješana kantona i distrikt Brčko. Ostalo nema smisla dirati.
A ti mješani kantoni mogu po linijama razdvajanja u ratu, po općinskim većinama ili kako se dogovore zainteresirane strane. Brčko po entitetskoj liniji i ćao.
To su gluposti, recept za krvoproliće. U onakvom se ratu nije moglo dogovoriti te granice pa očekivati da ih se danas dogovori je smiješno.
gospodja profiterka

#287 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

madner wrote:Jos jedan skec.
Pa etnicka grupa je pojam koji je uveden u sociologiji da se oznaci podgrupa unutar nacije koja se ne osjeca istom.

Stotina godina suzivota, sa par hiljada ratova koji su ostavili par tragova. :D

Imaju status nacija jer ih je americka vlada do 1871 priznavala kao odvojene nacije sa kojima je imala diplomatske kontakte. Shodno tome americka vlada ima odnose sa "domestic dependent nations".
Manjak znanja.
De bolan ne lupaj. Ili su svi državljani jedne zemlje pripadnici iste nacije (kako se ovdje tvrdi) ili ponekad ipak i nisu. Ako ponekad ipak nisu, a između ostalog i zato što je neko nešto 1871. godine, pa zbog par hiljada ratova koji su ostavili par tragova, onda je jasno da se mi bez uvlačenja stomaka uklapamo u grupu tih što nisu, i to po oba osnova. Da se ne mrcvariš previše, mislim i zato što je neko nešto 1800 i neke, i zato što je bilo tih par stotina ratova.

No, čak i ako zanemarimo historijske razloge, iako oni očito, kako si sam priznao, i dan danas čine pojam nacije fluidnim, sasvim moderne nedoumice nekima u razvijenim demokracijama negiraju pripadnost naciji, iako ih sljeduju sve obaveze koje imaju državljani.

Ja ponekad imam manjka živaca, vremena i strpljenja, ali znanja imam i viška.
gospodja profiterka

#288 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

A ovaj dragulj ne treba ni analizirati. Treba se samo u tišini diviti.
Skijaš

#289 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by Skijaš »

gospodja profiterka wrote:Ovakve teme su najbesmislenije od svih, jezivo traćenje vremena i energije. Kako vam se samo da...
:thumbup:
Skijaš

#290 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by Skijaš »

d i l a j l a wrote:
pemanapemani wrote:
gay activist wrote:

Jeste, a svi smo i Balkanci i Europljani, pa opet nismo isti narod sa drugim Balkancima i Europljanima. Boldirano - to je množina, barem ja sam to upotrijebio tako u predhodnom upisu.
Tačno, mi smo tri naroda i građani. To je Bosna i Hercegovina, tri konstitutivna naroda i građani (ostali).

Znači, množina, tri naroda (Srbi, Hrvati i Bošnjaci), a jedna nacija bosanskohercegovačka.
ovaj još nije savlado šta je narod a šta nacija
da to nisu RAZLIČITI pojmovi, nego evolutivno jedno proizašlo iz drugog i da dakle ne mogu postojati u isto vrijeme
narod je srednjovjekovna kategorija koja je prerasla u naciju procesima krajem 19. i početkom 20.vijeka
to što neki još dan danas upotrebljavaju srednjovjekovni termin narod umjesto nacije, je stvar nepismenosti ili nepisanog običaja ostalog u običnom narodu
Kolega se zadržava unutar ustavnog okvira, mi imamo domove naroda a ne domove nacija.
prog321

#291 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by prog321 »

Samo da napomenemi da po zadnjoj analizi Bosnjaci imaju najduzu kitu, ne samo na Balkanu nego i u Evropi.
Nabit cemo na kurac sve separatiste, i da ostane jos pride :-D
155_mm

#292 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by 155_mm »

jedno pitanje za eksperte tipa "ja imam znanja i viska".
sta je ispravno za UN:
a. ujedinjedinjeni narodi
b. ujedinjene nacije
?
It_is_a_Leclerc

#293 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Nacija je narod koji ima državu. Kurdi nisu nacija, ali su narod. Kao i Romi.

Elem,

Da imamo pametnih i provokativnih u Parlamenatu BIH da pokrenu postupak izmjene Ustava, po prijedlogu Staše Košarca :D

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/199 ... odina.html
ioannes

#294 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by ioannes »

ujedinjene nacije

u Hrvatskoj se cuje vecinom ujedinjeni narodi,ali to je pogresno,
jer jedna nacija moze biti sastavljena od vise naroda
ioannes

#295 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by ioannes »

It_is_a_Leclerc wrote:Nacija je narod koji ima državu. Kurdi nisu nacija, ali su narod. Kao i Romi.

Elem,

Da imamo pametnih i provokativnih u Parlamenatu BIH da pokrenu postupak izmjene Ustava, po prijedlogu Staše Košarca :D

nacije nisu nuzno sastavljene od jednog naroda
155_mm

#296 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by 155_mm »

pa kako sad narodi vise ne postoje. pa koji kurac ce onda bosni cak tri naroda :shock: i to konstitutivna (ma sta to god znacilo).
ioannes

#297 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by ioannes »

d i l a j l a wrote: alo bre
nisu to različite kategorije
nego samo neki blesani upotrebljavaju zastarjeli termin narod za naciju, odnosno 'rvati se furaju na blesavi termin narodi
narodi VIŠE NE POSTOJE, to je srednjovjekovna kategorija koja je evoluirala u naciju s kraja 19. i početkom 20 .vijeka
presuda "u ime naroda" ili "jednostavni narod"
u smislu velikog djela ljudi koji se razlikuju od elite koja vlada
u tom smislu narod i nacija mogu i ne moraju predstavljati jedno te isto...
pa u samoj znanosti nisu svi jednog misljenja oko ovog
gospodja profiterka

#298 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

155_mm wrote:jedno pitanje za eksperte tipa "ja imam znanja i viska".
sta je ispravno za UN:
b. ujedinjene nacije
?
Na hrvatskom: Ujedinjeni narodi.

Lijepo vam kažem, kanite se terminologije, ona varira od slučaja do slučaja.
gospodja profiterka

#299 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

It_is_a_Leclerc wrote:Nacija je narod koji ima državu. Kurdi nisu nacija, ali su narod. Kao i Romi.

Elem,

Malo je to labavije.
Nacija je državotvoran narod, odnosno narod koji ima potencijal, potrebnu svijest i volju da stvori svoju državu.
Shodno tome, Kurdi jesu nacija.
155_mm

#300 Re: REALNI prijedlozi teritorijalne organizacije BiH

Post by 155_mm »

155_mm wrote:jedno pitanje za eksperte tipa "ja imam znanja i viska".
sta je ispravno za UN:
b. ujedinjene nacije
?
Na hrvatskom: Ujedinjeni narodi.

Lijepo vam kažem, kanite se terminologije, ona varira od slučaja do slučaja.
znaci na hrvatskom bi bilo neispravno ujedinjene nacije. a sta kaze hrvatski jezik, ciji predstavnici sjede u UN? nacija ili naroda?
Post Reply