leasing

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: anex, _BataZiv_0809

Post Reply
b@tto
Posts: 938
Joined: 14/01/2008 09:28

#1 leasing

Post by b@tto »

pozdrav,
zanima me preko koje banke je najlakše i najpovoljnije kupiti auto na leasing.
pitam zato što sam čuo da pojedine banke i kod kašnjenja uplata rata ne prave problem dok druge prijete oduzimanjem vozila.
hvala
User avatar
Better Man
Posts: 16773
Joined: 01/10/2006 20:10

#2 Re: leasing

Post by Better Man »

Bolje ti je automobil kupiti na kredit nego na leasing, jer kupovinom na kredit si ti vlasnik auta, dok kupovinom na leasing vlasnik auta je leasing kuća sve dok ga ti ne otplatiš. A treba dodati da je kupovina na leasing skuplja od one na kredit i da moraš dati određeni znos učešća u gotovini.
User avatar
Šeha
Posts: 1666
Joined: 11/08/2005 13:46

#3 Re: leasing

Post by Šeha »

Better Man wrote:Bolje ti je automobil kupiti na kredit nego na leasing, jer kupovinom na kredit si ti vlasnik auta, dok kupovinom na leasing vlasnik auta je leasing kuća sve dok ga ti ne otplatiš. A treba dodati da je kupovina na leasing skuplja od one na kredit i da moraš dati određeni znos učešća u gotovini.

Ovo nije kako leasing radi u svijetu. Ako uzmes auto na lease ti nisi nikad vlasnik auta nego odredjen vremenski period placas njegovu devalvaciju. Znaci ako uzmes auto na 3 godine ti prakticno placas ono sto auto izgubi na cijeni u te tri godine. Nakon tri godine ga vratis i nemas nista.
gaius
Posts: 1017
Joined: 17/09/2004 10:33

#4 Re: leasing

Post by gaius »

lizing je totalna glupost za svakoga ko ima mogućnost dati odgovarajući kolateral za bankarski kredit..
razlog je vrlo jasan..

lizing je manje više kombinacija zakupa i kupoprodaje sa obročnim plaćanjem i pridržanjem prava vlasništva.. s tim što zakup traje do momenta otplate posljednje rate a potom postaješ vlasnik..

šta je problem..
ti ne plaćaš ratu vozila.. kao što plaćaš ratu kredita.. tj. ne stječeš npr. 1/60 vlasništva vozila plaćanjem jedne od 60 rata.. ti plaćaš samo zakup (korištenje - lease - iznajmiti) za taj mjesec..

eh.. recimo da ti nakon 30 rata zapadneš u probleme i tome slično.. lizing kuća ti uzima auto.. a plaćenih 30/60 rata ti padaju u vodu.. nemaš ništa i ništa nećeš dobiti..

kod auto-kredita.. ti dobiješ lovu (odnosno banka doznači auto-kući).. postaneš vlasnikom vozila.. i vraćaš kredit.. ako zapadneš u problem.. u najgorem slučaju prodaš auto.. otplatiš kredit i mirna bosna.. na nuli si..

trebam li još prepričati šta lizing kuće rade kod luksuznijih vozila i pokušavaju nategnuti korisnika lizinga nebi li prestao plaćati (npr. kod nezgode kada opravka traje duggooo.. predugooo)..
User avatar
Šeha
Posts: 1666
Joined: 11/08/2005 13:46

#5 Re: leasing

Post by Šeha »

gaius wrote: lizing je manje više kombinacija zakupa i kupoprodaje sa obročnim plaćanjem i pridržanjem prava vlasništva.. s tim što zakup traje do momenta otplate posljednje rate a potom postaješ vlasnik..

Ja ne znam da li su leasing programi drugaciji u evropi ali ovdje u americi definitivno ne postanes vlasnik vozila nakon zavrsetka lizinga (nego ga pusis :D :D :D).

