Rakije-brendiranje itd

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
Sanjarko
Posts: 23598
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#1 Rakije-brendiranje itd

Post by Sanjarko »

Rakija grozda
‎utorak, ‎19. ‎juli ‎2022
16:56:14

U Hercegovini, ali i u regionu, Vojvodini i Crnoj Gori, trebaju vinari da proizvode rakiju Grozdu, a ne bas samo vina, jer sa svojim vinima tesko mogu biti konkurentni ostalim, svjetskim proizvodzacima vina, a ovu rakiju da plasiraju na domaca trzista i strana trzista, domacim ljudima, turistima tokom turistickih posjeta i sezona, i strancima vani u inostranstvu. Vise bi im se ova rakija od vina mozda isplatila, i vise bi uspjeli pri uzgoju grozdza raznih sorti, da ga vise uzgoje kolicinski.
Last edited by Sanjarko on 24/07/2022 22:16, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator
Posts: 32424
Joined: 30/10/2002 00:00
Location: http://www.klix.ba
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno
Contact:

#2 Re: Rakija grozda

Post by Bobi »

Jesi ikad cuo za lozu ?
User avatar
Sanjarko
Posts: 23598
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#3 Re: Rakija grozda

Post by Sanjarko »

Bobi wrote: 24/07/2022 21:13 Jesi ikad cuo za lozu ?
jesam, neradi se o tome, nego o plasmanu, turistima, brendiranju
NediM17
Posts: 21861
Joined: 05/11/2009 11:49

#4 Re: Rakija grozda

Post by NediM17 »

Grozda je rakija od cijelog grozdja, jedna od najboljih vocnih rakija.
Zovu je jos i lozovaca, ali kod nas hercegovci i dalmatinci komovicu lazno nazivaju lozovacom odnosno lozom od milja.
Dakle, kad otoce vino, na onaj kom sto je ostao narokaju secera rastvorenog u vodi i kvasca, sacekaju da to prevri i onda peku laznu lozu, odnosno bolje receno komovicu.
Boli glava, usi otpadaju.
User avatar
Sanjarko
Posts: 23598
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#5 Re: Rakija grozda

Post by Sanjarko »

NediM17 wrote: 24/07/2022 21:23 Grozda je rakija od cijelog grozdja, jedna od najboljih vocnih rakija.
Zovu je jos i lozovaca, ali kod nas hercegovci i dalmatinci komovicu lazno nazivaju lozovacom odnosno lozom od milja.
Dakle, kad otoce vino, na onaj kom sto je ostao narokaju secera rastvorenog u vodi i kvasca, sacekaju da to prevri i onda peku laznu lozu, odnosno bolje receno komovicu.
Boli glava, usi otpadaju.
na nju i mislim, o plasmanu, i brendiranju i sl
kuli1961
Posts: 2474
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#6 Re: Rakija grozda

Post by kuli1961 »

NediM17 wrote: 24/07/2022 21:23 "...jedna od najboljih vocnih rakija."
Uh, teška izjava. A sta je sa kruskom karamutkom,dunjevacom, kajsijevacom, drenjom?
NediM17
Posts: 21861
Joined: 05/11/2009 11:49

#7 Re: Rakija grozda

Post by NediM17 »

Jedna od rekoh, meni licno kruska najbolja. :thumbup:
Last edited by NediM17 on 24/07/2022 21:58, edited 1 time in total.
kuli1961
Posts: 2474
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#8 Re: Rakija grozda

Post by kuli1961 »

Ako budes u prilici, probaj i travaricu iz manastira Tvrdoš (trazi prozirnu rakiju, ne onu zuckastu) i travaricu Kozarski biser...
svaka lijeci ebolu, HIV, koronu i majmunske boginje, zajedno :D !
NediM17
Posts: 21861
Joined: 05/11/2009 11:49

#9 Re: Rakija grozda

Post by NediM17 »

Koja rakija je osnova tih travarica, pitanje je sad?
kuli1961
Posts: 2474
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#10 Re: Rakija grozda

