Prijava patenta: Ćevapčići

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
User avatar
hrle1976
Posts: 4899
Joined: 20/12/2011 01:36
Location: Praha, Czech Republic

#126 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by hrle1976 »

mad_max_ba wrote:
hrle1976 wrote:Kakva je razlika izmedju bureka sa sirom i pite sirnice?

Cevapi da budu pod patent i copyright :lol: Ovo isto kad bi neko supu htjeo da predstavi ako nesto sto treba zastiti da u drugim drzavama znaju da jedu supu sto je izum iz ... :lol:
Kad vec supu spominjes, interesuje me, obzirom da se svuda petljash, znas li sta je tarhana i ima li se pojesti tarhana bilo gdje u eVropskim restoranima, pod uslovom ds ne nude bosansku hranu..

I da dze je lova frajeru :D

A burek je samo jedan....

Kad vec pises eVropskim trebao bi znati da na slovenackom jeziku se pise Evropa a ne Europa.

Tarhana je vrsta supe, te na taj naziv vec polaze pravo Grcka, jer ta vrsta supe potice od njih. A da si bio pazljiv na casu znao bi da nisam pricao o vrstama supe vec generalno o supi, kojih naravno na ovom svijetu imamo u 1001 varijanti.
User avatar
mad_max_ba
Posts: 26645
Joined: 21/08/2015 12:42
Location: Tamni Vilajet

#127 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by mad_max_ba »

hrle1976 wrote:
mad_max_ba wrote:
hrle1976 wrote:Kakva je razlika izmedju bureka sa sirom i pite sirnice?

Cevapi da budu pod patent i copyright :lol: Ovo isto kad bi neko supu htjeo da predstavi ako nesto sto treba zastiti da u drugim drzavama znaju da jedu supu sto je izum iz ... :lol:
Kad vec supu spominjes, interesuje me, obzirom da se svuda petljash, znas li sta je tarhana i ima li se pojesti tarhana bilo gdje u eVropskim restoranima, pod uslovom ds ne nude bosansku hranu..

I da dze je lova frajeru :D

A burek je samo jedan....

Kad vec pises eVropskim trebao bi znati da na slovenackom jeziku se pise Evropa a ne Europa.

Tarhana je vrsta supe, te na taj naziv vec polaze pravo Grcka, jer ta vrsta supe potice od njih. A da si bio pazljiv na casu znao bi da nisam pricao o vrstama supe vec generalno o supi, kojih naravno na ovom svijetu imamo u 1001 varijanti.
Hmmmm
Ako već pišeš na Bosanskom, Srpsko-Hrvatskom (i ostalih varijacija na temu jezika sa ovih prostora) obratio bi pažnju da se ne kaže niti piše htjeo već htio,
Ti mene učit...
Fantek....

Apropois supe ili juhe ampak čorbe, tarhana je, kao i čevap preuzeto iz turske kuhinje prilagođeno receptima nama, tj regiji BiH.

Grcima jedino mogu priznati tzatziki (satrica) a i kod njih je mnogo uticaja turske kuhinje pa čak i baklava (baklavaki) koju Grci svojataju....

no to nije tema.
Tema je prepucavanje članica EU šta je čiji autohtoni proizvod gdje imaš slučaj sa slavonskim kulenom koji su Slovenci patentirali pa su se proizvođači u Slavoniji jedva izborili da mogu svom sopstvenom proizvodu dati taj brand naziv.... i hiljade drugih slučajeva, aleksomkd spomenu i za Ajvar.....

Upravo se to može desiti i sa čevapima i sa Burekom
User avatar
seln
Posts: 23262
Joined: 06/02/2007 13:57
Location: FORGET? HELL!

