Porodiljsko odsustvo u Mostaru

Zanimljivosti i zbivanja u Mostaru, Čapljini, Ljubuškom, Stocu, Trebinju, Bileći, Gacku i drugim mjestima u regionu.
Post Reply
User avatar
Pčelica Maja
Posts: 44
Joined: 23/01/2007 16:49

#1 Porodiljsko odsustvo u Mostaru

Post by Pčelica Maja »

Molim vas za informacije o porodiljskom odsustvu u HN kantonu, tačnije u Mostaru - od ranije znam da majke porodilje nemaju pravo na novčanu nadoknadu, ali sam danas čula da nemaju pravo niti na porodiljsko odsustvo, tj. da ga ne mogu ostvariti.
Interesuje me šta se dešava sa ženama koje su u stalnom radnom odnosu, a porode se!
Trebaju mi samo provjerene informacije, tj. ako ima neka sadašnja ili bivša porodilja na forumu, da mi iz prve ruke kaže koliko dugo se uopšte može ostati uz bebu!

Unaprijed hvala na odgovorima!

Pčelica Maja
User avatar
triton
Posts: 523
Joined: 09/08/2006 13:42

#2 Re: Porodiljsko odsustvo u Mostaru

Post by triton »

Clan 54.

Zena za vrijeme trudnoce, odnosno dojenja djeteta, moze biti rasporedena na druge poslove ako je to u interesu njenog zdravstvenog stanja koje je utvrdio ovlasteni lijecnik. Ako poslodavac nije u mogucnosti da osigura rasporedivanje zene u smislu stava 1. ovog clana, zena ima pravo na odsustvo sa rada uz naknadu place, u skladu sa kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu. Privremeni raspored iz stava 1. ovog clana ne moze imati za posljedicu smanjenje place zene.
Zenu, iz stava 1. ovog clana, poslodavac moze premjestiti u drugo mjesto rada, samo uz njen pismeni pristanak.

Clan 55.

Za vrijeme trudnoce, porodaja i njege djeteta, zena ima pravo na porodajno odsustvo od jedne godine neprekidno, a za blizance, trece i svako slijedece dijete zena ima pravo na porodajno odsustvo od 18 mjeseci neprekidno.
Na osnovu nalaza ovlastenog lijecnika zena moze da otpocne porodajno odsustvo 45 dana prije porodaja, a obavezno 28 dana prije porodaja.
Ako zena bez svoje krivice, na osnovu nalaza ovlastenog lijecnika, ne koristi porodajno odsustvo 28 dana prije porodaja, ima pravo da te dane iskoristi poslije porodaja. Izuzetno, zena, na osnovu svog pismenog zahtjeva, moze koristiti krace porodajno odsustvo, ali ne krace od 42 dana poslije porodaja.

Clan 56.

Otac djeteta, odnosno usvojilac moze da koristi pravo iz clana 55. st. 1. i 3. ovog zakona u slucaju smrti majke, ako majka napusti dijete ili ako je iz opravdanih razloga sprijecena da koristi to pravo.
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... %20bos.htm


Clan 57.

Nakon isteka porodajnog odsustva, zena sa djetetom najmanje do jedne godine zivota ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena, a za blizance, trece i svako slijedece dijete ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do navrsene dvije godine zivota djeteta, ako propisom kantona nije predvideno duze trajanje ovog prava. Pravo iz stava 1. ovog clana moze koristiti i zaposlenik - otac djeteta, ako zena za to vrijeme radi u punom radnom vremenu.

Clan 58.

Nakon isteka godine dana zivota djeteta, jedan od roditelja ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do tri godine zivota djeteta, ako je djetetu, prema nalazu nadlezne zdravstvene ustanove, potrebna pojacana briga i njega. Pravo iz stava 1. ovog clana moze da koristi i usvojilac, odnosno lice koje se stara o djetetu, u slucaju smrti oba roditelja, ako roditelji napuste dijete ili ako ne mogu da se brinu o djetetu.

Clan 59.

Zena, koja nakon koristenja porodajnog odsustva radi puno radno vrijeme, ima pravo da odsustvuje s posla dva puta dnevno u trajanju po sat vremena radi dojenja djeteta, na osnovu nalaza ovlastenog lijecnika. Pravo iz stava 1. ovog clana zena moze koristiti do navrsene jedne godine zivota djeteta.
Vrijeme odsustva iz stava 1. ovog clana racuna se u puno radno vrijeme.
User avatar
Pčelica Maja
Posts: 44
Joined: 23/01/2007 16:49

#3 Re: Porodiljsko odsustvo u Mostaru

Post by Pčelica Maja »

Hvala Vam mnogo što ste se potrudili da mi odgovorite!
Međutim, nije mi baš mnogo pomogao Vaš odgovor - znam i ja šta piše u zakonu, ali se on rijetko gdje poštuje.
Konkretno, za Mostar imam informaciju da žena uopšte ne može da otvori porodiljsko odsustvo. U firmi imamo kolegicu koja radi u podružnici u Mostaru, trebalo bi uskoro da se porodi, i čula sam komentare u kancelariji da će morati da "moli" direktora da joj da 3 mjeseca neplaćenog odsustva, da bi bar kratko vrijeme bila uz bebu.
Pitanje na forumu sam pokrenula jer se, kao majka 2 djece (koja je nakon prvog porodiljskog ostala bez posla upravo zato što je iskoristila zakonsko pravo na godinu dana odsustva) ježim na ovakve nepravde, pa sam htjela da čujem ima li mogućnosti da se pronađe neka rupa u "Zakonu" i da se žena posavjetuje kako da ostvari svoja prava.
Ako neko iz Mostara ima lično iskustvo, neka se javi, biću mu zahvalna! :-)
Post Reply