Francis Bojl: Svaka dilema oko pobjede protiv SCG otklonjena

Post Reply
dr.
Posts: 436
Joined: 04/06/2005 13:32

#1 Francis Bojl: Svaka dilema oko pobjede protiv SCG otklonjena

Post by dr. »

Frensis Bojl, bivši šef pravnog tima BiH u tužbi protiv SCG
Piše: Az. KALAMUJIĆ

10/07/05


Džek Strou ponudio BiH, SCG i RH tajnu nagodbu

“Bosna i Hercegovina može računati s tim da je dobila tužbu za genocid protiv Srbije i Crne Gore”, ustvrdio je subotu u razgovoru za Oslobođenje Francis Bojl (Boyle), bivši vođa pravnog tima naše zemlje u sporu protiv istočnih susjeda pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Gospodin Bojl, koji je u subotu stigao u Sarajevo kako bi sudjelovao na naučnom skupu posvećenom genocidu u Srebrenici, ustvrdio je da je svaka dilema oko pobjede u sporu protiv SCG otkonjena utoliko više jer je i Savjet ministara Državne zajednice SCG zvanično potvrdio da su odgovorni za masakr u Srebrenici.

“To je iznijeto u zvaničnom dokumentu što se u pravu tretira kao priznanje krivice”, objašnjava Bojl i podsjeća da je ovaj dokument osobno dostavio kancelariji Karle del Ponte kao podršku tužbi Udruženja majki Srebrenice i Podrinja protiv Slobodana Miloševića.

Možete li iznijeti ocjenu rada aktuelnog tima pravnika koji danas predstavlja bh. tužbu protiv SCG?

“Uvijek je postojao ogroman pristisak na vlasti BiH da odustanu od tužbe protiv SCG. Ričard Holbruk, SAD, Velika Britanija, Evropska unija i mnogi drugi vršili su pritisak na BiH da odustane od tužbe. Direktna posljedica toga je i sporo odvijanje spora koji traje više od deset godina. Vanjski pritisci na BiH još postoje. Evropa i SAD ne žele da ovaj proces počne u sudu jer bi ih to moglo dovesti u poziciju da odgovaraju za ono što nisu učinili od 1992. do 1995. godine u BiH.”

Ipak, glavna rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po osnovu bh. tužbe protiv SCG je zakazana za 26. februar 2006. godine. Šta tada možemo očekivati?

“Tačno, ali oni nastavljaju raditi na tome da se napravi nekakav sporazum između BiH i SCG kako do toga ne bi došlo. Ministar vanjskih poslova Džek Strou (Jack Strow) nedavno je pokušao da poturi ispod stola jedan takav sporazum.”

Gdje se i kada to desilo i kome je Strou nudio, pretpostavljam, vansudsku nagodbu?

“Prošle sedmice i to je objavljeno u britanskim novinama. To je bio pokušaj da se napravi dogovor između vlada Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore. Bio je to jedan od pritisaka da se napravi nešto u sobi bez svjetla.”

SCG je zatražila od Međunarodnog suda pravde u Hagu da ponovo preispita da li je nadležan u ovom slučaju. Postoji li opasnost da se spor okonča prije ulaska u glavnu raspravu?

“Oni su i do sada u tri-četiri navrata pokušavali osporiti nadležnost Suda i svaki put su izgubili. Jedan od pokušaja bio je u ljeto 1996. na godišnjicu genocida u Srebrenici, kasnije su probali i sa revizijom, ali bez uspjeha.”

Tihić i Mesić odbili Stroua

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić odbio je inicijativu šefa britanske diplomatije Džeka Stroua za povlačenju tužbe BiH i RH protiv CCG, a to je učinio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, saopšteno nam je u subotu iz kabineta člana državnog vrha BiH.

Tihićev kabinet je potvrdio za Oslobođenje da je član predsjedništva BiH prije mjesec u diplomatskom kontaktu upoznat sa Strouovom inicijativom.

“Gospodin Tihić je u odgovoru na rečenu inicijativu još jednom potvrdio da BiH neće ni pod koju cijenu odustati od tužbe, te da na to ne pomišlja ni jedan građanin koji BiH doživljava kao svoju domovinu”, prenijeto nam je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

Presuda za ukidanje RS


“Tužba je dobijeta i vlasti u Bosni i Hercegovini to moraju iskoristiti za ispostavljanje zahtjeva za ukidanje Republike Srpske. Moramo obezbijediti u Hagu jasan zaključak da je Republika Srpska tvorevina koja je nastala na genocidu u Srebrenici i cijeloj Bosni i Hercegovini”, kaže Bojl.
Post Reply