#128 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by seln »

Vec sam napisao na nekoj drugoj temi, ova manija "zastite" i "brendiranja" mi toliko ide na kurac, da vam ne mogu opisati...
a Slovenci se nadrkali (kompleks malih naroda), jos malo pa ce i pizzu brendirati. Trenutno se svadjaju sa Austrijom, jer su brendirali stajerski hmelj, sto je totalni apsurd, jer su im zanat spravljanja piva donijeli Austrijanci.
Ista stvar sa ajvarom, sudzukom.... nikad se u putu sreli, sve dok im to 60' nisu donijeli pecalbari iz drugih republika, ali oni se nadigli da ih brendiraju.
Za mene je to gastronomski sovinizam. Hrana pripada svima i svako je moze praviti, a covjek sa mrvom ukusa ce vec znati sta je dobro. Prave i Ameri pizzu (americana), ali kurcu ne valja. Mogu i Bugari praviti sushi, ali svi znamo odakle je.
Tako i cevapi ( ne "cevapcici", Njegovo velicanstvo Cevap ne trpi deminutiv), moze ih praviti Janez, ali su za tjune... probao sam nekoliko razlicitih u Sloveniji, cak i u cuvenom "Valteru"... ne znam je li do vode i zraka, ali to ne lici na cevap.
Da se razumijemo: cevap postoji u Bosni (sorry, Hercegovci, nista protiv vas, ali manite one smijurije sa pomfitom), sjeverno od Ivan sedla, Juzno od Save, zapadno od Drine i i istocno od Une. Sve drugo je los imitat. Svi oni "hrvatski cevapcici", duzine 15 cm, sa rizom i ajvarom... kao kad bi brancin na gradele spremao sa tarhanom.
ST11
Posts: 677
Joined: 09/03/2015 12:24

#129 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by ST11 »

Kao sto sam vec napisao, dobro da uvijek nadjete vanjskog neprijatelja.

AUT i SLO dogovorile su se za zajednicku zastitu naziva Stajerski hmelj.
https://www.sta.si/2384140/slovenija-in ... ega-hmelja

Ono s kulenom je bila kontra, jer su Hrvati htjeli zastiti kranjsku kobasicu kao njihov brand (za kulen sam inace prvi put cuo i probao u vojsci u Vinkovcima).

Zastita ajvara kao slovenacke hrane je sramota i ovdje se izvinjavam svim Makedoncima u nadi, da ce se to jednom promijeniti.

Jesti cevape u Sloveniji je isto, kao da bi ja tražio zabeljene ajdove žgance u Bosni ... i onda ih cak kritizirao.
User avatar
MyTao
Posts: 7048
Joined: 08/12/2012 15:15

#130 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by MyTao »

tovarish wrote:Ukoliko nam neko ukrade cevape,da se to sudom ispraviti.Sjecam se prije jedno desetak godina kad sam bio na slovackoj kulturnoj veceri i bilo neke hrane i medju tom hranom nekakav sir ko spaga.I prica njihov ambasador da su to sebi prisvojili Poljaci i Slovaci ih tuzili i na kraju dobili.Slovaci imali fotografije stare stotinjak godina na kojima se vide slovacke zene kako prave taj sir i tako vratise svoj sir.

Pa da vidim tog Slovenca koji ce dokazati tradiciju pravljenja cevapa u Kranjskoj Gori.
Nista mi nije jasno u ovom postu... kako jedna drzava moze "ukrasti" jelo a druga ih tuziti i "vratiti" jelo nazad :-) Sta sad niko u Poljskoj ne moze praviti sebi taj sir?

Ne moze se tradicionalna hrana patentirati... zamisli sada Italija patentira pizzu i niko je vise ne moze praviti u svijetu.

Evo nekim cudom neko patentira cevape, sta ce se desiti sa hiljadama restorana koji ga prave po svijetu?
User avatar
hrle1976
Posts: 4899
Joined: 20/12/2011 01:36
Location: Praha, Czech Republic

#131 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by hrle1976 »

mad_max_ba wrote:
Hmmmm
Ako već pišeš na Bosanskom, Srpsko-Hrvatskom (i ostalih varijacija na temu jezika sa ovih prostora) obratio bi pažnju da se ne kaže niti piše htjeo već htio,
Ti mene učit...
Fantek....

