Ko se i sta se bira u Predsjednistvo BiH

Post Reply
User avatar
JBT
Posts: 5003
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

#1 Ko se i sta se bira u Predsjednistvo BiH

Post by JBT »

Da li se u Predsjednistvo biraju pripadnici svakog od tri konstitutivna naroda ili se biraju predstavnici naroda?
Da li su clanovi Predsjednistva predsjednici i da li odlucuju o sudbini samo narodu kojem pripadaju ili svim gradjanima BiH?
Ako se biraju clanovi Predsjednistva kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda, a ne predstavnici naroda i ako se biraju clanovi Predsjednistva koji ce svako ponosob a i zajedno odlucivati o sudbini BiH i svakog pojedinca u BiH onda ja licno i osobno ne vidim opravdan razlog zasto se Hrvati (ne svi, ali pogotovo Covicevci) bune kada Bosnjaci ne zele da se u Predsjednistvo bira neko ko otvoreno rusi i slabi BiH i time rusi jednu i jedinu domovinu koju Bosnjaci (a i oni svi "ostali") vide kao svoju. Dakle, ako Covicevi biraci glasaju za covjeka koji ide da dezintegrise BiH, onda je sasvim normalno da Komsicevi biraci biraju covjeka koji ne dozvoljava da im se rusi jedna i jedina domovina.
User avatar
sinuhe
Posts: 11501
Joined: 03/06/2011 11:33

#2 Re: Ko se i sta se bira u Predsjednistvo BiH

Post by sinuhe »

Dedukcija ili indukcija :sax:
Ne bi li trebalo biti vec jasno zasto postoji nesto sto se zove troclano Predsjednistvo BiH.
User avatar
duh_sa_sjekirom
Posts: 4836
Joined: 24/05/2007 17:50
Location: tamo gdje se vali lome...

#3 Re: Ko se i sta se bira u Predsjednistvo BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

Usatav BiH je jasan po tom pitanju. I na ovom forumu to je pitanje detaljno i stručno objašnjeno, pa malo pročešljaj...
Tumačenja bobanovih sljedbenika su nešto drugo i ona im uglavnom služe za "loženje" svog biračkog tora.
Zanimljivo da nikad to pitanje nisu uputili na Ustavni sud. Što li, pitamo se pitamo...
User avatar
JBT
Posts: 5003
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

#4 Re: Ko se i sta se bira u Predsjednistvo BiH

Post by JBT »

Upravo zbog jasnih Ustavnih odredbi svima je jasno da nema nikakve osnove da se ovo pitanje postavlja pred Ustavnim sudom.
Svjedoci smo skoro svakodnevnog postavljanja ovog pitanja u medijima u BiH na osnovu moralnih nacela i navodne neravnopravnosti i ugrozenosti jednog naroda od strane nekog drugog naroda, konkretno, navodna ugrozenost Hrvatskog naroda od strane Bosnjackog naroda.
Sa takvim postavkama, koje su klasicna zamjena teza, se pokusava prikazati da jedan narod preglasava drugi narod i da im bira njihovog predstavnika u Predsjednistvu, a sto je prema Ustavu BiH i Federacije potpuna neistina.
Zahtjevi za postavljanje predsjednika HDZ-a tj. Covica za clana Predsjednistva kao nekog ko dolazi iz Hrvatskog naroda se predstavljaju kao jedini moguci izbor da se hercegovacki Hrvati ne osjete neravnopravni, nepreglasani i neugrozeni.
I sve to ne bi predstavljalo nikakav problem da se ne radi upravo o Covicu, koji otvoreno suradjuje sa Dodikom i kroz klasicno preglasavanje najzastupljenijeg naroda (preko 50% od ukupnog broja BiH stanovnistva) radi na slabljenju i razgradnji BiH i to na stetu upravo Bosnjaka i "ostalih" koji nemaju rezervnu domovinu osim BiH. Ako tome jos dodamo da je upravo taj najmnogoljudniji narod "strpan" na 25% BiH teritorije i da je na ostalih 75% teritorije stavljen u odnose najslicnije apartheidu onda se moze postaviti pitanje ko je tu ugrozen i ko se i od koga zeli dovesti u polozaj neravnopravnosti i ko se tu i od koga zeli preglasati.
Mislim da Bosnjaci imaju potpuno Ustavno, moralno i ljudsko pravo da ne dozvole da ih se i dalje nastavi preglasavati (pa i u Predsjednistvu) i da se dalje nastavi sa razgradnjom drzave koja im jedina domovina i u kojoj zajedno sa drugim ljudima u BiH koji zaista vide BiH kao svoju domovinu cine apsolutnu vecinu i da zahtjevaju da se prema tome i njihova volja postuje u toj mjeri u kojoj su zastupljeni u BiH.
User avatar
duh_sa_sjekirom
Posts: 4836
Joined: 24/05/2007 17:50
Location: tamo gdje se vali lome...

