kamen u bubregu

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

uma123
Posts: 6
Joined: 01/06/2008 11:30

#1 kamen u bubregu

Post by uma123 »

ljudi,

zna li neko neku foru za topljenje kamena u bubregu? svasta sam cula, ali nista nisam zapamtila....
User avatar
spreca
Posts: 66518
Joined: 07/11/2006 19:31
Location: Na Spreci fatam ribe....... za guzicu

#2 Re: kamen u bubregu

Post by spreca »

mircerka o tome moze braniti doktorat jer se sjecam njezin postova bas na tu temu.
User avatar
dedi
Posts: 85
Joined: 05/03/2002 00:00
Location: sarajevo

#3 Re: kamen u bubregu

Post by dedi »

Nek ti je bog na pomoći ako si ga dobila. Ja sam probo neznam više šta nisam meni ništa nije pomoglo ali da ti nebi uzeo nadu jer jedan od razloga što ja nemogu da ga se rješim je što sam u kolicima. Zato evo ti par stvari koje možeš probati
pod jedan lasersko razbijanje tehnički ide lako legneš na sto lagano diši i čekaj da kaže gotovo (nekoga boli nekoga ne ali je dosadno) nakon toga moraš piti i kretati se dosta (moj problem)
pod dva tablete (želeji) ROVATINEKS ima se kupiti u apotekama mjesec dana tri puta dnevno
pod tri tamjan bjeli može se uzeti u nekim crkvama način upotrebe je drugo imaju dvije opcije jedna je onako one komadiće u kojim dođe po komadić zamotavati u malo hljeba i gutati ujutro na prazan stomak druga je samljeti ga i napuniti one kapisle od tableta neki i isto ujutro piti BILO KAKO BILO NIUKOJEM SLUČAJU DOPUSTITI KONTAKT TAMJANA I ZUBA (zato hljeb i kapsule) ODOŠE ZUBI
i pod četri nož naj efikasniji ali ostaju ružni ožiljci
to su neki koje sam ja probo nekima je pomoglo meni nije zato sam uskoro opet na laseru probaj možda ti uspije nešto.
User avatar
zeleno volim te
Posts: 203
Joined: 16/08/2008 17:19

#4 Re: kamen u bubregu

Post by zeleno volim te »

Čaj protiv kamena u bubregu

Za liječenje kamena u bubregu preporuča se čaj pripravljen na slijedeći način.
Sastojci:
1. Trava konjski rep - 100g
2. Kora mladog, crvenog brijesta ili proljetni list - 100g
3. Sjemenke od bundeve - 50kom
4. Kosa od mladog kukuruza
Pripravak:
Čajnu smjesu kuhati u 2l vode dok ne ostane 1l tekućine u posudi.
Nacin primjene: Čajni pripravak piti dva tjedna po tri čaše dnevno prije jela.

Nuspojave: - nisu poznate



Kamen u bubrezima

Simptomi stvaranja kamenca u bubrežnoj karlici i mokračnim putevima pokazuje tupim bolom u predjelu bubrega koji poprima oblik napada kada se proširi i na predio mokračne bešike.
Dijetetske mjere veoma su važne u prevenciji ovih oboljenja, a pravilnom ishranom, u slučaju kada kamenac već postoji, moguće je mijenjajući PH mokraće dovesti do rastvaranja i izlučivanja tih kamenčića.
Postoji nekoliko vrsta kamenaca (kamenčića):

* Uraturija - nastaje zbog prisustva kristala mokračne kiseline u urinu.
- Dijetalne mjere:
=jesti namirnice koje povećavaju alkoholnu rezervu u krvi i čine urin alkoholnim:
- voće, povrće, mlijeko, unositi što više tečnosti (voda - poželjno da odstoji malo; i voćni sokovi).
=Zabranjene namirnice su iznutrice i meso, sardine u ulju, srdele, džigerica, bubrezi, pačje i meso guske, mozak, kineski čaj, kakao. Ograničiti unos kuhinjske soli.

* Oksalaturija- prisustvo kristala kalcijum-oksalata u mokrači.
- Dijetalne mjere:
Ne unositi namirnice koje sadrže mnogo oksalata: špinat, paradajz, pasulj, čokolada, kakao, instant kafa, crni čaj, kao ni one koje sadrže mnogo ugljenih hidrata.
Veoma je važno da se ne smanji unos kalcija.
treba jesti namirnice biljnog porijekla, mlijeko, sir, mliječne proizvode, i unositi što više tečnosti (svaka 2 sata po 2 dcl), naročito je važno pojačati unos tečnosti pred spavanje da bi se spriječila koncentracija soli u urinu. Dnevna količina kalcija ne smije biti ispod 1 gr po danu da, zbog njegove povećane potrošnje, ne bi došlo do osteoporoze.
Dozvoljeni čajevi: šipak, čajevi za povećavanje i izlučivanje urina, breza, kleka, peršun, medvedika, sjeme komorača. Od povrća jesti krompir, mrkvu, cveklu.

* Fosfaturija- izlučivanje soli fosfora urinom
Ograničiti unos: badema, tvrdog sira, jetre, jaja, ribe.
Unositi što više tečnosti, ograničiti unos soli.
Jesti: fermentisane sireve, morsku i slatkovodnu ribu, meso sisara i ptica, morske plodove, supe, industrijsko žito, proizvode od žita, leću sočivo/leću osim prosa.

