ETF Sarajevo - iskustvo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
CidWa
Posts: 4
Joined: 09/06/2016 18:22

#1 ETF Sarajevo - iskustvo

Post by CidWa »

Pozdrav ,
Četvrta sam godina elektrotehničke škole , odličan učenik i imam želju da upišem ETF . Pa sad zanima me da li je baš toliko teško kao što se priča ili :-D .
Ako ima neko da ide u Tuzlu na FET volio bih da čujem i njegova iskustva , ako zna neko koja je razlika između fakulteta u Tuzli i u Sa . Znam samo da je u Tuzli teže upisat tj. da je prijemni ispit eleminatoran.
Gejmerofil
Posts: 72
Joined: 31/08/2013 10:51

#2 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by Gejmerofil »

Sto ti se tice upisa, u Sa prijemni nije eliminatoran.Prosjek ocjena sto veci ganjaj to ti je bitnije no sami prijemni.Mozes i 0 osvojit ali sa dobrim prosjekom upadas 100%.U Tuzli je cetverogodisnji studij, eliminatoran prijemni sa 20 zadataka, srednje tezine.U biti slicna se pitanja vrte iz godine u godinu.U Tuzli ti bude vise upisnih rokova, dok u Sa uglavnom na prvom se sve i popuni.Eto toliko.
CidWa
Posts: 4
Joined: 09/06/2016 18:22

#3 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by CidWa »

Gejmerofil wrote:Sto ti se tice upisa, u Sa prijemni nije eliminatoran.Prosjek ocjena sto veci ganjaj to ti je bitnije no sami prijemni.Mozes i 0 osvojit ali sa dobrim prosjekom upadas 100%.U Tuzli je cetverogodisnji studij, eliminatoran prijemni sa 20 zadataka, srednje tezine.U biti slicna se pitanja vrte iz godine u godinu.U Tuzli ti bude vise upisnih rokova, dok u Sa uglavnom na prvom se sve i popuni.Eto toliko.
Ma najvjerovatnije će biti 5.0 tako da za to ne bi trebalo biti problema . Samo zbog tog prijemnog bi i upisao u Sa a inače sam iz Tuzlanskog kantona . Hvala :)
Eisenbahner1921
Posts: 166
Joined: 29/09/2016 14:05

#4 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by Eisenbahner1921 »

Prijemni ispit u Sarajevu nije bio eliminatoran samo prošle godine. Nisam upućen hoće li i dalje nastaviti s tom praksom. Što se tiče samog etf-a, ako kontaš ozbiljno raditi onda slobodno upiši. Jeste da tebi kao učeniku srednje škole riječ "ozbiljno" trenutno ne predstavlja ništa, što se tiče sistema na fakultetu naravno. Faks je nešto drugačiji sistem rada i ako budeš redovno i svakodnevno radio, bit će ti lakše. Kad se navikneš na sistem, onda ćeš biti sam svoj šef i moći ćeš kvalitetno rasporediti vrijeme. Ako imaš super ocjene, postoji mogućnost da ćeš upasti na budžet. Prijemni (kad sam ja polagao 2015. je bio eliminatoran) ti je prva stepenica u spoznavanju je li ovaj faks za tebe. Sretno!
CidWa
Posts: 4
Joined: 09/06/2016 18:22

#5 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by CidWa »

Eisenbahner1921 wrote:Prijemni ispit u Sarajevu nije bio eliminatoran samo prošle godine. Nisam upućen hoće li i dalje nastaviti s tom praksom. Što se tiče samog etf-a, ako kontaš ozbiljno raditi onda slobodno upiši. Jeste da tebi kao učeniku srednje škole riječ "ozbiljno" trenutno ne predstavlja ništa, što se tiče sistema na fakultetu naravno. Faks je nešto drugačiji sistem rada i ako budeš redovno i svakodnevno radio, bit će ti lakše. Kad se navikneš na sistem, onda ćeš biti sam svoj šef i moći ćeš kvalitetno rasporediti vrijeme. Ako imaš super ocjene, postoji mogućnost da ćeš upasti na budžet. Prijemni (kad sam ja polagao 2015. je bio eliminatoran) ti je prva stepenica u spoznavanju je li ovaj faks za tebe. Sretno!
Hvala puno . Problem je u tome što meni odlicno idu intergrali i izvodi , dosta bolje od ovog sto se polaze na prijemnom a trebat ce mi ako upisem :-D
User avatar
S4mpion
Posts: 19317
Joined: 24/11/2011 21:16

#6 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by S4mpion »

ETF jeste perspektivan fakultet, međutim, postoji određena vjerovatnoća da ćeš postati jedan od 800 zarobljenika koje profesor Fatkić drži na prvoj godini i to već godinama, Ako riješiš njegovu matematiku (namjerno kažem njegovu), dobro i jest, ali, ako ne uspiješ, spremi živce. S druge strane, dekan Samim Konjicija ne čini apsolutno ništa da zaštiti interese studenata, pa bi bilo dobro da ne računaš na bilo kakvu potporu u tom smislu.
KIseljak12
Posts: 1371
Joined: 11/12/2012 16:14

#7 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by KIseljak12 »

