Posjeta Mostaru...

Zanimljivosti i zbivanja u Mostaru, Čapljini, Ljubuškom, Stocu, Trebinju, Bileći, Gacku i drugim mjestima u regionu.
Post Reply
delly
Posts: 63
Joined: 12/10/2005 09:36
Location: sarajevo

#1 Posjeta Mostaru...

Post by delly »

Željela bih sa grupom prijatelja iz inostranstva posjetiti Mostar za 1. maj i provesti u tom prelijepom gradu nekoliko dana. Zamolila bih drage i gostoljubive Mostarce za par informacija:
- što obavezno posjetiti u Mostaru
- pristojan i ne tako skup smještaj
- gdje izaći navečer
- gdje se dobro jede....
Unaprijed se zahvaljujem na svim konkretnim prijedlozima i radujem se posjeti vašem gradu. :razz:
fyshek
Posts: 89
Joined: 05/07/2005 14:42

#2

Post by fyshek »

E ovako:
- zasigurno Stari Grad i Stari most. Nije daleko ni da odete, ako ste s autom, do Blagaja na izvor Bune. Ono na što, na žalost, trebaš obratiti pozornost jesu prosjaci koji čim vide strano lice, odmah napadaju i više pute je bilo i krađa. Za 1. maj Mostarci imaju običaj otići na Bunu (putem za more) gdje će biti dosta raje;
- pristojan smještaj, po relativno pristojnoj cijeni, možeš naći u hotelu Mostar. Mislim da najbolje odgovara tome "pristojan i ne skup"
- navečer, definitivno, napraviti krug po kafićima "Novog prodajnog", onda đir napravi ili do Musale, ili ponovno u Stari grad (dio oko Starog mosta). Sve ovisi o tome koji tip izlaska preferiraš.
- za jesti, definitivno bi ti preporučio ćevape kod Bahre na Musali. No, ako su tvoji prijatelji navikli na besprijekorne sanitarne uvjete, možda ih malo razočara (to je u biti trafika u kojoj teta i čisti, i radi na kasi, i sve ostalo, bez rukavica - ali, možda je to tajna tih ćevapa). Ovako, definitivno izbjegavaj restorane u Starom gradu. Oderat će vas, a jesti ćeš lošije nego kod Bahre. Nije loš restoran "Blue line" (avenija, preko puta Spajalice - ako budeš pitala; od katedrale kreni prema starom Veležovom), "Maggy (ili Meggy?Ne sjećam se)" (isto avenija, ali će te avenijom morati duže, prema centru 2) - dobra talijanska hrana. Uostalom, više manje, sve je tu negdje.

Eto, ako te još štogod zanima, slobodno pitaj!!!
delly
Posts: 63
Joined: 12/10/2005 09:36
Location: sarajevo

#3

Post by delly »

Dragi fyshek,
Svakako necemo izostaviti Stari Grad i Stari most. Biti u Mostaru a to nevidjeti bilo bi grijeh.
***"Nije daleko ni da odete, ako ste s autom, do Blagaja na izvor Bune. **
Koliko kilometara od Mostara prema jugu je Blagaj. I za tu destinaciju posebno su moji prijatelji izrazili želju da bi posjetili.
Koliko je otprilike cijena smještaja u hotelu Mostar? Gdje je sigurno parkirati automobil? Kakva je situacija sa privatnim smještajem, tipa apartmana ili dvokrevetnih soba? Nažalost na internetu nisam uspjela pronaći neki vodić kroz Mostar sa svim informacijama. A ovako je i sigurnije iz prve ruke cuti informacije. Hvala na svim sugestijama.
User avatar
giga
Posts: 429
Joined: 14/10/2002 00:00

#4

Post by giga »

ako mogu da se "ubacim"

