Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
User avatar
Kikibombona
Posts: 34325
Joined: 29/06/2013 08:48

#1 Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by Kikibombona »

SDA je do sada pokopala nekoliko stranka. Ko se sa njima u kolo uhvatio - propao je. SDA svojom politikom jedino jaca nacionalisticke elemente u hrvatskom (HDZ) i srpskom narodu (SNSD). Pro-bosanske stranke jednostavno ne mogu prezivjeti koaliciju sa SDA.

SzBiH - propast nakon koalicije sa SDA
SDP - propast nakon koalicije sa SDA
DF - propast nakon koalicije sa SDA
SBB - propast nakon koalicije sa SDA
BPS - propast nakon koalicije sa SDA

Vise niko ne smije u koaliciju sa njime jer je jasno da ce vec na narednim izborima biti tesko kaznjeni.

S druge strane, Bakir Izetbegovic je unistio stranku iznutra. A-SDA, Narod i pravda, PDA, Nezavisni blok, sve redom SDA dervati. Sa njima bi SDA bila drasticno jaca.

Da li ce se nastaviti osipanje SDA?
Da li ce se Bakir Izetbegovic povuci nakon sto je izgubio koalicioni potencijal?
Sta se treba promijeniti da bi se neko ponovo usudio koaliriti sa SDA?

Kako su lideri stranaka brutalno odbili Izetbegovića
Nakon sporazuma o formiranju vlasti koje su jučer u Sarajevu postigli predstavnici SDP-a, DF-a, Naše stranke, SBB-a, Naroda i pravde te NBL-a, kao i u Zenici (SDP, DF, Naša stranka, SBB, Nezavisni blok i A-SDA), predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozvao je na „nacionalno i ideološko pomirenje” te ustvrdio kako „nema racionalnog razloga da se SDA isključi iz budućih koalicija na bilo kojem nivou”.

Ovaj Izetbegovićev istup izazvao je očekivano oštre reakcije predstavnika stranaka koje su odlučile formirati vlast bez SDA.
Fahrudin Radončić, lider SBB-a BiH: Ideju pomirenja ne može nuditi čovjek koji je zvanično kažnjen zbog jezika mržnje

Lider SBB-a Fahrudin Radončić podsjetio je da je SBB prije tri godine na sličan poziv reagirao patriotski i u najboljoj namjeri da pomogne građanima i državi BiH.

- Međutim, Izetbegović je to zloupotrijebio i mnogobrojnim lažima i uvredama otjerao SBB na isti način kako je to nekad uradio sa SDP-om, Strankom za BiH, BPS-om, DF-om, A-SDA te gospodom Šepićem, Kasumovićem ili Konakovićem. On je najveći razbijač bošnjačkog političkog faktora i posljednji čovjek koji može ponuditi ideju pomirenja.

Uostalom, to je jedini bošnjački političar koji je, nakon Rješenja Apelacionog vijeća Suda BiH, odlukom CIK-a kažnjen zbog govora mržnje u kampanji. Takav čovjek ne može nuditi ideju pomirenja.

On predvodi porodičnu dinastiju i anahronim autokratskim metodama želi da vlada policijom, obavještajnim službama, a mi s druge strane želimo evropsku i modernu državu. Iz njega govori strah da će ga smijeniti njegovi članovi na predstojećem kongresu, a od te smjene ne mogu ga zaštititi ni njegova supruga Sebija ni Osman Mehmedagić Osmica.

Stoga Izetbegovićev prijedlog nije vrijedan ni najmanje pažnje. Uzalud se nada i nudi pare navodnim preletačima, jer zbog gnjeva naroda sigurno je da niko normalan neće prihvatiti nemoralne ponude Izetbegovića i njegovih jarana, da prelazi na brod koji tone.

Na kraju, džaba politički drznik prijeti građanima. On govori neistinu kada kaže da je za SDA glasalo 300.000 patriota koji tobože neće dozvoliti da ta stranka ostane bez vlasti.

Radi se o znatno manjoj cifri, a on ne može ukradene glasove izjednačavati s patriotima. Naprotiv, on je pokrao izbornu volju patriota da bi sačuvao svoju korumpiranu i potrošenu vlast.

On je svojim poganim jezikom i najprimitivnijim zloupotrebama držvnih poluga odveo SDA u opoziciju, jer je tu stranku izolirao od svih prosperitetnih političkih snaga - izjavio je Radončić.

Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH: Zar vjerovati ljudima koji su prije mjesec za sve druge govorili da su izdajnici

Lider SDP-a Nermin Nikšić rekao je jučer za „Dnevni avaz” da je iz Izetbegovićevih izjava „jasna nervoza SDA, jer vide da su sami i da im je na naplatu došla njihova politika ličnih interesa ispred svega drugog te njihova bahatost iz kampanje, ali i cijelog proteklog mandata”.


