Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nisam_ni_ja
Posts: 105
Joined: 05/12/2012 17:59

#1 Istočno Sarajevo

Post by nisam_ni_ja »

FOTO RAPORT SA DRUGE STRANE SARAJEVA: Pogledajte kako izgleda Istočno Sarajevo - nekada pusta livada, danas grad u ekspanziji!
Subota | 10.11.2012.

Možda nekadašnja sarajevska opština Lukavica, a nakon rata prvo Srpsko pa Istočno Sarajevo, još uvijek ne može ponijeti epitet pravog grada, ali je činjenica da ka tom cilju strijemi ubrzano i više nego očigledno. BLIN magazin donosi vam foto priču iz ovog novog gradskog jezgra koje današnjem Sarajevu predstavlja najbliže susjedstvo

Tekst i foto: Đorđe KRAJIŠNIK
Image
Istočno Sarajevo je po mnogo čemu specifičan grad. Kako svojim položajem, strukturom stanovništva i ekonomskim aspektima, tako i činjenicama da živi život grada koji je po svemu grad u gradu. Jer, koliko god njegovao posebnosti koje se ne mogu odreći, ovaj grad po svim društveno relevantnim faktorima jeste samo prirodan nastavak Sarajeva.

Riječ je o sredini koja se od vremena potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ubrzano razvija i koja u procentu izgradnje stambenih objekata spada u sam vrh u Bosni i Hercegovini. Od prostora koji su zauzimale neobrađene livade Istočno Sarajevo je, prije svega donji dio grada (opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo), danas postao sredina koja počinje dobijati istinske konture jednog gradića, te smisao imenovanja ovog prostora gradom postaje opravdan.

Iako je na planu gradnje mnogo urađeno, još uvijek je na teritoriji Istočnog Sarajeva ostalo mnogo prostora za graditeljske poduhvate, što se, uprkos ekonomskoj krizi, pokazuje i na terenu. ** No links ** PORTAL vam donosi foto priču iz nekadašnje Lukavice, novog gradskog jezgra koje danas Sarajevu predstavlja najbliže susjedstvo.