Apropois supe ili juhe ampak čorbe, tarhana je, kao i čevap preuzeto iz turske kuhinje prilagođeno receptima nama, tj regiji BiH.

Grcima jedino mogu priznati tzatziki (satrica) a i kod njih je mnogo uticaja turske kuhinje pa čak i baklava (baklavaki) koju Grci svojataju....

no to nije tema.
Tema je prepucavanje članica EU šta je čiji autohtoni proizvod gdje imaš slučaj sa slavonskim kulenom koji su Slovenci patentirali pa su se proizvođači u Slavoniji jedva izborili da mogu svom sopstvenom proizvodu dati taj brand naziv.... i hiljade drugih slučajeva, aleksomkd spomenu i za Ajvar.....

Upravo se to može desiti i sa čevapima i sa Burekom
Kad se vec koristis francuskim izrazima onda bi trebao znati da se pise; À Propos a ne Apropois.

Grci izumili zivot blago receno, da ne pricam o jeziku, znanjima, skoro sve sto danas mozes zamisliti o razmisljanju, zabavi, prici, pa cak i ovom forumu u smislu diskusije, to mozes se zahvaliti Grcima. Kakva Turska i p.m. Ako uzmemo u obzir da Ajvar nista drugo nije vec pecena mljevena paprika i dodatci, a u citavoj SFRJ ga jeli od Triglava do Gevgelije, onda u jednom receo po cemu je to vise makedonsko a manje slovensko? Nije rijec o Prekmurskoj gibanici koja je bas iz tog dijela tadasnje SFRJ. Cevapi su toliko bosanski, koliko makedonski, koliko hrvatski, koliko crnogorski, koliko slovenacki. Uzmi Lonely Planet o Sloveniji pa ces procitati da je Burek slovenacko jelo. :D

Burek sa mesom = u BiH burek
Burek sa mesom i krompirom = Sareni Burek u BiH
Burek sa krompirom = krompirusa u BiH
Burek sa zeljem = zeljanica u BiH
Burek sa sirom = sirnica u BiH
Burek sa tikvom = tikvanjaca u BiH

A sve ovo se fino u BiH jednim nazivom moze reci, PITA.

To sto pojedinima u BiH se pitisak dize kad kazes burek sa sirom, ko ih sljivi za mene je to sve burek sa necim.
paladinka
Posts: 1884
Joined: 23/06/2013 17:08

#132 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by paladinka »

MyTao wrote:
tovarish wrote:Ukoliko nam neko ukrade cevape,da se to sudom ispraviti.Sjecam se prije jedno desetak godina kad sam bio na slovackoj kulturnoj veceri i bilo neke hrane i medju tom hranom nekakav sir ko spaga.I prica njihov ambasador da su to sebi prisvojili Poljaci i Slovaci ih tuzili i na kraju dobili.Slovaci imali fotografije stare stotinjak godina na kojima se vide slovacke zene kako prave taj sir i tako vratise svoj sir.

Pa da vidim tog Slovenca koji ce dokazati tradiciju pravljenja cevapa u Kranjskoj Gori.
Nista mi nije jasno u ovom postu... kako jedna drzava moze "ukrasti" jelo a druga ih tuziti i "vratiti" jelo nazad :-) Sta sad niko u Poljskoj ne moze praviti sebi taj sir?

Ne moze se tradicionalna hrana patentirati... zamisli sada Italija patentira pizzu i niko je vise ne moze praviti u svijetu.

Evo nekim cudom neko patentira cevape, sta ce se desiti sa hiljadama restorana koji ga prave po svijetu?
Na takvim primjerima se radi ili o recepturi ili o geografskom porijeklu , ima tih puno primjera oko sireva , kobasica , sunki , gdje je zakonski odredjeno sta je sta . Cevap se po mom misljenju i ne moze patentirati jer je i po geografskom a i po recepturi velik pojam , jedino mozda te regionalne sorte zastititi , recimo sarajevski , pa banjalucki itd . Ime se ne moze patentirati , samo brand .
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#133 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

