Iskustva sa dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
Hamzza
Posts: 154
Joined: 25/11/2011 09:34

#1 Iskustva sa dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima

Post by Hamzza »

Zanimaju me tuđa iskustva sa dobrovoljnim ("privatnim") zdravstvenim osiguranjima (skraćeno DZO), koja su u ponudi nekoliko osiguravača.
Primjeri su: Uniqa, Asa, Triglav, Merkur itd.

MALI UVOD ZA OSTALE:
Kod svih je suština ista - uplatom određenog godišnjeg iznosa, djelimično su u toku te godine pokriveni troškovi ljekarskih pregleda i analitičkih pretraga i snimaka u bilo kojoj privatnoj klinici sa njihovog ugovornog spiska, a u nekim slučajevima i u bilo kojoj klinici u državi.

Svi oni imaju više "paketa" usluge, koji se razliguju po procentu učešća osiguranika u ukupnom računu za ljekarsku uslugu, te u ukupnom iznosu u toku godinu dana kojeg je moguće potrošiti (narodno: "odrati osiguravača"). Obično su obuhvaćene vrste usluga iste između različitih paketa istog osiguravača, dakle obično je razlika između paketa samo u procentu učešća, osiguranom pokriću i naravno cijeni tog paketa.




Ono šta mene najviše zanima su tuđa iskustva u umanjenjima ili povećanjima iznosa "premija" (cijene osiguranja) naredne godine nakon što je osiguranik imao ili nije imao ljekarskih troškova ("šteta") u toku prethodne osigurane godine.


To su podaci koje niti jedan osiguravač nigdje ne navede tokom ugovaranja ovakvog osiguranja, a i na usmena pitanja obično daju neodređene odgovore.
Međutim, kada dođe naredna godina da se opet osigurate, zna se desiti da vam "zviznu" veliki malus (znatno skuplju cijenu osiguranja) zbog toga što ste prošle godine imali određene ljekarske troškove.



Meni su poznata tri slučaja:

Slučaj 1.:
Korisnik imao paket sa 0% učešća i pokrićem od 2000 KM za cijenu od 360 KM. Korisnik potrošio 1500 KM za godinu dana. Naredne godine osiguravač tražio oko 850 KM za isto pokriće i podigao učešće na 10%.

Slučaj 2.:
Korisnik imao paket sa 10% učešća i pokrićem od 2700 KM za cijenu od 360 KM. Korisnik potrošio 1300 KM za godinu dana. Naredne godine osiguravač tražio 400 KM za isto pokriće i podigao učešće na 30%. Korisniku nije dao mogućnost da bira ikakav "slabiji" /jeftiniji paket od ovog šta mu je ponuđeno.

Slučaj 3:
Korisnik imao paket sa 20% učešća i pokrićem od 2000 KM za cijenu od 230 KM. Korisnik potrošio 0 KM za godinu dana. Naredne godine osiguravač tražio 170 KM za isto pokriće i isto učešće. (dakle "nagradio" korisnika).



Pitanje za kraj:
Da li je u praksi smislenije kupiti slabiji / jeftiniji paket osiguranja (veće učešće i manja osigurana suma) nego "jači" paket?
akcija007
Posts: 2854
Joined: 17/05/2008 23:50

#2 Re: Iskustva sa dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima

Post by akcija007 »

I mene ovo zanima i citao o.tim ponudama. Mene ovo nazima kada zakljucis tu policu DZO nebitno koju, da li na neki pregled tebe treba neko da uputi ili se ti sam mozes uputtiti privatno na UZV abdomena. I platis to 70 KM npr i onda njima posaljes racun da ti refundiraju srazmjerno tvojoj polici ?

Mislim da je u pocetku bolje uzeti manju nego vecu policu. Sada ne znam za sljedecu godinu kod malusa mozea li otici u drugo osigiranje !?
Post Reply