Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Locked
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#1 Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by SaraFina »

Evo sa Harisovim postovima i aktuelnom političkom situacijom da pratimo dešavanja u Alminijumu. Hoće li na buduće formiranje vlasti utjecati stanje u AL? Da li će SDA pružiti ruku spasa Čovićevu gubitniku? Može li rješenje za Mostar ili čak kanton ležati u rukama propasti Alminijuma?Kladionice i oporezivanje?Ruka ruku mije, pa tako SDA i HDZ :D
Zmija zmiju :)

ttps://www.klix.ba/biznis/privreda/sindikat-al ... /181011091

Sindikat Aluminija najavljuje masovne prosvjede u Sarajevu



http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=47865

„Rješenje problema je oporezivanje svih dobitaka do 100 KM, što je jednom i predložila porezna uprava. Međutim, taj zakon nije prošao na Domu naroda Parlamenta FBiH. Zanimljivo bi bilo istražiti koji to poslanici i iz kojih razloga nisu glasali za takvo rješenje. Naše računice su govorile da bismo po tom osnovu godišnje prikupili 240 miliona KM i sav novac bi se usmjerio u Fond PIO. Predložena stopa je bila 10%. Već bismo mogli govoriti o novom povećanju penzija. Ovako smo izgubili dvije godine, te nismo naplatili ni taksu niti smo donijeli zakon. U drugim zemljama ove stope su 15% i više. Koliko znam u Hrvatskoj se oporezuju svi dobici progresivnim stopama 10, 15, 20 i 30%.“



Puna podrška radnicima iz Aluminija. Biće domaćinski dočekani u Sarajevu.

Ali, prvo idemo oporezovati kladionice kako treba. Onda ćemo pitati rudare hoće li raditi za Aluminij. Nadam se da je pošteno.

P.S.
Da napomenem da se sjedište nadležnog ministarstva za Aluminij nalazi u Mostaru. Ali, nešta im je zanimljivije potegnuti do Sarajeva. Zanimljivo.

Sabahudin Ibrahimagić 

 

(Patria) - Problem kod naplate komunalnih taksi nastaje kada općine ili gradovi predvide veliki iznosi, pa odluke padnu na Ustavnom sudu FBiH. Općine se onda ponašaju kao da one nisu ni donijele takve odluku pa prepuštaju Poreznoj upravi da rješava probleme, kaže to Sabahudin Ibrahimagić, v.d. rukovodioca kantonalnog poreznog ureda Zenica.

„Možemo reći da ovakav trend se mijenja i uz naše aktivno učešće općine usklađuju odluke o komunalnim taksama sa odlukama Ustavnog suda FBiH i onda mi brže i jednostavnije rješavamo predmete“, dodaje. 

'Ustavni sud ne dozvoljava diskriminaciju'

Ustavni sud FBiH oborio je do sada sve odluke o povećanju komunalnih taksi za priređivače igara na sreću koje su lokalne zajednice donijele proizvoljno. Pojednostavljeno, pale su sve komunalne takse koje su povećane samo za kladionice, ali ne i za ostale djelatnosti u lokalnoj zajednici. Ibrahimagić objašnjava da svi privredni subjekti moraju biti tretirani podjednako. Lokalne zajednice koje su kladionicama nametale komunalne takse po vlastitom nahođenju, ne samo da su ostali bez dodatnog novca, nego su uzalud potrošili vrijeme i energiju. 
Iskustva Porezne su da na kraju gradovi i općine vrate protuustavno naplaćenu taksu ili taksa ostane neplaćena za sportske kladionice. Ibrahimagić navodi i primjer Grada Zenica:

„Dva puta je Odluka o komunalnim taksama proglašavana neustavnom na Ustavnom sudu FBiH i to prije svega zbog iznosa takse za sportske kladionice. Osnovni razlog u oba slučaja jeste diskriminacija po osnovu djelatnosti. Evo vidimo i ova Odluka iz 2017. godine je proglašena neustavnom. Prije usvajanja ove neustavne odluke u novembru 2016. godini pismeno smo našim aktom upozorili Grad Zenica da će doći do ovakvog ishoda. Međutim, očigledno da su neki drugi razlozi prevladali kod predlagača.“

'Političke odluke vode u krivi smjer'

Posljednjih mjeseci oporezivanje kladionica glavna je kočnica na relaciji koalicionih partnera SDA i HDZ u Parlamentu FBiH. SDA traži oporezivanje igra na sreću na način za kojeg eksperti tvrde da pitanje kladionica ne rješava po europskim standardima, već tu djelatnost gura u sivu zonu. Iz SDA pak misle suprotno - u kladionicama vide milione KM, koje, navodno, žele usmjeriti za finanisranje boračke populacije.

