Rakija grozda
utorak, 19. juli 2022
16:56:14
U Hercegovini, ali i u regionu, Vojvodini i Crnoj Gori, trebaju vinari da proizvode rakiju Grozdu, a ne bas samo vina, jer sa svojim vinima tesko mogu biti konkurentni ostalim, svjetskim proizvodzacima vina, a ovu rakiju da plasiraju na domaca trzista i strana trzista, domacim ljudima, turistima tokom turistickih posjeta i sezona, i strancima vani u inostranstvu. Vise bi im se ova rakija od vina mozda isplatila, i vise bi uspjeli pri uzgoju grozdza raznih sorti, da ga vise uzgoje kolicinski.
Rakije-brendiranje itd
Moderator: anex
- Sanjarko
- Posts: 23598
- Joined: 17/02/2015 19:32
- Location: U snu
#1 Rakije-brendiranje itd
Last edited by Sanjarko on 24/07/2022 22:16, edited 1 time in total.
-
- Forum administrator
- Posts: 32424
- Joined: 30/10/2002 00:00
- Location: http://www.klix.ba
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- Contact:
#2 Re: Rakija grozda
Jesi ikad cuo za lozu ?
- Sanjarko
- Posts: 23598
- Joined: 17/02/2015 19:32
- Location: U snu
-
- Posts: 21861
- Joined: 05/11/2009 11:49
#4 Re: Rakija grozda
Grozda je rakija od cijelog grozdja, jedna od najboljih vocnih rakija.
Zovu je jos i lozovaca, ali kod nas hercegovci i dalmatinci komovicu lazno nazivaju lozovacom odnosno lozom od milja.
Dakle, kad otoce vino, na onaj kom sto je ostao narokaju secera rastvorenog u vodi i kvasca, sacekaju da to prevri i onda peku laznu lozu, odnosno bolje receno komovicu.
Boli glava, usi otpadaju.
Zovu je jos i lozovaca, ali kod nas hercegovci i dalmatinci komovicu lazno nazivaju lozovacom odnosno lozom od milja.
Dakle, kad otoce vino, na onaj kom sto je ostao narokaju secera rastvorenog u vodi i kvasca, sacekaju da to prevri i onda peku laznu lozu, odnosno bolje receno komovicu.
Boli glava, usi otpadaju.
- Sanjarko
- Posts: 23598
- Joined: 17/02/2015 19:32
- Location: U snu
#5 Re: Rakija grozda
na nju i mislim, o plasmanu, i brendiranju i slNediM17 wrote: ↑24/07/2022 21:23 Grozda je rakija od cijelog grozdja, jedna od najboljih vocnih rakija.
Zovu je jos i lozovaca, ali kod nas hercegovci i dalmatinci komovicu lazno nazivaju lozovacom odnosno lozom od milja.
Dakle, kad otoce vino, na onaj kom sto je ostao narokaju secera rastvorenog u vodi i kvasca, sacekaju da to prevri i onda peku laznu lozu, odnosno bolje receno komovicu.
Boli glava, usi otpadaju.
-
- Posts: 2474
- Joined: 06/08/2014 09:47
- Location: Banja Luka
-
- Posts: 21861
- Joined: 05/11/2009 11:49
#7 Re: Rakija grozda
Jedna od rekoh, meni licno kruska najbolja.
Last edited by NediM17 on 24/07/2022 21:58, edited 1 time in total.
-
- Posts: 2474
- Joined: 06/08/2014 09:47
- Location: Banja Luka
#8 Re: Rakija grozda
Ako budes u prilici, probaj i travaricu iz manastira Tvrdoš (trazi prozirnu rakiju, ne onu zuckastu) i travaricu Kozarski biser...
svaka lijeci ebolu, HIV, koronu i majmunske boginje, zajedno !
svaka lijeci ebolu, HIV, koronu i majmunske boginje, zajedno !
-
- Posts: 21861
- Joined: 05/11/2009 11:49
#9 Re: Rakija grozda
Koja rakija je osnova tih travarica, pitanje je sad?
