Nuklearno oružje na Korejskom poluostrvu je najbolji način za DNRK da se postigne mir

Post Reply
User avatar
seln
Posts: 23262
Joined: 06/02/2007 13:57
Location: FORGET? HELL!

#1 Re: Nuklearno oružje na Korejskom poluostrvu je najbolji način za DNRK da se postigne mir

Post by seln »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sa koja ovu jezika google translated?
User avatar
bh.tornjak
Posts: 4574
Joined: 06/03/2011 11:02
Location: medju ovcama

#3 Re: Nuklearno oružje na Korejskom poluostrvu je najbolji način za DNRK da se postigne mir

Post by bh.tornjak »

Mordra wrote:Severna Koreja je provela nekoliko decenija kako bi posedovala nuklearno oružje. Uprkos prisustvu neprijateljskih suseda na južnoj granici, Pjongjang je do 2018. godine postao jedna od država sa kojima su članovi međunarodne zajednice moraju uzeti u obzir.

Tradicionalno, Severna Koreja se posmatra na međunarodnoj areni kao jedan od otpadničkih režima, stalno usred ekonomske krize, koji se suočila sa velikim nestašicama hrane. Severna Koreja je više izgledala kao Zimbabve, koja postoji samo kroz volju Cvetske programe za hranu, koja tamo šalje desetine tona hrane.

Međutim, u devedesetim godinama, pokrenut je severnokorejski nuklearni program koji se odmah susreo oštrim protestima međunarodne zajednice. Pokušaj da se primora rukovodstvo Severne Koreje da napusti svoje namere 11. maja 1993. godine stekao formu rezolucije Saveta bezbednosti UN br 825, koji je izražen u zahtevu da se DNRK vrati u sporazum o neširenju nuklearnog oružja. Kao odgovor na ovo potraživanje, Pjongjang je počeo treninge rakete Rodong-1 u noći 29. i 30. maja iste godine. Tek 14. oktobra 2006. godine usvojena je Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN br. 1718, koja je po prvi put uspostavila trgovinske i ekonomske ograničenja protiv DNRK. Trinaest rezolucija o Severnoj Koreji usvojeni su za period od 1993. do 2017. godine, što ograničava prodaju oružja, opreme, rezervnih delova i komponenata njima, municiji, automobila, hrane i ograničene prodaje nafte i naftnih proizvoda.

Razvoj nuklearnog oružja je bio nastavljen, sve dok 2017. godine Kim DŽong Un nije najavio da DPRK ima ne samo bojeve glave već i rakete koji su sposobni da stigne do američke obale. To je dovelo do velike političke krize koja je obuhvatila Belu kuću i dovela do brojnih kampanja nosilaca aviona do obala Korejskog poluostrva.

Istovremeno, treba napomenuti da je sve ovo guranje sa oružjem je mnogo korisnije za SAD već za DNRK. Vašingtonu je potrebno očuvanje korejskog sukoba u zamrznutoj fazi, jer to omogućava da održi osnovu za prisustvo američkih oružanih snaga na teritoriji Južne Koreje i Japana. Tako hrabri američki marinci štite Seul i Tokio od komunističke pretnje. Međutim, dostupnost nuklearnog oružja u Severnoj Koreji dramatično menja situaciju.
U ovim uslovima, Pjongjang dobija ne samo oružje za samoodbranu od moguće američke agresije, već i predmet pregovaranja. Severna Koreja je već najavila da je spremna da napusti svoje nuklearno oružje, pod uslovom bezbednosti zemlje od spoljnih pretnji, što misli punu demilitarizaciju poluostrva i povlačenje Amerikanaca iz vojne baze u Južnoj Koreji i Japanu. Treba mi kažu da američka vlada neće angažovati u dijalogu sa državom, koja je uključena u listu zemalja sponzori terorizma? Osim toga, jedan od razloga za razrešenje bivšeg državnog sekretara Reksa Tilersona bio je njegov diplomatski stav o rešavanju problema na korejskom poluostrvu. Donald Trump javno je izrazio zabrinutost zbog Tilersonovog previše lakog pristupa u radu na ovom pitanju. Povlačenje američkih vojnika automatski će značiti zbližavanje između severnog i južnog režima koji shvataju pogubnu prirodu podele nekadašnje ujedinjene Koreje.

Pod ovim uslovima režim Kim DŽong Una ne izgleda kao krvavi komunisti, već politički zreli i razumni partneri, koji su spremni za kompromis. Potencijalno velike količine nuklearnog oružja nedvosmisleno vode ih u čin regionalnih sila, čija se mišljenja moraju uzeti u obzir i ne mogu se ignorisati. Jer svako zanemarivanje njihovih stavova može dovesti do još jednog testiranja rakete koji podriva kredibilitet i korisnost prisustva američkih snaga u Južnoj Koreji i Japanu.

Izvor - Glas Balkana
Kim Dzong Un-e ...ti li si....ha....????

Selam momcino
User avatar
Acid25
Posts: 1891
Joined: 04/04/2013 01:48

#4 Re: Nuklearno oružje na Korejskom poluostrvu je najbolji način za DNRK da se postigne mir

Post by Acid25 »

Dati Srbiji 20 nuklearki; da im bude malo lakše pregovarati oko Kosova.
User avatar
GandalfSivi
Posts: 18322
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#5 Re: Nuklearno oružje na Korejskom poluostrvu je najbolji način za DNRK da se postigne mir

Post by GandalfSivi »

Ne volim pisati na temama pored vec postojece, ne volim ni pisati na temama koje su zapocete "copy-paste" metodom, ali se moram osvrnuti na detalj gdje je spomenuto da je Sjeverna Koreja spremna za punu demitilarizaciju poluostrva, sto hoce da kaze da je Kim Jong Un spreman se odreci vojske, koja ga odrzava na vlasti, a pored toga je i najveca industrija 80% u Sj. Koreji, i ono zapitati se wtf? Dobiva li platu onaj koji pise ove tekstove, je li novinar, sta li je?
User avatar
Streptokok
Posts: 3459
Joined: 27/10/2014 08:18

#6 Re: Nuklearno oružje na Korejskom poluostrvu je najbolji način za DNRK da se postigne mir

Post by Streptokok »

Acid25 wrote:Dati Srbiji 20 nuklearki; da im bude malo lakše pregovarati oko Kosova.
Al da same dolete do srbije?
User avatar
bh.tornjak
Posts: 4574
Joined: 06/03/2011 11:02
Location: medju ovcama

#7 Re: Nuklearno oružje na Korejskom poluostrvu je najbolji način za DNRK da se postigne mir

Post by bh.tornjak »

Streptokok wrote:
Acid25 wrote:Dati Srbiji 20 nuklearki; da im bude malo lakše pregovarati oko Kosova.
Al da same dolete do srbije?
pa ne moraju bas same....
moze ih se i navoditi.....ako kome nije mrsko :D
Post Reply