Grant KfW od 17,5 miliona eura uskoro na raspolaganju Bihaću

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...

Moderator: Chloe

Post Reply
User avatar
corvus_edin
Posts: 322
Joined: 11/07/2009 09:45

#1 Grant KfW od 17,5 miliona eura uskoro na raspolaganju Bihaću

Post by corvus_edin »

Image

U srijedu, 9.12.2009.god. u Sarajevu će boraviti delegacija Općine Bihać, na čelu s načelnikom Hamdijom Lipovačom, povodom svečanog potpisivanja ugovora između Općine Bihać i Federacije BiH, koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija za projekat "Tretman prikupljanja otpadnih voda Bihać"

Ugovor se potpisuje, nakon što je 25.11.2009. godine zaključen Sporazum o finansiranju i projektu između Kreditanstalt fur Weideraufbau, Frankfurt na Majni ( „KfW“) i Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine i Općine Bihać, za ovaj projekat.

Nakon potpisivanja, Općini Bihać bit će proslijeđena sredstva u ukupnom iznosu od 17.500.000,00 EUR-a (sedamnaest miliona petsto hiljada eura), kako je utvrđeno Sporazumom o finansiranju i projektu.

Ovo je najveći bespovratni grant koji je neka općina u BiH dobila, a Bihać će ga iskoristiti za realizaciju prve faze projekta, kojim će u budućnosti biti riješeno pitanje tretmana otpadnih voda na području ove općine.
BISCANIN2
Posts: 1144
Joined: 22/09/2004 12:30
Location: Bihać

#2 Re: Grant KfW od 17,5 miliona eura uskoro na raspolaganju Bihaću

Post by BISCANIN2 »

WEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE.KONACNO DA UKLONIMO ONE CIJEVI KOJE STRŠE ,WEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
User avatar
corvus_edin
Posts: 322
Joined: 11/07/2009 09:45

#3 Re: Grant KfW od 17,5 miliona eura uskoro na raspolaganju Bihaću

Post by corvus_edin »

FOTO & VIDEO:
17,5 miliona eura počet će se trošiti 2010. godine


Image

Po povratku iz Sarajeva i potpisivanja sporazuma o finansiranju izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda u Bihaću, zajedno s aktivnostima na sanaciji i proširenju kanalizacijske mreže u općini Bihać, načelnik Lipovača upriličio je prijem za novinare.

- Uspjeli smo. Po potpisivanju ovog Sporazuma, gdje su potpisnici viša potpredsjednica KfW-a gospođa Köhn, ministar trezora i finansija gospodin Vrankić, ministar finansija FBiH gospodin Bevanda i ja kao načelnik općine Bihać, osjećao sam izuzetan ponos, jer smo ne samo mi, nego i generacije nakon nas, bogate za vrhunska postrojenja za prečišćavanje vode. Izuzetna je čast da je Bihać jedini grad koji je u BiH dobio ovoliku donaciju i da će u ovom segmentu, dakle postrojenjima za prečišćavanje vode, parirati gradovima u zemljama EU- riječi su načelnika Lipovače.

http://www.youtube.com/watch?v=A98q_-TI ... r_embedded

Hamdija Lipovača je ovom prilikom istakao da je oformio tim eksperata, koji će raditi na implementaciji ovog značajnog projekta. Jedan od njih je Hasan Zulić, dipl. ing. građevine, koji je u ovom projektu voditelj jedinice za implementaciju projekta prikupljanja i tretmana otpadnih voda općine Bihać. Kako navodi Zulić, projekat će startati tokom 2010. godine i ukupni obuhvat je cca. 100 km, a u prvoj fazi, realizirat će se u skladu s raspoloživim sredstvima.

Sa jučerašnjeg potpisivanja u Sarajevu

Njemačka podržava izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Bihaću, zajedno s aktivnostima na sanaciji i proširenju kanalizacijske mreže. Viša potpredsjednica KfW-a, gospođa Köhn, ministar finansija i trezora, gospodin Vrankić, ministar finansija FBiH, gospodin Bevanda, gradonačelnik Lipovača i direktor KfW-ovog Ureda, u Sarajevu su, 9.12. 2009. godine, potpisali Sporazum o finansiranju, od 17,5 miliona eura. Čitav iznos omogućen je u obliku donacije Vlade Savezne Republike Njemačke, kroz aktivnosti finansijske saradnje KfW razvojne banke.

Projekat će uključivati izgradnju postrojenja za obradu otpadnih voda s kapacitetom koji je dovoljan za čitavu općinu. Postrojenje uključuje mehaničku i biološku obradu s eliminacijom tvari (nitrogena i fosfora) shodno EU standardima.

U ovoj fazi projekta 36.900 kućanstava će biti povezano s postrojenjem za obradu voda, omogućujući postotak spajanja od 53%
. U zamišljenoj drugoj fazi projekta, postotak spajanja bit će uvećan. Gospođa Köhn naglasila je značaj održivog korištenja vodnih resursa. Iako BiH obiluje vodnim resursima, već se bliske susjedne države suočavaju s nedostatkom vode. Pažljiva obrada tih resursa, sad će imati značajnu ekonomsku vrijednost za BiH u budućnosti.

Gospođa Köhn pozdravila je posebnu posvećenost Delegacije EC-a vodnom sektoru BiH. Uredbe i standardi EU-a su dugoročni cilj svih država u regionu. KfW je zasnovao svoje pristupe projekta na snažnoj saradnji s Delegacijom EC-a. Dok se Projekat vodovoda i kanalizacije u Banja Luci sufinansira sa sredstvima IPF-a1 i IPA-e2, Delegacija EC- a je finansirala studiju izvodljivosti u Bihaću iz CARD sredstava. Trenutna izloženost u finansijskoj saradnji, tim se povećala na 46 miliona eura.

Njemačka je jedan od najvećih donatora u BiH. Samo ove godine je 120 miliona eura zajmova bez kamata dodijeljeno BiH, tokom pregovora između vlada Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke. Većina tih sredstava namijenjena je za prošireno korištenje obnovljivih izvora energije. Međutim, u trenutnom portfoliju aktivnih projekata (115 miliona eura) 40%, dodijeljeno je za sektor vodovoda i kanalizacije.
User avatar
Tornado Bi
Posts: 37
Joined: 23/07/2009 17:31
Location: Bihać

#4 Re: Grant KfW od 17,5 miliona eura uskoro na raspolaganju Bihaću

Post by Tornado Bi »

Odlična stvar za grad Bihać, a zasluge za ovo imaju neki drugi ljudi a ne ovi koji sad sebe proglašavaju zaslužnim. Projekat je davno urađen.

Una će biti puno čišća i narednih 1000 godina.
Post Reply