- Nažalost, i dalje se iz njihovih izjava vidi kako oni misle da su pozvani određivati mjeru svemu, ko je patriota, a ko nije, ko je pravi Bošnjak, a ko to nije. Kako s ljudima koji tako razmišljaju praviti bilo kakve dogovore? Može li se vjerovati ljudima koji su prije mjesec za sve druge govorili da su izdajnici, da su prodali zemlju Dodiku i Čoviću, a sad su im ti isti odjednom patriote i poželjni partneri? SDA ne treba u drugima tražiti uzrok svojih problema, već treba da uvide kako su oni i njihova politika koju provode uzrok problema. Na koncu, da se poslužim njihovom logikom, više od 400.000 građana čiji glasovi nisu pokradeni u ovoj opštoj krađi, glasalo je za promjenu - izjavio je Nikšić.
Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a: Posljednje mostove srušili su brutalnom izbornom krađom

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kaže da bi „Izetbegović prvo trebao pokazati svoju ozbiljnost“.

- Time bi pokazao i da je poručio Ademu Zolju (SDA), premijeru KS, da nema potrebe da zapošljava savjetnike, zatim da se pozabavio time da je Vlada KS dala Brankovićevoj i drugim firmama bliskim SDA novac iz budžeta, pa da je reagirao kada su postavili profesora bosanskog jezika kao direktora PD „Butmir“ kao nagradu za izborni inžinjering u Općini Novi Grad. Dakle, dok ne razbije koruptivno jedinstvo, nema pravo da poziva na neko drugo. Što se nas tiče, nema govora o saradnji sa SDA. Zadnje mostove srušila je brutalnom izbornog krađom. Oni nas u to pozivaju, a mi od toga pobjegli - kazao je Konaković.
Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke: Ako su radili po zakonu, ne trebaju se plašiti nove vlasti

I predsjednik Naše stranke Predrag Kojović ponovio je jučer da je ta partija jasno rekla da ne želi u koaliciju sa SDA.

- S druge strane, ako gospodin Izetbegović pod bosanskim jedinstvom smatra političko i svako drugo djelovanje koje ima za cilj učvršćivanje teritorijalnog i političkog integriteta BiH i borbe da svaki građanin BiH, bez obzira na svoju etničku pripadnost ili nepripadnost, ima jednaka prava na svakom pedlju ove naše zemlje, onda može biti miran, jer je to bila i ostat će politika Naše stranke. I on i ja smo Bosanci i Hercegovci, različite etničke pripadnosti i političari čije se mišljenje o problemima koji su izazov za nas kao društvo i državu suštinski razlikuju. Imamo, na kraju krajeva, i različitu viziju BiH.

Mi u proteklih 20 i nešto godina, koliko SDA suvereno vlada u BiH na skoro svim nivoima, nismo osjećali paniku kada se vlast formirala bez nas i ne vidim zašto bi SDA bila u panici ako bude opozicija. Ako ste, dok ste bili vlast, radili po zakonu i u demokratskim okvirima, onda se ne treba plašiti revizije koju će nova vlast sasvim sigurno provesti.
Rifat Hozanović, funkcioner A-SDA: Došlo im je vrijeme za odlazak

Funkcioner A-SDA Rifat Hozanović ističe da je u izbornoj kampanji bilo "žalosno slušati slogane o jedinstvu od stranke u kojoj u svakoj mjesnoj organizaciji oduvijek funkcioniraju barem dvije struje koje među sobom ratuju, a kamoli govoriti o širem jedinstvu koje bi SDA inicirala".

- S obzirom na to da jedinstvo koje SDA zagovara podrazumijeva ujedinjavanje oko interesa uskih grupa i elita, prilično smo sigurni da takvo "jedinstvo" i takve koalicije ne mogu donijeti dobro građanima i državi i to je za nas neprihvatljivo. Graditi jedinstvo ili koaliciju s onima koji će prvog do sebe prodati za interes i vlastitu ambiciju, bilo bi naivno ili, bolje kazano, suludo. Uostalom, još samo Bakiru Izetbegoviću nije jasno da je SDA u proteklih 20 godina iscrpila i ovu zemlju i narod i da je došlo vrijeme za odlazak - naveo je Hozanović.
Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka: Nacionalno pomirenje – da, ali na suprotnim pozicijama od Bakirovih

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, poručio je da je graditi nacionalno pomirenje na zdravim osnovama poželjno, ali kada je Bakir Izetbegović u pitanju, poručuje:

- Nakon što je privatizirao sve državne institucije, nakon što je obmanuo sve i svakoga, nakon što su njegovi ljudi ukrali Kongres, pa i dobrim dijelom ove izbore, Bakir Izetbegović posljednji je čovjek koji bi taj proces mogao voditi. Nacionalno pomirenje - da, ali na suprotnim pozicijama od Bakirovih. Nama treba novi smjer u svim oblastima, od obrazovanja, ekonomije, pa do strateških međunarodnih partnera. Upravo nove vlade, koje se prave bez ovakvog profila SDA koju predvodi Bakir Izetbegović, trebaju promovisati i raditi na novom smjeru evropske BiH koja će biti okrenuta interesima svih naroda i građana, a ne pojedinaca koji su upropastili sve čega su se dotakli - kaže Šepić.
Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik NBL-a: Široke koalicije već su uspostavljene

Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik Nezavisne bh. liste (NBL), poručio je jučer da, što se tiče širokih koalicija, one su već uspostavljene.

- U Sarajevu je danas (jučer, op. a.) formirana jedna široka od šest stranaka. To je problem SDA što nisu bili pozvani. Prema tome, svi oni koji su se pojavili danas na ovom sastanku, rekli su svoj stav, pa i mi. Nadam se da ćemo sredinom decembra već imati vlast i budžet u Sarajevu - kaže Hadžibajrić.
Elzina Pirić, funkcionerka PDA: Bakira je uhvatila panika

Elzina Pirić iz Pokreta demokratske akcije (PDA) smatra da je poziv Bakira Izetbegovića na jedinstvo i široku koaliciju nastao iz straha i panike.

- Nakon Tuzle, Krajine, Zenice i Sarajeva uhvatila ga je panika i poziva sad sve na koaliciju. To što neće niko sa SDA je njegova krivica. Njegovi loši postupci i njegova politika doveli su SDA u takvu poziciju. Stvorio je nepovjerenje, jer nijednu datu riječ prema drugim strankama nije ispoštovao. Dakle, njegove laži dovele su ga tu gdje je sada i PDA nije zainteresirana ni za kakvu saradnju s Bakirovom SDA - kazala je Pirić.
Milan Dunović, potpredsjednik DF-a: Sve stranke imaju pravo da prave većine

Potpredsjednik DF-a Milan Dunović kaže da sve stranke imaju pravo da prave većine.

- Danas (jučer, op. a.) održan je sastanak nas koji imamo dvije trećine mandata u Skupštini KS. Ne vidim zašto je to problem, to je legitimno. SDA je jedan od relativnih pobjednika i ima pravo da organizira pregovore. To ne znači da stranke lijevog bloka neće pokušavati napraviti svoje većine. To je prirodan proces - naveo je Dunović.
Fuad Kasumović, jedan od lidera NB-a: Jadna je ta politika kada niko neće s njom!
Fuad Kasumović, jedan od lidera Nezavisnog bloka, jučer je Izetbegoviću odgovorio ovako:

- Jadna je ta politika kada niko neće s njom! Sama činjenica da sa SDA neće niko govori sve. Kada niko neće s vama, onda je jasno da s vama nešto nije u redu. Od Bakira pa nadalje svi bi trebali dati ostavke. Pozivati nas na jedinstvo sramno je nakon što su cijeli narod doveli na najniže grane u historiji. Sve manje nam je države otkad je Bakir od rahmetli Sulejmana Tihića preuzeo stranku, a sve je više tzv. Herceg-Bosne i RS, a on širi floskule o jedinstvu.
visocicaguy
Posts: 1258
Joined: 27/10/2002 00:00
Contact:

#2 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by visocicaguy »

Treba Mirso Hadzikadic povesti novi nacionalni pokret i preuzeti ove neukaljane sto su jos ostali u SDA i pojedinim drugim strankama uz masu novih ljudi.
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#3 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by insomnia78 »

Skinite se do pasa, eto me
Image
Treba napraviti ono ko sa Assadom. Kolko ih je do sad ispratio :lol:
Nivelacija
Posts: 5366
Joined: 24/08/2018 23:15
Location: Travnik

#4 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by Nivelacija »

Odlican post na uvodu teme @kiki :thumbup:
hizo ramidovic
Posts: 4462
Joined: 26/03/2013 18:20
Location: imam, na ilidju, 1/1 na mene

#5 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by hizo ramidovic »

Kikibombona wrote:
SDA svojom politikom jedino jaca nacionalisticke elemente u hrvatskom (HDZ) i srpskom narodu (SNSD).
ovo je glupost na kub i elementarno nepoznavanje situacije u i oko BiH...
User avatar
Kikibombona
Posts: 34325
Joined: 29/06/2013 08:48

#6 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by Kikibombona »

Danasnja izjava Radoncica u Avazu:
On je svojim poganim jezikom i najprimitivnijim zloupotrebama držvnih poluga odveo SDA u opoziciju, jer je tu stranku izolirao od svih prosperitetnih političkih snaga - izjavio je Radončić.
:lol: :oops: :evil:

Misljenja sam da ce se SDA dodatno urisiti ako Bakir Izetbegovic ostane na celu stranke. Svako malo ih neko napusti.