Post by kuli1961 »

loza
pri tome, pod pojmom "grozda" poznajem samo neke rakije lokalno pečene, sto podrazumijeva i lokalno grozdje, npr. bijela mirisavka-nije mi se svidjela rakija. Druge nisam imao prilike probati.
A malo sam i zbunjen datim opisom pravljenja grozde i loze...
kuli1961
Posts: 2474
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#11 Re: Rakija grozda

Post by kuli1961 »

a da li neko zna koja je to rakija "KOMADARA"? :D
Poznata je i pod nazivom " 4 4 4", tj tri četvorke...
User avatar
nota1969
Posts: 937
Joined: 27/02/2022 09:05

#12 Re: Rakija grozda

Post by nota1969 »

NediM17 wrote: 24/07/2022 21:23 Grozda je rakija od cijelog grozdja, jedna od najboljih vocnih rakija.
Zovu je jos i lozovaca, ali kod nas hercegovci i dalmatinci komovicu lazno nazivaju lozovacom odnosno lozom od milja.
Dakle, kad otoce vino, na onaj kom sto je ostao narokaju secera rastvorenog u vodi i kvasca, sacekaju da to prevri i onda peku laznu lozu, odnosno bolje receno komovicu.
Boli glava, usi otpadaju.
:thumbup:
kuli1961
Posts: 2474
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#13 Re: Rakija grozda

Post by kuli1961 »

Naletio sam na jedan tekst (https://www.narodnilijek.com/web/rakija ... -komovica/) prema kome su loza, grozda i komovica u biti sinonimi. Prema tom tekstu, 2 osnovna uslova za dobru G/L/K su- zaboravi na vino iz tog mošta i odvajaj peteljku od ploda....
NediM17
Posts: 21861
Joined: 05/11/2009 11:49

#14 Re: Rakije-brendiranje itd

Post by NediM17 »

Ne moze komovica bit' sinonim, samo ime joj kaze od cega se pravi.
Grozda i loza jesu sinonimi al' rekoh, ono sto se kod nas tusi pod lozu je uglavnom komovica.
Po Hercegovini i Dalmaciji skoro niko ne prodaje komovicu, svi prodaju "lozu".
A znamo kako su ljudi sa krsa onako siroke ruke i duse.
kuli1961
Posts: 2474
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#15 Re: Rakije-brendiranje itd

Post by kuli1961 »

Ne znam moze li ili ne moze, jer nisam nikakav strucnjak, no drzim se teksta iz linka.
A logicki- ono sto se dobije muljanjem grozdja, zove se masulj, mošt, kom/komina.. pa mozda odatle komovica, komovaca.
E sad, mozda je rijec o "podvarijanti", tj da se komom/ kominom smatra ono sto ostane nakon cijedjenja vina....pa se to pece u kotlu..
A to je je povreda prvog pravila u procesu pravljenja loze-zaboravi na vino
NediM17
Posts: 21861
Joined: 05/11/2009 11:49

#16 Re: Rakije-brendiranje itd

Post by NediM17 »

Kom ili komina je upravo ono sto ostane poslije otakanja vina. Rekoh sta se radi, secer rastope u vodi, dodaju kvasac, vrenje, pecenje tj. destilacija.
I onda jos kazu "loza".
Bobi
Forum administrator
Posts: 32424
Joined: 30/10/2002 00:00
Location: http://www.klix.ba
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno
Contact:

#17 Re: Rakija grozda

Post by Bobi »

Sanjarko wrote: 24/07/2022 21:26
NediM17 wrote: 24/07/2022 21:23 Grozda je rakija od cijelog grozdja, jedna od najboljih vocnih rakija.
Zovu je jos i lozovaca, ali kod nas hercegovci i dalmatinci komovicu lazno nazivaju lozovacom odnosno lozom od milja.
Dakle, kad otoce vino, na onaj kom sto je ostao narokaju secera rastvorenog u vodi i kvasca, sacekaju da to prevri i onda peku laznu lozu, odnosno bolje receno komovicu.
Boli glava, usi otpadaju.
na nju i mislim, o plasmanu, i brendiranju i sl
Ah so...rakija se uvijek proda i bez toga,veoma profitabilan biznis uvijek bio ali znas kakva je situacija kod nas..pravi se džem,sirce..štaš :D neko drugi uzima lovu.
User avatar
Sanjarko
Posts: 23598
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#18 Re: Rakija grozda