Nakon 2 ili 3 godine koliko traju ti programi ti samo vratis auto nazad i ne dobijes nista.
User avatar
amrica
Posts: 7110
Joined: 26/01/2007 17:58

#6 Re: leasing

Post by amrica »

prosle godine sam kupila auto, sve sam varijante mjesecima provjeravala, i leasing, i sve banke i sve kamate.... Zakljucak: leasing ni pod razno! Placas im kao ratu, a nista ne dobijas, auto je do zadnjeg dana bancino vlasnistvo, moras uplatiti avans u kesu, sad se ne sjecam koliko tacno, mislim cak i do 1/3 vrijednosti auta, rok otplate limitiran (kratak) dok u banci biras koliko godina, kalkuliras rate i godine, rata je cesto veca od obicnog kredita, rata je vezana za EURIBOR i nemas pojma kolika ce biti sljedeci mjesec, uslov ti je kasko osiguranje koje oni odrede, plus jos nekih djidja, kad se sve sabere, oguljen si do daske.
Bolje ti je prohodaj po bankama (nesto mozes naci i na netu, ali bolje uzivo), bar uzmi one brosurice pa pogledaj kamate i uporedi. I u bankama postoje akcije sa snizenim kamatama. Ponekad ispadne da nenamjenski kredit ima bolje uslove od namjenskog za auto, provjeri i broj ziranata, i da li je rata vezana za EUR ili CHF, .. A pogledaj i po auto-kucama, i one znaju potpisati ugovore sa pojedinim bankama o kreditiranju, pa bude manja kamata.
rihakm
Posts: 204
Joined: 04/05/2007 23:00
Location: Land of the Blind

#7 Re: leasing

Post by rihakm »

Sto ce reci zajebi lizing bolje ti je na pusing!)salim se i ja sam prosle godine bio u istoj dilemi i na kraju sam zategao kredu!PUNO,PUNO povoljnije!!!
thEnd
Posts: 139
Joined: 25/12/2004 02:15

#8 Re: leasing

Post by thEnd »

Prednost je sto ti ne treba nikakvo dodatno sredstvo obezbjeđenja( upravo iz razloga sto nisi ti stvarni vlasnik auta vec oni).Jos jedna prednost je sto moze biti ugovoren daleko brze i jednostavnije od bankarskog kredita.U idealnom slucaju za 24h.
A nedostatke ti je raja vec nabrojala. Licnu imas a auto nemas...hmm...heheh
bezzeze
Posts: 156
Joined: 13/10/2005 21:53

#9 Re: leasing

Post by bezzeze »

Šeha wrote: Ja ne znam da li su leasing programi drugaciji u evropi ali ovdje u americi definitivno ne postanes vlasnik vozila nakon zavrsetka lizinga (nego ga pusis :D :D :D).
Nakon 2 ili 3 godine koliko traju ti programi ti samo vratis auto nazad i ne dobijes nista.
pa sta ces dobiti nakon 2, 3 godine kad si platio, mozda pola pune cijene vrijednosti auta?.

znas i sam da sad mozes naci dobrih ponuda.

uzet cu 2008 chrysler 300 LX (osnovna verzija) kao primjer za obradu.
za ovo vozilo
na 24 mjeseca rata ti je $206, ako stavis $2000 pologa. dodaj jos 150 $ po rati na kojekakve poreze. znaci 356$ mjesecna rata + 2000 sto si kihnuo u startu= $10544
na 27 mjeseci bez ikakvog pologa rata je 276 + dodaj jos 150 za svaku ratu = 426$ mjesecno.

uzet cemo ovaj na 27 mjeseci bez pologa. 27 mjeseci * 426 rata= $11502

ako ces kesirati ovo auto, bez poreza, itd, nosis ga za $21.158
ili nadjes sebi kredit (vrlo lako na 6 godina sa mozda 5% kamata). racunaj koliko ces jos platiti kroz 6 godina na cijenu od $21158

ovaj sto smo uzeli na lizing, gdje nam je isteklo vrijeme lizinga, vratimo ili eventualno opet uzmemo nesto novo ili nesto trece.

