Ljubavni jadi starog forinera

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.

Moderator: Bloo

Post Reply
Nuklearni_fizikaner
Posts: 3
Joined: 07/02/2010 17:53

#1 Ljubavni jadi starog forinera

Post by Nuklearni_fizikaner »

Poštovani zemljaci i zemljakinje,

evo obracam vam se nadajuci da cete mi pomoci utješnom rječi, a po mogućnosti i savjetom. Naime, ja sam srećno iseljen dugi niz godina. Uzeo sam državljanstvo ove zemlje u kojoj živim, bosanski dokumenti su mi, kako to već biva, skupljali prasinu a onda na kraju i istekli. I sve bi bilo dobro da na negdje na onlajn prostranstvima prije nekog vremena nisam sreo jednu curu iz starog kraja, koju sam znao kao malu, a koja je u medjuvremenu porasla. I kao što to biva, dopisivali smo se, onda i sreli, i shvatili da je to to... i to traje već neko vrjeme. Mi smo odlucili da budemo skupa zauvjek (ona to još ne zna, ali saznaće) i šta drugo činiti nego ozvaničiti vezu da bi ona mogla da mi se pridruži ovamo.

E šta je problem... ja tamo ne znam više nikog sem nje, ne znam kako to sve organizovati, odakle početi... Od važećih dokumenata imam samo kanadski pasoš, i to je to.

Da li je neko bio u sličnoj situaciji ili zna nekoga ko je prosao kroz sve to? Šta vam je trebalo od dokumenata, šta ste vadili tamo a šta u zemlji u kojoj stalno boravite, kako ste se izborili sa birokratijom, da li ste to možda obavili u nekoj ambasadi, svaka informacija je dobrodosla...

Da li možda imaju neke agencije dole kod nas koje pomažu pri tome?

Unaprjed zahvalan!
User avatar
amrica
Posts: 7110
Joined: 26/01/2007 17:58

#2 Re: Ljubavni jadi starog forinera

Post by amrica »

Pozdrav, prosla sam nesto slicno (isto :D ) prije pola godine, pa onako koliko se sad mogu sjetiti, da ti napisem. Ovo je varijanta vjencanja u Sarajevu, zato sto ja nisam drzavljanin te druge zemlje i ne mogu se vjencati tamo. Ne znam kako je u Kanadi, mozda dozvoljavaju vjencanje tamo, nemam pojma....

Ovako ti je ovdje.
Ako su ti dokumenti istekli, nema veze, dodjes u opcinu gdje si rodjen i izvadis novi rodni list, drzavljanstvo.... i mislim da moras imati CIPS licnu (?)
Morate uzeti aplikacije i obadvoje popuniti, i potpisati
Morate imati kumove, ime, prezime, kopiju lk ili pasosa i to napisati u gorenavedenoj aplikaciji.
Morate (trebali biste) zajedno prijaviti vjencanje, najmanje mjesec dana ranije. Ako ti ne mozes doci ranije, moras poslati ovlastenje nekome da u tvoje ime moze prijaviti vjencanje, ali opet moras doci sedmicu ili dvije prije vjencanja, da te vidi maticar uzivo.

Ima jos nesto, ali se ne mogu sad sjetiti. Generalno, ljudi su prilicno nagodni, sve se da srediti, samo traje, najmanje mjesec dana cekanja od prijave do svadbe.

Jako je vazno kakav ce ona imati status u Kanadi, kako ce dobiti vizu, ako joj treba.... tu je vec druga prica, ali sve zavisi kako je Kanada to regulirala.
Oooppss, a mislim da Kanada nema ambasadu vise u Sarajevu, nego u ZG :?: To obavezno provjeri.


Sretno :)
Nuklearni_fizikaner
Posts: 3
Joined: 07/02/2010 17:53

#3 Re: Ljubavni jadi starog forinera

Post by Nuklearni_fizikaner »

Pozdrav Amrice i hvala na odgovoru!

Problem je što se ja tamo nemam gdje prijaviti, da bih izvadio ličnu kartu... a takođe, radije bih to uradio kao "strani državljanin" iz razloga što bi to ubrzalo razvoj situacije u Kanadi, jer dok ja tamo objasnim zašto sam se vjenčao kao državljanin druge zemlje a želim da dovedem nekoga kao kanadski državljanin, tu vidim raznorazne komplikacije!

A kad pogledam na stranici jedne od općina:


#################################################################
Prijava vjenèanja sa stranim državljaninom

Dokumenti potrebni za sklapanje braka sa stranim državljaninom su:
- izvod iz MKR – na internacionalnom obrascu
- uvjerenje o slobodnom bračnom stanju
- uvjerenje o državljanstvu
- uvjerenje da nema zakonskih smetnji za sklapanje braka sa BiH državljaninom/državljankom (tzv. potvrda Nulla ostea )
- kopija pasoša
- prijava boravka u Sarajevu

Napomena:
- svi dokumenti ne smiju biti stariji od 6 mjeseci
- svi dokumenti moraju biti originali sa prevedom od strane ovlašćenog sudskog tumača i nadovjereni od suda
- svi dokumenti, koji nisu na internacionalnom obrascu moraju biti ovjereni pečatom Apostille
- mladenci moraju obezbijediti prisustvo ovlašćenog prevodioca vjenčanju
- najava vjenčanja vrši se najranije 30 dana prije termina određenog za vjenčanje , u prostorijama matičnog ureda, soba 136 i 137 na I spratu Općine.
##############################################################

tu mi tek ništa nije jasno... može se protumačiti na više načina... na koga se gore navedeno odnosi, na mene, nju, ili oboje? Šta se od toga vadi u BH, a šta u zemlji boravka?