Image
Autobuska stanica u Istočnom Sarajevu smještena je u naselju Dobrinja 1, nedaleko od trolejbuske okretaljke. Radi se o jednom od prvih novoizgrađenih objekata na području grada. Autobuska stanica je počela sa radom 2000. godine i od tada predstavlja jedan od važnijih gradskih objekata, budući da postoji kao mjesto koje povezuje kako Sarajevo sa Istočnim Sarajevom (posredstvom česte cirkulacije putnika iz Sarajeva zbog jeftinijih karata za relacije u Srbiji), tako i Istočno Sarajevo sa drugim krajevima BiH, Srbije i Crne Gore.
Image
U vremenu kada je građena Autobuska stanica Istočno Sarajevo prostor oko nje je bio u potpunosti prazan. Bila je to velika livada u čijem je centru stanica bila jedini objekat. Dvanaest godina poslije u prostoru iza i oko autobuske stanice niklo je čitavo stambeno naselje, sa desetak novoizgrađenih zgrada i poslovnih objekata, koji formiraju jednu sasvim solidnu četvrt.
Image
Nova stambena četvrt smještena je i sa desne strane Autobuske stanice. Radi se o naselju koje je nastavak Dobrinje 1, takođe nastalom na prostoru koje je ranije bilo potpuno neiskorišteno. Ovaj dio grada, kao i cijela Dobrinju 1, karakteriše niska gradnja. Zgrade imaju maksimalno do pet spratova, što je preuzeta tradicija iz prijeratnog građenja olimpijske Dobrinje. Livadski prostor koji se vidi ispred takođe je planiran za izgradnju stambenih zgrada, koje će u narednom periodu proširiti naselje.
Image
Na brežuljku preko puta naselja Dobrinja 1 nalazi se crkva Svetog Vasilija Ostroškog. Gradnja ovog vjerskog objekta započela je 1990., da bi bila okončana 2001. godine, kada je i mitropolit dabrobosanski Nikolaj osvještao ovaj hram. Objekat koji se nalazi u podnožnju je crkveni dom koji je u izgradnji, dok je kupola koja se vidi u pozadini spomen-kapela posvećena poginulim borcima sa prostora Istočnog Sarajeva.
Image
Gradska kapija grada Istočno Sarajevo je zgrada koja je izgrađena 2008. godine. Do sada ova zgrada predstavlja najveći izgrađen stambeni objekat na području grada. U podnožju zgrade nalazi se šoping centar Tuš. Inače, šoping centri su jedna od važnijih osobina Istočnog Sarajeva, jer se na prostoru od 1000 metara nalazi njih četiri, dok je u planu izgradnja još nekoliko.
Image
Ulica Radomira Putnika glavna je saobraćajnica koja prolazi kroz Istočno Sarajevo, a koja prolazi pored šoping centra Tuš i kapije grada Istočno Sarajevo. Riječ je o magistralnom putu Sarajevo - Trnovo - Foča, koji povezuje ovaj dio Bosne sa Hercegovinom.
Image
Preko puta šoping centra Tuš u izgradnji je gradsko šetalište koje bi trebalo povezivati naselje Dobrinja 1 i ulicu Radomira Putnika. Šetalište je započeto prije nešto više od tri godine, međutim do danas još uvijek nije završeno. Gradske vlasti se još uvijek ne izjašnjavaju o tome kada će ono biti u potpunosti izgrađeno.
Image
Nedaleko od predviđenog gradskog šetališta nalazi se i Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo. Riječ je o objektu koji predstavlja nadgradnju postojeće Matične biblioteke, koja je bila smještena u objekat koji je bio u funkciji nekadašnje kasarne JNA Slobodan Princip Seljo. Međutim, i gradnja ovog objekta traje već suviše dugo, jer je u vremenskom periodu od šest godina samo jedna sala kulturnog centra osposobljena za upotrebu.
Image
Sportska dvorana na području opštine Istočno Novo Sarajevo jedan je od prvih objekata izgrađenih u novom gradskom području. No, kako se vidi, ona je danas u potpunosti devastiran objekat. Nakon prošlogodišnjih obilnih snježnih padavina krov dvorane se pod težinom snijega sasvim urušio, nanoseći ogromnu materijalnu štetu. Do dana današnjeg ništa nije urađeno na raščišćavanju ruševine, niti je neko pozvan na odgovornost. Inače, riječ je o objektu čija se gradnja godinama odlaže, što upućuje na činjenicu da u pozadini ovog slučaja leže finansijske malverzacije opštinskih i gradskih vlasti.
Image
Zgrada gradske uprave, takođe u izgradnji, još jedan je od objekata na području grada Istočno Sarajevo oko kojeg postoji mnogo nejasnoća. Naime, prvobitno je, prema nekim izvorima, ovaj objekat bio namijenjen za tadašnji MOBI'S (današnji M:tel), ali se utvrdilo da je zemljište na kojem je zgrada postavljena suviše močvarno, te da objekat tone. Godinama poslije toga zgrada je stajala nedovršena, da bi se protekle godine krenulo u njeno dovršavanje, ali kao objekta u kojem će biti smještena gradska uprava grada Istočno Sarajevo. Međutim, kako sada stvari stoje i ta gradnja će potrajati još niz godina.
Image
Image
Image
Spasovdanska ulica centralna je ulica današnjeg Istočnog Sarajeva. Radi se o gradskoj zoni koja je izrasla doslovice na pustolini, dakle u posljednjih osam godina na neobrađenoj livadi diglo se naselje koje danas predstavlja središte gradskog života. U ljetnjem periodu ulica se u poslijepodnevnim satima zatvara za saobraćaj i postaje svojevrsan korzo na kojem se okuplja i vrijeme provodi veliki broj građana. Takođe, u ovoj ulici je smješten veliki broj ugostiteljskih objekata koje građani posjećuju tokom noćnih izlazaka.
Image
Image
Hilandarska ulica je druga centralna ulica Istočnog Sarajeva. Nalazi se sa druge strane Spasovdanske ulice i po dužini je slična njoj. Kroz ovu ulicu prolazi gradski saobraćaj u ljetnjem periodu kada je Spasovdanska zatvorena. Inače, riječ je o mirnijoj ulici, preko puta koje se se nalazi veliko livadsko prostranstvo na kojem će se u budućnosti širiti gradska zona.
Image
Image
Image
Uprkos činjenici da je potražnja za stanovima - koji su u Istočnom Sarajevu veoma povoljni (cijena se kreće oko 1300 KM za kvadratni metar stambenog prostora) - prilično opala, gradnja u Istočnom Sarajevu je i dalje u zamahu. Na području dvije već pominjanje centralne ulice popunjava se prazan prostor i formiraju se novi gradski kvartovi što će doprinijeti da gradska zona dobije još moderniji izgled.
User avatar
Truba
Posts: 81017
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#2 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