Podrska Bakete da izdrzi do kraja i posalje SDA na deponiju! :thumbup:
palermo
Posts: 22496
Joined: 23/07/2007 21:46
Location: BiH

#7 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by palermo »

Teško da bi netko Bakiru napravio kvalitetniju promociju od ovih tvojih postova.......
User avatar
Kikibombona
Posts: 34325
Joined: 29/06/2013 08:48

#8 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by Kikibombona »

palermo wrote:Teško da bi netko Bakiru napravio kvalitetniju promociju od ovih tvojih postova.......
Bakiru Izetbegovicu i SDA ne moze pomoci 1 000 Kikija :!:

Sa njima vise niko ne zeli koalirati. Ne zele radi sebe, radi vlastite buducnosti, jer se dokazalo da svako koaliranje sa SDA vodi samounistenju.
SzBiH - propast nakon koalicije sa SDA
SDP - propast nakon koalicije sa SDA
DF - propast nakon koalicije sa SDA
SBB - propast nakon koalicije sa SDA
BPS - propast nakon koalicije sa SDA
Niko vise nema muda sa njima koalirati.
putokaz1
Posts: 12563
Joined: 31/05/2014 23:56

#9 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by putokaz1 »

Izvući će se Bakir a PDA je gori od SDA
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#10 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by SaraFina »

Kikibombona wrote:
SDA svojom politikom jedino jaca nacionalisticke elemente u hrvatskom (HDZ) i srpskom narodu (SNSD).
Ako se vratimo vremeplovom na početak devedesetih, lako je osporiti ovu tvrdnju a i u sadašnjosti takodjer.
Bez ikakve želje da branim SDA, a pogotovo Bakira Izetbegovića, tvrdnja da je tkz; bošnjački nacionalizam SDA, Alija I...
- krivac/ci za jačanje (u prošlosti/sadašnjosti) nacionalističkih elementa u srpskom odnosno hrvatskom narodu... je obična glupost.
-takodjer to se odnosi i na jačanje velikosrpske odnosno velikohrvatske politike..
-a i na teritorijalne pretenzije susjedne Srbije i djelomično Hrvatske.

Devedesetih tkz; bošnjački nacionalizam nije postojao, prije sukoba na EX YU prostorima...za razliku od velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalizama...Dakle o čemu mi govorimo? I što se želi izjednačiti ovdje?A ni bošnjačke nacionalističke stranke. Za razliku od srpskih i hrvatskih... Te velikih vodja Miliševića iTudjmana
Velikosrpske težnje za dominacijom u EX Yu i suprostavljene (nešto malobrojnije) velikohrvatske?Gdje su tu Bošnjaci/Muslimani od 45 - 90-te? Obične ovce bez nacionalne svijesti!
EX YU je velikosrpskoj politici od 45 do 90-tih služila kao krinka da uspostave dominaciju. Glavni krivac za krvave devedesete je:
- velikosrpski nacionalizam koji je poprimio nezdrave oblike
-pretvorio se u bolesnu želju za dominacijom, nasiljem, pokoravanjem
-te svim vrstama sile koje su im bile kao poluge u rukama (od naoružanja i kontrole JNA do logistike)

Ne možeš ti Aliju Izetbegovića okriviti za početak krvavih devedesetih, a takodjer ni u sadašnjosti Bakiru pripisati krivnju, da je okidač SDA za rastući fašizam kod komšija odnosno susjeda.
To je naprosto suludo. I netačno.
Tvrditi takve stvari bez osvrta na blisku prošlost i devedesete s ove ili bilo koje druge vremenske distance, je u najmanju ruku nepromišljeno. Da ne kažem nešto gore.
Na kraju ćemo devedesete i stradanja bošnjačkog naroda svesti, "na srpsku borbu za opstanak srpskog naroda". Ili?
Dakle, ako poredamo "nacionalizme" po krivici od 90-tih:
-1.obzirom na intenzitet zločina, 2.masovnost i brutalnost provodjenja, 3.te obim..... velikosrpska politika i velikosrpski nacionalizam imaju apsolutnu prednost.
Tkz; bošnjački nacionalizam (koji nije bio ni u povojima devedesetih) nije nikakav ni okidač..za krvavu prošlost... I to da rasčlanimo...