„Oporezivanje kladionica se ne može riješiti enormnim iznosima takse“, kaže Ibrahimagić. On je ponudio rješenje za koje kaže da je utemeljeno na činjenicama:

„Rješenje problema je oporezivanje svih dobitaka do 100 KM, što je jednom i predložila porezna uprava. Međutim, taj zakon nije prošao na Domu naroda Parlamenta FBiH. Zanimljivo bi bilo istražiti koji to poslanici i iz kojih razloga nisu glasali za takvo rješenje. Naše računice su govorile da bismo po tom osnovu godišnje prikupili 240 miliona KM i sav novac bi se usmjerio u Fond PIO. Predložena stopa je bila 10%. Već bismo mogli govoriti o novom povećanju penzija. Ovako smo izgubili dvije godine, te nismo naplatili ni taksu niti smo donijeli zakon. U drugim zemljama ove stope su 15% i više. Koliko znam u Hrvatskoj se oporezuju svi dobici progresivnim stopama 10, 15, 20 i 30%.“

'Kladionice u kafićima'

Rukovodilac kantonalnog poreznog ureda Zenica kaže da je problem klađenja postao ozbiljan društveni problem u BiH. Taj problem, ističe, ne može rješavati samo Porezna uprava. 

„Začuđuje činjenica da mi u inspekcijskim kontrolama nailazimo na probleme u smislu da se u istom objektu nalaze i kladionica i kafić. Zar općine i gradovi nemaju toliko snage da svojim propisima to spriječe? Nama to stvara probleme u radu, jer u takvim slučajevima ne možemo izvršiti fizičko zatvaranje objekta, zbog utvrđene nepravilnosti!
Možda javnost ne zna, ali saglasnost za utvrđivanje udaljenosti kladionica od škola i vjerskih objekata daju upravo općine i gradovi. Njihova nadležnost je uspostavljena od marta 2016. godine. Šta se uradilo po tom pitanju?
Ovaj problem ima i svoju socijalnu dimenziju. Tim problemom treba da se bave vjerske i obrazovne institucije, policija... Sramotno je da smo samo u 2017. godini izrekli 21.500 KM kladionicama, zbog klađenja maloljetnika“, zaključuje Ibrahimagić.
Last edited by SaraFina on 09/07/2019 12:19, edited 5 times in total.
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#2 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju?

Post by SaraFina »

Na skupštini Nezavisnog sindikata zaposlenika (NZS) Aluminija, koja je održana u četvrtak u Mostaru, odlučeno je kako će, ako Vlada FBiH do 15. oktobra ne donese strateške odluke o spašavanju Aluminija i omogući njegov daljnji rada, djelatnici tog poduzeća, zajedno sa svojim poslovnim kooperantima, izaći na masovne prosvjede ispred zgrade Vlade u Sarajevu.

Predsjednik Sindikata Romeo Biokšić podsjetio je kako Aluminij s Elektroprivredom HZHB ima ugovor o opskrbi električnom energijom samo do 15. oktobra, nakon čega je upitan daljnji rad mostarskog poduzeća.

Predstavnici Sindikata u više su navrata tražili sastanak s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, dopremijerkom Jelkom Miličević te resornim ministrom Nerminom Džindićem, no do sastanka još uvijek nije došlo, kazao je Feni Biokšić.

NZS Aluminija ranije je uputio apel za pomoć Vladi FBiH i predstavnicima hrvatske politike u BiH.

"Mostar i čitava Hercegovina dovedeni su pred totalni kolaps. Svjesni smo da će neki odmah jedva dočekati i ovo stanje Društva, kao i moguće prosvjede djelatnika preusmjeriti u neke političke igre u ovo poslijeizborno vrijeme kada znamo kakvo je. Ono što im imamo za poručiti jeste da nas samo zanima daljnji rad našeg Aluminija i očuvanje naših radnih mjesta i da ne želimo kartu u jednom smjeru", rečeno je tada iz NZS-a.

Priopćenjem za javnost u srijedu se oglasila i Uprava Aluminija u kojem se navodi kako je zbog nagomilanih dugova i poskupljenja električne energije upitna budućnost te tvrtke te kako je krajnje vrijeme da se domaće vlasti sa svih razina uključe u rješavanje problema.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.

Mostarska tvornica ima 900 zaposlenika, a uzevši u obzir djelatnike Aluminijevih kooperanata u BiH i u RH, čak 40.000 ljudi ovisi o njezinu postojanju.
Hafis
Posts: 17983
Joined: 18/07/2013 12:40
Location: južno, niz Ivan

#3 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju?