mene zanima kuda će se ovo sve širiti kad se popuni prazan prostor
prema vracama ili prema kuli
koliko ima mjesta i interesa da se ide u pravcu toplika???
User avatar
respo
Posts: 12675
Joined: 15/08/2009 05:26
Location: ->oʞɐdoɐu ǝʌs ǝuǝɯ poʞ<-

#3 Re: Istočno Sarajevo

Post by respo »

ja mislim da ce kad se sve ovo jednom stisa utopiti u grad sarajevo gdje objektivno i pripada a moje misljenje je da ce se ici i u pravcu vraca i u pravcu kule i u svim mogucim pravcima
StupskaBitanga
Posts: 14873
Joined: 20/12/2006 16:59

#4 Re: Istočno Sarajevo

Post by StupskaBitanga »

Niti je Sarajevo prirodno bez onog dijela koji pripada I.S (Lukavica, Pale,Mokro, Kula) niti je I.S moguće bez Sarajeva tako da je ova besmislena tvorevina suluda
iz zadnje klupe
Posts: 909
Joined: 27/07/2012 18:10

#5 Re: Istočno Sarajevo

Post by iz zadnje klupe »

Izgledom me podsjeća na neke BH gradove srednje veličine, tipa Zavidovići, inače to je i slučaj i sa "zapadnim" sarajevom, nigdje estestski lijepe i kreativner zgrade, biće da ih je projektovao isti onaj ko i Tibmrine solitere na Stupu, tj. ko vojničke kasarne.

Da zgrada može biti zgrada a opet da je lijepa, nove zgrade Stupine i Slavinovići-Tuzla, pravio Tehnograd Tuzla a ne neke novokomponovane firme u vlasništvu tajkuna koje preko gradnje peru pare i kojima je estetika zadnja stvar.
nisam_ni_ja
Posts: 105
Joined: 05/12/2012 17:59

#6 Re: Istočno Sarajevo

Post by nisam_ni_ja »

@Blackswan

Ima tu još dosta prostora, ali kad se popuni širiće se prema Vracama individualna gradnja, prema Kasindolu i Kuli (i dalje Vojkovićima) zgrade.

@respo i @StupskaBitanga

Pitaju me nedavno u Beogradu, kako se zovu stanovnici Istočnog Sarajeva, je li Istočnosarajevčani?

Normalno da su Sarajlije, i normalno da Sarajevo i Istočno Sarajevo čine jednu funkcionalnu sredinu, ja mislim da to niko ni sa jedne strane entitetske linije razgraničenja ne spori. I u Istočnom Sarajevu, kao i u Ilidži, kada se kaže: "Ajmo do grada", misli se na centar.
Funkcija Grada I. Sarajevo u administrativno-političkom smislu je da sačuva Srbe u Sarajevskom polju, ne da pravi nekakav novi grad. To u stvari i jeste jedan administrativni pojam, često se i može čuti termin "administrativni grad" ili Grad (sa velikim G).
User avatar
duh_sa_sjekirom
Posts: 4797
Joined: 24/05/2007 17:50
Location: tamo gdje se vali lome...

#7 Re: Istočno Sarajevo

Post by duh_sa_sjekirom »

@nisam_ni_ja
Imaš li podatak koliko, približno, danas I.Sarajevo ima stanovnika?
User avatar
Vitezanin
Posts: 3778
Joined: 27/08/2009 21:53
Location: https://angotrips.blog

#8 Re: Istočno Sarajevo

Post by Vitezanin »

Istočno Sarajevo je bez ikakve sumnje s ostatkom Sarajeva jedna cjelina, a kao što netko napisa, administracija je drugo. Mislim, sarajevsko urbano područje se može ispresijecati na još 798743 gradova, ali činjenica je da je to jedna gradska cjelina i vjerujem da je samo pitanje vremena kad će se to sve administrativno urediti. Možda za 100 godina :D , ali sigurno hoće.
User avatar
karanana
Posts: 47117
Joined: 26/02/2004 00:00