U sadašnjosti bošnjački nacionalizam ...obzirom na:

-Legalizaciju entičkog ćišćenja, masovnih egzikucija, silovanja, genocida. ...
- te uvrede samog postojanja RS kao tvorevine (u kojoj islivavaju i dan danas masovne grobnice kao Tomašica)
- opstruiranje povratka i dehumaniziranje bošnjačkih povratnika i njihove djece....
Itd Itd

Ja bih bošnjačkih nacionalizam i 2018 stavila iza 1.velikosrpskog i 2velikohrvatskog.

Srbi su duže od 100 godina guslali o dahijama i ustašama, da bi mobilizirali za dogadjaje devedesetih, Hrvati nešto manje od polovine tog vremena... A bošnjačka pamet je "prekratka"... I nakon svega.
Obzirom na to da su te "potapšali" po ramenu ignorišući ovu tvrdnju.

Što se tiče SDA, oni su grobari bošnjačkog naroda ali ne zato što su "okidač" SNSD-U i HDZ-u i njihovim separatističkim i velikosrpskim/velikohrvatskim ciljevima.
Nego što su nesposobna kriminalna, štetna patljičara koja radi za osobni interes vodje stranke i njegovih uhljeba.. Nju treba riješiti iz tog razloga. ....
Last edited by SaraFina on 09/11/2018 15:24, edited 2 times in total.
Seyfo
Posts: 4374
Joined: 23/08/2011 14:12

#11 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by Seyfo »

SDA je jaka na federalnom i državnom nivou, u pojedinim kantonima će ih istisnuti (KS, ZeDo, USK, TK i još možda jedan ili dva kantona).
Ja ne vidim tu neku propast...?

A da su oslabili, jesu, i dodao bih da je Sebija dosta doprinijela lošem imidžu stranke. Kad bi se njen utjecaj mogao pretvoriti u broj izgubljenih glasova, bilo bi tu hiljada i hiljada.
User avatar
volta dzontra
Posts: 1587
Joined: 06/03/2012 10:50

#12 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by volta dzontra »

Kikibombona wrote:
palermo wrote:Teško da bi netko Bakiru napravio kvalitetniju promociju od ovih tvojih postova.......
Bakiru Izetbegovicu i SDA ne moze pomoci 1 000 Kikija :!:

Sa njima vise niko ne zeli koalirati. Ne zele radi sebe, radi vlastite buducnosti, jer se dokazalo da svako koaliranje sa SDA vodi samounistenju.
SzBiH - propast nakon koalicije sa SDA
SDP - propast nakon koalicije sa SDA
DF - propast nakon koalicije sa SDA
SBB - propast nakon koalicije sa SDA
BPS - propast nakon koalicije sa SDA
Niko vise nema muda sa njima koalirati.
Zavidni na Bakira jer ima zenu uspjesnu managericu...
User avatar
Kikibombona
Posts: 34325
Joined: 29/06/2013 08:48

#13 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by Kikibombona »

Seyfo wrote:SDA je jaka na federalnom i državnom nivou, u pojedinim kantonima će ih istisnuti (KS, ZeDo, USK, TK i još možda jedan ili dva kantona).
Ja ne vidim tu neku propast...?

A da su oslabili, jesu, i dodao bih da je Sebija dosta doprinijela lošem imidžu stranke. Kad bi se njen utjecaj mogao pretvoriti u broj izgubljenih glasova, bilo bi tu hiljada i hiljada.
Propast se ogleda u tome sto sa njima niko ne zeli koalirati osim HDZ i SNSD.

SDA je izgubila koalicioni potencijal.

Razlog tome je sto koalicija sa SDA empirijski dokazano vodi u propast.

Niko nece sa SDA u vlast jer bi to znacilo da ce za dvije godine propasti na izborima. Pogledaj sta se desava, sa njima nece NIKO. :idea:

EDIT

Saro

Ne bih temu vodio u tom smjeru.

Zanima me iskljucivo da li je SDA trajno izgubila koalicioni potencijal dok je na celu stranke Bakir Izetbegovic.
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#14 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by SaraFina »

Kikibombona wrote:
Seyfo wrote:SDA je jaka na federalnom i državnom nivou, u pojedinim kantonima će ih istisnuti (KS, ZeDo, USK, TK i još možda jedan ili dva kantona).
Ja ne vidim tu neku propast...?

A da su oslabili, jesu, i dodao bih da je Sebija dosta doprinijela lošem imidžu stranke. Kad bi se njen utjecaj mogao pretvoriti u broj izgubljenih glasova, bilo bi tu hiljada i hiljada.
Propast se ogleda u tome sto sa njima niko ne zeli koalirati osim HDZ i SNSD.

SDA je izgubila koalicioni potencijal.

Razlog tome je sto koalicija sa SDA empirijski dokazano vodi u propast.