S4mpion wrote:ETF jeste perspektivan fakultet, međutim, postoji određena vjerovatnoća da ćeš postati jedan od 800 zarobljenika koje profesor Fatkić drži na prvoj godini i to već godinama, Ako riješiš njegovu matematiku (namjerno kažem njegovu), dobro i jest, ali, ako ne uspiješ, spremi živce. S druge strane, dekan Samim Konjicija ne čini apsolutno ništa da zaštiti interese studenata, pa bi bilo dobro da ne računaš na bilo kakvu potporu u tom smislu.
Jel ima neko informisan i dobronamjeran pa da objasni zasto Fatkic jos uvijek radi na tom mjestu i zasto nije zamijenjen bilo kime?
User avatar
hrasno38
Posts: 31266
Joined: 21/11/2004 23:42
Location: Sarajevo
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba
Contact:

#8 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by hrasno38 »

KIseljak12 wrote:
S4mpion wrote:ETF jeste perspektivan fakultet, međutim, postoji određena vjerovatnoća da ćeš postati jedan od 800 zarobljenika koje profesor Fatkić drži na prvoj godini i to već godinama, Ako riješiš njegovu matematiku (namjerno kažem njegovu), dobro i jest, ali, ako ne uspiješ, spremi živce. S druge strane, dekan Samim Konjicija ne čini apsolutno ništa da zaštiti interese studenata, pa bi bilo dobro da ne računaš na bilo kakvu potporu u tom smislu.
Jel ima neko informisan i dobronamjeran pa da objasni zasto Fatkic jos uvijek radi na tom mjestu i zasto nije zamijenjen bilo kime?
Zato sto fakultet pravi raznorazne igranke sa konkursima. Upravo sam jucer pricao o tome sa jednim prijateljem koji mi je ispricao kroz sta sve studenti prolaze kod ne samo Fatkica nego kompletne katedre za matematiku i kako se stele konkursi za nasljednika Fatkica. To je stvarno zestok kriminal i uopste me ne cudi da su do sada vec dvojica profesora a od njih i jedan bivsi dekan u istraznom postupku. Sadasnji dekan Konjicija je jedan najobicniji ljigavac koji prstom ne smije da mrdne na silne nepravilnosti koje se dogadjaju po fakultetu i najcesce se vadi na to kako on nikome ne vjeruje ko o tome pise po medijima. Sta imas da vjerujes uzmes digitron i saberes koliko trenutno studenata vozi nepolozene matematike i sve ti je jasno. Fatkic je trebao vec da bude u (ne)zasluzenoj penziji ali je tu dok se to mjesto ne zavrsi njegovom klonu Brkicu za kojeg se ceka da doktorira i za kojeg studenti kazu da je gori od Fatkica. Tu je vrlo vrlo priblizan njima i Vedran Karahodzic i njih sva trojica su zaista izvanredni matematicari ali prave ljudske nistarije koje nikako ne bi smjele radit sa mladim ljudima. Inace ovu dvojicu nije htio niko drugi uzeti osim Fatkica a nije tesko pogoditi zasto.
Sto se tice konkursa mislim da su bila raspisana dva ali ljudi koji su se prijavili nisu prosli jer nisu imali objavljen strucni rad iz nekog strucnog predmeta sa ETF-a sto nema blage veze sa pamecu jer ga nema ni Fatkic a predaje tolike godine sto jasno govori kako to radi Konjicija sa svojom klikom. I koji ce klinac matematicarima strucni predmet sa ETF-a????
O prolaznosti na nekim predmetima je isuvisno i pricati jer se krece izmedju 10-15% i uvijek ali apsolutno uvijek je obrazlozenje da su studenti "glupi" (u prenesenom znacenju). Na odsjeku RI dva ubjedljivo najteza predmeta su matematika 2 i fizika koji su ama ono bas totalno dva bespotrebna predmeta za informatiku i racunarstvo i cisto sumnjam da se moze naci igdje na ozbiljnim fakultetima na tom smjeru. ali nejse ajde matematika ali fizika je cista ludost i u prvom semestru na jednoj parcijali prolaznost je bila 9% a da dekan kurcom nije mrdnuo.
Ja pitam druga posto mu je sin na faxu pa sto se studenti ne dignu i najebu se majke medjutim odgovr je poznat u svim sferama zivota i lakse se pokupiti i otici u inostranstvo nego ovdje ganjati pravdu. ima tu jos sto sta za pricati ali nisam sve upamtio pogotovo u ovom zadnjem roku na matematici gdje su radili degutantne stvari i nisu htjeli isprvljati svoje ocite greske koje su kostale studente obaranja.
Zato mislim da je ovaj broj od 800 vrlo realan ili priblizan samo sto to nije 800 studenata nego 800 nepolozenih ispita iz matematika. Fatkic je za mene klasicni obrazovni fasista koji desetinama godina svoje seljacke frustracije lijeci na studentima. Jos kada bi se znao broj studenata koji su odustali od ETF-a radi matematika bio bi osudjen na dozivotnu robijeu a Behlilovic bi za njega bio mala maca.
Ali opet ponavljam da je Konjicija covjek kao sto nije te se stvari ne bi desavale bar u ovom obimu.

Ako jos nesto saznam rado cu napisati da se ta bagra ako nista medijski dotakne i neke buduce generacije spase ovih obrazovnih lihvara!