Zaštita oznake originalnosti i oznake geografskog porijekla prehrambenih proizvoda u Bih
http://www.fsa.gov.ba/fsa/bs/zastita-oz ... voda-u-bih
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#134 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

TEma je CEVAP f cevabcic. Molim moderatore da nas kutarisu gastro terorista.
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#135 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

cevap bolan. cevap .. kakav ajvar ..
jah mahnitih insana :lol:
ST11
Posts: 677
Joined: 09/03/2015 12:24

#136 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by ST11 »

OK, necu vise :)
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#137 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

Cevap je drevno jelo staro hiljadama godina i niko ga ne moze zastiti, jer spada u svjetsku bastinu.
Ovo jelo je varivo i pravi se od mesa klase I. Spada u reprezativna jela.
Cevabcic je skroz drugo jelo. Pravi se od mljevenog mesa II klase sa 25-30 % masnoce. Spada u rostilj.
Pojavilo se krajem 19 stoljecu sa pojavom masine za mljevenje mesa, koju su smislili svabe. Na Balkan su je donijeli austrougari. Ascije su vremenom prihvatili masinu. Do tada se meso sjeckalo.
Uz razne cevabe ascije su nudile i jelo koje se zove juvalaci.To su mesne okruglice. Okruglice su se przile u tavi i servirale prelivene kiselim mlijekom sa bjelim lukom te somunom.
Poslija II sv. rata u BiH pojavila se potreba za jeftinim ugostiteljskim objektom, koji bi nudio jedan do tri jela i koji ne bi bio konkurencija drzavnom ugostiteljstvu i bio u privatnom vlasnistvu.
Po savjetu jednog ascije iskoristena receptura juvalaka uz neke male preinake.
Jelo jr nazvano cevabcic a objekat cavabdzinica.
Nekada se uz cevabcic obavezno sluzilo kiselo mlijeko. Moj otac je redovno cevabcice posipao kiselim mlijekom. i vazga ih je zvao juvalaci.
I tako je nastala BH fast food scena.
U isto vrijeme je nastao McD u Kaliforniji
Prve cevabcice, da ja pamtim. sam pojeo 1965g. Poslije rata nisam usao u cevabdzinicu jer priznam cevabcice samo od mesa bosanske Buse.
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#138 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

Zašto bi trebalo registrovati oznaku originalnosti i oznaku geografskog porijekla?

Na međunarodnom tržištu vlada jaka konkurencija u plasmanu prehrambenih proizvoda. U toj borbi za konkurentnost sve više se cijene tradicionalni proizvodi, odnosno proizvodi čije posebne karakteristike proizilaze iz vrijednosti njihovih sastojaka, načina proizvodnje i prerade, te podneblja iz kojeg dolaze. Veća edukacija o nutritivnim i protektivnim svojstvima hrane, te povećana kupovna moć potrošača u Evropskoj uniji utjecali su na povećanje potražnje za prehrambenim proizvodima koji su nezaobilazan dio kulture i tradicije nekog kraja. Izdvajamo neke od mogućih razloga za registraciju oznaka:

prehrambeni proizvodi koji nose jednu od registrovanih oznaka na tržištu spadaju u prehrambene proizvode više cjenovne kategorije;
stvaranje identiteta i prepoznatljivosti takvog prehrambenog proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu;
podizanje i postizanje stalnog kvaliteta prehrambenih proizvoda;
direktna veza proizvoda sa određenim geografskim područjem daje dodatnu vrijednost i prepoznatljivost tom području, te doprinosi ruralnom razvoju, posebno onih udaljenijih i dislociranih područja;
osnivanje interesnih udruženja, ako ona još ne postoje u svrhu zajedničkog nastupa na tržištu, odnosno zajedničke promocije prehrambenog proizvoda;
svi proizvođači i/ili prerađivači koji se nalaze na definisanom geografskom području, a koji zadovoljavaju uslove navedene u specifikaciji imaju pravo upotrebe registrirane oznake;
registrovana oznaka ne može postati generička (uobičajena);
registrovana oznaka zaštićena je od:
bilo kakve direktne ili indirektne komercijalne upotrebe registrovane oznake za prehrambene proizvode koji nisu obuhvaćeni registracijom, kao i onih proizvoda sličnih proizvodima registrovanim pod tom oznakom ili u onoj mjeri u kojoj korištenje oznake iskorištava ugled zaštićene oznake;
zloupotrebljavanja, oponašanja ili upotreba za stvaranje zablude, čak i kad je naznačeno pravo porijeklo prehrambenog proizvoda, uključujući upotrebu zaštićenog naziva u prevodu ili popraćenog izrazom kao što je ''stil'', ''tip'', ''način'', ''po postupku'', ''metod'', ''kao što se proizvodi u'', ''imitacija'' ili slično;
bilo kakve lažne informacije koje mogu dovesti u zabludu potrošača u odnosu na pravo porijeklo, prirodu ili suštinski kvalitet prehrambenog proizvoda, istaknute na unutrašnjoj ili vanjskoj ambalaži, materijalu ili dokumentu koji se odnosi na proizvod i pakovanje proizvoda u kontejner, koji bi dao krivi dojam o porijeklu proizvoda;
bilo kojeg drugog postupka koji može dovesti u zabludu potrošača u odnosu na pravo porijeklo prehrambenog proizvoda.
User avatar
hrle1976
Posts: 4899
Joined: 20/12/2011 01:36
Location: Praha, Czech Republic

#139 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by hrle1976 »

Toto wrote:Zašto bi trebalo registrovati oznaku originalnosti i oznaku geografskog porijekla?

Na međunarodnom tržištu vlada jaka konkurencija u plasmanu prehrambenih proizvoda. U toj borbi za konkurentnost sve više se cijene tradicionalni proizvodi, odnosno proizvodi čije posebne karakteristike proizilaze iz vrijednosti njihovih sastojaka, načina proizvodnje i prerade, te podneblja iz kojeg dolaze. Veća edukacija o nutritivnim i protektivnim svojstvima hrane, te povećana kupovna moć potrošača u Evropskoj uniji utjecali su na povećanje potražnje za prehrambenim proizvodima koji su nezaobilazan dio kulture i tradicije nekog kraja. Izdvajamo neke od mogućih razloga za registraciju oznaka:

prehrambeni proizvodi koji nose jednu od registrovanih oznaka na tržištu spadaju u prehrambene proizvode više cjenovne kategorije;
stvaranje identiteta i prepoznatljivosti takvog prehrambenog proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu;
podizanje i postizanje stalnog kvaliteta prehrambenih proizvoda;
direktna veza proizvoda sa određenim geografskim područjem daje dodatnu vrijednost i prepoznatljivost tom području, te doprinosi ruralnom razvoju, posebno onih udaljenijih i dislociranih područja;
osnivanje interesnih udruženja, ako ona još ne postoje u svrhu zajedničkog nastupa na tržištu, odnosno zajedničke promocije prehrambenog proizvoda;
svi proizvođači i/ili prerađivači koji se nalaze na definisanom geografskom području, a koji zadovoljavaju uslove navedene u specifikaciji imaju pravo upotrebe registrirane oznake;
registrovana oznaka ne može postati generička (uobičajena);
registrovana oznaka zaštićena je od:
bilo kakve direktne ili indirektne komercijalne upotrebe registrovane oznake za prehrambene proizvode koji nisu obuhvaćeni registracijom, kao i onih proizvoda sličnih proizvodima registrovanim pod tom oznakom ili u onoj mjeri u kojoj korištenje oznake iskorištava ugled zaštićene oznake;
zloupotrebljavanja, oponašanja ili upotreba za stvaranje zablude, čak i kad je naznačeno pravo porijeklo prehrambenog proizvoda, uključujući upotrebu zaštićenog naziva u prevodu ili popraćenog izrazom kao što je ''stil'', ''tip'', ''način'', ''po postupku'', ''metod'', ''kao što se proizvodi u'', ''imitacija'' ili slično;
bilo kakve lažne informacije koje mogu dovesti u zabludu potrošača u odnosu na pravo porijeklo, prirodu ili suštinski kvalitet prehrambenog proizvoda, istaknute na unutrašnjoj ili vanjskoj ambalaži, materijalu ili dokumentu koji se odnosi na proizvod i pakovanje proizvoda u kontejner, koji bi dao krivi dojam o porijeklu proizvoda;
bilo kojeg drugog postupka koji može dovesti u zabludu potrošača u odnosu na pravo porijeklo prehrambenog proizvoda.
Glupost, jer na trzusti hrane najbolje prolazi povoljnost a ne to sto pricas. To bi mozda bio izuzetak kod sake kupaca koji spadaju u vise slojeve. U Njemackoj su radili istragu (akademsku), kako bi bilo validno, mada i vrabci na granama su znali odgovor, zasto Aldi i Lidil su najrentabilnije prodavnice hrane? Odgovor zbog cijena.