Niko nece sa SDA u vlast jer bi to znacilo da ce za dvije godine propasti na izborima. Pogledaj sta se desava, sa njima nece NIKO. :idea:

EDIT

Saro

Ne bih temu vodio u tom smjeru.

Zanima me iskljucivo da li je SDA trajno izgubila koalicioni potencijal dok je na celu stranke Bakir Izetbegovic.
Vodi ti temu gdje želiš. Ali kontradiktoran si s tvrdnjama.
Ako već tvrdis da HDZ i SNSD zele koalirati s SDA kako ih onda SDA to postice?
User avatar
bunk
Posts: 8774
Joined: 16/07/2016 19:58

#15 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by bunk »

Sacekajmo.
Ovako grogi i potresena iskljucenjima Sda par mjeseci uoci izbora je opet pobijedila.
U tz kurtonu da nije bili cijepanja imali bi sami nadpolovicnu vecinu :lol:
A i ove koalicije.
Koliko god zvucale zanimljivo izgledaju kao kule od karata..previse baba obicno da los rezultat mada da se razumijemo ako ce koalicije donijeti prosperitet poraditi na smanjenju budzetske azdahe i opcenito budzetlijskog aparata i ja cu ih podrzati..
asker
Posts: 2815
Joined: 10/09/2004 18:08
Location: BiH

#16 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by asker »

hizo ramidovic wrote:
Kikibombona wrote:
SDA svojom politikom jedino jaca nacionalisticke elemente u hrvatskom (HDZ) i srpskom narodu (SNSD).
ovo je glupost na kub i elementarno nepoznavanje situacije u i oko BiH...
Ovako su birvaktile govorili da je Haris Silajdzic napravio Dodika :-)

Lijepa je ova euforija, sta fali, promjena vlasti nije kraj svijeta. Doduse niko jos nezna sta ce sve podrazumjevati ta vlast. Kolege forumasi napravise drzave od kantona. Hajd' neka i toga, da vidimo na sta ce ovaj dzumbus liciti.

Malo jest' cudno kako isprdci te iste SDA, neki od njih i svoje zasebne teme imali ovdje, odjednom postadose miljenici naroda. Ili kako to da nam je Fahraonova stranka sad super. Kako ce Pedja pomoci meni u Zivinicama? Sta se promjenilo kod nas u TK uspostavom ove vecine? Nama bar ovdje SDP nije stran. U mom gradu nacelnik je SDP 17 godina, sadasnji jos 2 godine ima, dakle 19 posljeratnih godina. I sljedeci ce opet bit' SDP. Tuzlu i Jasmina da ne pominjem.
Trebam biti sretan sto militantno mafijasko krilo SDA u liku PDA dolazi (opet) na vlast? Ok, kazu nece kod nas na kantonu, ali evo vidim vama u SK je super. Sretno vam s Kukom i Elzinom.

Jedino relativno osvjezenje moze biti Nasa Stranka. Ovo ostalo sve iste face koje vidjamo svih tih tmurnih godina koje pominjete. Jos sam i primjetio onu prvu noc na Face Tv da je Pedja bio najoprezniji sa izjavama, i smirivao euforiju Dine, Masica i onog Hadzinesto, kao fokusirajmo se na KS, tu mozemo itd. Ovi ostali su slavili kao da su i pola genocidne tvorevine uzeli.

Jos jednom, neka promjena koliko god je moguce. Jest' da je opet i samo kod Bosnjaka, a supci nam ne priznaju da smo neki nositelji EU vrijednosti.
SSemir
Posts: 4580
Joined: 26/02/2009 08:42

#17 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by SSemir »

Ma kakva propast sta vam. Ocekujte u naredne 4 godine proteste u onim kantonima gdje je sda izbacena. Strajkovi, protesti, blokade saobracajnica, nezadovoljni borci, paljenje zgrada (svugdje je uhljebljen poslusni sda kadar)....a narod ko narod, nasjedne na to, ispadne namagarcen od strane sda, pa na sljedecim izborima kazu "narod nikad nezadovoljniji nije bio kao sad dok je sdp i ns vladala, jestel vidjeli koji su spontani protesti naroda bili, hajmo biti ovce pa ih kazniti i glasati za sda ponovo"
asker
Posts: 2815
Joined: 10/09/2004 18:08
Location: BiH

#18 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by asker »

palermo wrote:Teško da bi netko Bakiru napravio kvalitetniju promociju od ovih tvojih postova.......
Lik je istom metodom omrznuo Kurde kao narod svakom covjeku na forumu :run:
User avatar
addem
Posts: 2773
Joined: 13/02/2004 00:00

#19 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by addem »