#9 Re: Istočno Sarajevo

Post by karanana »

prije pitanja koliko istocno sarajevo ima stanovnika, potrebno je definisati sta je istocno sarajevo?
da li su to ovi vamo dijelovi sarajevskog polja ispod igmana koji ukljucuju lukavica, kasindo, vojkovici i vamo do raskrsnice na vracama ili idemo sire i dalje preko trebevica do pala i sokoca?
cak, koliko sam skontao, kroz neku podjelu policijskih nadleznosti i za han pijesak, visegrad, rogaticu....nadlezan je centar sluzbe bezbjednosti istocno sarajevo. onda je to povrsinski ogroman region. a i ljudski se umnogostrucuje. dobro predpostavljam da rogatica i visegrad nisu dio grada istocno sarajevo, ali pale, sokolac...?
User avatar
Vitezanin
Posts: 3778
Joined: 27/08/2009 21:53
Location: https://angotrips.blog

#10 Re: Istočno Sarajevo

Post by Vitezanin »

Istočno Sarajevo je administrativno skup općina koje urbano nisu povezane, mislim Pale, Sokolac plus ovo što zovemo Lukavica (unutar koje su 2 općine).

Ako se ne varam, na području ispod Dobrinje (dakle gdje su ove zgrade sa slike koje su povezane s ostatakom Sarajeva) živi oko 25.000 stanovnika. A kad se dodaju Pale, Sokolac itd, tu ima ukupno oko 75.000.

Neka me ispravi netko ako griješim u procjenama. :D
sema911
Posts: 471
Joined: 21/03/2010 17:51

#11 Re: Istočno Sarajevo

Post by sema911 »

nisam_ni_ja wrote:@Blackswan

Ima tu još dosta prostora, ali kad se popuni širiće se prema Vracama individualna gradnja, prema Kasindolu i Kuli (i dalje Vojkovićima) zgrade.

@respo i @StupskaBitanga

Pitaju me nedavno u Beogradu, kako se zovu stanovnici Istočnog Sarajeva, je li Istočnosarajevčani?

Normalno da su Sarajlije, i normalno da Sarajevo i Istočno Sarajevo čine jednu funkcionalnu sredinu, ja mislim da to niko ni sa jedne strane entitetske linije razgraničenja ne spori. I u Istočnom Sarajevu, kao i u Ilidži, kada se kaže: "Ajmo do grada", misli se na centar.
Funkcija Grada I. Sarajevo u administrativno-političkom smislu je da sačuva Srbe u Sarajevskom polju, ne da pravi nekakav novi grad. To u stvari i jeste jedan administrativni pojam, često se i može čuti termin "administrativni grad" ili Grad (sa velikim G).
dok god se budemo dijelili na te srbe, hrvate , bosnjake bice nam ovako kako je glad bijeda tuga mizerno stanje i svicemo zeljet da odemo odavde,.
a lukavica ko lukavica jesu malo cijene stanova napuhane 1250+ ima i jeftinijih,. zgrade ko zgrade sve iste smo mi se svidja sto grade tako rec planski, nisu zgrade nabacane ko sto radi tibra, po vogosci kako se oni zovu, problem je mocvara koja ce uvjek bit jer nema gdje da voda odlazi,. drugo ljudi su jos uvjek zatucani ko je koje vjere,. kada smo razgledali stanove kada bih rekao ime,. cudni pogledi krenu,. ko sta cu ja tu,. mada naselje super,. blizu svega al opet udaljeno od svega, ima sve sto treba, samo lukavica bez sarajeva nemoze, jer malo je smijesno da su gradovi tako blizu jedan drugom,. mada zatucani stanovnici i ti politicari guraju to da lukavica postne i sarajevo i da odrze tu cetnicku ideologiju u zivotu al im se mnogo ljudi koji tu zive suprostavlja,.,,

sve u svemu super naselje i mnogo ljepse, cistije od ostatka grada SARAJEVA
nisam_ni_ja
Posts: 105
Joined: 05/12/2012 17:59

#12 Re: Istočno Sarajevo

Post by nisam_ni_ja »

duh_sa_sjekirom wrote:@nisam_ni_ja
Imaš li podatak koliko, približno, danas I.Sarajevo ima stanovnika?
Baš sam na sajtu Centralne izborne komisije BiH i pokušavam da na osnovu broja birača procijenim ukupan broj stanovnika, ali na koji god link da kliknem, prazno.

http://www.izbori.ba/Default.aspx?CategoryID=384&Lang=5

:?