Mostar mi je drag grad i tamo cesto odem

sto se tice informacija predlazem da posjetis stranicu:

http://www.bhtourism.ba/eng/region2.wbsp

i naravno:

http://www.bhtourism.ba/eng/mostar.wbsp

tu si i kvalitetne informacija za smjestaj sa dovoljno informacija (cijene, adresa, telefon)

na desnoj strani imas razna mjesta u blizini sa detaljnim informacijama kako do njih doci autom i sl. (preporucujem Bunu-Blagaj i Pocitelj)

sretno
Last edited by giga on 26/04/2006 10:55, edited 1 time in total.
User avatar
lejlasa
Posts: 1316
Joined: 24/06/2005 11:53
Location: sarajevo

#5

Post by lejlasa »

Samo ti otidji u Mostar, sve ce ti se samo kazati :)
delly
Posts: 63
Joined: 12/10/2005 09:36
Location: sarajevo

#6

Post by delly »

Giga cini mi se da sam spomenula da je svaka sugestija i prijedlog dobro došao. Hvala na korisnom linku. Zaista se tu može naći dobrih informacija. Ali drago mi je cuti rijec i prijedlog ljudi koji zive u Mostaru. Želim svojim prijateljima pokazati ono što je lijepo u Mostaru da im ostane u dobrom sijecanju i da pozele da ga ponovo posjete sa nekim drugim dragim ljudima. Nadam se i da ce nebo nad Mostarom za 1. maj biti suncano i lijepo kako vec zna biti.
User avatar
anais_nin
Posts: 21856
Joined: 06/07/2005 09:35
Location: Mostar u srcu, guza u Torontu

#7

Post by anais_nin »

delly, poslala sam ti PP :D Blagaj nije daleko od Mostara, ne znam koliko cete dana biti u Mostaru, ali predlazem da dole odete ili prije ili poslije prvog maja, da izbjegnete guzvu....moras proci kroz gradic Blagaj i na kraju puta se nalazi par restorana (ribnjak) i tu mozes parkirati auto, a do samog izvora se ide pjeske. Sigurno ce ti neko od lokalaca objasniti, a postoje i putokazi.

Sto se restorana tice, u Starom gradu imaju samo 2 koja bih ja preporucila. Jedan se nalazi na vrhu Kujundziluka (to je onaj dio gdje su sve one zanatlijeske radnje kad predjes stari most, i malo se penjes uzastranu prema gradu). Na vrhu tog pentranja se nalazi restoran Kulluk koji ima fenomenalan izbor hrane, atmosfera je super, pogled takodje, a cijene stvarno nisu strasne.

Malo skuplji je restoran Han, on je s druge strane starog mosta, mozes pitati bilo koga za upustva kako stici do njega, on se nalazi kraj "male cuprije" (male verzije starog mosta) u starom gradu. Takodje velik izbor na meniju i fenomenalan pogled na neretvu.

a ako ste bas na budzetu, predlazem Mandjariju. Kada udjete u grad, kraj autobuske stanice skrenete desno, prodjete Hotel Eru (jedna raskrsnica) i Manadjarija se nalazi na sljedecoj raskrsnici. Postoji parking iza iste. Tu stvarno ima svega i za svaciji dzep, od brze hrane, proizvoda domace kuhinje (sarme, dolme itd itd), imaju fenomenalnu pizzu, a imaju i malo gotivnije stvari, ali sve su to neka jela oko 10KM.

I kao vrhunac ako bas hocete da se zgotivite, nedaleko od starog grada, se nalazi dio grada koji se zove Rondo. Tacno u tom krugu, rondou, se nalazi po meni naj restoran u gradu koji se zove restoran Rondo. Njihov broj ti je 036-322-100, i ako ne mozes da ih nadjes oni ce ti objasniti. Po meni oni imaju najbolju kuhinju u gradu, lokacija im je super, ugodna za sjediti, osoblje je za deset, imaju velik izbor vina (posebno domaceg), a od hrane imaju sve od plata paste (koja je extra) za nekih 8KM, do shan-pjera u istarskim tartufima po 25KM. Toplo preporucujem :D
Post Reply