Prvo nije nikakva propast stranke koja je daleko najjaca od svih probosanskih stranaka. Sa ovakvim izbornim rezultatom mogu komotno biti zadovoljni jer im se niko nije ni priblizio. Pogotovo je porazno da nakon 4 godine lose vlasti sdp nije napravio mnogo ali mnogo bolji rezultat.
Eh sad sto niko pametan nece s njima to je druga stvar. Svi su se opekli i znaju da koalicija sa njima znaci propast. Samo ne smije se smetnuti s uma da i ova velika koalicija malih stranaka moze biti propast sa iste.
Bice interesantno al tvrdnja da je sda propala sa ovakvim izbornim rezultatom su neozbiljne i smijesne.
User avatar
makkaj
Posts: 222
Joined: 27/10/2009 12:04
Location: kod mene

#20 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by makkaj »

SaraFina wrote:
Kikibombona wrote:
SDA svojom politikom jedino jaca nacionalisticke elemente u hrvatskom (HDZ) i srpskom narodu (SNSD).
Ako se vratimo vremeplovom na početak devedesetih, lako je osporiti ovu tvrdnju a i u sadašnjosti takodjer.
Bez ikakve želje da branim SDA, a pogotovo Bakira Izetbegovića, tvrdnja da je tkz; bošnjački nacionalizam SDA, Alija I...
- krivac/ci za jačanje (u prošlosti/sadašnjosti) nacionalističkih elementa u srpskom odnosno hrvatskom narodu... je obična glupost.
-takodjer to se odnosi i na jačanje velikosrpske odnosno velikohrvatske politike..
-a i na teritorijalne pretenzije susjedne Srbije i djelomično Hrvatske.

Devedesetih tkz; bošnjački nacionalizam nije postojao, prije sukoba na EX YU prostorima...za razliku od velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalizama...Dakle o čemu mi govorimo? I što se želi izjednačiti ovdje?
Velikosrpske težnje za dominacijom u EX Yu i suprostavljene (nešto malobrojnije) velikohrvatske?Gdje su tu Bošnjaci/Muslimani od 45 - 90-te ?
EX YU je velikosrpskoj politici od 45 do 90-tih služila kao krinka da uspostave dominaciju. Glavni krivac za krvave devedesete je:
- velikosrpski nacionalizam koji je poprimio nezdrave oblike
-pretvorio se u bolesnu želju za dominacijom, nasiljem, pokoravanjem
-te svim vrstama sile koje su im bile kao poluge u rukama (od naoružanja i kontrole JNA do logistike)

Ne možeš ti Aliju Izetbegovića okriviti za početak krvavih devedesetih, a takodjer ni u sadašnjosti Bakiru pripisati krivnju, da je okidač SDA za rastući fašizam kod komšija odnosno susjeda.
To je naprosto suludo. I netačno.
Tvrditi takve stvari bez osvrta na blisku prošlost i devedesete s ove ili bilo koje druge vremenske distance, je u najmanju ruku nepromišljeno.
Na kraju ćemo devedesete i stradanja bošnjačkog naroda svesti, "na srpsku borbu za opstanak srpskog naroda".
Dakle, ako poredamo "nacionalizme" po krivici od 90-tih:
-1.obzirom na intenzitet zločina, 2.masovnost i brutalnost provodjenja, 3.te obim..... velikosrpska politika i velikosrpski nacionalizam imaju apsolutnu prednost.
Tkz; bošnjački nacionalizam (koji nije bio ni u povojima devedesetih) nije nikakav ni okidač..za krvavu prošlost... I to da rasčlanimo...

U sadašnjosti bošnjački nacionalizam ...obzirom na:

-Legalizaciju entičkog ćišćenja, masovnih egzikucija, silovanja, genocida. ...
- te uvrede samog postojanja RS kao tvorevine (u kojoj islivavaju i dan danas masovne grobnice kao Tomašica)
- opstruiranje povratka i dehumaniziranje bošnjačkih povratnika i njihove djece....
Itd Itd

Ja bih bošnjačkih nacionalizam i 2018 stavila iza 1.velikosrpskog i 2velikohrvatskog.

Srbi su duže od 100 godina guslali o dahijama i ustašama, da bi mobilizirali za dogadjaje devedesetih, Hrvati nešto manje od polovine tog vremena... A bošnjačka pamet je "prekratka"... I nakon svega.
Obzirom na to da su te "potapšali" po ramenu ignorišući ovu tvrdnju.

Složio bih se sa većinom tvojih tvrdnji. Ipak, utoliko me više boli kada vidim da se u bošnjačkom korpusu, čiji sam pripadnik, nastoje kopirati neki negativni procesi koje su SRB/HRV ekstremni nacionalizam davno apsolvirali, osnažiti isti izvlačenjem iz naftalina i stavljanjem na pijedestal nekih vrlo upitnih ličnosti i pojava iz historije, samo zato što su isti pogodni nacionalističkoj retorici.