-
- Posts: 2474
- Joined: 06/08/2014 09:47
- Location: Banja Luka
#10 Re: Rakija grozda
loza
pri tome, pod pojmom "grozda" poznajem samo neke rakije lokalno pečene, sto podrazumijeva i lokalno grozdje, npr. bijela mirisavka-nije mi se svidjela rakija. Druge nisam imao prilike probati.
A malo sam i zbunjen datim opisom pravljenja grozde i loze...
pri tome, pod pojmom "grozda" poznajem samo neke rakije lokalno pečene, sto podrazumijeva i lokalno grozdje, npr. bijela mirisavka-nije mi se svidjela rakija. Druge nisam imao prilike probati.
A malo sam i zbunjen datim opisom pravljenja grozde i loze...
-
- Posts: 2474
- Joined: 06/08/2014 09:47
- Location: Banja Luka
#11 Re: Rakija grozda
a da li neko zna koja je to rakija "KOMADARA"?
Poznata je i pod nazivom " 4 4 4", tj tri četvorke...
Poznata je i pod nazivom " 4 4 4", tj tri četvorke...
- nota1969
- Posts: 937
- Joined: 27/02/2022 09:05
#12 Re: Rakija grozda
NediM17 wrote: ↑24/07/2022 21:23 Grozda je rakija od cijelog grozdja, jedna od najboljih vocnih rakija.
Zovu je jos i lozovaca, ali kod nas hercegovci i dalmatinci komovicu lazno nazivaju lozovacom odnosno lozom od milja.
Dakle, kad otoce vino, na onaj kom sto je ostao narokaju secera rastvorenog u vodi i kvasca, sacekaju da to prevri i onda peku laznu lozu, odnosno bolje receno komovicu.
Boli glava, usi otpadaju.
-
- Posts: 2474
- Joined: 06/08/2014 09:47
- Location: Banja Luka
#13 Re: Rakija grozda
Naletio sam na jedan tekst (https://www.narodnilijek.com/web/rakija ... -komovica/) prema kome su loza, grozda i komovica u biti sinonimi. Prema tom tekstu, 2 osnovna uslova za dobru G/L/K su- zaboravi na vino iz tog mošta i odvajaj peteljku od ploda....
-
- Posts: 21861
- Joined: 05/11/2009 11:49
#14 Re: Rakije-brendiranje itd
Ne moze komovica bit' sinonim, samo ime joj kaze od cega se pravi.
Grozda i loza jesu sinonimi al' rekoh, ono sto se kod nas tusi pod lozu je uglavnom komovica.
Po Hercegovini i Dalmaciji skoro niko ne prodaje komovicu, svi prodaju "lozu".
A znamo kako su ljudi sa krsa onako siroke ruke i duse.
Grozda i loza jesu sinonimi al' rekoh, ono sto se kod nas tusi pod lozu je uglavnom komovica.
Po Hercegovini i Dalmaciji skoro niko ne prodaje komovicu, svi prodaju "lozu".
A znamo kako su ljudi sa krsa onako siroke ruke i duse.
-
- Posts: 2474
- Joined: 06/08/2014 09:47
- Location: Banja Luka
#15 Re: Rakije-brendiranje itd
Ne znam moze li ili ne moze, jer nisam nikakav strucnjak, no drzim se teksta iz linka.
A logicki- ono sto se dobije muljanjem grozdja, zove se masulj, mošt, kom/komina.. pa mozda odatle komovica, komovaca.
E sad, mozda je rijec o "podvarijanti", tj da se komom/ kominom smatra ono sto ostane nakon cijedjenja vina....pa se to pece u kotlu..
A to je je povreda prvog pravila u procesu pravljenja loze-zaboravi na vino
A logicki- ono sto se dobije muljanjem grozdja, zove se masulj, mošt, kom/komina.. pa mozda odatle komovica, komovaca.
E sad, mozda je rijec o "podvarijanti", tj da se komom/ kominom smatra ono sto ostane nakon cijedjenja vina....pa se to pece u kotlu..
A to je je povreda prvog pravila u procesu pravljenja loze-zaboravi na vino
-
- Posts: 21861
- Joined: 05/11/2009 11:49
#16 Re: Rakije-brendiranje itd
Kom ili komina je upravo ono sto ostane poslije otakanja vina. Rekoh sta se radi, secer rastope u vodi, dodaju kvasac, vrenje, pecenje tj. destilacija.
