Gorazde kroz istoriju

Svakodnevna dešavanja u Goraždu, Višegradu, Foči, Vlasenici, Han-Pijesku i ostalim mjestima regije.
Post Reply
Porsche
Posts: 36
Joined: 01/10/2003 00:00

#1 Gorazde kroz istoriju

Post by Porsche »

Postavite ovdje fotografije i tekstove o Gorazdu :)

Gorazde – BiH: Google info http://www.google.se/search?sourceid=na ... &q=gorazde

Gorazde – istorija: http://gorazde.info/english/history.shtml

Image

Image
svila
Posts: 37
Joined: 25/08/2004 09:18

#2

Post by svila »

Prvi tragovi naselja u Goraždu u njegovoj neposrednoj blizini vode u mlađe kameno doba. Tragovi neolitskih ljudi nađeni su u Podhranjenu. Popovu Dolu i Zupčićima

To su kameni bodeži, kamene sjekire, čekići, razno posuđe od gline i minijaturni kipovi od kamena i gline. Od ilirskih plemena koja su bila nastanjena u ovom kraju bili su Autarijati, što dokazuju i iskopine u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.
U ovom dijelu gornjeg Podrinja, krajem 19.stoljeća arheolozi su pronašli i mnogobrojne spomenike antičke kulture. Goraždanski kraj bio je nastanjen i u rimsko doba, o čemu svjedoče rimski natpisi i dva rimska sarkofaga pronađeni na nekoliko lokaliteta.
Kako se zna iz pouzdanih izvora VI i VII vijeku ove krajeve naselili su slovenski doseljenici sa Sjevera Evrope.Gornje Podrinje, zajedno sa Goraždem, sve do 1376. Godine bilo je u sastavu stare Raške države. U okolini Goražda ima još dosta spomenika koji ukazuju na prošlost ovih krajeva u srednjem vijeku.
To su mahom stećci postavljeni na osami, a negdje i u manjim skupinama kao štoje to na području Međurječja i Ilovače.
Goražde kao naselje, relativno je staro. Na mjestu današnjeg Goražda postojalo je jedno naselje još 1220. godine koje se zvalo VASA.
Kao trgovačko naselje Goražde se spominje 1379.godine kada se trgovalo sa Dubrovnikom i kada su Dubrovčani imali svoje ispostave na svim važnijim drumovima u ondašnjoj Bosni, pa je takva ispostava postojala i na mjestu današnjeg Goražda.
http://www.gorazde.ba
Post Reply