amyca wrote:Ma stavljala sam i zlatni puder, ono drugo klasovo brasno, pa cak i neko pravo dobro brasno koje imam za pite, al nije mi ispalo kako sam ocekivala... Nekako sam vise ocekivala od ovog pomocnika...
Cekam recepte... Hvala...
Kruh iz pekaca je najljepsi kruh....od kako imamo Mulinexov pekac jedemo samo domaci kruh, domace marmelade, dzemove...
Ovaj kruh sam mnogo puta pravila i uvijek bude potpuno isti i uspije pa se nadam da ce i tebi:
- 500 ml vode
- 1 kasicica soli (mjerice si dobila uz pekac, ovo je ona manja koja odgovara cajnoj kasicici)
- 700 gr. crnog brasna (ja uzimam Majic, vrlo je ukusno a isplativo-vreca od 5 kg kosta 5 km)
- malo mljevenog lana
- 1 kesica suhog kvasca
- malo cimeta.
sastojke stavljaj u pekac ovim redosljedom; ja pecem na programu 4 (program za brzi bijeli kruh)
Takodjer jako dobar recept ali vrlo zahtjevan; sve mora biti u gram ili mililitar tacno inace ne uspije...ja sam pokusavala napraviti varijacije na temu i bacila nekoliko puta ovaj kruh:
- 405 ml vode
- 2,5 supene kasike ulja
- 2 supene kasike meda
- 2 cajne kasike soli
- 330 gr razevog brasna
- 330 gr integralnog brasna
- vrecica kvasca
Kad pekac zapisti (znak da mozete dodati jos neke sastojke) dodam jos
- 100 gr lanenog sjemena
- 30 gr suncokretovih sjemenki
- 20 gr tikvinih sjemenki
Ovaj kruh pecem na programu 3 (kruh za puno zrno).
Svaki put namjestim zapecenost korice na srednju.
Ovo je kruh od cokolade, prava poslastica za jutarnji dorucak, topao i svjez, mmmm
Za kruh od 1000 gr mjere su slijedece:
- 100 ml mlijeka
- 3 gr soli (po originalnom receptu je 6, mnogo za moj ukus)
- 70 gr secera
- 160 gr maslaca (moze i margarin, bude odlicno)
- 3 jaja
- 420 gr brasna, tip 500
- 24 gr svjezeg kvasca (sto odgovara malo manje od tri cajne kasike suhog - 2 i 2/3)
- 150 gr cokolade za kuhanje (ja stavim 200)
Ovim redom stavljati sastojke u pekac: mlijeko, sol, secer, maslac, jaja, brasno i na kraju kvasac.
Program 4 i start; nakon zvucnog signala dodati cokoladu.
Vjerovatno znas da mozes na pekacu namjestiti da ti kruh bude gotov u odredjeni sat a ako nakon pecenja ostane u pekacu, mislim da ga pekac podgrijava svakih 30 minuta tako da korica bude malo jaca i hrskavija.
Jedina mana mom pekacu je boja gornje korice; u odnosu na ostatak kruha bude malo bledunjava.
Svakako probaj praviti domace dzemove...sad su sljive jeftine i ja svake sedmice pravim dzem bez secera, sa malo ekstrakta od vanilije, dvije kasike dekstroze, cimeta stavim malo vise jer ga jako volim, moze i malo ruma pri kraju pecenja i Dzemfix. Na netu sam nasla da umjesto Dzemfixa moze i zelatin nakon pecenja ali to nisam probala.
I da, dzemove i marmelade pecem 2x na programu broj 9 (logicno-program za dzemove, marmelade i kompote).
Zabluda je da cete se udebljati jeduci kruh iz pekaca - upravo je suprotno
Kruh je kompaktniji, tezi i vrlo zasitan. Ja mogu pojesti u jednom obroku maksimalno dvije tanke kriske ovog crnog i to bas u slast jer je jako ukusan.
Ako ima jos nekih pitanja u vezi pekaca (a budem znala odgovor) vrlo rado cu pomoci.
Negdje na netu procitah da onom ko je izmislio ovu sjajnu spravu treba dati nobelovu nagradu...e pa potpuno se slazem