SDA je, priznaćeš, nosilac tih procesa kod nas Bošnjaka. Naravno da je to sve kod nas dosta rafinirano, ublaženo, i mislim da nikada neće biti ni približno razarajuće kao kod komšija, upravo zbog relativno jake struje koja se bori protiv takvih procesa, ali u posljednje četiri godine nagledali smo se poteza koji svjedoče ovoj tvrdnji, od prigodnih manifestacija, državnim parama finansiranih publikacija, priloga režimskih medija pa sve do pojedinačnih istupa i izjava ljudi iz vrha SDA.

BiH ne može opstati bez mudre bošnjačke politike, koja mora podrazumjevati kompromise i kao ishodište imati multinacionalnu sekularnu državu svih građana. Zatvarajući Bošnjake u krleronacionalističku enklavu znači definitinvno odustajanje od ideje BiH za koju su tolike glave pale i u konačnici prihvatanje poraza.
User avatar
Kikibombona
Posts: 34325
Joined: 29/06/2013 08:48

#21 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by Kikibombona »

addem wrote:Prvo nije nikakva propast stranke koja je daleko najjaca od svih probosanskih stranaka. Sa ovakvim izbornim rezultatom mogu komotno biti zadovoljni jer im se niko nije ni priblizio. Pogotovo je porazno da nakon 4 godine lose vlasti sdp nije napravio mnogo ali mnogo bolji rezultat.
Eh sad sto niko pametan nece s njima to je druga stvar. Svi su se opekli i znaju da koalicija sa njima znaci propast. Samo ne smije se smetnuti s uma da i ova velika koalicija malih stranaka moze biti propast sa iste.
Bice interesantno al tvrdnja da je sda propala sa ovakvim izbornim rezultatom su neozbiljne i smijesne.
SDA bi mogla doci u poziciju kao Srpska radikalna stranka u Srbiji kada je bila jedinistvena i pod strogom kontrolom Vojislava Seselja.

Redovno su uzimali izbore, imali vecinu u parlamentu, ali sa njima NIKO nije zelio koalirati.

...

To se upravo desava sa SDA. Uzalud relativna izborna pobjeda kada nemaju nijednog partnera u okvirima pro-bosanskih stranka. Iskustvo sa koaliranjem je uzasno. Veliki broj stranaka je propao radi koaliranja sa SDA. Ko ce se ponovo usuditi i potpisati vlastitu propast :?:
User avatar
tandmand
Posts: 5655
Joined: 11/05/2014 11:43
Location: Radio "Sajgon"

#22 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by tandmand »

Kikibombona wrote:
SDA svojom politikom jedino jaca nacionalisticke elemente u hrvatskom (HDZ) i srpskom narodu (SNSD).
Da nije SDA, HDZ+ SNSD+SDS bi od islamista napaćene BiH napravili građansku državu po uzoru na SR BiH. Ali ne samo to, nego bi ponovno napravili neku Jugoslaviju koju Alija Izetbegović onako bezdušno rasturi. Bakir je najveća prepreka pomirenju naroda i narodnosti, koji govore srpskim ili hrvatskim jezikom. :oops:
addy_sa
Posts: 759
Joined: 06/09/2002 00:00

#23 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by addy_sa »

rahm. Tihić bi do sada imao ugovorenu državnu koaliciju, federalnu i kantone i plus ministre bosnjake u RS.
Ovi nisu dogovorili nista, bas nista.
User avatar
Maharadza
Posts: 16737
Joined: 30/01/2013 15:13

#24 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by Maharadza »

Image

...reče Bake i razguli u monte carlo! :mrgreen:
User avatar
Kikibombona
Posts: 34325
Joined: 29/06/2013 08:48

#25 Re: Propast SDA i Bakira Izetbegovica

Post by Kikibombona »

addy_sa wrote:rahm. Tihić bi do sada imao ugovorenu državnu koaliciju, federalnu i kantone i plus ministre bosnjake u RS.
Ovi nisu dogovorili nista, bas nista.
Upravo. Bakir Izetbegovic je uspio rasturiti stranku iznutra i totalno unistiti koalicioni potencijal.

Mozda bi za SDA bilo dobro da Bakir i njegova ekipa dobiju nogu a stranku preuzme Denis Zvizdic?

To ce se tesko desiti. Nece Bakir lako otici. U stranci je dosta struja i podjela.

Tandmand

Nisam rekao niti sam mislio to sto si interpretirao. Ne zelim na ovoj temi pojasnjavati jer ce otici u pravcu koji nisam zelio.
Locked