* Cistinurija- prisustvo cistinskih kristala u urinu.
Režim ishrane:
Ograničen je unos proteina kojih ima u gotovo svim namirnicama životinjskog porijekla, pa kontrolisano treba unositi meso, ribu, mlijeko.
Ograničiti unos tečnosti, umanjiti unos soli.
Začinsko bilje zamjenjuje nedostatak soli. Povećati unos voća i povrća.
User avatar
zeleno volim te
Posts: 203
Joined: 16/08/2008 17:19

#5 Re: kamen u bubregu

Post by zeleno volim te »

Kukuruzna svila je jedno od onih sredstava koje mnogima zvuce kao "bapski lek"; pa, istina je da se kukuruzna svila vec jako dugo koristi kao lekovito sredstvo, i to ne samo u našem narodu, i to da je od zaista velike pomoci kod nekih oboljenja, kao i da ne ostavlja štetne posledice. O cemu se ovde radi? Sveža kukuruzna svila u sebi sadrži masno i etericno ulje, smolu, gumu, alkaloid koji ima osobinu da steže krvne sudove, hlorofil, fosfornu kiselinu i dosta kalijuma i mangana. Sve je to lepo, ali šta kukuruzna svila radi vašem organizmu? Odgovor je jednostavan: kukuruzna svila je, u obliku caja, jedan od najjacih prirodnih diuretika. Konsumiranjem ovog caja se u toku 24 sata može nekoliko puta povecati kolicina izlucene mokrace, i to bez štetnih posledica, što je narocito bitno kod onih bolesti gde sakupljanje vode ima nepovoljno dejstvo na organizam. Caj od kukuruzne svile smanjuje sve grceve bubrega; ukoliko ga koristite duže vreme, rastvara kamen u bubregu i izbacuje pesak iz bubrega. Plus, izbacivanjem vece kolicine mokrace organizam se oslobada viška fosfora i belancevina, što znatno umanjuje reumaticne tegobe, tegobe kod gihta koje su pracene bolovima u zglobovima, probleme kod vodene bolesti, a prilicno se smanjuje i oticanje nogu. Još nešto: sa vodom ce se izluciti i ostale štetne materije, pa redovno konsumiranje ovog caja potpomaže cirkulaciju, štiti krv i olakšava rad jetri. Naravno, uz ovakvo dejstvo, podrazumeva se da pomaže kod svih oboljenja mokracnih puteva, upala mokracnog mehura, eliminiše umanjeno lucenje mokrace i pomaže kod nocnog mokrenja.

Šta ce vam to kad ste potpuno zdravi? Zbog izraženog diuretskog dejstva, caj od kukuruzne svile može vam pomoci i kad želite da smršate (naravno, uz odgovarajucu dijetu i vežbe), jer ce uz njegovu pomoc vaš organizam ubrzano izbacivati sve štetne materije. Priprema caja je jednostavna: jedna kašicica dobro osušene kukuruzne svile (ukoliko je nepotpuno osušena, gubi dejstvo) prelije se šoljom vrele (nikako kljucale) vode, ostavi nekoliko minuta i procedi. Uzima se po supena kašika toplog i nezasladenog caja na svaka dva-tri sata. Ako vam se ukus ne dopada, dozvoljeno je popraviti ga limunom. Ukoliko su vaše tegobe izražene, caj možete piti i u vecim kolicinama - potrebno vam je 25 grama kukuruzne svile i litar vode za pripremu caja, koji potom možete piti kad ožednite, umesto vode.


Gorka narandža je puna vitamina i minerala. Kao i ostali citrusi, sadrži mnogo vitamina C, pa je dobra za lecenje skorbuta, kao i za tretman malokrvnosti kod kojeg je potrebno obezbediti vitamin C za bolju apsorpciju gvožda. Pomaže cišcenju krvi, a ima izveštaja i da je rastvorila kamen u bubregu. Smatra se i da je u stanju da “razbije” tumore. Jedino trudnicama se savetuje oprez kod korišcenja gorke narandže. Pošto smiruje nerve, preporucuje se kod nesanice.


Lubenica----------Nutricionisti u letnjim danima podsecaju da se veoma efikasno višestruko cišcenje organizma postiže konzumiranjem lubenicom, a ovakav nacin sezonske ishrane izvanredno cisti bubrege od višegodišnjih naslaga, poboljšavajuci njihovu funkciju i utice direktno i indirektno na cišcenje i bolju funkciju zglobova i kicme. Cišcenje pomocu lubenice omogucava i oslobadanje od viška soli u svim delovima organizma gde se ona sakupljala usled prekomerne upotrebe ili iz nekih zdravstvenih razloga. Lubenica takode cisti krvne sudove od masnih naslaga, a ovakav nacin ishrane procišcava creva, pomaže normalizaciju mikroflore i uspostavlja PH ravnotežu krvi. Nutricionisti smatraju da se cišcenje može sprovoditi na više nacina, a najbolje je jednu sedmicu jesti samo lubenicu, uz eventualni dodatatak zrele dinje radi "razbijanja monotonije". Strucnjaci ukazuju da je moguce da se na ovaj nacin oslobodi i pesak iz bubrega, a ako neko ima kamen u bubregu, preporucuje se da se uzimanje i dve kašicice limunovog soka i dve kašicice maslinovog ulja tri puta dnevno na prazan stomak, jer je moguce da se kamen rastvori ili usitni i tako lakše izbaci.