Evo danas cittam negdje povodom smrti Safeta Halilovica kako je jednom dao rok studentima iz gradiva koji nisu opste radili. Studenti skocili sa njim na razgovor i sve se fino dogovorili oko gradiva na ispitu. To kod Fatkica mozes samo sanjati jer covjek je klasicni ludjak. Sad se sjetih da mi je prijatelj rekao kao da ga je prsle godine Konjicija zvao na razgovor radi katastrofalne prolaznosti a on poslije toga zavalio rok i povlajo studente ko kombajn psenicu.
Last edited by hrasno38 on 11/05/2017 15:48, edited 1 time in total.
User avatar
nivla
Posts: 4236
Joined: 12/01/2008 23:44

#9 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by nivla »

Ako je ETF ono što zaista želiš završiti najpametnije ti je da se maniš priča starijih kolega o tome kako određeni profesori ne puštaju i kako ovisiš od njihove volje. U u 99% slučajeva je do tvog rada/nerada i spremnosti da se u određenoj mjeri odrekneš aktivnosti koje nisu u direktnoj vezi sa fakultetom kako bi stigao sve svoje obaveze. Opet često imaš slučajeve koji i uz normalan socijalni život i planiranje bez problema završavaju studij, ali zato dobro planiraju svoje vrijeme i iskoriste ga onako kako su planirali. Znači kad odrediš da učiš onda učiš i ne visiš na socijalnim mrežama. Što se tiče samog upisa bolje je ako se pomiriš sa činjenicom da ćeš biti samofinansirajući i da će te godina po sadašnjem cjenovniku koštati 1800km, uz mogućnost povećanja cijene na 2500 ako se usvoji novi cjenovnik o kojem su pisali portali prošle sedmice. Ne kažem da ne možeš biti i redovan o trošku kantona ali velika je konkurencija i uglavnom su ti protukandidati osobe koje imaju prosjek u srednjoj školi >=4,5. Da budem jasan ovo ne pišem zato što mislim da ti ne možeš upasti u 25 redovnih(po odsjeku se vrši rangiranje) koji se finansiraju o trošku kantona. Prijemni nije eliminatoran ali dobro urađen prijemni te može pozicionirati u prvih 25 i obezbijediti "besplatno" studiranje.
Status samofinansirajućeg možeš promijeniti u status redovnog ako sve ispite predviđene za tu akademsku godinu položiš u istoj i ostvariš prosjek >=8.
Što se mene tiče glavno je da ti imaš želju i stvarno voliš da studiraš ETF jer će uz redovan rad doći i rezultati, možda nećeš uvijek biti zadovoljan ocjenom rezultata svog rada ali nikad u životu nije onako kako bi ti htio već su tu uvijek neki kompromisi.
User avatar
nivla
Posts: 4236
Joined: 12/01/2008 23:44

#10 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by nivla »

hrasno38 wrote: O prolaznosti na nekim predmetima je isuvisno i pricati jer se krece izmedju 10-15% i uvijek ali apsolutno uvijek je obrazlozenje da su studenti "glupi" (u prenesenom znacenju). Na odsjeku RI dva ubjedljivo najteza predmeta su matematika 2 i fizika koji su ama ono bas totalno dva bespotrebna predmeta za informatiku i racunarstvo i cisto sumnjam da se moze naci igdje na ozbiljnim fakultetima na tom smjeru. ali nejse ajde matematika ali fizika je cista ludost i u prvom semestru na jednoj parcijali prolaznost je bila 9% a da dekan kurcom nije mrdnuo.
Ja pitam druga posto mu je sin na faxu pa sto se studenti ne dignu i najebu se majke medjutim odgovr je poznat u svim sferama zivota i lakse se pokupiti i otici u inostranstvo nego ovdje ganjati pravdu. ima tu jos sto sta za pricati ali nisam sve upamtio pogotovo u ovom zadnjem roku na matematici gdje su radili degutantne stvari i nisu htjeli isprvljati svoje ocite greske koje su kostale studente obaranja.
Zato mislim da je ovaj broj od 800 vrlo realan ili priblizan samo sto to nije 800 studenata nego 800 nepolozenih ispita iz matematika. Fatkic je za mene klasicni obrazovni fasista koji desetinama godina svoje seljacke frustracije lijeci na studentima. Jos kada bi se znao broj studenata koji su odustali od ETF-a radi matematika bio bi osudjen na dozivotnu robijeu a Behlilovic bi za njega bio mala maca.
Ali opet ponavljam da je Konjicija covjek kao sto nije te se stvari ne bi desavale bar u ovom obimu.