Post by Hafis »

To stara, ne vadi ga dok su grogi :)
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#4 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju?

Post by SaraFina »

Hafis wrote:To stara, ne vadi ga dok su grogi :)
https://www.bljesak.info/gospodarstvo/t ... ota/250017

Jeste melodramični VI HDZ-ovci :D

Za Crne hronike!
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#5 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju:Rješenje u formiranje vlasti SDA i HDZ?

Post by SaraFina »

Pozitivan na pare wrote:da nebi mije brajkovića danas bi to bila ledina sve bi otišlo u staro željezo kakvi su se skupljači perja nameračili na aluminijski, dobro je dosad izdržo.
48 sati do izdisaja :D A Čović mimohode i mokre želje servira. Ako "izdahnu" ne misli valjda da to FBiH treba vratiti u život :D
''Pokušali smo kontaktirati sve nadležne ali nismo dobili nikakav dogovor'', rekao je na izvanrednoj konferencije za medije Dražen Pandža direktor mostarskog Aluminija, koji, kako je rekao, ima još samo 48 sati života ukoliko se ne oglase oni kojima je upućen apel. ''Svi imamo neke svoje odgovornosti, ali moram istaknuti potpisivanje aneksa s Vladom Federacije BiH, kojim su dobili veći udio u vlasništvu'', rekao je Pandža i dodao kako su i bivši uposlenici dobili svoja prava i masovno tuže poduzeće te da su svi dobili nešto osim Aluminija. ''Ako je ovo država prava, zašto svi mogu dobiti svoje, a ovo društvo ne može dobiti ono što je potpisano. Ne tražimo ništa osim što je vlada bila dužna ispuniti prema nama'', rekao je. Foto: Bljesak.info / Direktor mostarskog Aluminija Dražen Pandža Rekavši kako, da je Vlada F BiH, ispunila svoje obveze iz aneksa do ovoga ne bi došlo te da poduzeće ima još 48 sati života. ''Ako država ne vidi smisao ove firme neka kažu da i mi znamo što nam je raditi'', rekao je i dodao kako se nada da neće doći do najcrnjeg scenarija i da ne želi vjerovati da iza svega stoji politika. Foto: Bljesak.info / Izvanredna konferencija za medije Aluminija d.d. Mostar Predsjednik Nezornog odbora Dalibor Miloš rekao je kako je teško pojasniti da imate ugovor a da nije ispunjen te da to liči na neku političku volju. ''Digli smo percepciju vlade da treba nešto uraditi, ali nismo dobili nikakvu informaciju'', rekao je Miloš i dodao kako bi poduzeću dobro došao Lex Aluminij. - Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/gospodarstvo/t ... ota/250017
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#6 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by SaraFina »

Pozitivan na pare wrote:kadse sjetim koja je gomila likova dole radila i sa kojima sam radio, babuša, troni, salko gulit, ilija trajkovski, švabo, tahir kerović, okac :lol: :lol: :lol: itd itd

Pruži li Bakir ruku spasa, i ona kriminalna hobotnica SDA njegova.... Znaće se!
User avatar
Haris.ba
Posts: 24170
Joined: 08/09/2005 20:08

#7 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Haris.ba »

Meni ovo ništa nije jasno. Potrošenu struju treba platiti. Đe to ima?

https://www.klix.ba/biznis/mostarski-al ... /181012120
Problemi u Aluminiju traju godinama, a posebno su aktualizirani ovog ljeta kad je došlo do iznenadne smjene direktora Maria Gadžića. Nova Uprava i Sindikat odgovornost prebacuju prema Vladi Federacije BiH. Ove sedmice je iz Elektroprivrede HZHB saopćeno da električnu energiju više neće isporučivati onima koji ne mogu plaćati svoje obaveze.
A vidi vraga.

https://dnevni-list.ba/prisluskivanje-p ... aluminiju/
Direktor Gadžić u petak poslijepodne poslao je svim medijima dopise u kojima se iznose teške optužbe da je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić vršio iznudu novca za zapošljavanje, a u vezu s iznudom dovedeni su i određeni članovi uprave i Nadzornog odbora. S druge strane, iz Nadzornog odbora su stava kako je po srijedi ucjena neovlaštenim snimcima od strane Gadžića kako bi se zadržao na mjestu direktora, jer mu je već za ponedjeljak pripremljena smjena.
Hafis
Posts: 17983
Joined: 18/07/2013 12:40
Location: južno, niz Ivan

