LPG? Ne razumijem.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

1Gala

#1 LPG? Ne razumijem.

Post by 1Gala »

Nikada necu da shvatim zasto ljudi ubacuju LPG u svoja auta, ili tj. "plin".

Hoce ekonomican auto, ali kupice Golf 4 benzin 2.0 recimo pa ubacivati plin? Zar nije logicnije kupiti nekog Japanca koji malo trosi, tj. 1.0 ili 1.3 od 3 klipa? Japanci to zovu "Kei car", i ima ih stotine razlicitih modela i oblika.

LPG konverzija je skupa kad se radi kako treba, a ne na "Bosanski" nacin. Jednom sam vidio da majstori koriste ono dzekove od motora sa ves masine za kontrolere LPG-a kod nas. :bih:

Moderni auti koriste O2 senzor i MAF ili MAP senzor da izracunaju koliko goriva autu treba za savrseno sagorijevanje.

Npr. savsreno sagorijevanje mjesavine obicnog goriva (stoič) je 11.5:1 za voznju nad punim gasom, i za 14.7:1 kad je auto u leru i sve izmedju toga. Ovo je mapa "ciljne" vrijednosti O2 senzora za Nissan Skyline naprimer:

Image

Kada je O2 senzor u ovim vrijednostima sagorijevanje goriva je savrseno u odnosu na opterecenje motora. (Load - iracunava se preko MAF senzora i pritiska goriva). Kad je manje goriva (lean) auto povecava vrijeme ubrizgavanja i daje vise goriva da bude sagorijevanje savresno, a kada je vise goriva (rich) racunar smanji protok na diznama i opet se dobija savresno sagorijevanje.

A sada savresno sagorijevanje LPG-a je 23.9, a auto je izmapirano za 11.5 u racunaru.

Smanjujete vijek trajanja motora ljudi...i O2 senzora.

Stvarno ne vidim svrhu LPG-a u modernim autima.

P.S:

O2 Senzor = "lambda sonda"
MAF = "protokomijer"

EDIT: LPG Prius-i sto koriste one Taksi kompanije po BL su tuga, cemer i jad. Savrsno izbalansiran motor sto se tice potrosnje, koji uci sam koje gorivo trosi i adaptira se, dodje smeli BOSANAC i ubaci plin, i sjebe i AFR mape i sve moguce sisteme sto Prius ima, sto je Toyota godinama razvijala da usavrsi potrosnju.
Last edited by 1Gala on 07/12/2014 21:00, edited 1 time in total.
muha_sa

#2 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by muha_sa »

ne kontam zašto se ljudi ibrete kad neko ugradi plin u svoje auto :-)
njegovo auto njegov izbor i vozdra.

vozim volva na plin vec nekoliko godina i ne da sam zadovoljan vec više od toga i kad me neko pita zašto plin :? kratko mu i kulturno odgovorim--boli te kurac zašto :lol:
1Gala

#3 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by 1Gala »

Hahahah to momci, bitno je sacuvati 10-15 km na gorivu!! Kakvi ste vi carevi ja ne vijerujem :D

Mozda tjuneri i zaludjenici autima malkice drugacije orijentisani sa ulaganjem u vozilo :D
muha_sa

#4 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by muha_sa »

1Gala wrote:Hahahah to momci, bitno je sacuvati 10-15 km na gorivu!! Kakvi ste vi carevi ja ne vijerujem :D

Mozda tjuneri i zaludjenici autima malkice drugacije orijentisani sa ulaganjem u vozilo :D
meni zauhar i 5 maraka sacuvat--stari mi da cenera jal podjahkad cvaju :-) i kako bih ušparo da vozim na benzin
supercali

#5 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by supercali »

u nekim slucajevima ova prica ima smisla
ono vidi sta vozim a ciganci sto je najgore ciganci i na plinu
e to su vec kompleksi
al kad se ugradi plin u auto koje je prosjekneki zbog stednje normalnog covjeka
onda boli nekoga briga uopste za tim
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#6 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by mk ultra »

lambda sonda košta oko 100KM
svaki sekvent plinski sistem ima svoj ECU koji koristi informacije od stvarnog ECU, i tako kontroliše ubrizgavanje plina, pa tvoja priča ne stoji
1Gala

#7 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by 1Gala »

muha_sa wrote:
1Gala wrote:Hahahah to momci, bitno je sacuvati 10-15 km na gorivu!! Kakvi ste vi carevi ja ne vijerujem :D

meni zauhar i 5 maraka sacuvat--stari mi da cenera jal podjahkad cvaju :-) i kako bih ušparo da vozim na benzin
uvijek to isto pitanje....jednostaavnoooooo!