sta hocu reci, ako je vrijednost novog auta $21.158 mi smo placali 27 mjeseci i dali $11502. da bi ga sad odkupili od dilera, postoje knjige koje kazu kolka je trenutna vrijednost vozila za datu miljazu i godinu. mozemo jednostavno reci jebo te ovo daj mi nesto drugo. ili nastaviti placati ili samo reci hvala i zivijeli.

e sad ovaj sto je na pocetku uzeo kredit od banke nastavlja da placa jos (ako je na 6 godina) 45 mjeseci. recimo da mu je minimalna rata bila 300$ mjesecno
on je za 27 mjeseci dao $8100 a mi $11502. 3400 vise nego on.

koliko smo svi izgubili na vrijednosti auta kroz tih 27 mjeseci?
u forumu chrysler 300, pojedinci, kroz zajebanciju (ili ozbiljno) kazu da se za godinu dana izgubi $15 000.
medjutim $7000 (mozda i manje) je realni gubitak za godinu dana. za dvije mozda jos 2000 za tri godine mozda $11000 ukupno.


lizing je zajeb sto ti odredjuju kolko mozes preci za godinu dana, pa je za ovo vozilo godisnji limit 10500 milja u godini dana. ako predjes tu miljazu moras platiti po njihovim uputama, 10 centi/ milja ili tako nesto, ne znam tacno.
nadalje auto moras vratiti u dobrom stanju i ako te hoce zajebavati, onda moras jos nadoplatiti.
radijator
Posts: 382
Joined: 25/01/2003 00:00

#10 Re: leasing

Post by radijator »

kod nas postoje dvije vrste lizinga, operativni i finansijski.
kod finansijskog, ti otplacujes auto u jednakim mjesecnim anuitetima koji su unaprijed odredjeni, ti se od prve rate vodis kao VLASNIK automobila, a to u stvarnosti postajes tek nakon posljednje rate. kod kasnjenja placanja, moze se desiti da ti jednostavno oduzmu auto i sve sto si do tada platio - halali.
dok kod operativnog lizinga ti fakticki placas zakupninu automobila. auto kupi banka i tebi ga daje na koristenje, mjesecno placas ratu, i nakon dvije, tri godine, auto vracas banci. mozes uzeti novo, a i ne moras. fol je u tome sto ti NISI VLASNIK auta niti ces to ikad biti, ali je prednost sto ne moras da vodis neku posebnu brigu o autu, tvoj jedini trosak je nasut i oprat auto, dok sve ostali troskove, servisiranje, osiguranje i td obavlja banka.
u svakom slucaju kredit je dosta povoljnija i ukupno gledajuci bolja varijanta od lizinga, ali fol je sto ima i pametnijih i precih stvari za kredit od automobila.
b@tto
Posts: 938
Joined: 14/01/2008 09:28

#11 Re: leasing

Post by b@tto »

hvala na savjetima.

znam da je kupovina na kredit povoljnija,ali je problem što mi pola plate već ode na rate kredita.

mene zanima ovo,čuo sam da pojedine banke,npr. hypo alpe adria banka kada kupiš auto preko njih na lizing,u slučaju kašnjenja plaćanja rata prijeti oduzimanjem auta dok se te rate ne plate.s druge strane,znam čovjeka koji ima auto kuću i koji je preko volksbanke kupio na lizing nekoliko auta i kasni sa plaćanjem ali ga nikad nisu zvali i opominjali.

šta je istina
gaius
Posts: 1017
Joined: 17/09/2004 10:33

#12 Re: leasing

Post by gaius »

ja sam imao vrlo negativno iskustvo sa hypo lizingom za prijatelja.. dok nismo počeli prijetiti novinama, prijavama, tužbama i pismom centrali u klagenfurtu (ili gdje su već) držaliu su vrlo skupocjen automobil više od pola godine a da ga nisu poslali na opravku (wtf).. a potom je opravka trajala dugo.. sve nebi li čovjek iz revolta prestao plaćati rate.. i tako izgubio... uf.. toliku cifru da se hladno a6 može kupiti za tu lovu..

drugi pak prijatelj ima rba lizing i za njih sam čuo da su daleko profesionalniji..

no u svakom slučaju.. bolje kredit.. nego lizing..
Post Reply