Bubrežni kamenci su često oboljenje. Obično se stvaraju samo po jedan u jednom bubregu i različite su veličine ali mogu da se stvore u oba bubrega u većem broju. Stvaranju kamenaca pogoduju mnogi faktori. Otopljene materije se talože u bubregu isto kao što se taloži i pijesak na dnu rjeke. Ovom oboljenju su skloni ljudi koji se pri radu jako znoje i gube tečnost, oni koji se hrane pretežno biljnom hranom i oni koji imaju određene smetnje u radu žlijezda sa unutarnjim lučenjem. Uistinu, u većini slučajeva se ne zna zašto se stvaraju kamenci. Ove tvorevine se razlikuju po sastavu. Neke nastaju od mineralnih soli kao što su kalcijeve soli, kalcijum karbonat, ksantij ili cistin. Dok se kamenac sam ne pokrene i ne zaglavi kod većine takvih bolesnika javlja se samo tup bol i pritisak u krstima, napet trbuh, slabost a rijetko kada povraćanje. Da bi se kamenac iz bubrega mogao istisnuti do mjehura ne smije biti veći od zrna bibera. Ukliješti li se kamen na ulazu u mokraćne cijevi i spriječi oticanje mokraće nastaje jak bol u predjelu bubrega koji se širi uzduž uretera i sve do prepona a kod muškaraca bol ide u mošnice. Bolovi mogu trajati nekoliko sati ali i više dana i sa sobom donose povraćanje, pad krvnog pritiska i krvarenje. Važno je znati da organizam koji je jednom stvorio kamenac ima sklonost da ga i dalje stvara. Pri svakom stvaranju kamenca mora se u organizam unositi povećana količina tečnosti i držati određena dijeta u zavisnosti od vrste kamenca. Liječenje tj. eventualno to pijenje i istjerivanje većih kamenaca nikada ne treba poduzimati na svoju ruku jer bi posljedice mogle biti pogubne.

1.) - najbolje prirodno sredstvo za istjerivanje kamenca iz bubrega su tinktura ili prah biljke broč. Kako je biljka pomalo otrovna o njoj će biti govora na drugom mjestu.

2.) - tikva (držak) .....................………… 10 grama
- šipurak........................................... 10 grama
- peteljke trešnje.............................. 10 grama
- vrijesak.......................................... 10 grama
- pirevina......................................... 10 grama
- kilavica.......................................... 10 grama
- kukuruzna svila............................. 10 grama
Spravlja se i upotrebljava kao čaj kod hronične upale bubrega pod rednim brojem 1.

3.) - čelebi grana.................…………. 20 grama
- list kruške..................................... 10 grama
- peteljke trešnje............................. 10 grama
- zečji trn........................................ 15 grama
- latice divlje ruže.......................... 10 grama
- borač............................................ 10 grama
Spravlja se i upotrebljava kao čaj pod rednim brojem 2.

4.)- čelebi grana .................................. 20 grama
- krušćica.......................................... 10 grama
- vrijesak............................................ 20 grama
- brezov list .................................... 20 grama
- troskot............................................ 20 grama
- kopriva.......................................... 10 grama
Spravlja se i upotrebljava kao pod rednim brojem 2.
Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj
User avatar
zeleno volim te
Posts: 203
Joined: 16/08/2008 17:19

#6 Re: kamen u bubregu

Post by zeleno volim te »

Protiv kamenaca u bubrezima treba 3 velike kašike mješavine od po 20 g lista kunice, breze (Betula alba), medvjeđeg grožđa (Uva ursi), kukuruzne svile (Zea maydis) i peteljki višanja (Prunus cerassus) popariti s 1 l ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji preko noći, a sutradan odliti. Pije se umjesto vode.


Bubrežni i mokracni kamenci
Cvjetne grane žutilovke (Genista tinetoria) pospješuju izlucivanje pijeska i kamenaca iz bubrega, mokracnog mjehura i mokracnih kanala.
1 cajna žlicica žutilovke
2,5 dl vina.
1 žlicica meda
Usitnjenu suhu žutilovku preliti vinom, zakipiti i procijediti. Vino zasladiti medom te uzimati, u manjim gutljajima, malo pomalo tokom dana

ROTKVA (raphanus sativus)
narodni naziv:
rodakva, rokva, rakva, rotkva vrtna, rotkva povrtnica, povrtnica, trupka
Opis biljke: Rotkva povrtna nastala je razvojem iz divlje rotkve. Razlikuje se od divlje rotkve po svom mesnatom korenu, koji može biti različitog oblika, boja mu se menja od bele preko sive do crvene. Uspravna stabljika je šuplja, a listovi su različitog oblika, u zavisnosti od vrste biljke. Beli i svetlo ljubicasti cvetovi imaju ljubičaste žilice.
Stanište: Uzgaja se u vrtovima.
Lekoviti deo biljke: Za lek se koristi koren.
Lekovito delovanje:
Rotkva je korisna u lečenju bolesti žučnih kamena i peska. Sveži sok rotkve deluje na izlučivanje žuči i veoma je dobar za lečenje upale žučnog mehura, a pomešan sa medom koristi se za lečenje katara bronha i hripavca



JEŽOVINA ili VEPRINA [ruscus aculeatus]
narodni naziv: veprovina
engleski naziv: BUTCHERS BROOM
Opis biljke: Ježovina ili veprina je višegodišnja zimzelena biljka sa jakim korenom iz kog izbija čvrsto i srednje dugačko korenje. Stabljika je ukočena, zelene boje, visine do 50 cm. Iz stabIjike se granaju grančice koje na krajevima prelaze u listove. Oni su, takodje, potpuno ukočeni i završavaju oštrim igličastirn vrhom. Iz pazuha listova izbijaju po dva cvetića koja na njemu leže. Plod je crvena boba.
Lekoviti deo biljke: Za lek se koristi cela biljka sa korenom, koji prestavlja najlekovitiji deo biljke. Sakuplja se u jesen.
Lekovito delovanje: Plod se koristi u lečenju svih vrsti kamena u mokraćnim kanalima, bubrezima, mokracnom mehuru, zatim za jačanje sluznice. Nadzemni deo biljke sa korenom koristi se za bolje izlučivanje suvišne vode iz organizma, za otapanje kamenca, izlučivanje mokraćne kiseline, jačanje stijenke mokraćnih kanala i suzbijanje raznih upala bubrega i mokraćnih kanala. Preporučuje se za uništavanje crevnih parazita kod starijih osoba. Koristan je za pripremu obloga kod raznih kožnih bolesti.