NASPES MANJE! :D
1Gala

#8 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by 1Gala »

mk ultra wrote:lambda sonda košta oko 100KM
svaki sekvent plinski sistem ima svoj ECU koji koristi informacije od stvarnog ECU, i tako kontroliše ubrizgavanje plina, pa tvoja priča ne stoji
...a ubrizgavnnje u motor kontrolisu dizne na usisniku.
shandrprcSA

#9 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by shandrprcSA »

samo odes na temu NOVE CIJENE GORIVA i sve ti bude jasno
sema911s

#10 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by sema911s »

sine tebi je babo-tata siguno neki misnistar pa imas para na bacanje,. mi koji te pare zaradimo svojim ledjima taj se plin isplati ja se ne stidim sto u 5,5litara ubrizgavam plin,. lijepo je vidjet cifru od 50l=50KM,. jbga a ti se vozi i na kurcu ako hoces nas ceif mi sipamo mi trosimo i ono najdraze mi zardaili,.,.,

a nisi ni dobro informisan za K-cars ofulio si ko i sve do sada,.,

hapa ti je spremna hajd na spavanje i saltaj u krevetuu zzzzdraooo
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#11 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by mk ultra »

1Gala wrote:
idealan odnos Plin/Zrak u cilindru će se postići sigurno, a ti piši šta god hoćeš...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#12 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by mali_milojica »

1Gala wrote:
Ne kontrolisu dizne nista. Dizna pusta onoliko koliko joj ECU kaze.
BHfanatik

#13 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by BHfanatik »

Smatram se kompententnim da se oglasim ovdje. Skoro godinu dana vozio Golf 4 na plin ljudi moji to je milina koliko para se moze ustediti. Problem je bio sto je cetvrka sportska bila sa dvoja vrata, a ja porodican covjek uskoro pa prodam cetvorku i uzmem peticu Sdi sa cetvera vrata. E sad Sdi trosi relativno malo, ali ja koji prevaljujem dosta kilometara osjetim po dzepu da sam imao mnogo vise para kad sam vozio na plin. Velika je razlika kad naspes za konvertibilnu marku plina i kad naspes za 2,26 dizela. Nek prica ko sta hoce plin je mnogo isplativiji i tacka. Moje vlastito iskustvo.
1Gala

#14 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by 1Gala »

mk ultra wrote:
1Gala wrote:
idealan odnos Plin/Zrak u cilindru će se postići sigurno, a ti piši šta god hoćeš...
To je opet piggyback solucija, sjecenje kablova i laziranje senzora, da se to uradi kako treba treba se uzeti standalone ecu i podesiti 2 profila AFR target mape i fuel mape za benzin i za plin.

+ se na usisniku buse posebno rupe za LPG dizne, a ne premostavaju se vec postavljeni usisinici za gorivo kad se radi strucno.
NediM17

#15 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by NediM17 »

Sto je tebi stalo da dokazes da je plin smece i da unistava motor?

Ne budi lud, mnogi proizvodjaci nude automobile sa fabricki ugradjenim plinskim sistemom, dakle da ne valja i da se ne moze adekvatno namjestiti ne bi ga sami proizvodjaci automobila nudili. Slazem se da ima dundjera koji ce to uraditi za male pare i da im samo ispadne iz saka, ali odes i ugradis u neku ozbiljniju firmu i nemas taj problem.

I za tvoju informaciju, dok god benzinski ECU ne izbacuje CHECK ENGINE smjesa je odlicna.
GAU8

#16 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by GAU8 »

Ima li neko da okvirno kaze sta je nedostatak plina? (osim cijene konverzije motora)

Je li nepouzdaniji? Trazi li cesce servisiranje motora?
Ima li veze sa vrstama i generacijama motora?
Qler

#17 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by Qler »

Znas kako je, ja znam vise ljudi sa plinom, i svi prezadovoljni. Samo je problem, kad ih pitas imaju li nekih problema, svi kazu nemam nikakvih problema, osim.... pa nesto. Ovom gori check engine, ovom varira na benzinu, ovom pravi problem samo kad je hladan, ovom nekad zatrokira.... skoro svi imaju bar jedan konstantan problem... ali generalno svi to trpe na racun ustede...
basicm

#18 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by basicm »

Samo ti nama odmah kazi koja je svrha ove teme, da ne razglabamo. Jel' to prodajes neke konzervice od auta, ili imas benzinsku a slabo ide prodaja?
NediM17