Post by Sanjarko »

Bobi wrote: 24/07/2022 22:34
Sanjarko wrote: 24/07/2022 21:26

na nju i mislim, o plasmanu, i brendiranju i sl
Ah so...rakija se uvijek proda i bez toga,veoma profitabilan biznis uvijek bio ali znas kakva je situacija kod nas..pravi se džem,sirce..štaš :D neko drugi uzima lovu.
ma dobro to, reko bolje ovo mozda, plasman, brendiranje itd, ja samo sokove pijem, ne bi se igrao s ovom vatrom na terapije za moje boljke
Bobi
Forum administrator
Posts: 32424
Joined: 30/10/2002 00:00
Location: http://www.klix.ba
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno
Contact:

#19 Re: Rakija grozda

Post by Bobi »

Sanjarko wrote: 24/07/2022 22:41
Bobi wrote: 24/07/2022 22:34

Ah so...rakija se uvijek proda i bez toga,veoma profitabilan biznis uvijek bio ali znas kakva je situacija kod nas..pravi se džem,sirce..štaš :D neko drugi uzima lovu.
ma dobro to, reko bolje ovo mozda, plasman, brendiranje itd, ja samo sokove pijem, ne bi se igrao s ovom vatrom na terapije za moje boljke
Pa uz to brendiranje idu i trosškovi,porez..ovo ono, ovako lakše :D.
HelaS
Posts: 5809
Joined: 22/09/2018 13:21

#20 Re: Rakije-brendiranje itd

Post by HelaS »

Kako vino može biti bezalkoholno :? Ako je proizvod dobijen cijeđenjem grožđa, a ne sadrži alkohol, nije bilo vrenja, onda je to običan sok.

Glamurozni Gold Wine 24K, prvo bezalkoholno halal vino u BiH i regiji
User avatar
mayab
Posts: 27350
Joined: 06/03/2008 13:00
Location: SARAJEVO

#21 Re: Rakije-brendiranje itd

Post by mayab »

Istog sam mišljenja, uostalom, i ta količina alkohola utiče na cjelokupni dojam ukusa nekog vina.... :?
User avatar
holowey
Posts: 8471
Joined: 10/11/2008 10:53
Location: Дишем ти за вратом...

#22 Re: Rakije-brendiranje itd

Post by holowey »

HelaS wrote: 01/10/2022 00:46 Kako vino može biti bezalkoholno :? Ako je proizvod dobijen cijeđenjem grožđa, a ne sadrži alkohol, nije bilo vrenja, onda je to običan sok.

Glamurozni Gold Wine 24K, prvo bezalkoholno halal vino u BiH i regiji
naravno da je doslo do vrenja i da je doslo do stvaranja alkohola ali zagrijavanjem alkohol isprava na 70° pa se alkoholno pice moze "dealkoholizirati"

pa kao sto boza moze biti "halal" tako i vino moze biti "halal" :D
User avatar
Sanjarko
Posts: 23598
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#23 Re: Rakije-brendiranje itd

Post by Sanjarko »

Jesul ga brendirali itd. Da se tuši Arapima itd. Ovim koji ne piju alkohol. Evo ja bi ga možda uzeo. Nesmijem ja na svoje terapije za bolesti baš alkohol. Možda malo i smijem ali nisam nikad našao slađe alkoholno piće. Ova standardna su mi gorka, neodgovaraju mi.

Pošto ovo vino? Jel pristupačno? Ja sad zadnje vrijeme pijem samo oprobane stvari. Jabučno sirce za tlak i sl. Sok od drenka i tako to.

Dobio na poklon ovo sve.
Post Reply