Ja cevapcice mogu poizvoditi pod imenom tipa rolomeso. Isto da je kao i ti cevpacici. Ha ja kupio rolomeso ili cevapcice koji su isti izgledom i sastojkom, pa ljudi ne jedem omot u kojem su zapakovani vec poizvod, a ako je on isti, zabo li mene dolazili to iz Varazdina, Koprivnice, Ptuja, Beograda, Sarajeva ili Skopja.
User avatar
Edin H.
Posts: 47029
Joined: 08/10/2004 22:36
Location: Tirana

#140 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Edin H. »

Ne vidim u cemu je problem, platis Slovencima za licencu i proizvodisi i prodajes sarajevski cevapcic. :oops:
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#141 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by insomnia78 »

Raspravlja se o sirotinjskoj hrani ko da je jastog boga ti
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#142 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

insomnia78 wrote:Raspravlja se o sirotinjskoj hrani ko da je jastog boga ti
McD na sirotinji zarade 30 milijardi godisnje

nego ''pjetlici'' se fale da imaju 200 recepata za spremanje jaja ... koliko si ti probo ?? :D
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#143 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by insomnia78 »

Nisam ljubitelj jaja
User avatar
Edin H.
Posts: 47029
Joined: 08/10/2004 22:36
Location: Tirana

#144 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Edin H. »

insomnia78 wrote:Nisam ljubitelj jaja
Na oko? :D
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#145 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by insomnia78 »

Edin H. wrote:
insomnia78 wrote:Nisam ljubitelj jaja
Na oko? :D
Na čelo :lol:
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#146 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

insomnia78 wrote:Nisam ljubitelj jaja
Ni ja cevabcice. OD 1990 nisam usao u cevabdzinicu. Cevab je jednom sedmicno na mojoj sofri.
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#147 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

Edin H. wrote:Ne vidim u cemu je problem, platis Slovencima za licencu i proizvodisi i prodajes sarajevski cevapcic. :oops:
Tako ce ti i bit. Svake tri godine red
bascarsijskih cevabdzija pred slo. ambasadom obnavljaju licence.
Sarajevski cevabcic podvucen zuto.
User avatar
¤ jelena ¤
Posts: 4875
Joined: 18/05/2010 20:04
Location: BD

#148 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by ¤ jelena ¤ »

Uopšte se ne kontam u tu materiju zvanu ''patentiranje hrane'' pa evo da pitam:

Zašto npr. ajvar, proizveden kod nas, ne bi bio vrhunski, prepoznatljiv bosanski proizvod, nego je to makedonski brend pa ako ga mi brendiramo ispadne da smp ga ukrali komšijama? :oops:

Ili, recimo, zašto ćevap ili burek proizveden u Makedoniji ili Sloveniji ne bi mogao biti i vrhunski slo ili mkd proizvod, iliti brend, nego je kao samo naš najbolji.

To je ionako subjektivno, tj. stvar ukusa...i ne samo to, nego je sve to...i ajvar i ćevap i ćevapi tursko.