Ako jos nesto saznam rado cu napisati da se ta bagra ako nista medijski dotakne i neke buduce generacije spase ovih obrazovnih lihvara!
što se tiče fizike nikako mi nije jasno da neko ko je imao ikakvu fiziku u srednjoj školi ne može položiti istu, svake godine se vrte slični zadaci, rekao bih da je nažalost do nerada studenata, meni je recimo tu fiziku držao asistent u narodu poznat kao kvark
što se tiče im2 ona je obavezni predmet za sve odsjeke i možda njen plan i program obuhvata previše gradiva, ali daleko od toga da neko ko dobija titulu inženjera iste stvari ne treba poznavati
što se tiče ispita iz matematike i to je poprilično odmaklo od onog što većina starijih ETFovaca misli da je i dalje, dosta je to danas lakše položiti nego recimo prije 10 godina jer su zadaci stvarno dosta lakši, matematika je imala čak i odličnu prolaznost u prošlom semestru u odnosu na neke druge predmete (cca 50%), ne bih tu ni zanemario činjenicu da jedan nepoložen predmet iz prethodnog semestra studenti mogu polagati nekad u julu, pa onda na regularnom dodatnom ispitnom roku u avgustu(tzv septembarski rok)
što se tiče ovih 800 ponovaca, možda je cifra i tačna, a trebalo bi da je nešto manja, mnogi trebaju shvatiti da na nekim predmetima imate studente koji se iz godine u godinu samo ponovo upisuju na studij i nikad se ne pojave, oni također ulaze u takvu statistiku
npr nerijetko se zna desiti da od 300 studenata koji trebaju da polažu ispit izađe njih 150, da li to znači da ostalih 150 neko kažnjava, a oni se nisu ni pojavili na ispitu
fizika 2 više nije po planu i programu unazad 3 godine predviđena da se sluša na prvoj godini računarstva i informatike, električni krugovi 1¸kao i elektronički elementi i sklopovi se također više ne nalaze u tom planu i programu, na njihovo mjesto su došli operativni sistemi, matematička logika i teorija izračunljivosti, vjerovatnoća i statistika koji su po planu i programu dosta obimniji i zahtjevniji od nabrojanih predmeta
User avatar
hrasno38
Posts: 31266
Joined: 21/11/2004 23:42
Location: Sarajevo
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba
Contact:

#11 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by hrasno38 »

nivla wrote:
hrasno38 wrote: O prolaznosti na nekim predmetima je isuvisno i pricati jer se krece izmedju 10-15% i uvijek ali apsolutno uvijek je obrazlozenje da su studenti "glupi" (u prenesenom znacenju). Na odsjeku RI dva ubjedljivo najteza predmeta su matematika 2 i fizika koji su ama ono bas totalno dva bespotrebna predmeta za informatiku i racunarstvo i cisto sumnjam da se moze naci igdje na ozbiljnim fakultetima na tom smjeru. ali nejse ajde matematika ali fizika je cista ludost i u prvom semestru na jednoj parcijali prolaznost je bila 9% a da dekan kurcom nije mrdnuo.
Ja pitam druga posto mu je sin na faxu pa sto se studenti ne dignu i najebu se majke medjutim odgovr je poznat u svim sferama zivota i lakse se pokupiti i otici u inostranstvo nego ovdje ganjati pravdu. ima tu jos sto sta za pricati ali nisam sve upamtio pogotovo u ovom zadnjem roku na matematici gdje su radili degutantne stvari i nisu htjeli isprvljati svoje ocite greske koje su kostale studente obaranja.
Zato mislim da je ovaj broj od 800 vrlo realan ili priblizan samo sto to nije 800 studenata nego 800 nepolozenih ispita iz matematika. Fatkic je za mene klasicni obrazovni fasista koji desetinama godina svoje seljacke frustracije lijeci na studentima. Jos kada bi se znao broj studenata koji su odustali od ETF-a radi matematika bio bi osudjen na dozivotnu robijeu a Behlilovic bi za njega bio mala maca.
Ali opet ponavljam da je Konjicija covjek kao sto nije te se stvari ne bi desavale bar u ovom obimu.

Ako jos nesto saznam rado cu napisati da se ta bagra ako nista medijski dotakne i neke buduce generacije spase ovih obrazovnih lihvara!
što se tiče fizike nikako mi nije jasno da neko ko je imao ikakvu fiziku u srednjoj školi ne može položiti istu, svake godine se vrte slični zadaci, rekao bih da je nažalost do nerada studenata, meni je recimo tu fiziku držao asistent u narodu poznat kao kvark
što se tiče im2 ona je obavezni predmet za sve odsjeke i možda njen plan i program obuhvata previše gradiva, ali daleko od toga da neko ko dobija titulu inženjera iste stvari ne treba poznavati
što se tiče ispita iz matematike i to je poprilično odmaklo od onog što većina starijih ETFovaca misli da je i dalje, dosta je to danas lakše položiti nego recimo prije 10 godina jer su zadaci stvarno dosta lakši, matematika je imala čak i odličnu prolaznost u prošlom semestru u odnosu na neke druge predmete (cca 50%), ne bih tu ni zanemario činjenicu da jedan nepoložen predmet iz prethodnog semestra studenti mogu polagati nekad u julu, pa onda na regularnom dodatnom ispitnom roku u avgustu(tzv septembarski rok)
što se tiče ovih 800 ponovaca, možda je cifra i tačna, a trebalo bi da je nešto manja, mnogi trebaju shvatiti da na nekim predmetima imate studente koji se iz godine u godinu samo ponovo upisuju na studij i nikad se ne pojave, oni također ulaze u takvu statistiku
npr nerijetko se zna desiti da od 300 studenata koji trebaju da polažu ispit izađe njih 150, da li to znači da ostalih 150 neko kažnjava, a oni se nisu ni pojavili na ispitu
fizika 2 više nije po planu i programu unazad 3 godine predviđena da se sluša na prvoj godini računarstva i informatike, električni krugovi 1¸kao i elektronički elementi i sklopovi se također više ne nalaze u tom planu i programu, na njihovo mjesto su došli operativni sistemi, matematička logika i teorija izračunljivosti, vjerovatnoća i statistika koji su po planu i programu dosta obimniji i zahtjevniji od nabrojanih predmeta
Moj jedini odgovor je da je vise nego bezobrazno reci da je u pitanju nerad studenata ako ne znam na fiziku izadje oko 450 studenata (dakle bukvalno izadje) a polozi oko 70!!!
User avatar
nivla
Posts: 4236
Joined: 12/01/2008 23:44