E da mi to može neko rastumačiti, ja bih rahatno krenuo niscestu dalje ka tome cilju!

I jel bih baš morao obezbjediti ovlašćenog prevodioca iako relativno dobro govorim bosanski, tačnije skoro pa tečno s obzirom da nisam baš načitan?
User avatar
amrica
Posts: 7110
Joined: 26/01/2007 17:58

#4 Re: Ljubavni jadi starog forinera

Post by amrica »

http://www.centar.ba/?jezik=bos&x=199&y ... 4bde781524

Ovo je link gdje mozes postaviti sva pitanja, nadam se da ces dobiti odgovor.



Meni je veci problem bio poslije vjencanja srediti papire za ambasadu. Ovo je europska zemlja ne znam kako je u Kanadi, to moras provjeriti i posebno provjeriti GDJE TO MOZES PREDATI, da li u Sarajevu ima neki odjel Kanadske ambasade ili morate u Zg.
Nama je trebala gomila papira: (s tim da meni nije trebala viza za ulazak jer imam hrvatsku putovnicu nego samo papiri za dobijanje stalnog statusa ovdje a to se mora predati u maticnoj zemlji u ambasadi te druge zemlje) s tim da moj hairlija ima i regularno b-h drzavljanstvo pa se nismo imali zezancija oko tog statusa stranca
- internacionalni vjencani list (dobije se u Opcini) koji se mora u Sudu ovjeriti apostille pecatom
- internacionalni rodni list
- pasos - kopije svih stranica - ako ce dama mijenjati prezime onda morate cekati novi pasos da biste mogli predati pasos
...
od muza
- pasos - kopija i original na uvid
- proslogodisnji prihod
- prihodi u zadnja 3 mjeseca
- potvrda o vlasnistvu nad stanom-kucom
- bracni status....
melb26sa
Posts: 2455
Joined: 28/04/2006 10:40
Location: SAD/SA
Contact:

#5 Re: Ljubavni jadi starog forinera

Post by melb26sa »

http://www.how2immigrate.net/canada/canfaq3.html za imigraciju u kanadu

Za vjencanje u BiH kao stranac - mozda da koristis upute za amerikance - ja samo znam po tome jer mi je muz amerikanac i znam sta je on sve trebao donijeti. Probala sam naci ovo isto za kanadjane, ali ne nadjoh za brak, samo za prijavu rodjenja djeteta.

http://sarajevo.usembassy.gov/marriage_procedures.html


Ne zaboravi se prijaviti po ulasku u zemlju, mom muzu su trazili onaj kartoncic prijave boravka za vjencanje.
Nuklearni_fizikaner
Posts: 3
Joined: 07/02/2010 17:53

#6 Re: Ljubavni jadi starog forinera

Post by Nuklearni_fizikaner »

Hvala Amrice i Melb26sa,

sad definitivno imam materijala za daljnje istraživanje! Valja sad odvagati, da li je bolje izvaditi bosanske dokumente i koristiti to, mada mi se ni to ne cini manje komplikovano s obzirom da se nemam gdje prijaviti i izvaditi ličnu... ja više ni sam ne znam šta bi, al opet vam kažem, smislićemo nešto!
sa_ra_je_vo
Posts: 1
Joined: 23/05/2012 16:42

#7 Re: Ljubavni jadi starog forinera

Post by sa_ra_je_vo »

imam problem....i pitanje, ako neko zna odgovor...hvala :D

POTREBAN MI JE DOKUMENT KOJI SI ZOVE,uvjerenje da nema zakonskih smetnji za sklapanje braka sa BH državljaninom-Nulla ostea,. Naime, prikupili smo sve dokumente za sklapanje braka sa strancem u BiH osim ovog dokumenta. U ambasadi a i u drzavi mog vjerenika ne izdaju taj papir,kako kazu, a ne znam kako da ga dobijem jer bez njeg se ne mozemo vjencati. Ako neko zna kako i gdje da dobijem ovaj papir, zaista hvala na odgovoru. I da, radi se o Egiptu i egipatskom drzavljaninu.
User avatar
HiHoda
Posts: 1
Joined: 23/05/2012 19:02

#8 Обзор планшета

Post by HiHoda »

блин,ребят помогите,можно ли зарегистрироваться без мобильного телефона?
тут на сайте hitech4life.ru

планшет ник цена
User avatar
hrle1976
Posts: 4899
Joined: 20/12/2011 01:36
Location: Praha, Czech Republic

#9 Re: Ljubavni jadi starog forinera

Post by hrle1976 »

Ma za saku dolara ce vas vijencati u BiH 100% :D A sto se Kanade tice pojma nemam. Znam samo da onaj ko nekoga dovede ima da ispuni hrpu papira. U nekim drzavama gone novo-doseljene na mnogo sta npr. vecernji casovi jezika itd. Opet u nekim drzavama nije moguce dovesti zenu iz drzave ako ta drzava je na listi zabrane po tom pitanju, a ako onaj ko dovodi ne ispuni uslove (astronomske uslove) npr. da ima stan od xy velicine, najmanje netto primanje kao dva direktora itd. 8-) Prvo skontaj jel ona moze doci u Kanadu ako ne dzaba sve... sta ces s njom, osim ako hoces nazad u BiH!