KILAVICA [herniaria glabra]
narodni naziv: kilavnik, priputac, priputnica, sitnica, trava od kile, turska trava
engleski naziv: RUPTUREWORT
Opis biljke: Kilavica je jednogodišnja, dvogodišnja, a može biti i višegodišnja sitnozeljasta biljka. Stabljika je polegnuta po zemlji i razgrnata. Listovi su sedeći, goli, sitni, nasuprotni i elipticnog oblika. U pazuhu listova nalaze se skupine od 5 do 12 cvetova, koji su takodje sitni, zeleno žute boje. Crne i sjajne semenke imaju oblik sočiva.
Stanište: Kilavica je na pojedinim staništima prilično raširena i česta biljka. Raširena je na peskovitim i suvim poljima, neplodnom tlu i pašnjacima.
Lekoviti deo biljke: Za lek se bere čitava biljka u cvatu. Biljku je potrebno pažljivo sušiti na senovitom mestu. Ukoliko se ne osuši kako treba, nije lekovita. Sveža biljka je bez mirisa, a osušena ima miris nalik na kumarin. Osušena biljka čuva se u tamnim staklenim posudama. Ne preporučuje se čuvanje u metalnim posudama.
Lekovito delovanje: Kilavica je odličan lek kod vodene bolesti kao i za lečenje bolesti pluća, bubrega i mehura. Posebno se preporučuje kod upale mokraćnih kanala, bolnog pritiska kod mokrenja, izlučivanja belančevina u mokraći kao i kod kamena i drugih taloženja u mokraćnim organima.


KOPRIVA [urtica dioica]
narodni naziv: kopriva, kopriva obična, pasja kupina, pitoma kopriva, velika kopriva, žara
engleski naziv: Nettle
Opis biljke: Kopriva je dvodomna biljka sa velikim korenom. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 1,5 m. Listovi su nasuprotni, srcasti, špicasti, testerasti, na kratkim peteljkama. Listovi i peteljke pokriveni su žaokama koje su na vrhu kukaste a pri dnu debele. Na dodir se odlome i izlivaju oštar sok na kožu, koji žari. Cvetne grančice nose ili muške ili ženske cvetove. Neugledni su i zeleni, a oplodnja se vrši pomoću vetra. Plod je malen, jednosemeni oraščić.Služi i kao industrijska i lekovita biljka.
Stanište: Raste uz puteve, plotove i na zapuštenim mestima kao korov.
Lekoviti deo biljke: Za lek se u proleće i jesen skuplja korenje, a u proleće se skupljaju listovi i vršike, a cela biljka, tj. stabljika, cele godine. Seme se skuplja u avgustu.
Lekovito delovanje: Koristi se kao lek za čisćenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomernog mokrenja, tuberkoloze pluća,bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu,za zarastanje rana, protiv zračenja, malokrvnosti, čira na zelucu, nesanice, nervoze.Izuzetno je bogata korisnim sastojcima: belančevinama, ugljenim hidratima, mastima,kalcijumom, fosforom, gvozdjem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr. Kopriva je pored ostalog, pravi mali polivitaminski rezervoar. Na našim trpezama je retko ima mada se moze pripremiti na više načina.
Čaj od cele biljke odvaja sluz iz pluća, čisti želudac, jetru i creva, a ujedno je izvrstan lek za lečenje anemije, žuljeva, žutice, malarije i svih drugih groznica, najviše mokraćom odvaja loše sokove iz tela. Pomešana sa drugim biljkama leči čireve na želucu i crevima, čisti krv, pospešuje probavu, smanjuje uznemirenost i nesanicu. Isto tako, dobar je lek protiv vodene bolesti, gihta (uloga), jetre, bubrega i nesvestice.
Last edited by zeleno volim te on 28/12/2008 19:33, edited 4 times in total.
User avatar
sffovac
Posts: 922
Joined: 26/08/2004 23:08
Location: kad jednom odem, a poci cu

#7 Re: kamen u bubregu

Post by sffovac »

kod sam ja lezao na urologiji, dosao je lik koji je citav zivot muku mucio sa kamenjem, ali ovaj put je dosao zbog neceg drugo i ispircao kako ih se on rjesava

ako me pamcenje dobro sluzi recept je isao nesto kao

iscijditi pola case soka od persuna
staviti jaje u to
i onda nadosuti do kraja case limunov sok

cekati da se ljuska jajeta istopi, i to sve izmjesati, jer ljuska haman iscezen skroz, valjda to sve drzati u frizideru, napravi 3 takve case i piti 3 jutra na cesrce

on kaze da to istopi kamen i da se izmokri kao neka sluz ili tako nesto

znam da je narodni lijek, ali ne vjerujem da je toliko tesko za probati, mozda i uspije, ne vjerujem da bi lagao, kaze da je njemu tako svaki put uspijevalo, tako da nikad nisu sjekli ili laserom razbijali, a to kamenje se valjda vraca
neko iz mase
Posts: 2018
Joined: 29/12/2004 21:18

#8 Re: kamen u bubregu

Post by neko iz mase »

pored ljekovitih biljki, zekinih sapa, vracara sa jahorine itd, postoji jedan lijek koji ako bar ne pomogne, napravice da ces se u to vrijeme dobro osjecati.Uzima se kroz par flasa VRUCE pive (marka po izboru) sto vise puta na dan, i sportskom aktivnosti uoci dijelovanja navedenog lijeka. Sto se tice sportske aktivnosti, najvise se preporucuje hodanje uz i niz stepenice. Kolicina tecnosti kao i povecano izmokravanje ce uz povecanu sportsku aktivnost uciniti cuda pri izbacivanju kamenca iz tijela.