#19 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by NediM17 »

Evo Qler ja nemam apsolutno nikakav problem, OSIM sto mi je gubio rashladnu tecnost na onim spojevima na isparivacu, ali to sam rijesio u sopstvenoj reziji. :mrgreen:

Od tada samo tocim i vozim. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by Truba »

prika moj kaže da se za 25000 kilometara isplati uviesti plin :D

ko malo prelazi ne isplati se

imal ko da protuvrjeci
Drvosjeca iz Dejcica

#21 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

vettel wrote: Care,, imam u posjedu volvo s40 1.8 plin i golfa tricu 1.9 dizel,, plin je zakon vidi ovo, po gradu golf ce srknut 8L dizela sto je 19KM, a volvo ce uzet 12L plina sto je 14KM, TO JE 5KM na 100km, 50KM na 1000km, znaci golf ce stat, a za volvo mi ostane gratis rezervar i dalje cu vozit za istu sumu novca. na otvorenoj cesti je jos bolje stanje na 100km golf srkne 6L dizela sto je oko 14KM a volvo uzme 8l plina sto je ca. 9KM, a godisnje prelazim 20k km, i za godinu dana mi se plin isplatio (ugradnja me kostala 1200KM). a pazi ovo,, motor isto vuce, istu snagu ima, isto radi, sve je perfekt ustimano, a i merak kad je ista cifra i na brojcaniku litara i na brojcaniku iznos KM :) s druge strane, opet imam 1.8 benzinca 122ks i kad zatrebaju performanse - dobijem ih uz mizeran trosak, dok sa mlinovima za kafu (1.2 i ti trosilindarski prdavci) nemaju kuveta da 4tom uz ivan izbace, a svi znamo da 1.2 ili 1.4 trose kao i 1.8 ili 2.0 mojNe supljiranja momak
fazon je imat relativno jak auto, dobar, i uz to jeftino se voziti i manje zagadjivati okolinu. sama cinjenica da me but od sarajeva do banja luke (220km) kosta 17km govori mnogo (dizel nije ravan tome). uz to ne gubis snagu, ne gubis sigurnost (plin je sigurniji od benzina), manje zagadjujes okolinu, i 50% ustede ostvarujes.

i nije fazon u sagorijevanju, zanemario si care glavni parametar CIJENA !!!!!

jesi sad care skonto zasto plin ??
Carevi su ovi što kupe ML-a ili BMW X5 pa ugrade plin, svi ostali su fukare u koje spadam i ja. :mrgreen:

Šalu na stranu, eka sebi svako ugrađuje šta hoće, neka ugrade i kerozin ako je jeftiniji ali kod mene ili diesel, benzin ili neki hibrid. Kada ne budem mogao da plaćam neću ni voziti. Trenutno kako stvari stoje sa gorivom, a ako ovako potraje i nastavi padati cijena goriva, vrlo je upitna rentabilnost te investicije. Pogotovo kada se uvedu pravi redovni plinski atesti na vozila sa plinom, ta će masovno ljudi vaditi plinske instalacije iz auta.
preludezalude

#22 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by preludezalude »

1Gala wrote:Nikada necu da shvatim zasto ljudi ubacuju LPG u svoja auta, ili tj. "plin".

Hoce ekonomican auto, ali kupice Golf 4 benzin 2.0 recimo pa ubacivati plin? Zar nije logicnije kupiti nekog Japanca koji malo trosi, tj. 1.0 ili 1.3 od 3 klipa? Japanci to zovu "Kei car", i ima ih stotine razlicitih modela i oblika.

LPG konverzija je skupa kad se radi kako treba, a ne na "Bosanski" nacin. Jednom sam vidio da majstori koriste ono dzekove od motora sa ves masine za kontrolere LPG-a kod nas. :bih:

Moderni auti koriste O2 senzor i MAF ili MAP senzor da izracunaju koliko goriva autu treba za savrseno sagorijevanje.

Npr. savsreno sagorijevanje mjesavine obicnog goriva (stoič) je 11.5:1 za voznju nad punim gasom, i za 14.7:1 kad je auto u leru i sve izmedju toga. Ovo je mapa "ciljne" vrijednosti O2 senzora za Nissan Skyline naprimer:

Image

Kada je O2 senzor u ovim vrijednostima sagorijevanje goriva je savrseno u odnosu na opterecenje motora. (Load - iracunava se preko MAF senzora i pritiska goriva). Kad je manje goriva (lean) auto povecava vrijeme ubrizgavanja i daje vise goriva da bude sagorijevanje savresno, a kada je vise goriva (rich) racunar smanji protok na diznama i opet se dobija savresno sagorijevanje.