#8 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

Pozitivan na pare wrote:kadse sjetim koja je gomila likova dole radila i sa kojima sam radio, babuša, troni, salko gulit, ilija trajkovski, švabo, tahir kerović, okac :lol: :lol: :lol: itd itd
Nije Troni radio u Ealu...jest sadio travu kod vrtića.
Koji Babuša.... misliš na malog Babušu iz Mahale ili pjevača Babinu s Luke?
Jao gdje Tahira iskopa...rahmet mu duši, al jer bio težak k'o olovo...ali i rahmetli Nedžib još teži.
Okac...mišliš na onu lopinu Seju Okca ili na Okca kajakaša :)
Hafis
Posts: 17983
Joined: 18/07/2013 12:40
Location: južno, niz Ivan

#9 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

Pozitivan na pare wrote:
Hafis wrote:
Pozitivan na pare wrote:kadse sjetim koja je gomila likova dole radila i sa kojima sam radio, babuša, troni, salko gulit, ilija trajkovski, švabo, tahir kerović, okac :lol: :lol: :lol: itd itd
Nije Troni radio u Ealu...jest sadio travu kod vrtića.
Koji Babuša.... misliš na malog Babušu iz Mahale ili pjevača Babinu s Luke?
Jao gdje Tahira iskopa...rahmet mu duši, al jer bio težak k'o olovo...ali i rahmetli Nedžib još teži.
Okac...mišliš na onu lopinu Seju Okca ili na Okca kajakaša :)
na ćelijama smo svi radili brate, 2 dana prvu, dva dana drugu i dva dana treću smjenu i 4 dana slobodan
Ma daj...Troni nije imao dana staža
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#10 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by SaraFina »

Haris.ba wrote:Meni ovo ništa nije jasno. Potrošenu struju treba platiti. Đe to ima?

https://www.klix.ba/biznis/mostarski-al ... /181012120
Problemi u Aluminiju traju godinama, a posebno su aktualizirani ovog ljeta kad je došlo do iznenadne smjene direktora Maria Gadžića. Nova Uprava i Sindikat odgovornost prebacuju prema Vladi Federacije BiH. Ove sedmice je iz Elektroprivrede HZHB saopćeno da električnu energiju više neće isporučivati onima koji ne mogu plaćati svoje obaveze.
A vidi vraga.

https://dnevni-list.ba/prisluskivanje-p ... aluminiju/
Direktor Gadžić u petak poslijepodne poslao je svim medijima dopise u kojima se iznose teške optužbe da je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić vršio iznudu novca za zapošljavanje, a u vezu s iznudom dovedeni su i određeni članovi uprave i Nadzornog odbora. S druge strane, iz Nadzornog odbora su stava kako je po srijedi ucjena neovlaštenim snimcima od strane Gadžića kako bi se zadržao na mjestu direktora, jer mu je već za ponedjeljak pripremljena smjena.
To je privatno poduzeće HDZ-a i njihovih uhljeba. Očigledno da su se zanijeli s tom strujom i vjerovali da će dovijeka moći je iskorištavati. Koliko je vjerovati "pad lešine" mogao bi i neka poduzeća u HR zatrpati.

Ne poput Agrokora, ali "odjeknulo bi".
Hafis
Posts: 17983
Joined: 18/07/2013 12:40
Location: južno, niz Ivan

#11 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

Pozitivan na pare wrote:babuša žaklinin iz mahale, okac sa luke nije taksista
Babuša i Hara Pekso.... parking i šank u Domu JNA
User avatar
Matzan
Posts: 7007
Joined: 16/01/2015 13:25

#12 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Matzan »

*ebo Aluminij, nego izabrase Komsica u Predsjednistvo.
User avatar
Sanjarko
Posts: 22924
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#13 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Sanjarko »

Matzan wrote:*ebo Aluminij, nego izabrase Komsica u Predsjednistvo.
Logicno. A struju umjesto Aluminiju preusmjeriti Hrvatskoj povoljno. :evil:

Ionako im Hrvatska dodze 2-3 milijarde maraka za struju. Jb 2-3 milijarde. Dala je nazad na razne nacine Hrvatima mozda oko 25% te sume.