Inače, procjenama Zavoda za statistiku RS i lokalne samouprave uopšte ne vjerujem.
Last edited by nisam_ni_ja on 13/02/2013 13:23, edited 2 times in total.
abortus
Posts: 117
Joined: 31/01/2013 08:38

#13 Re: Istočno Sarajevo

Post by abortus »

Staviti im rampe i naplacivat ulaz u grad.
Historijski to je radjeno na Malti.
Eto prihoda Kantonu.
User avatar
Truba
Posts: 81017
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#14 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

ko tu kupuje stanove... jel ljudi sa sokoca pala ili se "vraćaju" srbi koji su bili po raznim gradovima rs-a

opet pitanje zašto se ne prave više zgrade :D samo nemojte o oplođavanju kapitala :D
nisam_ni_ja
Posts: 105
Joined: 05/12/2012 17:59

#15 Re: Istočno Sarajevo

Post by nisam_ni_ja »

Evo podataka. Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo ukupno oko 22 hiljade birača. Dakle, oko 26 hiljada.

Ako te interesuje za čitav Grad, tj. sve gradske opštine, mogu i to da izračunam.
User avatar
Vitezanin
Posts: 3778
Joined: 27/08/2009 21:53
Location: https://angotrips.blog

#16 Re: Istočno Sarajevo

Post by Vitezanin »

nisam_ni_ja wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:@nisam_ni_ja
Imaš li podatak koliko, približno, danas I.Sarajevo ima stanovnika?
Baš sam na sajtu Centralne izborne komisije BiH i pokušavam da na osnovu broja birača procijenim ukupan broj stanovnika, ali na koji god link da kliknem, prazno.

http://www.izbori.ba/Default.aspx?CategoryID=384&Lang=5

:?

Inače, procjenama Zavoda za statistiku RS i lokalne samouprave uopšte ne vjerujem.
Zavod kaže da ima preko 100.000 stanovnika što mi se čini suludom brojkom.
User avatar
Truba
Posts: 81017
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#17 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

oni vojkovići su ravni
kao i ona njiva kod restorana kula
zašto se ne gradi ništa tamo

kakva je perspektiva onog kraja prema kasindolu i uz gavrića brdo
što se gradnje tiče
User avatar
Hemera
Posts: 3659
Joined: 08/08/2010 01:22

#18 Re: Istočno Sarajevo

Post by Hemera »

Black swan wrote:ko tu kupuje stanove... jel ljudi sa sokoca pala ili se "vraćaju" srbi koji su bili po raznim gradovima rs-a

opet pitanje zašto se ne prave više zgrade :D samo nemojte o oplođavanju kapitala :D

mozda radi aerodromA?
delightful
Posts: 1409
Joined: 07/07/2006 16:58

#19 Re: Istočno Sarajevo

Post by delightful »

abortus wrote:Staviti im rampe i naplacivat ulaz u grad.
Historijski to je radjeno na Malti.
Eto prihoda Kantonu.
mjesec dana rampe. ovo ti nije prvi fasistoidni post, pa kad se vratis, prvi sljedeci slican ti je trajni.
radostan dan
Posts: 27084
Joined: 31/01/2010 20:26
Location: madera

#20 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

Black swan wrote:ko tu kupuje stanove...
a) budžetlije rs-a koje imaju višak kapitala a teritorijalno su bliži sarajevu nego banja luci.
b) srbi zaposleni u institucijama bih
c) kalkulanti koji računaju da je prirodni pravac širenja sarajeva - lukavica i dalje ka trnovu (kupi jeftino, proda skupo)
d) mufa i ostali - ne mogu bez te vode i tog zraka

to ti je otprilike to, ne nužno ovim redosljedom.
Last edited by radostan dan on 13/02/2013 13:53, edited 2 times in total.
User avatar
respo
Posts: 12675
Joined: 15/08/2009 05:26
Location: ->oʞɐdoɐu ǝʌs ǝuǝɯ poʞ<-

#21 Re: Istočno Sarajevo

Post by respo »

nisam_ni_ja wrote:
@respo i @StupskaBitanga

Pitaju me nedavno u Beogradu, kako se zovu stanovnici Istočnog Sarajeva, je li Istočnosarajevčani?