Ako zelis da ga istopis, pokusaj sa koncentrisanim sokom od limuna. Najbolji nacin za zastitu protiv kamenca je da prvo saznas koju vrstu kamena imas, i pri tom da izbjegavas takav zivotni stil ili ishranu koja dovodi do stvaranja istog
User avatar
zeleno volim te
Posts: 203
Joined: 16/08/2008 17:19

#9 Re: kamen u bubregu

Post by zeleno volim te »

LIŠAJEVICA [Hieracium pilosella]
narodni naziv: zlatnik, jandrašika, kosmatica, mišja ovčica, mišje uho, ovčja brada, proletnica, runjavičina, slavak, trava od poljacine
engleski naziv: HAWKWEED
Opis biljke: Lišajevica je trajna, mala zeljasta, vrlo dlakava biljka visoka do 25 cm. Na zemlji je rozeta od duguljastih, obratno jajastih listova. Na vrhu stabljike je glavičasta cvast svetlo žute boje. Cveta od maja do septembra.
Stanište:Raste na suvom mršavom zemljištu.
Lekoviti deo biljke: Upotrebljava se cela biljka sa korenom.
Lekovito delovanje: Narodni lek za lečenje lišaja, upale mokraćne bešike, izbacivanje peska i kamena iz bubrega i mokraćne bešike i za pojačano mokrenje.


SMREKA ili BOROVICA [juniperus communis]
narodni naziv: borovac, brin, brina, crna smreka, crna smrekinja, kleka, klekinja, smrčika, smrča, venja
engleski naziv: JUNIPER
Opis biljke: Smreka ili borovica raste kao grm. S obzirom na veličinu, oblik, rast i oblik iglica smreka je vrlo promenljiva biljka. Igličasti listovi stoje po tri u pršljenu. U početku su svetlo zelene boje, a posle potamne. Sa gomje strane lista nalazi se plavkasto bela crta. Listovi su dugački 8 do 10 mm. Muški cvetovi su žuti i nalik klasu, a ženski cvetovi su cešeri I izgledaju kao bobica. Plod je crn. Svi delovi smreke ili borovice imaju fin aromatičan miris. »Bobice« su gorko slatkog ukusa, a iglice gorke i smolaste.
Stanište: Raste po klisurastom neplodnom tlu i belogoričnim i crnogoričnim šumama. Često se nalazi u velikim skupinama na kamenitoj kraškoj podlozi od primorskog područja do brdskih i planinskih predela.
Lekoviti deo biljke: Za lek se beruse plodovi, iglice, vrhovi grančica i samo drvo. Nakon što se plodovi uberu, suše se u tankom sloju na suvom i svetlom mestu. Plod smreke ili borovice ne sme se sušiti na suncu i umetnoj toploti.
Lekovito delovanje: Mnogostruka je lekovitost smreke ili borovice. Čaj od ploda jača nerve i želudac, čisti krv, odvodi otrovne gasove, a sa mokraćom i loše sokove, pojačava znojenje, leči vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetru, drobi i odvaja kamen i pesak iz žuči, bubrega, mokraćnog mehura. Odlično leči beli cvet, a preporučuje se za lečenje plućnih bolesti posebno astme. Mladi vrhovi kuvani u mleku leče kostobolju, reumatizam, išijas, skorbut, vodenu bolest, nervnu rastrojenost i dr. Pomešana sa drugim biljkama, smreka ili borovica izvrstan je lek za mnoge bolesti.


ŠIPURIKA ili ŠIPAK [rosa canina]
narodni naziv: divlji šipak, divlja ruža, pasja draca, pasja ruža, srbiguzica, šipurina, šepurika
engleski naziv: DOG ROSE
Opis biljke: Šipak je grm visine 2 do 3 metra. U prvoj godini pojavljuju se uspravne grane koje se, u sledećim godinama, razgrane u mnogobrojne viseće grane. Čitav grm obrastao je oštrim i prema dole savijenim bodljikama. Listovi su neparno perasti, a listići jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvetovi su bele do belo ruže boje. Plodovi su jajastog oblika, svetlo crvene boje, i sadrže veliki broj tvrdih semenki. Cvetovi su prijatnog mirisa, a plodovi kiselkasto slatkog ukusa. Semenke su bez mirisa, ali zato čaj ima veoma prijatan miris.
Stanište: Šipak je veoma rasprostranjen po celoj Evropi. U našim krajevima je ima u velikim količinama, a raste po živicama, uz rubove šuma, u šikarama i dr.
Lekoviti deo biljke: Za lek se beru plodovi i cvetne latice.
Lekovito delovanje: Šipak je lekovita biljka koja, pored crne ribizle ima najviše C vitamina. Posebno je važno što kuvanjem šipak ne gubi taj vitamin. Čaj se preporučuje majkama za vreme dojenja. Proizvodi od šipurike otklanjaju tzv. umor, malaksalost, bledolikost i nervozu kao i sve ostale tegobe povezane sa smanjenom količinom vitamina C. Šipurika povoljno deluje na probavni trakt i na izlučivanje mokrace bez ikakvih nadražaja bubrega. Čaj od šipurike preporučuje se za sprečavanje kamena u bubrezima i mokraćnim kanalima. Isto tako, čisti krv, a koristi se kod upalnih procesa bubrega, bubrežne nakapnice i mehura. Cvetne latice šipurike upotrebljavaju se za pripremanje čaja kod krvarenja iz želuca, creva, pluća i hemoroida kao i protiv proliva i želučanih grčeva. Pomešana sa drugim biljkama koristi se u lečenju mnogih drugih bolesti.