#12 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by nivla »

hrasno38 wrote:
nivla wrote:
Moj jedini odgovor je da je vise nego bezobrazno reci da je u pitanju nerad studenata ako ne znam na fiziku izadje oko 450 studenata (dakle bukvalno izadje) a polozi oko 70!!!
u svakom poslu, pa na kraju i nastavnickom na etf-u se moze pogrijesiti, samo tesko da se moze bas toliko pogrijesiti
cist primjer isti studenti, dva predmeta za ciji se plan i program pobrinuo isti covjek, na jednom prolaznost 15% na drugom 50% isti semestar isti studenti, vjeruj moze biti do nerada, studenti danas cesto kalkulisu na osnovu poznatog broja rokova u kojim mogu poloziti jedan predmet
za razliku od ljudi koji drze fiziku ja bih barem postavio zadatke i rjesenja istih nakon roka, ali oni to nikad nisu radili i tu moze lezati dio problema, zadatke su studenti uglavnom morali krasti kad udju na uvid u radove, etfov studentski portal ima mnoge rokove koji su se skupljali godinama i samo analizom istih moze se vidjeti da su u pitanju uvijek slicni zadaci koji nisu sustinski nista tezi od onih u zbirkama tuzlaka colica
sto se tice matematike u 99% slucajeva na ispitima dolaze zadaci koji su se radili za zadacu ili su preradjivani na turorijalima
na matematici na ispitu dolaze zadaci koje su studenti radili na vjezbama i za zadace, problem je sto je gradivo obimno i sto ako ti socijalni zivot igra veliku ulogu, nazalost ne mozes stici sve nauciti jer je za to potrebno vrijeme u kojem moras zaboraviti koliko ie sati uhvatiti se problema, konsultovati se ako ne znas sa kolegama koje mozda znaju, na kraju i sa samim asistentima/profesorima i tesko da ces onda doci u situaciju da padnes, greske se desavaju ali etf (pa i druge ozbiljne fakultete) ne zavrsavaju ljudi koji su samo pametni, vec ljudi koji su pametni i uz to svoje vrijeme posvete studiju

ako se uzme ukupan broj ects kredita na svim predmetima u semestru, on je projektovan tako da za u prosjeku 8 radnih sati dnevno u toku mjeseca koji traje 20-23 radna dana stignes sve obaveze koje su u vezi sa predavanjima, ucenjem itd, ja iskreno ne znam osobu koja 40 sari radne sedmice zajedno s predavanjima utrosi na studij
karakterisati odredjene ljude koji to ne zasluzuju ljigavcima nije na mjestu, a koji su medju najzasluznijim za aktiviranje prvog ciklusa po novom planu i programu te samim time i odvajanje odsjeka vec na prvoj godini prvog ciklusa u drugom semestru
User avatar
hrasno38
Posts: 31266
Joined: 21/11/2004 23:42
Location: Sarajevo
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba
Contact:

#13 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by hrasno38 »

nivla wrote:
hrasno38 wrote:
nivla wrote:
Moj jedini odgovor je da je vise nego bezobrazno reci da je u pitanju nerad studenata ako ne znam na fiziku izadje oko 450 studenata (dakle bukvalno izadje) a polozi oko 70!!!
u svakom poslu, pa na kraju i nastavnickom na etf-u se moze pogrijesiti, samo tesko da se moze bas toliko pogrijesiti
cist primjer isti studenti, dva predmeta za ciji se plan i program pobrinuo isti covjek, na jednom prolaznost 15% na drugom 50% isti semestar isti studenti, vjeruj moze biti do nerada, studenti danas cesto kalkulisu na osnovu poznatog broja rokova u kojim mogu poloziti jedan predmet
za razliku od ljudi koji drze fiziku ja bih barem postavio zadatke i rjesenja istih nakon roka, ali oni to nikad nisu radili i tu moze lezati dio problema, zadatke su studenti uglavnom morali krasti kad udju na uvid u radove, etfov studentski portal ima mnoge rokove koji su se skupljali godinama i samo analizom istih moze se vidjeti da su u pitanju uvijek slicni zadaci koji nisu sustinski nista tezi od onih u zbirkama tuzlaka colica
sto se tice matematike u 99% slucajeva na ispitima dolaze zadaci koji su se radili za zadacu ili su preradjivani na turorijalima
na matematici na ispitu dolaze zadaci koje su studenti radili na vjezbama i za zadace, problem je sto je gradivo obimno i sto ako ti socijalni zivot igra veliku ulogu, nazalost ne mozes stici sve nauciti jer je za to potrebno vrijeme u kojem moras zaboraviti koliko ie sati uhvatiti se problema, konsultovati se ako ne znas sa kolegama koje mozda znaju, na kraju i sa samim asistentima/profesorima i tesko da ces onda doci u situaciju da padnes, greske se desavaju ali etf (pa i druge ozbiljne fakultete) ne zavrsavaju ljudi koji su samo pametni, vec ljudi koji su pametni i uz to svoje vrijeme posvete studiju