Normalno da su Sarajlije, i normalno da Sarajevo i Istočno Sarajevo čine jednu funkcionalnu sredinu, ja mislim da to niko ni sa jedne strane entitetske linije razgraničenja ne spori. I u Istočnom Sarajevu, kao i u Ilidži, kada se kaže: "Ajmo do grada", misli se na centar.
Funkcija Grada I. Sarajevo u administrativno-političkom smislu je da sačuva Srbe u Sarajevskom polju, ne da pravi nekakav novi grad. To u stvari i jeste jedan administrativni pojam, često se i može čuti termin "administrativni grad" ili Grad (sa velikim G).
kakve to veze ima
administrativno ni ilidza nema sta zajednicko sa "sarajevom" osim sto su u kantonu
to administrativno nikad nije igralo neku veliku ulogu niti ce igrati
sve je do ljudi koji tu zive kako ce se to razvijati
sema911
Posts: 471
Joined: 21/03/2010 17:51

#22 Re: Istočno Sarajevo

Post by sema911 »

taj dio je mocvarno tlo, i nebi izdrzalo veliku tezinu il bi zgrade potonule, il bi otplesale negdje daleko, a u blizini aerodrom pa mozda i to ima sta,. ili ako kavav ibn aamd odluci vozit avion da manje stete napravii hehehehehe,.,
a prave kako se prodaju ovi sto su napravili,. cesto sam u lukavica i mozda 30% i vise nije prodato,. a kupuju dosta ljudi sa pala, taj dio a ima i ljudi iz drugih dijelova bih,. par prijatelja je odustalo od grbavica i sada su u lukavicaa
mada i pale u zadnjih nekoliko su se transformirale modernizirale nemozes prepoznat pravi mali gradic ,.,
al ono sto bi rekli moderan .,.,
User avatar
Truba
Posts: 81017
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#23 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

radostan dan wrote:
Black swan wrote:ko tu kupuje stanove...
budžetlije rs-a koje imaju višak kapitala a teritorijalno su bliži sarajevu nego banja luci.
ja znam 3 katoličke obitelji koje su tu kupile stan :D
mislim i da ne kontaju da je riječ o RSu jer nisu iz sarajeva
a jesu budžetlije :D što jes jes
User avatar
duh_sa_sjekirom
Posts: 4797
Joined: 24/05/2007 17:50
Location: tamo gdje se vali lome...

#24 Re: Istočno Sarajevo

Post by duh_sa_sjekirom »

nisam_ni_ja wrote:Evo podataka. Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo ukupno oko 22 hiljade birača. Dakle, oko 26 hiljada.

Ako te interesuje za čitav Grad, tj. sve gradske opštine, mogu i to da izračunam.
Mene je i interesovalo za čitav grad Ist.Sarajevo, tj za sve opštine koje mu pripadaju?
alidedo
Posts: 76
Joined: 17/07/2012 14:29

#25 Re: Istočno Sarajevo

Post by alidedo »

sema911 wrote:taj dio je mocvarno tlo, i nebi izdrzalo veliku tezinu il bi zgrade potonule, il bi otplesale negdje daleko, a u blizini aerodrom pa mozda i to ima sta,. ili ako kavav ibn aamd odluci vozit avion da manje stete napravii hehehehehe,.,
a prave kako se prodaju ovi sto su napravili,. cesto sam u lukavica i mozda 30% i vise nije prodato,. a kupuju dosta ljudi sa pala, taj dio a ima i ljudi iz drugih dijelova bih,. par prijatelja je odustalo od grbavica i sada su u lukavicaa
mada i pale u zadnjih nekoliko su se transformirale modernizirale nemozes prepoznat pravi mali gradic ,.,
al ono sto bi rekli moderan .,.,
nemogu tu graditi(kula) zbog blizine aerodroma(najvise) a i zatvora,bar tako kazu
Post Reply