UVA [arctostaphylos uva ursi]
narodni naziv: divlja maginja, gornik, medvedovo uho, planika crvena, gornik, mlivnjak,medvedje grozdje
engleski naziv: Bearberry
Opis biljke: Medvedje groždje je uglavnom polegnuti grm obrastao jajastim, čvrstim i kožastim listovima dužine 2 do 3 cm. List je krut, kožast, lomljiv i vrlo debeo. Cvetovi su sitni,zvonasti, bele ili svetlo roze boje obešeni u grozdovima. Plod je bobica, crvene boje.
Stanište: Raste po suvim, retkim, peščanim ili kamenitim borovim i drugim crnogoričnim šumama, izmedju grmlja po sunčanim obroncima, po planinskim pašnjacima Balkanskog poluostrva, naročito u zapadnim delovima.
Lekoviti deo biljke: Za lek se beru listovi od maja do jula . List se bere u proleće kad biljka cveta jer je tada najviše lekovit (tada ima najviše arbtozida). Kad se baci na gomilu, zvoni, što je znak da je dobro osušen. Listovi su neprijatnog, oporog i gorkog ukusa, ali bez mirisa.
Lekovito delovanje: Čaj od listova uve leci povećanu prostatu, organe za mokrenje, proliv i šećernu bolest. Listovi pomešani sa drugim lekovitim biljem služe kao dezinfekcijsko sredstvo mokraćnih kanala, naročito kod hronicne upale mokraćnog mehura i drugih bolesti.List se upotrebljava u obliku čaja za lečenje organa za mokrenje. Kod nas lekari često daju mešan čaj u jednakim količinama od uve i sitnice. Pri pravljenju čaja potrebno je list zdrobiti i duže kuvati, jer kožasta i cvrsta konzistencija lista otežava i onemogućava ekstrakciju arbutina i tanina. Inače, se list u apoteci čuva ceo, jer se tako mnogo duže i bolje održi. Od uve se takodje priprema još i čaj protiv peska ili kamena u bubregu.
User avatar
zeleno volim te
Posts: 203
Joined: 16/08/2008 17:19

#10 Re: kamen u bubregu

Post by zeleno volim te »

ZEČJI TRN [ononis spinosa]
narodni naziv: gladis,gladež, gladišnik, gladiška, gladuška
engleski naziv: HARROW
Opis biljke: Zecji trn je trajna biljka koja raste kao korov sa veoma dugačkim, jakim i žilavim korenjem. Stabljika je grmolika, čvrsta i razgranata, sa trnovitim izdancima, a visoka je do 50 cm. Listovi u gornjem delu stabljike su jednodelni, dok su donji listovi trodelni, tj. sastavljeni od tri listića. Cvetovi se nalaze na trnovitim izdancima u pazuhu listova, leptirastog su oblika, i crvene boje.
Stanište: Raste uz rubove šuma, na suvim i mršavim zemljištima livada, oranica i pašnjaka.
Lekoviti deo biljke: U proleće ili jesen skuplja se koren, a cela biljka za vreme cvetanja.
Lekovito delovanje: Koren zečjeg trna je veoma dobro sredstvo za izlučivanje mokraće, čime se sprečava stvaranje peska i kamena. Koristi u lečenju vodene bolesti, posebno kod uklanjanja vode iz trbušne šupljine. Preporučuje se u lečenju upale bubrega, kamena i peska u bubrezima, upale mokraćnog mehura i kamena u mehuru, kod gihta, reumatizma i hroničnog reumatizma zglobova. Za iste namene koristi se i čaj od nadzemnog dela biljke. Za spoljnu upotrebu zečji trn se koristi za pripremu obkoga u lečenju rana.



ZOB [avena sativa]
narodni naziv: ovas, oves, silj, siljevina, usjevna zob
engleski naziv: OATS
Opis biljke: Zob je biljka koja se ubraja u porodicu trava. Klasični zob sadrži 2 do 6 cvetića. Cvetici se nalaze na raširenoj metlici na vrhu stabljike. Zrna su obavijena plevom koja nije srasla sa zrnom po čemu se zob razlikuje od drugih žitarica (pšenice, ječma i raži). Sadrži: jod, hlor, fosfor, magnezijum, kalijum, mangan, cink, bakar, niacin, biotin, vitamine. Ovo, u prevodu na jezik svakodnevnog života, znači: zob je dobro koristiti u ishrani jer potpomaže stvaranju krvi, jača zube i kosti, podstiče rad mozga, rast kod dece i jačanje mišićne mase kod odraslih. Zbog lakoće sa kojom se vari, zob se preporučuje kod bolesti želuca, a isto tako i osobama sa bronhijalnim smetnjama.
U slucajevima dijabetesa (šecerne bolesti), zob se pokazao veoma uspešno. Redovnim uzimanjem zoba u ishrani, zapravo zobenom kurom koja treba da se sprovodi duže vreme, dolazi do opadanja šećera u krvi. Važna napomena: nikada ne prolivajte vodu u kojoj ste kuvali zob, u njoj se nalaze mnoge za život važne materije!
Lekoviti deo biljke: Za lek se koristi seme(zmo) i slama za vreme žetve.
Lekovito delovanje: Zob je izuzetno važna u dijetalnoj ishrani bolesnika. U sebi sadrži sve važne vitamine i minerale. Koristi se za lečenje malokrvnosti, raznih upala probavnih organa, a deluje na regeneraciju celokupnog organizma. Kaša pripremljena od zobne slame veoma je korisna kod bolesti bubrega, bubrežnih kamena, gihta, zatim kod svih reumatickih poteškoća, kod krstobolje i kod bolesne jetre Zob u novije vreme zovu i alternativna Viagra jer deluje kao afrodizijak odnosno pojačava rad testosterona u organizmu a samim tim je preporučuju za one koji imaju povećanu prostatu.