ako se uzme ukupan broj ects kredita na svim predmetima u semestru, on je projektovan tako da za u prosjeku 8 radnih sati dnevno u toku mjeseca koji traje 20-23 radna dana stignes sve obaveze koje su u vezi sa predavanjima, ucenjem itd, ja iskreno ne znam osobu koja 40 sari radne sedmice zajedno s predavanjima utrosi na studij
karakterisati odredjene ljude koji to ne zasluzuju ljigavcima nije na mjestu, a koji su medju najzasluznijim za aktiviranje prvog ciklusa po novom planu i programu te samim time i odvajanje odsjeka vec na prvoj godini prvog ciklusa u drugom semestru
Stvarno mi se neda elaborirati tvoju odbranu neodbranjivog jer u ljudskoj istoriji je nekako uvijek bilo da kad 10 ljudi govori jedno a samo jedan drugo da je ovih 10 ipak u pravu. Ja znam Huseta kada se ti nisi rodio/la i nekada davno 80-tih je i meni predavao i tada je bio supak samo u sjeni Galica. Naravno uvijek u istoriji ETF-a su postojali oni koji su se uvalcili u dupe profesorima i tepali im a puno puno veci broj je bio na drugoj strani. Ako pricamo o recimo matematici jebo ti parcijalni ispit ako je on napravljen za Fatkica i olimpijce a ovi ostali mogu proci najvjerovatnije srecom. Na svakom fakultetu u Sarajevu ima po najmanje jedan Fatkic i da je nase skolstvo pametno kako nije kutarisalo bi se momentalno tog olosa. I govoris totalno netacne stvari ali govoris upravo one koje govore asistenti i profesori. Recimo iz fizike je dosao zadatak koji nije uopste bio iz tog semestra a poznato je da recimo RI ima samo prvi semestar Fiziku. pa onda imas legendarnu izjavu jednog asistenta da je rjesenje zadatka tacno ali ne precizno. Pa onda je recimo bio primjer da se ponisti kompletan zadatak jer je kao tacan rezultat napisano korjen iz 18 a nije 3xkorjen iz dva i izgubili se svi bodovi jer to tako rade supcine a ne prosvjetni radnici..... i da ti ne navodim dalje jer ti to odlicno znas ali si totalno na pogresnoj strani!
User avatar
S4mpion
Posts: 19317
Joined: 24/11/2011 21:16

#14 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by S4mpion »

nivla wrote: što se tiče fizike nikako mi nije jasno da neko ko je imao ikakvu fiziku u srednjoj školi ne može položiti istu, svake godine se vrte slični zadaci, rekao bih da je nažalost do nerada studenata, meni je recimo tu fiziku držao asistent u narodu poznat kao kvark
što se tiče im2 ona je obavezni predmet za sve odsjeke i možda njen plan i program obuhvata previše gradiva, ali daleko od toga da neko ko dobija titulu inženjera iste stvari ne treba poznavati
što se tiče ispita iz matematike i to je poprilično odmaklo od onog što većina starijih ETFovaca misli da je i dalje, dosta je to danas lakše položiti nego recimo prije 10 godina jer su zadaci stvarno dosta lakši, matematika je imala čak i odličnu prolaznost u prošlom semestru u odnosu na neke druge predmete (cca 50%), ne bih tu ni zanemario činjenicu da jedan nepoložen predmet iz prethodnog semestra studenti mogu polagati nekad u julu, pa onda na regularnom dodatnom ispitnom roku u avgustu(tzv septembarski rok)
što se tiče ovih 800 ponovaca, možda je cifra i tačna, a trebalo bi da je nešto manja, mnogi trebaju shvatiti da na nekim predmetima imate studente koji se iz godine u godinu samo ponovo upisuju na studij i nikad se ne pojave, oni također ulaze u takvu statistiku
npr nerijetko se zna desiti da od 300 studenata koji trebaju da polažu ispit izađe njih 150, da li to znači da ostalih 150 neko kažnjava, a oni se nisu ni pojavili na ispitu
fizika 2 više nije po planu i programu unazad 3 godine predviđena da se sluša na prvoj godini računarstva i informatike, električni krugovi 1¸kao i elektronički elementi i sklopovi se također više ne nalaze u tom planu i programu, na njihovo mjesto su došli operativni sistemi, matematička logika i teorija izračunljivosti, vjerovatnoća i statistika koji su po planu i programu dosta obimniji i zahtjevniji od nabrojanih predmeta
Ja, kao neko ko je vrlo dobro upoznat sa prijašnjim i sadašnjim konceptom ispita, se nikako ne mogu pomiriti sa tvrdnjama kako su ispiti danas lakši.

Uporedite rok IM2 iz 2006-2007 i 2015 npr. Uvidjet ćete da su noviji rokovi toliko obimni da vam otprilike trebaju dvije zadaćnice (možda i tri) i negdje oko sat i po vremena samo da prepišete ispit, a ne da ga uradite(za 9-10).

