Kako su izvjesni stranački preletač Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post Reply

Da li Velija Katica treba biti smijenjen sa mjesta predsjednika Komisije za izbor imenovanja?

Poll ended at 02/03/2018 17:40

Da-
39
78%
Ne-
3
6%
Ne zanima me-
8
16%
 
Total votes: 50

kosponovodjeluje
Posts: 524
Joined: 17/09/2016 19:05

#1 Kako su izvjesni stranački preletač Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by kosponovodjeluje »

Britanski Guardian: Orhanu Pamuku uskraćena titula u Sarajevu zbog pritiska iz Turske

Nakon što je Gradska uprava Grada Sarajeva povukla odluku o imenovanju književnika Orhana Pamuka počasnim građaninom Sarajeva, ugledni britanski list Guardian piše kako je Nobelovcu titula uskraćena zbog pritiska iz Turske.
Guardian podsjeća da je Pamuka za počasnog građanina Sarajeva nominirala Izdavačka kuća Buybook i to uoči njegove planirane posjete glavnom gradu BiH. Naime, jedan od najpoznatijih turskih pisaca planirao je posjetiti Sarajevo ovog proljeća kako bi radio na scenariju o ratu u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima direktora Buybooka Damira Uzunovića, dok je sedmočlana komisija prvobitno izglasala kako bi Pamuk trebao dobiti priznanje "Počasni građanin Sarajeva", na drugom glasanju desio se preokret jer su četiri člana glasala protiv uručivanja priznanja Pamuku, piše Guardian.

"Objašnjenje komisije bilo je da Orhan Pamuk ništa nije uradio za Sarajevo. Neki članovi vladajuće stranke procijenili su da dodjeljivanje nagrade gospodinu Pamuku može prouzrokovati ljutnju turske vlade. Ovom prilikom su poslali poruku Pamuku kako nije dobrodošao u Sarajevo", rekao je Uzunović, prenosi Guardian.

Direktor Buybooka dalje je istakao kako je Pamuk jedan od najvažnijih savremenih pisaca te da nijedan od trenutnih dobitnika Nobelove nagrade nikada nije posjetio Sarajevo.

"Pamuk je najčitaniji i najpoznatiji pisac u BiH i kao ekskluzivni izdavači njegovih djela za BiH, pozvali smo gospodina Pamuka nekoliko puta da posjeti Sarajevo", rekao je Uzunović.

Pamuk je kontroverzna figura u Turskoj, gdje se suočio sa zatvorom zbog "vrijeđanja turske prirode" i protivljenja turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, piše Guardian. Prestižni britanski list potom je naglasio kako je lider vladajuće stranke u BiH Bakir Izetbegović blizak s turskim predsjednikom Erdoganom. Guardian je dalje prenio reakcije Samira Fazlića, vijećnika Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva te predsjednika SDP-a BiH Stari Grad Malika Garibije na uskraćivanje titule Pamuku.

"Ne mogu se oteti utisku da je odluka Gradske uprave da se Pamuku uskrati ta titula upravo uslovljena Pamukovim protivljenjem politici turskog predsjednika Erdogana. Protivljenjem politici zatvaranja nepodobnih intelektualaca, književnika, novinara, ali i njegovim otvorenim pisanjem o stravičnom zločinu nad Armenima. SDA ima strah da će titula počasnog građanina Sarajeva naljutiti Erdogana kojem je, prisjetimo se, Bakir Izetbegović spreman Bosnu ostaviti u amanet. Ovo nije usamljen primjer, 2016. je komisija odlučila da Aliju Lafciogluu da Plaketu Grada Sarajeva, a potom je iz Gradske uprave stigao dopis da mu se to priznanje oduzme", kazao je Fazlić.

