Nebo iznad krajolika

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
rodiboga
Posts: 51
Joined: 13/08/2005 23:28

#1 Nebo iznad krajolika

Post by rodiboga »

SARAJEVO - Pripreme za snimanje dugometražnog igranog filma „Nebo iznad krajolika”, scenariste i reditelja Nenada Đurića, počele su krajem prošle nedjelje u Sarajevu u koprodukciji Hefta i Televizije Federacije BiH (FTV).

Riječ je komediji koja će biti urađena na domaćem i francuskom jeziku.

„Ovo je potpuno čista i žanrovski potpuno opredijeljena filmska priča bez primjesa trilera, tragikomedije, ratnog filma ili bilo kojeg drugog žanra bliskog našoj neveseloj stvarnosti. Kroz humor i univerzalno smiješno bolje ćemo upoznati sami sebe, Evropu i svijet, a i oni će bolje upoznati nas, jer, u suštini, svi se smijemo istim stvarima, vesele nas iste pojave, a i tugujemo s istim povodima”, rekao je Nenad Đurić.

Almir Šahinović, producent filma, ističe da je ovo ostvarenje apsolutno oslobođeno svih vrsta nacionalističkih konotacija i prihvatljiv je za sve uzraste.

„Trenutno smo u fazi zatvaranja finansijske konstrukcije i pripremanju otkupa kino-prava u regionu. Film planiramo da završimo sredinom novembra, kako bi bio spreman za Filmski festival u Berlinu, gdje ćemo ga premijerno prikazati, a nakon toga kreće u kino-distribuciju u BiH”, objašnjava Šahinović.

Lejla Panjeta, umjetnički direktor Heft produkcije, rekla je da pripreme za produkciju traju već godinu dana, a trenutno se određuju lokacije i vrše probe.

„U avgustu očekujemo prvu klapu, a film će biti snimljen na lokacijama Bjelašnice, Traskavice, Igmana i u Sarajevu”, istakla je Panjeta.

Ekipa koja će raditi film su producenti Almir Šahinović i Jasmin Duraković. Glavne uloge igrat će francuska glumica Vivijen Boneli i Aleksandar Seksan. Ostale uloge tumače: Haris Burina, Nada Đurevska, Rastko Janjković, Jasna Diklić, Milan Pavlović, Ermina Sijamija, Sanja Burić, Nakib Abdagić, Minka Muftić, Anita Kajasa, Gordana Boban...

Direktor fotografije je Hakija Topić, scenograf Irena Sladoje, kostimograf Jasna Hadžimhmedović-Bekrić. Uz Đurića, scenarij potpisuje i Vanja Avdić-Čabrić. Autor muzike Denis Čabrić.
Post Reply