Što se tiče prolaznosti, stvara se pogrešna slika. Od 100 ljudi koji polože IM2, možda 20 ih je zaslužilo prolaz, ostali su manje-više prošli na merhamet.
User avatar
hrasno38
Posts: 31266
Joined: 21/11/2004 23:42
Location: Sarajevo
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba
Contact:

#15 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by hrasno38 »

S4mpion wrote:
nivla wrote: što se tiče fizike nikako mi nije jasno da neko ko je imao ikakvu fiziku u srednjoj školi ne može položiti istu, svake godine se vrte slični zadaci, rekao bih da je nažalost do nerada studenata, meni je recimo tu fiziku držao asistent u narodu poznat kao kvark
što se tiče im2 ona je obavezni predmet za sve odsjeke i možda njen plan i program obuhvata previše gradiva, ali daleko od toga da neko ko dobija titulu inženjera iste stvari ne treba poznavati
što se tiče ispita iz matematike i to je poprilično odmaklo od onog što većina starijih ETFovaca misli da je i dalje, dosta je to danas lakše položiti nego recimo prije 10 godina jer su zadaci stvarno dosta lakši, matematika je imala čak i odličnu prolaznost u prošlom semestru u odnosu na neke druge predmete (cca 50%), ne bih tu ni zanemario činjenicu da jedan nepoložen predmet iz prethodnog semestra studenti mogu polagati nekad u julu, pa onda na regularnom dodatnom ispitnom roku u avgustu(tzv septembarski rok)
što se tiče ovih 800 ponovaca, možda je cifra i tačna, a trebalo bi da je nešto manja, mnogi trebaju shvatiti da na nekim predmetima imate studente koji se iz godine u godinu samo ponovo upisuju na studij i nikad se ne pojave, oni također ulaze u takvu statistiku
npr nerijetko se zna desiti da od 300 studenata koji trebaju da polažu ispit izađe njih 150, da li to znači da ostalih 150 neko kažnjava, a oni se nisu ni pojavili na ispitu
fizika 2 više nije po planu i programu unazad 3 godine predviđena da se sluša na prvoj godini računarstva i informatike, električni krugovi 1¸kao i elektronički elementi i sklopovi se također više ne nalaze u tom planu i programu, na njihovo mjesto su došli operativni sistemi, matematička logika i teorija izračunljivosti, vjerovatnoća i statistika koji su po planu i programu dosta obimniji i zahtjevniji od nabrojanih predmeta
Ja, kao neko ko je vrlo dobro upoznat sa prijašnjim i sadašnjim konceptom ispita, se nikako ne mogu pomiriti sa tvrdnjama kako su ispiti danas lakši.

Uporedite rok IM2 iz 2006-2007 i 2015 npr. Uvidjet ćete da su noviji rokovi toliko obimni da vam otprilike trebaju dvije zadaćnice (možda i tri) i negdje oko sat i po vremena samo da prepišete ispit, a ne da ga uradite(za 9-10).

Što se tiče prolaznosti, stvara se pogrešna slika. Od 100 ljudi koji polože IM2, možda 20 ih je zaslužilo prolaz, ostali su manje-više prošli na merhamet.
Kada te neko upita tvoje misljenje o ETF-u kao fakultetu tebi i svim zavrsenim studentima ce prvo na pamet pasti jebene matematike nekada sa Galicem a danas sa Fatkicem koje od ETF-a prave jednu klasicnu baba-rogu i cilj koji je vrlo vrlo tesko ostvariti izuzev ako nisi neki zestoki fantom. Kome je to normalno neka se momentolano kokne jer to je bolesno i bilo bi kud i kamo zdravije da je ETF poznat po Juricima, Mrdovicima, Vedranima ili bolje receno ljudima kojima je osnovni cilj da nauce studente materiji a ne da ih obori sto vise i da im na ispitu zadatke za koje pola profesora mora dobiti zestoke hemroide da bi dosli do neke sestice. Dakle nesto sto je najjednopstanije svakom profesoru je studentu zavaliti gradivo koje nema sanse da polozi. Ako je to cilj ETF treba odmah zapaliti i sve skolske ustanove koje se baziraju na tom razmisljanju.
Ja se najezim kada cujem "ako prodjes Fatkica i prvu godinu ti si zavrsio ETF"!!!!! I to je tako 50 godina!!! Fatkic je sve samo ne dobar profesor jer Fatkic nikada nikome nije znao objasniti matematiku. On je izvrstan matematicar ali cista nula od profesora i to je krucijalni problem ali on odgovara i te kako danasnjem skolovanju jer donosi znacajne pare fakultetu jer svako obaranje i ponavljanje kosta novih 100 KM. Jos kad imas dekana kojeg boli kurac za sve ma idealna kombinacija za docekat penziju i jebat mlade ljude u zdrav mozak.
Na kraju krajeva iz tog razloga vecina ovih profesora sa ETF-a mogu samo predavati u BiH a van granica BiH ne mogu biti ni asistenti a ne profesri jer zadatak profesora napolje je da student prodje a ne da padne ispit!
User avatar
victom
Posts: 4062
Joined: 04/04/2012 17:15