Podsjećamo, Garibija smatra kako uskraćivanje titule počasnog građanina Sarajeva Orhanu Pamuku predstavlja samo jednu u nizu manifestacija podaničke politike gradskih vlasti.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka sugerisao je da se za počasnog građanina predloži bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Sarajeva podržala je taj prijedlog. Također, odlučeno je da nagrada Graham Bamford bude dodijeljena Kenanu Ćubari koji je spasio bebu iz zapaljene zgrade na Alipašinom Polju.
Last edited by kosponovodjeluje on 02/04/2018 16:23, edited 1 time in total.
User avatar
piupiu
Posts: 16642
Joined: 05/01/2008 05:08

#2 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by piupiu »

Kakve koristi od smjenjivanja nekog potrčka?
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#3 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by insomnia78 »

Glupost mu je bilo i davati. Nemamo mi kila za kurcenje. Vec smo stali na zulj Izraelu, danas Turskoj i sta je sutra? Izvoz robe u S.Koreju da razpizdimo i USA?
User avatar
piupiu
Posts: 16642
Joined: 05/01/2008 05:08

#4 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by piupiu »

insomnia78 wrote:Glupost mu je bilo i davati. Nemamo mi kila za kurcenje. Vec smo stali na zulj Izraelu, danas Turskoj i sta je sutra? Izvoz robe u S.Koreju da razpizdimo i USA?
Mi smo uvijek prvenstveno i najviše izvozili u EU i komšijama, i svake su godine od rata su oni najviše u nas investirali, Austrija, EU, Njemačka... i još 3-4 zemlje, medju kojima Turaka nije bilo ni na mapi (malo su se u medjuvremenu popravili, izvezli smo im i prvi tovar mesa 2017., evo da vidiš malo brojke, više smo u Crnu goru izvozili do prije 3 godine, nego u Tursku... http://www.mvteo.gov.ba/izvjestaji_publ ... gTag=bs-BA). A ti u koju god prodavnicu u Sarajevu udješ, 80% je turska roba. Da ne kažem da najveća prodavnica pored Sebilja prodaje tekstil iz Kapali čaršije, ono, oni tipični turski peškiri i njihove karakteristične zdjelice i da ne nabrajam dalje, samo taj dio oko Sebilja...

Dakle, ne tebaš se ti sekirati za izvoz, veze izvozno-uvozne su čvrste. A i neće se ovdje niko ni oglasiti o Pamuku, vidiš da za ovakvu temu nema skoro pa nikakvog interesovanja. Ako i ima, biće ono... ko je Pamuk? Šta je on uradio za Sarajevo? (Ne mislim ni ja da je nešto uradio, ni da je u tom smislu bitan, a vjerujem da je jedan od 4-5 najčitanijih pisaca ovdje). Al' to ti je ta naša k'o fol super objektivnost, jer pitaoci 100% poimenice znaju šta je svaki od 27 počasnih gradjana Sarajeva učinio za Sarajevo... jes' aha. Nego to je ta ideologija sa lažnim licem patriotizma i strahovlada sa lažnim licem demokratije...
User avatar
Connaisseur Karlin
Posts: 20595
Joined: 31/01/2016 16:16

#5 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by Connaisseur Karlin »

četiri člana glasala protiv uručivanja priznanja Pamuku
treba ih izbaciti i postaviti imena i prezimena u javnost :)
User avatar
Banksy
Posts: 28557
Joined: 18/07/2008 09:33

#6 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by Banksy »


Prema riječima direktora Buybooka Damira Uzunovića, sedmočlana Komisija za izbor i imenovanje Gradskog vijeća je prvobitno jednoglasno izglasala da Pamuk dobije počasno priznanje,
dok se na drugom glasanju desio preokret jer su četiri člana Komisije glasala protiv uručivanja priznanja turskom književniku, piše Guardian.

Članovi Komisije izbor i imenovanja Gradskog vije ća Grada Sarajeva su:

1. Velija Katica,
2. Tea Dreković,
3. Srđan Srdić,
4. Mira Jurić,
5. Dado Stojnić,
6. Srđan Simonović,
7. Bajro Biber.
Pozdravio vas Željko Komšić...
User avatar
piupiu
Posts: 16642
Joined: 05/01/2008 05:08

#8 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by piupiu »

Banksy wrote:Pozdravio vas Željko Komšić...
Ma zapravo ništa.
Last edited by piupiu on 20/02/2018 22:27, edited 2 times in total.
User avatar
Matzan
Posts: 7008
Joined: 16/01/2015 13:25

#9 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by Matzan »

Koga boli ona stvar za izvjesnim Orhanom Pamukom.
User avatar
piupiu
Posts: 16642
Joined: 05/01/2008 05:08

#10 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by piupiu »

