Pomen Drinskim mučenicama

Svakodnevna dešavanja u Goraždu, Višegradu, Foči, Vlasenici, Han-Pijesku i ostalim mjestima regije.
Post Reply
Pera Trta
Posts: 5420
Joined: 06/02/2009 00:20
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#1 Pomen Drinskim mučenicama

Post by Pera Trta »

Lijepo, zaista. Redovnice iz cijelog svijeta došle su da odaju počast Drinskim mučenicama, koje su zvjerski pobijene na goraždanskom mostu prije skoro 68 godina.
Članice crkvenog reda „Kćeri Božije ljubavi“ iz SAD, Brazila, Engleske, Austrije, Italije, Poljske, Slovačke, Hrvatske i Albanije posjetile su Goražde, gdje su paljenjem svijeća i bacanjem ruža u Drinu odali počast, te uputile molitvu za duše Drinskih mučenica, ali i žrtava genocida u Srebrenici.

Drinske mučenice su časne sestre koje su 11. decembra 1941. godine zarobljene u samostanu Marijin dom na Palama. Četiri dana i noći četnici su ih vodili preko Romanije. Najstarija od njih Berhmana Lajdeniks (Berchmana Leidenix, 76), iznemogla i bolesna, ubijena je na rijeci Prači, dok su Jula Ivanišević (58), Antonija Fabjan (34), Bernadeta Banja (29) i Krizina Bojanc (56) 15. decembra dovedene u Goražde i zatočene u objektu tadašnje kasarne, danas Osnovne škole „Husein ef. Đozo“.

- Tokom noći došli su četnici. Željeli su ih silovati, ali su one izabrale skočiti kroz prozor s drugog kata. Međutim, nisu umrle, polomile su se, ali vidjevši da im je izbjegao plijen četnici su sišli i zaklali ih - kazala nam je Bernarda Horvat.

Hodočasnice su osim Goražda posjetile Sarajevo i Pale i prostoriju sa čijih su prozora Drinske mučenice skočile. U Rimu je u toku proces njihovog proglašenja blaženim, a Općinsko vijeće Goražde usvojilo je inicijativu da se mjesto stradanja Drinskih mučenica dostojno obilježi.
gorazde-x.com
Nadam se da će inicijativa Općinskog vijeća proći i da će stradanje Drinskih mučenica, kao i žrtava četničkog genocida nad građanima Goražda u 2. svjetskom ratu, biti dostojno obilježeno.
User avatar
sharwoodforest
Posts: 492
Joined: 16/08/2006 14:16

#2 Re: Pomen Drinskim mučenicama

Post by sharwoodforest »

Pridruzujem se odavanju pocasti zrtvama silovatelja i ubica. Molim Boga da ucini da se ovakve grozote ne ponavljaju.
User avatar
BarbaDue
Posts: 63436
Joined: 03/02/2008 22:28
Location: pogledaj iza sebe

#3 Re: Pomen Drinskim mučenicama

Post by BarbaDue »

sharwoodforest wrote:Pridruzujem se odavanju pocasti zrtvama silovatelja i ubica. Molim Boga da ucini da se ovakve grozote ne ponavljaju.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Kulin Ali Ban
Posts: 20
Joined: 06/05/2009 20:57

#4 Re: Pomen Drinskim mučenicama

Post by Kulin Ali Ban »

Neka počivaju u miru božijem, mučenice... sestre blažene. Sestre naše... u Bogu jedinome !

Image
Post Reply