Druga stvar kako znas da njoj nije samo stalo do papira. Sta godisnje dodje ukrajinki u CZ i prose za papire. A cuo sam hrpu prica od slicnog karaktera vezano za BiH dame. 8-)
User avatar
hrle1976
Posts: 4899
Joined: 20/12/2011 01:36
Location: Praha, Czech Republic

#10 Re: Ljubavni jadi starog forinera

Post by hrle1976 »

sa_ra_je_vo wrote:imam problem....i pitanje, ako neko zna odgovor...hvala :D

POTREBAN MI JE DOKUMENT KOJI SI ZOVE,uvjerenje da nema zakonskih smetnji za sklapanje braka sa BH državljaninom-Nulla ostea,. Naime, prikupili smo sve dokumente za sklapanje braka sa strancem u BiH osim ovog dokumenta. U ambasadi a i u drzavi mog vjerenika ne izdaju taj papir,kako kazu, a ne znam kako da ga dobijem jer bez njeg se ne mozemo vjencati. Ako neko zna kako i gdje da dobijem ovaj papir, zaista hvala na odgovoru. I da, radi se o Egiptu i egipatskom drzavljaninu.

To u BiH traze taj papir da on nema problema? Taj papir moze samo dobiti kod Egiptskog ministarstva za vanjske poslove, ako vec njegova drzava vodi takve liste. A mislim da mu moze dati potvrdu da on ima pravo ali a neku dublju izjavu ne. A ako BiH tazi taj papir a njegova drzava nije ili nema interesa da mu da takvu potvrdu onda zaboravi. Jer tu neko mora da popusti. To je isto kao sa smrtnim listom u nekim drzavama porodica samo dobije kopiju ili izjavu iz opstine da je taj i taj umro a recimo u BiH traze ti orginal i ako nemas onda nece da vode ostavinski postupak jer kao osoba je jos ziva. Onda pocinje natezanje! Ko ce da popusti i to moze da protarje dugi niz godina. BiH rado popusti ako das dobar kes. To su gluposti ali kad drzave nemaju bilateralne odnose onda se moze na ovaj nacin traziti nemoguce i ako mislim da istitucije u BiH cesto to cine zbog para!
User avatar
DMXallen
Posts: 214
Joined: 26/06/2015 17:55
Contact:

#11 Re: Ljubavni jadi starog forinera

Post by DMXallen »

Ne znam gdje drugo da postavim pitanje pa ću ovdje da ne otvaram novu temu. Uz nadu da će neko vidjeti i znati mi pomoći.

Stvar je sljedeća, djevojka mi je državljanka Hrvatske, a ja sam iz BiH. Planiramo uskoro vjenčanje koje ćemo obaviti u Hr. Našao sam sljedeće podatke na njihovoj službenoj stranici koji dokumenti su potrebni za stranca u svrhu vjenčanja:

Za sklapanje braka strani državljani prilažu:
izvadak iz matice rođenih izdan u državi rođenja sukladno međunarodnim ugovorima i konvencijama uz prijevod na hrvatski jezik,
potvrda o slobodnom bračnom stanju stranca izdana sukladno međunarodnim ugovorima i konvencijama uz prijevod na hrvatski jezik,
potvrda da nema zapreka za sklapanje braka stranog državljanina u Republici Hrvatskoj i da će taj brak bit priznat u državi čiji je državljanin uz prijevod na hrvatski jezik (ova potvrda može biti sastavni dio potvrde o slobodnom bračnom stanju),
identifikacijska isprava (sa slikom) i
dokaz o državljanstvu (putovnica).

Mene zanima sljedeće, da li je neko imao istu situaciju, da li je bilo potrebe za prevođenje naših dokumenata na hrvatski, pošto se razumijemo, ili treba nešto posebno. Znam da se rodni list može izdati na internacionalnom obrascu , ali da li je to potrebno i u ovom slučaju pošto nije u pitanju država npr gdje se govori engleski, njemački itd.

Hvala unaprijed ako ko zna pomoći...
User avatar
hrle1976
Posts: 4899
Joined: 20/12/2011 01:36
Location: Praha, Czech Republic

#12 Re: Ljubavni jadi starog forinera

Post by hrle1976 »

Nije potrebno osim ako naletis na nekog koji trazi dlaku u jajetu. U slucaju da je sve napisano na cirilici, pa opet moze proci, naravno kod starijih i opet ako ne trazi dlaku u jajetu.
Post Reply