Eh to je suština. I to što bi Pamuka neko nazor počastvovao zbog svjetske slave, i ovo što mu prvo daju, pa mu onda uzmu, a i pitanje 'koga boli ona stvar', sve je to iz iste kace učmalog i bezidejnog provincijalizma.
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#11 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by insomnia78 »

Ne glupirati se i ne ljutiti Tursku. Kaki kurac Pamuk.
User avatar
MuaDib
Posts: 4049
Joined: 28/10/2006 23:25
Location: Sarajevo

#12 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by MuaDib »

Borba za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Voli vas vaša SDA :zzzz:
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#13 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by insomnia78 »

Podsjeti nas ko je od ovih gore navedenih clan SDA?
User avatar
Matzan
Posts: 7008
Joined: 16/01/2015 13:25

#14 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by Matzan »

piupiu wrote:Eh to je suština. I to što bi Pamuka neko nazor počastvovao zbog svjetske slave, i ovo što mu prvo daju, pa mu onda uzmu, a i pitanje 'koga boli ona stvar', sve je to iz iste kace učmalog i bezidejnog provincijalizma.

Niko ne brani vama FGR i/ili intelektualcima da kupite kakav fin komad zemlje i podižete spomenike svim Nobelovcima i svjetski slavnim ličnostima.
Kad su Nobelovci u pitanju, tu pod obavezno na centralno mjesto postaviti Kissingera, Arafata, Peresa, Rabina, Suu Kyi, Obamu isl. persone, nakon kojih je Svijet postao bolji i zavladao vječni mir. :)
User avatar
mirsek
Posts: 12822
Joined: 07/05/2010 15:40

#15 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by mirsek »

Znaci haman nijedan clan Komisije iz SDA ali je SDA kriva za odluku o povlacenje nagrade za koju su glasala 4 clana komisije :?
Sa ovako cvrstim i kvalitetnim argumentima pojedinih forumasa kontra SDA ista ima vrlo realne sanse za pobjedu na narednim izborima.
kiligonzales
Posts: 5438
Joined: 01/12/2016 10:32
Contact:

#16 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by kiligonzales »

Eto nam drugom Orhana u Sa :D



Posto je u trendu pjevacima i muzicarima davanje sestoaprilskih mozda i ovome da`nu nagradu :D
User avatar
cyprus
Posts: 39275
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#17 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by cyprus »

insomnia78 wrote:Glupost mu je bilo i davati. Nemamo mi kila za kurcenje. Vec smo stali na zulj Izraelu, danas Turskoj i sta je sutra? Izvoz robe u S.Koreju da razpizdimo i USA?
Image

:D :novine:
User avatar
cyprus
Posts: 39275
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#18 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by cyprus »

Matzan wrote:
piupiu wrote:Eh to je suština. I to što bi Pamuka neko nazor počastvovao zbog svjetske slave, i ovo što mu prvo daju, pa mu onda uzmu, a i pitanje 'koga boli ona stvar', sve je to iz iste kace učmalog i bezidejnog provincijalizma.

Niko ne brani vama FGR i/ili intelektualcima da kupite kakav fin komad zemlje i podižete spomenike svim Nobelovcima i svjetski slavnim ličnostima.
Kad su Nobelovci u pitanju, tu pod obavezno na centralno mjesto postaviti Kissingera, Arafata, Peresa, Rabina, Suu Kyi, Obamu isl. persone, nakon kojih je Svijet postao bolji i zavladao vječni mir. :)
Kad pod Nobelovcima razmatraš isključivo one iz najtrivijalnije kategorije :-) :oops:
User avatar
piupiu
Posts: 16642
Joined: 05/01/2008 05:08

#19 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by piupiu »

Matzan wrote:
piupiu wrote:Eh to je suština. I to što bi Pamuka neko nazor počastvovao zbog svjetske slave, i ovo što mu prvo daju, pa mu onda uzmu, a i pitanje 'koga boli ona stvar', sve je to iz iste kace učmalog i bezidejnog provincijalizma.

