Obrt kao dopunska djelatnost - RAČUNOVODSTVO

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
problemboy
Posts: 13
Joined: 16/10/2009 15:13

#1 Obrt kao dopunska djelatnost - RAČUNOVODSTVO

Post by problemboy »

Već pola godine ima kako sam otvorio obrt kao dopunsku djelatnost. Bavim se jednom vrstom online marketinga. I sad imam nekoliko pitanja, najviše vezano za "papirologiju"

1. Do kraja januara moram platit taksu na istaknutost firme i to sam naša kako i šta ali me sad interesuje koje još tačno papire trebam predati u poreznu? Napomena - nemam zaposlenih jer se radi o dopunskoj djelatnosti. Koji su rokovi?

2. Plaćao sam reklamu na Facebook-u i Instagram-u sa svog privatnog računa i sad me interesuje da li to mogu računati kao rashod? Da li je to 100%-tni rashod? Imam sve izvode sa Facebook-a i Instagram-a.

3. Ja vodim samo knjigu prihoda i rashoda i knjigu stalnih sredstava i to elektronski! Nemam nikakvih ni ulaznih ni izlaznih faktura. Da li je ovo dovoljno i može li se sve elektronski voditi i na kraju godine sve jednostavno isprintati i arhivirati?
User avatar
dinoo1898
Posts: 381
Joined: 02/10/2011 16:35
Location: Mostar

#2 Re: Obrt kao dopunska djelatnost - RAČUNOVODSTVO

Post by dinoo1898 »

Drug tebi treba računovođa i :skoljka:

Znači ovako:
1. Komunalna taksa je sama po sebi obrazac. Nju predajes do 31.01. u poreznu i plaćaš do 15.02. Do 31.03. trebaš predati SPR obrazac, neki detaljniji (analitički) pregled troškova i evidenciju stalnih sredstava.

2. Reklama i propaganda koju si plaćao sa svog računa može se priznati kao trošak do visine 3% od prihoda. Ja bih toliko i prijavio, a ostalo halalio ako je bilo više, osim ako ti sve nije služilo kao glavni resurs poslovanja, tj ako se ne baviš reklamiranjem drugih na fb, tj SEO marketingom...

3. Znači knjiga KPR i knjiga prometa mislim da se zove (u kojoj se evidentiraju keš naplate) se vodi u hard copy, mora se ovjeriti u poreznoj, dok ostale možeš voditi elektronski.

Nadam se da je to to, ukoliko imaš više pitanja, mogu ti samo ispostavit fakturu za savjetovanje :P
Post Reply