#5 Re: Ko se i sta se bira u Predsjednistvo BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

Već rekoh da je ta priča oko izbora člana PBiH i općenito oko Izbornog zakona ustvari predstava za široke narodne mase tj.tema na kojoj se želi držati fokus da se ne bi raspravljalo o jednom drugom zakonu koji je od krucijalne važnosti za HDZ a to je Zakon o igrama na sreću. Još za Tihićevog vremena bio je prijedlog da se članovi PBiH biraju posredno,u Parlamentu BiH, čime bi HDZ kao pobjednička stranka u tzv hrvatskpm korpusu dobio pravo da na to mjesto delegira svog čovjeka ali je taj prijedlog odbio upravo HDZ.
I tako, dok se stoka sitnog zuba kolje oko toga ko će sjediti u PBiH dotle se "ispod žita" provlače milioni maraka od (nenaplaćenog) poraza na igre na sreću (čitaj kladionica) koji završavaju na nečijim računima...
User avatar
JBT
Posts: 5003
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

#6 Re: Ko se i sta se bira u Predsjednistvo BiH

Post by JBT »

Da. Inace su izborne kampanje vladajucih stranaka, u stvari, prodaja magle u namjeri da se odrze na kormilu mafijaski organizovanih struktura koje postoje da bi se par porodica sto duze enormno bogatile na stetu drzave i drustvene zajednice u njoj.
User avatar
Altsa
Posts: 7354
Joined: 19/03/2004 18:31

#7 Re: Ko se i sta se bira u Predsjednistvo BiH

Post by Altsa »

KO JE ZA GRAĐANSKU BiH: Čovićevi pomagači u Sarajevu - Komšića neće izdati grad kojeg je branio