Niko ne brani vama FGR i/ili intelektualcima da kupite kakav fin komad zemlje i podižete spomenike svim Nobelovcima i svjetski slavnim ličnostima.
Kad su Nobelovci u pitanju, tu pod obavezno na centralno mjesto postaviti Kissingera, Arafata, Peresa, Rabina, Suu Kyi, Obamu isl. persone, nakon kojih je Svijet postao bolji i zavladao vječni mir. :)
I, šta kaže Kant? Hoće l' makar Redžep ostvariti federaciju slobodnih i uvesti vječni mir? Hoće l' se slobodarski i čovjekoljubivo založit' za kurdsku državu i kleknut pred armenski spomenik, pa da na toj FGR zemlji umjesto Orhanu njemu nešto podignemo? :)
PeppermintSA
Posts: 1909
Joined: 05/08/2010 20:00

#20 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by PeppermintSA »

Jebote, samo im pertle vire iz Erdoganovog šupka, da ih mogu svakih 10 minuta izvuči na zrak. :roll:

Da hoće doći neko doći na vlast i iz inata imenovati neku od glavnih ulica ''Ulica žrtava genocida nad Armenima''. :izet:
User avatar
Matzan
Posts: 7008
Joined: 16/01/2015 13:25

#21 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by Matzan »

cyprus wrote:
Matzan wrote:
piupiu wrote:Eh to je suština. I to što bi Pamuka neko nazor počastvovao zbog svjetske slave, i ovo što mu prvo daju, pa mu onda uzmu, a i pitanje 'koga boli ona stvar', sve je to iz iste kace učmalog i bezidejnog provincijalizma.

Niko ne brani vama FGR i/ili intelektualcima da kupite kakav fin komad zemlje i podižete spomenike svim Nobelovcima i svjetski slavnim ličnostima.
Kad su Nobelovci u pitanju, tu pod obavezno na centralno mjesto postaviti Kissingera, Arafata, Peresa, Rabina, Suu Kyi, Obamu isl. persone, nakon kojih je Svijet postao bolji i zavladao vječni mir. :)
Kad pod Nobelovcima razmatraš isključivo one iz najtrivijalnije kategorije :-) :oops:

Baš naprotiv. Nobelova nagrada je jedno od priznanja koje jako cijenim i smatram da je najveći broj dobitnika itekako zaslužio da dobije to priznanje.
Tu prije svega mislim na ljude koji su dali velik doprinos u nauci, dok bi se o dodjeli političarima i piscima dalo ponekad i malo prodiskutovati.
User avatar
Matzan
Posts: 7008
Joined: 16/01/2015 13:25

#22 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by Matzan »

piupiu wrote: I, šta kaže Kant? Hoće l' makar Redžep ostvariti federaciju slobodnih i uvesti vječni mir? Hoće l' se slobodarski i čovjekoljubivo založit' za kurdsku državu i kleknut pred armenski spomenik, pa da na toj FGR zemlji umjesto Orhanu njemu nešto podignemo? :)

Za Redžepa me još više zabole nego za Orhana.
@insomnia78 je rekao pravu stvar, mi bi sve nešto da se kofrčimo i da smo kao bitni, a nikako da pometemo u svojoj avliji.
Nismo u stanju da sačuvamo od zaborava svoje zaslužne umjetnike, heroje i zaslužne građane,a nešto bi da se bakćemo sa Turskom i njenim unutrašnjim previranjima.

Na stranu što je postavljač teme, ciljajući valjda na SDA, profulio i loptu i stadion.
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#23 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by insomnia78 »

cyprus wrote:
insomnia78 wrote:Glupost mu je bilo i davati. Nemamo mi kila za kurcenje. Vec smo stali na zulj Izraelu, danas Turskoj i sta je sutra? Izvoz robe u S.Koreju da razpizdimo i USA?
Image

:D :novine:
Vidis
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#24 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by wewa »

PeppermintSA wrote:Jebote, samo im pertle vire iz Erdoganovog šupka, da ih mogu svakih 10 minuta izvuči na zrak. :roll:

Da hoće doći neko doći na vlast i iz inata imenovati neku od glavnih ulica ''Ulica žrtava genocida nad Armenima''. :izet:
:thumbup:

doci ce nam glave sluzinski mentalitet.
putokaz1
Posts: 12412
Joined: 31/05/2014 23:56

#25 Re: Kako su izvjesni Velija Katica, Abdulah Skaka i SDA ponovo obrukali Sarajevo

Post by putokaz1 »

E moj Miladine koga nas ti postavi za Gradonačelnika
Post Reply