Ne kontam tu zbrku i otimačinu oko brendiranja....kad se ispred svakog proizvoda može staviti državni predznak i nema garancije da će pita ili ćevapi proizvedeni i napravljeni kod nas biti bolji i ukusniji od pite napravljene u Ljubljani, Skoplju, Podgorici...

Evo, recimo, nema broja porcijama ćevapa koje sam ja pojela širom BiH, ali... najbolje, najukusnije, najsočnije i naj, naj ćevape sam pojela u jednom crnogorskom primorskom gradiću...mislim, niđe veze, nije ni meni drago zbog toga :D ali je tako. :oops: :cry:
Last edited by ¤ jelena ¤ on 07/05/2017 22:49, edited 2 times in total.
Nepass
Posts: 1903
Joined: 11/09/2015 16:44

#149 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Nepass »

MyTao wrote:
tovarish wrote:Ukoliko nam neko ukrade cevape,da se to sudom ispraviti.Sjecam se prije jedno desetak godina kad sam bio na slovackoj kulturnoj veceri i bilo neke hrane i medju tom hranom nekakav sir ko spaga.I prica njihov ambasador da su to sebi prisvojili Poljaci i Slovaci ih tuzili i na kraju dobili.Slovaci imali fotografije stare stotinjak godina na kojima se vide slovacke zene kako prave taj sir i tako vratise svoj sir.

Pa da vidim tog Slovenca koji ce dokazati tradiciju pravljenja cevapa u Kranjskoj Gori.
Nista mi nije jasno u ovom postu... kako jedna drzava moze "ukrasti" jelo a druga ih tuziti i "vratiti" jelo nazad :-) Sta sad niko u Poljskoj ne moze praviti sebi taj sir?

Ne moze se tradicionalna hrana patentirati... zamisli sada Italija patentira pizzu i niko je vise ne moze praviti u svijetu.

Evo nekim cudom neko patentira cevape, sta ce se desiti sa hiljadama restorana koji ga prave po svijetu?
Ne mozes patentirati cevap, sir, pizzu ali mozes sarajevski cevap, travnicki sir i napolitansku pizzu. I onda se zna ako hoces dati se proizvod zove sarajevski cevap mora imati, sad lupam, 70% mesa, cevap mora biti dug 5cm itd itd somun mora biti te velicine i tih sastojaka.
User avatar
orinoco
Posts: 1687
Joined: 14/01/2017 17:46

#150 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by orinoco »

Nepass wrote:
MyTao wrote:
tovarish wrote:Ukoliko nam neko ukrade cevape,da se to sudom ispraviti.Sjecam se prije jedno desetak godina kad sam bio na slovackoj kulturnoj veceri i bilo neke hrane i medju tom hranom nekakav sir ko spaga.I prica njihov ambasador da su to sebi prisvojili Poljaci i Slovaci ih tuzili i na kraju dobili.Slovaci imali fotografije stare stotinjak godina na kojima se vide slovacke zene kako prave taj sir i tako vratise svoj sir.

Pa da vidim tog Slovenca koji ce dokazati tradiciju pravljenja cevapa u Kranjskoj Gori.
Nista mi nije jasno u ovom postu... kako jedna drzava moze "ukrasti" jelo a druga ih tuziti i "vratiti" jelo nazad :-) Sta sad niko u Poljskoj ne moze praviti sebi taj sir?

Ne moze se tradicionalna hrana patentirati... zamisli sada Italija patentira pizzu i niko je vise ne moze praviti u svijetu.

Evo nekim cudom neko patentira cevape, sta ce se desiti sa hiljadama restorana koji ga prave po svijetu?
Ne mozes patentirati cevap, sir, pizzu ali mozes sarajevski cevap, travnicki sir i napolitansku pizzu. I onda se zna ako hoces dati se proizvod zove sarajevski cevap mora imati, sad lupam, 70% mesa, cevap mora biti dug 5cm itd itd somun mora biti te velicine i tih sastojaka.
Kako je "Kranjska kobasica" dobila zaštićeno ime, brand s porijeklom?
Post Reply