Piše: Nihad Hebibović

I jedni i drugi pokušavaju da izjednače Čovića i Komšića. Pokušava se reći da je sa stanovišta interesa države potpuno nebitno hoće li je zastupati onaj ko veliča presuđene ratne zločince i ne misli to prestati i onaj koji je jedini čovjek među predsjedničkim kandidatima koji je puškom branio ovu državu, dok su neki, pa i među kandidatima, bježali od te obaveze.
Ide se toliko daleko, da se iz pojedinih krugova lasnira teza o Komšiću kao nacionalisti. Tvrditi to, zapravo je isto kao tvrditi da je Armija Republike Bosne i Hercegovine kriva za agresiju. Kao da nije problem u Čovićevom i HDZ-ovom nacionalizmu nego u Komšiću koji ga „generiše“.
Da nije Komšića, navodno ne bi bilo Čovićevog nacionalizma. Promotori tih teza potcijenjuju inteligeciju građana. Oni ih zapravo žele uvjeriti u to da su sukobi na ovim prostorima počeli zato što je neko ubio srpskog svata, pa su četnici da bi uspostavili ravnotežu morali pobiti deset hiljada ljudi u Sarajevu.
Neko će sutra izaći i reći da su svi oni koji su pobijeni u ovom gradu generisali ludilo onih koji su ih ubijali sa brda. Ustvari, neko je to već kazao. Da li je svjestan izrečenog ili ne, potpuno je svejedno, posljedice su iste.
I dok Komšića napadaju iz Hrvatske i iz Srbije, počev od Vućiča preko političkog vrha Republike Hrvatske, njihovih medija, i njihovih namjesnika u Bosni i Hercegovini oličenih u Čoviću i Dodiku, toj hajci pridružuju se i pojedini politički krugovi iz građanskih stranaka u Sarajevu.
Neko bi to mogao nazvati izdajom države, jer nije Komšić koji se suprostavlja Čoviću i Dodiku njih označio za političkog neprijatelja, nego su oni uvidjevši da im je politička konkurencija, bez ikakvog opreza prihvatili sve one teze protiv Komšića koje upućuju politički neprijatelji države.
Oni su te teze prihvatili kao svoje i uokolo ih šire kao istinu. Da li će ta srbijanska „istina“ biti prihvaćena, to će se uskoro znati. Komšić nije izdao Sarajevo, neće valjda ni Sarajevo izdati njega.
Sa druge strane, iako se načelno nazivaju građanskim strankama, pojedine građanske stranke još uvijek ne mogu da se odluče i izjasne jesu li građansku državu BiH ili za Čovićevu politiku apartehejda.
Komšić bez ikakve rezerve zastupa građanski princip, jedan čovjek jedan glas, a njegovi napadači iz Sarajeva još uvijek ne znaju za što su, te stvaraju neduomice kod građana koji zaslužuju da znaju šta oni zapravo zastupaju.
Da li se zalažu za građansku Bosnu i Hercegovinu na principu jedan čovjek jedan glas, ili su za nekakav kompromis sa HDZ-ovom etničkom politikom, koja se saberi oduzmi zasniva na aparthjedu.
Jasno da princip jedan čovjek jedan glas nije moguće uspostaviti koliko sutra, te da se za njega tek treba izboriti, međutim građani imaju pravo znati, gdje je ko i na čijoj strani, da li na strani građanske BiH ili na strani vizija HDZ-a i SNSD-a.
User avatar
Truba
Posts: 81947
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#8 Re: Ko se i sta se bira u Predsjednistvo BiH

Post by Truba »

građanska opcija je jednako opasna za bih kao i nacistička opcija

u tom kontekstu žmeljko je veliki problem
ne vama bošnjacima bosancima i sarajlijama vas boli kurac za hrvate i odbrojavate kako koji ode u njemačku ili pod zemlju izrazite sućut i kažete jedan manje

problem je zbog ponovne homogenizacije hrvatskog biračkog tijela i u mjestima i na razinama gdje to ne bi trebalo biti

nadam se da će mrtvi ovoga puta preglasati žmeljkinu publiku
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#9 Re: Ko se i sta se bira u Predsjednistvo BiH

Post by SaraFina »

Đe' nestade čuvena HR uljudba? Osupnuta sam poredjenjem graDžanske opcije :D
hizo ramidovic
Posts: 4462
Joined: 26/03/2013 18:20
Location: imam, na ilidju, 1/1 na mene

#10 Re: Ko se i sta se bira u Predsjednistvo BiH

Post by hizo ramidovic »

nemere gradzanska opcija tamo gdje su muslici u vecini jerbo je to kalifat.
tako veli dragance a njegovi papagaji naglas ponavljaju.
samo konstitutivno pa ko koga zajebe
User avatar
JBT
Posts: 5003
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

#11 Re: Ko se i sta se bira u Predsjednistvo BiH

Post by JBT »

Dovešće Čović Rusiju na 80 km do Zagreba. Zajedno sa Dodikom .
Post Reply