Oću-neću - Capsella bursa pastoris
Rusomača je jednogodišnja jli dvogodišnja zeljasta biljčica, visoka do 40 cm. Prizemno lišće je krupnije, perasto izdeljeno i gradi rozetu, a ono na stabljikama je vrlo sitno i obuhvata stabljiku, duguljasto, šiljasto i po obodu celo. Gornja polovina stabljike je poretko obrasla sitnim belim cvetićima razne starosti tako da se na vrhu nalaze pupoljci, ispod toga otvoreni cvetovi, a još niže plodovi kao sitne trouglasto-srcaste Ijuščice, koje, kad sazru, pucaju na dva šava, odakle ispada mnogobrojno sitno seme crvenkaste boje, pomoću koga se biljka rasejava na sve strane. Cveta od ranog proleća do pozne jeseni. Raste svuda, kao korovska biljka, a najčešće po naseljima, pored torova i po obrađenom i neobrađenom zemljištu, od nizijskog do planinskog pojasa. Razmnožava se semenom. Oću-neću je biljka bez mirisa, pomalo ljutog ukusa, kao i sve krstašice zbog prisustva sumpornih heterozida. Sastav: Oću-neću sadrži organske baze tiraimin, holin i acetilholin, verovatno kao proizvodi razlaganja nedovoljno poznatog i hemijski nepostojanog alkaloida (bursin). Ima malo sumpornih i flavonskih heterozida, inozitola, tanina, raznih organskih kiselina, saponozida, vitamina C, i drugih sastojaka. Upotreba: Koristi se za lečenje mokraćnih kanala, niskog krvnog pritiska, groznice, unutrašnjeg krvarenja materice i obilnih menstruacija, kao i protiv kamena u bubregu. U srednjem veku se cenila za lečenje raznih krvarenja, danas se koristi u narodnoj i u homeopatskoj medicini, kao hemostatik u porodiljstvu, posebno protiv krvarenja vena na nogama. Rusomača nije otrovna i ne izaziva naviku dužom upotrebom. U apoteci se od rusomače prave tinktura, ekstrakt i drugi galenski preparati. Narodna Imena: Rusomača, tarćužak, hoću-neću, devojačka trava, pastirska torbica, babine gnjide, bobulica, gusumača, kosomača, krvavka, mačkino srce, poljska preslica, torbičica, šurjen.
Kjajević Majko
Posts: 1113
Joined: 26/02/2008 11:30
Location: bespuća forumske besmislenosti

#11 Re: kamen u bubregu

Post by Kjajević Majko »

uma123 wrote:ljudi,

zna li neko neku foru za topljenje kamena u bubregu? svasta sam cula, ali nista nisam zapamtila....
Jesi snimala kamen, koliki je može li se laserom radit?
Ako si izmokrila pjeska odnesi na analizu, svaki kamen je specifičan nema univerzalnog recepta za "otapanje".

A možeš ko i ja pit puno uvinog čaja ili pive dok ne mokriš krv i gutat tablete protiv bolova pa će i to proći. Nije lako ali prođe...
uma123
Posts: 6
Joined: 01/06/2008 11:30

#12 Re: kamen u bubregu

Post by uma123 »

snimala sam ja to, i razbili su mi jedan kamen, ali sad moram jos jedan. najgori dio je to sto se to nigdje u sarajevu ne moze analizirati!!!pa se samim tim i ne mogu cuvati necega sto je izazvalo kamen!
Kjajević Majko
Posts: 1113
Joined: 26/02/2008 11:30
Location: bespuća forumske besmislenosti

#13 Re: kamen u bubregu

Post by Kjajević Majko »

uma123 wrote:snimala sam ja to, i razbili su mi jedan kamen, ali sad moram jos jedan. najgori dio je to sto se to nigdje u sarajevu ne moze analizirati!!!pa se samim tim i ne mogu cuvati necega sto je izazvalo kamen!
Čudno, meni su na urologiji tražili ako izmokrim pjesak da im donesem na analizu. Vidiš kamen im se nikad ne bi sjetio odnijeti a sačuvan je. :)

Hodaj ili trči kako Seka reče, prošetaj kad god možeš.
User avatar
dadoka84
Posts: 3476
Joined: 04/08/2006 00:30

#14 Re: kamen u bubregu

Post by dadoka84 »

Mene krenulo kamenje ;D Nedavno sam izvadio zucnu kesu radi kamenja u istoj, a nasli su mi i 2 kamencica u lijevom bubregu. Velicine su po 6mm tako da ne znam sta da radim. Probat cu sa povecanim unosom tekucine, vode i cajeva te kretanje, pa cemo vidjeti.
walkabout
Posts: 7869
Joined: 19/05/2007 00:46