A sada savresno sagorijevanje LPG-a je 23.9, a auto je izmapirano za 11.5 u racunaru.

Smanjujete vijek trajanja motora ljudi...i O2 senzora.

Stvarno ne vidim svrhu LPG-a u modernim autima.

P.S:

O2 Senzor = "lambda sonda"
MAF = "protokomijer"

EDIT: LPG Prius-i sto koriste one Taksi kompanije po BL su tuga, cemer i jad. Savrsno izbalansiran motor sto se tice potrosnje, koji uci sam koje gorivo trosi i adaptira se, dodje smeli BOSANAC i ubaci plin, i sjebe i AFR mape i sve moguce sisteme sto Prius ima, sto je Toyota godinama razvijala da usavrsi potrosnju.
U pravu si. Ne razumijes se uopste.
jefferson

#23 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by jefferson »

To je opet piggyback solucija, sjecenje kablova i laziranje senzora, da se to uradi kako treba treba se uzeti standalone ecu i podesiti 2 profila AFR target mape i fuel mape za benzin i za plin.

+ se na usisniku buse posebno rupe za LPG dizne, a ne premostavaju se vec postavljeni usisinici za gorivo kad se radi strucno.
Previse provodis vremena na internetu. Dobro su ti ljudi rekli, idi spavat ili ganjaj trebe!
Kada se plin ugradi kako treba (a vjeruj mi i to se radi u BiH) ECU ce prilagoditi ubrizgavanje i podesiti omjer zraka i goriva.
Sve sto si ti u uvodnom tekstu napisao je OK, ali to je onako kako funkcionice na 0m nadmorske visine. Kako se penjes tako se mjenja i omjer zraka/goriva jer pada atmosferski pritisak (s tim mnogo manje problema imaju turbo motori). ECU su podeseni da na osnovu atmosferskog pritiska donekle ublaze gubitak snage, tako da ce ECU prilagoditi i mapu za plin.
Takodje, vec 20 godina ECU su podeseni da prepoznaju navike vozaca i slicno, posebno oni koji su sa automatskim mejnjacima, a ti se brines oko plina. Jel ti ikad palo na pamet da proizvodjac vec racuna da ce neko ugraditi plin?
SHTEVELEC

#24 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by SHTEVELEC »

ja ove godine pres'o oko 40000km, malo je rec' da sam ustedio, auto isto ide, jedina zajebancija je bila na selnama za vodu, doteg'o i to je to, a ovo mi je inace trece auto na plin... bdv, vidio sam unutra kako izgleda motor poslije benzina i poslije plina, ko god kaze da plin unistava motor kaki i nije nikad vozio auto ne plin nego mu rek'o brat jaranovog amidze koji je vozio volvo 240 na plin u 'olandiji '86... i koliko kosta odrzavanje bilo kojeg modernog dizela (pumpa, fap, egr...), a koliko benzinca (ne znam ni sta im moze otic', kod scenica jedino bombine sto su bile malo problematicne)? cuj naspi manje, auto mi je pos'o, ja moram svaki dan doc' na neke lokacije, nema naspi manje, naspi koliko treba, nije svima auto da odu navece do grada i prave krugove marindvor-kulovica
citroen xm

#25 Re: LPG? Ne razumijem.

Post by citroen xm »

Je li ovo opet neko istraživanje za neki seminarski rad na fakultetu???
Šta je ovo?
Posle x ovakvih tema neko opet postavi ovo pitanje i stalno isto. Sigurnost, isplativost, pouzdanost, bla, bla, bla.

Niko ne spori bogatim ljudima da voze na bilo šta, mogu i kerozin sipati i voziti se privatnim avionom. Ali ne volim kurčenje. Čuj jebo uštedu od 5 KM na 100 km. Je li ovo BiH ili sam se probudio u Švici a da još toga nisam svjestan?

Ovako, mrsko mi je ponavljati ono što sam deset puta rekao i ono što su drugi ponovili 100 puta.

Dobro ugrađen plinski sistem kod čovjeka koji zna svoj posao je: bezbjedan, pouzdan, efikasan.
Ušteda na plinu je ogromna, uvijek je cijena litra plina bar duplo jeftinija od cijene litra benzina.

Nemam ništa protiv malih auta, smatram da imaju svojih prednosti, ali zašto se za manje novca ne vozati u duplo jačem i većem autu???
Post Reply