Logicno. :evil:
User avatar
moa
Posts: 3621
Joined: 19/09/2007 13:08
Location: nestala lokacija

#14 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by moa »

steta
Hafis
Posts: 17983
Joined: 18/07/2013 12:40
Location: južno, niz Ivan

#15 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

Izronit će Aluminij za one što ga vole :)
zrakomlat
Posts: 10234
Joined: 23/09/2012 17:22

#16 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

Ne kontam samo kako se oglasise tek 2-3 dana pred taj kolaps, znali su i prije na čemu su. Nije valjda da se ne talasa pred izbore.
User avatar
mk ultra
Posts: 19132
Joined: 31/12/2012 14:05
Location: Bošnjačka verzija države
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#17 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mk ultra »

moa wrote:steta
zašto je šteta?

da je radilo kako treba i da neko zatvori onda bi bila šteta
palermo
Posts: 22266
Joined: 23/07/2007 21:46
Location: BiH

#18 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by palermo »

mk ultra wrote:
moa wrote:steta
zašto je šteta?

da je radilo kako treba i da neko zatvori onda bi bila šteta
ma šteta jeste, na kraju klrajeva ipak se tu radi i ljudima koji imaju familije, djecu......šteta bi bila i za Mostar

Al zaista se ne može dalje ovako kako je bilo....

To je Vjeko Domjan dobro rekao, umajesto da za jednu ovakvu firmu tražiš menadžere evropskog kalibra ti za direktore postavljaš činovnike kojima je domet bio šefovanje u nekoj lokalnoj kancelariji kakvog osiguravajućeg društva ......a zna se ko ih je postavljao, i zbog čega ih je postavljao
User avatar
mk ultra
Posts: 19132
Joined: 31/12/2012 14:05
Location: Bošnjačka verzija države
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#19 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mk ultra »

palermo wrote:
mk ultra wrote:
moa wrote:steta
zašto je šteta?

da je radilo kako treba i da neko zatvori onda bi bila šteta
ma šteta jeste, na kraju klrajeva ipak se tu radi i ljudima koji imaju familije, djecu......šteta bi bila i za Mostar

Al zaista se ne može dalje ovako kako je bilo....

To je Vjeko Domjan dobro rekao, umajesto da za jednu ovakvu firmu tražiš menadžere evropskog kalibra ti za direktore postavljaš činovnike kojima je domet bio šefovanje u nekoj lokalnoj kancelariji kakvog osiguravajućeg društva ......a zna se ko ih je postavljao, i zbog čega ih je postavljao
nije šteta
jer su kako i sam kažeš samo pojedinci bili dobri u svemu tome... eto gore ovoga ganjaju jer je naplaćivao 8500€ za uposlenje u Aluminiju

neka su propali, jer žele povlaštenu cijenu električne energije jer su oni bogom dani, velika firma, hrane hiljade familija (klasična priča) a rade što rade... smećari
Heller
Posts: 4404
Joined: 02/05/2012 22:32
Location: Tuzla

#20 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Heller »

Nek propadaju, demokratija, kapitalizam, ko ih jebe.
User avatar
triconja
Posts: 16211
Joined: 29/04/2012 07:04

#21 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by triconja »

Heller wrote:Nek propadaju, demokratija, kapitalizam, ko ih jebe.
Upravo, haman se jos nisu probudili iz socijalistickih mokrih snova :mrgreen:
megaman4
Posts: 4919
Joined: 08/08/2011 23:59

#22 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by megaman4 »

Heller wrote:Nek propadaju, demokratija, kapitalizam, ko ih jebe.
Nema socijalizma, nema Aluminijskog. Nisu se na vrijeme prilagodili novom sistemu. Sad ide kljuc u bravu i to nakon 42 godine, koliko postoji ovaj kombinat.
Heller
Posts: 4404
Joined: 02/05/2012 22:32
Location: Tuzla

#23 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Heller »

Kola se negdje moraju slomit, nek pocnu sa fašističkom prcijom.
User avatar
Sanjarko
Posts: 22924
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#24 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Sanjarko »

Ali radovali se da Mital u Zenici propadne a zaboravili da i njima crknuti krava moze, tj. Aluminij. :(
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#25 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by SaraFina »

:razz: https://www.google.com/amp/s/avaz.ba/vi ... ze%3famp=1

LOL ovo je dobro. Vlada FBIH od 2013 većinski vlasnik lešine :D

Istakao je kako su pokušali kontaktirati sve nadležne te da još uvijek nisu dobili nikakav odgovor, posebno naglasivši odgovornost Vlade FBiH koja je 2013. godine potpisala Aneks broj 8 kojim je, kako je Pandža naveo, preuzela obveze subvencioniranja električne energije za to društvo.

- Vlada je zauzvrat dobila povećani udio dionica, postala je najveći vlasnik uz male dioničare, a mi smo trebali dobiti određene subvencije koje nismo nikada dobili - kazao je Pandža.

Svirajte fajront!
Locked