#15 Re: kamen u bubregu

Post by walkabout »

imao sam priliku vidjeti i drzati u rukama kamencic sto je izbacen kroz mokracovod... :shock:
strasno...vrlo mali, kristalnog oblika sa mnogo vrhova i veoma ostrih ivica, maltene poput ostrice noza... :shock:
"vlasnik" kamena mi je rekao da putovanje takvog kamena od bubrega kroz mokracovod uzrokuje nesnosne bolove... :sad:
nije me morao ubjedjivati...

koliko znam, josh se ne zna sta uzrokuje nastanak kamenca u bubregu ...

ono sto ja licno znam (a nije bash puno) i pretpostavljam, svodi se na: psihicki stres, na ishranu (sve sto se jede i pije) i nacin zastite bubrega (narocito od hladnoce i vlage) - ovi faktori mogu doci pojedinacno ili kombinovano...

cini mi se da ubrzani i povecani protok tecnosti kroz bubrege (bilo zbog sporta ili povecane potrosnje tekucine) je najefikasniji...
tresnja/drmanje/fizicka aktivnost najvjerovatnije (mehanicki) sprecavaju formiranje i ocvrshcavanje kristala kamena...

imam osjecaj da bi radikalna promjena ishrane mogla donijeti dobrih rezultata (ovo je neprovjereno nagadjanje, samo da se zna)...

meni su bili nasli vrlo mali kamencic u jednom bubregu prilikom jedne druge pretage...
ja se zaprepastio ali doktor mrtav hladan, kaze nije to nista, jedino ako te pocne redovno boljeti onda nam se javi... :-)
a jeste me boljelo u nekoliko navrata (vrlo rijetko, u nepravilnim duzim vremenskim intervalima), prilikom okretanja, vrlo ostar bol u donjem dijelu ledja, poput uboda igle...

to je bilo prije 15-ak godina, i nije mi se vise javilo...cemu imam zahvaliti to ne znam, vjerovatno fizickoj aktivnosti i protoku tekucine...
shin
Posts: 7092
Joined: 19/09/2005 10:52

#16 Re: kamen u bubregu

Post by shin »

Cajevi i kurci ne pomazu, mozes ga samo pokrenuti i moliti boga da se ne zaglavi u mokracnom kanalu (sto se meni desilo). Operacija ili cistoskopija su ti dva izlaza. I ta razbijanja ces izmokriti sto je strasna jebada. Uglavnom, sretno trebat ce ti.
baksuy
Posts: 34
Joined: 17/07/2007 10:18

#17 Re: kamen u bubregu

Post by baksuy »

ee
baksuy
Posts: 34
Joined: 17/07/2007 10:18

#18 Re: kamen u bubregu

Post by baksuy »

1
Last edited by baksuy on 31/12/2008 11:38, edited 1 time in total.
baksuy
Posts: 34
Joined: 17/07/2007 10:18

#19 Re: kamen u bubregu

Post by baksuy »

e
baksuy
Posts: 34
Joined: 17/07/2007 10:18

#20 Re: kamen u bubregu

Post by baksuy »

'
User avatar
dadoka84
Posts: 3476
Joined: 04/08/2006 00:30

#21 Re: kamen u bubregu

Post by dadoka84 »

Hvala ;) Nadam se da bude ok.
downtoearth
Posts: 334
Joined: 12/07/2007 15:51

#22 Re: kamen u bubregu

Post by downtoearth »

Cajevi i kurci ne pomazu, mozes ga samo pokrenuti i moliti boga da se ne zaglavi u mokracnom kanalu (sto se meni desilo). Operacija ili cistoskopija su ti dva izlaza. I ta razbijanja ces izmokriti sto je strasna jebada. Uglavnom, sretno trebat ce ti.
Znači prije no što bilo što probate treba provjeriti koliki je kamen i kakvi su mokraćni kanali da ne zaglavi jer onda nek vam je Bog na pomoći. Žemsko i nekako ali muški... Saznaju kako izgleda porod!!!
mIRCerka
Posts: 28084
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#23 Re: kamen u bubregu

Post by mIRCerka »

shin wrote:Cajevi i kurci ne pomazu, mozes ga samo pokrenuti i moliti boga da se ne zaglavi u mokracnom kanalu (sto se meni desilo). Operacija ili cistoskopija su ti dva izlaza. I ta razbijanja ces izmokriti sto je strasna jebada. Uglavnom, sretno trebat ce ti.
Razbijanje, rovatinex i povremeno DOMACI caj od brusnice (mani se mjesavina) radi antibiotickih osobina.
Placi, kukaj, al ga ispishki.
Sve ostalo NE RAZBIJA kamen, ali pomaze.
User avatar
starii
Posts: 3297
Joined: 15/04/2007 13:49
Location: Tito partija, omladina akcija

#24 Re: kamen u bubregu

Post by starii »

mlaka sarajevska piva..nista jednostavnije..al bez šale dosta je ljudi rjesilo svoj problem sa kamencima upravom mlakom pivom..
mIRCerka
Posts: 28084
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#25 Re: kamen u bubregu

Post by mIRCerka »

starii wrote:mlaka sarajevska piva..nista jednostavnije..al bez šale dosta je ljudi rjesilo svoj problem sa kamencima upravom mlakom pivom..
Mlako pivo pomaze izmokravanje, i pijesak (ono sto sam ja imala) nije frka izmokriti, ali KAMEN je vec jeben igrac.
Post Reply