I onda jos kazu "loza".
I onda jos kazu "loza".
-
- Forum administrator
- Posts: 32424
- Joined: 30/10/2002 00:00
- Location: http://www.klix.ba
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- Contact:
#17 Re: Rakija grozda
Ah so...rakija se uvijek proda i bez toga,veoma profitabilan biznis uvijek bio ali znas kakva je situacija kod nas..pravi se džem,sirce..štaš neko drugi uzima lovu.Sanjarko wrote: ↑24/07/2022 21:26na nju i mislim, o plasmanu, i brendiranju i slNediM17 wrote: ↑24/07/2022 21:23 Grozda je rakija od cijelog grozdja, jedna od najboljih vocnih rakija.
Zovu je jos i lozovaca, ali kod nas hercegovci i dalmatinci komovicu lazno nazivaju lozovacom odnosno lozom od milja.
Dakle, kad otoce vino, na onaj kom sto je ostao narokaju secera rastvorenog u vodi i kvasca, sacekaju da to prevri i onda peku laznu lozu, odnosno bolje receno komovicu.
Boli glava, usi otpadaju.
- Sanjarko
- Posts: 23598
- Joined: 17/02/2015 19:32
- Location: U snu
#18 Re: Rakija grozda
ma dobro to, reko bolje ovo mozda, plasman, brendiranje itd, ja samo sokove pijem, ne bi se igrao s ovom vatrom na terapije za moje boljke
-
- Forum administrator
- Posts: 32424
- Joined: 30/10/2002 00:00
- Location: http://www.klix.ba
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- Contact:
#19 Re: Rakija grozda
-
- Posts: 5809
- Joined: 22/09/2018 13:21
#20 Re: Rakije-brendiranje itd
Kako vino može biti bezalkoholno Ako je proizvod dobijen cijeđenjem grožđa, a ne sadrži alkohol, nije bilo vrenja, onda je to običan sok.
Glamurozni Gold Wine 24K, prvo bezalkoholno halal vino u BiH i regiji
Glamurozni Gold Wine 24K, prvo bezalkoholno halal vino u BiH i regiji
- mayab
- Posts: 27350
- Joined: 06/03/2008 13:00
- Location: SARAJEVO
#21 Re: Rakije-brendiranje itd
Istog sam mišljenja, uostalom, i ta količina alkohola utiče na cjelokupni dojam ukusa nekog vina....
- holowey
- Posts: 8471
- Joined: 10/11/2008 10:53
- Location: Дишем ти за вратом...
#22 Re: Rakije-brendiranje itd
naravno da je doslo do vrenja i da je doslo do stvaranja alkohola ali zagrijavanjem alkohol isprava na 70° pa se alkoholno pice moze "dealkoholizirati"HelaS wrote: ↑01/10/2022 00:46 Kako vino može biti bezalkoholno Ako je proizvod dobijen cijeđenjem grožđa, a ne sadrži alkohol, nije bilo vrenja, onda je to običan sok.
Glamurozni Gold Wine 24K, prvo bezalkoholno halal vino u BiH i regiji
pa kao sto boza moze biti "halal" tako i vino moze biti "halal"
- Sanjarko
- Posts: 23598
- Joined: 17/02/2015 19:32
- Location: U snu
#23 Re: Rakije-brendiranje itd
Jesul ga brendirali itd. Da se tuši Arapima itd. Ovim koji ne piju alkohol. Evo ja bi ga možda uzeo. Nesmijem ja na svoje terapije za bolesti baš alkohol. Možda malo i smijem ali nisam nikad našao slađe alkoholno piće. Ova standardna su mi gorka, neodgovaraju mi.
Pošto ovo vino? Jel pristupačno? Ja sad zadnje vrijeme pijem samo oprobane stvari. Jabučno sirce za tlak i sl. Sok od drenka i tako to.
Dobio na poklon ovo sve.
Pošto ovo vino? Jel pristupačno? Ja sad zadnje vrijeme pijem samo oprobane stvari. Jabučno sirce za tlak i sl. Sok od drenka i tako to.
Dobio na poklon ovo sve.