#16 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by victom »

znal iko jel Cizi izašo ?
Last edited by victom on 01/03/2021 05:08, edited 2 times in total.
User avatar
Maystor
Posts: 5598
Joined: 16/07/2007 22:59
Location: Unknown

#17 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by Maystor »

hrasno38 wrote:
KIseljak12 wrote:
S4mpion wrote:ETF jeste perspektivan fakultet, međutim, postoji određena vjerovatnoća da ćeš postati jedan od 800 zarobljenika koje profesor Fatkić drži na prvoj godini i to već godinama, Ako riješiš njegovu matematiku (namjerno kažem njegovu), dobro i jest, ali, ako ne uspiješ, spremi živce. S druge strane, dekan Samim Konjicija ne čini apsolutno ništa da zaštiti interese studenata, pa bi bilo dobro da ne računaš na bilo kakvu potporu u tom smislu.
Jel ima neko informisan i dobronamjeran pa da objasni zasto Fatkic jos uvijek radi na tom mjestu i zasto nije zamijenjen bilo kime?
Zato sto fakultet pravi raznorazne igranke sa konkursima. Upravo sam jucer pricao o tome sa jednim prijateljem koji mi je ispricao kroz sta sve studenti prolaze kod ne samo Fatkica nego kompletne katedre za matematiku i kako se stele konkursi za nasljednika Fatkica. To je stvarno zestok kriminal i uopste me ne cudi da su do sada vec dvojica profesora a od njih i jedan bivsi dekan u istraznom postupku. Sadasnji dekan Konjicija je jedan najobicniji ljigavac koji prstom ne smije da mrdne na silne nepravilnosti koje se dogadjaju po fakultetu i najcesce se vadi na to kako on nikome ne vjeruje ko o tome pise po medijima. Sta imas da vjerujes uzmes digitron i saberes koliko trenutno studenata vozi nepolozene matematike i sve ti je jasno. Fatkic je trebao vec da bude u (ne)zasluzenoj penziji ali je tu dok se to mjesto ne zavrsi njegovom klonu Brkicu za kojeg se ceka da doktorira i za kojeg studenti kazu da je gori od Fatkica. Tu je vrlo vrlo priblizan njima i Vedran Karahodzic i njih sva trojica su zaista izvanredni matematicari ali prave ljudske nistarije koje nikako ne bi smjele radit sa mladim ljudima. Inace ovu dvojicu nije htio niko drugi uzeti osim Fatkica a nije tesko pogoditi zasto.
Sto se tice konkursa mislim da su bila raspisana dva ali ljudi koji su se prijavili nisu prosli jer nisu imali objavljen strucni rad iz nekog strucnog predmeta sa ETF-a sto nema blage veze sa pamecu jer ga nema ni Fatkic a predaje tolike godine sto jasno govori kako to radi Konjicija sa svojom klikom. I koji ce klinac matematicarima strucni predmet sa ETF-a????
O prolaznosti na nekim predmetima je isuvisno i pricati jer se krece izmedju 10-15% i uvijek ali apsolutno uvijek je obrazlozenje da su studenti "glupi" (u prenesenom znacenju). Na odsjeku RI dva ubjedljivo najteza predmeta su matematika 2 i fizika koji su ama ono bas totalno dva bespotrebna predmeta za informatiku i racunarstvo i cisto sumnjam da se moze naci igdje na ozbiljnim fakultetima na tom smjeru. ali nejse ajde matematika ali fizika je cista ludost i u prvom semestru na jednoj parcijali prolaznost je bila 9% a da dekan kurcom nije mrdnuo.
Ja pitam druga posto mu je sin na faxu pa sto se studenti ne dignu i najebu se majke medjutim odgovr je poznat u svim sferama zivota i lakse se pokupiti i otici u inostranstvo nego ovdje ganjati pravdu. ima tu jos sto sta za pricati ali nisam sve upamtio pogotovo u ovom zadnjem roku na matematici gdje su radili degutantne stvari i nisu htjeli isprvljati svoje ocite greske koje su kostale studente obaranja.
Zato mislim da je ovaj broj od 800 vrlo realan ili priblizan samo sto to nije 800 studenata nego 800 nepolozenih ispita iz matematika. Fatkic je za mene klasicni obrazovni fasista koji desetinama godina svoje seljacke frustracije lijeci na studentima. Jos kada bi se znao broj studenata koji su odustali od ETF-a radi matematika bio bi osudjen na dozivotnu robijeu a Behlilovic bi za njega bio mala maca.
Ali opet ponavljam da je Konjicija covjek kao sto nije te se stvari ne bi desavale bar u ovom obimu.

Ako jos nesto saznam rado cu napisati da se ta bagra ako nista medijski dotakne i neke buduce generacije spase ovih obrazovnih lihvara!

Evo danas cittam negdje povodom smrti Safeta Halilovica kako je jednom dao rok studentima iz gradiva koji nisu opste radili. Studenti skocili sa njim na razgovor i sve se fino dogovorili oko gradiva na ispitu. To kod Fatkica mozes samo sanjati jer covjek je klasicni ludjak. Sad se sjetih da mi je prijatelj rekao kao da ga je prsle godine Konjicija zvao na razgovor radi katastrofalne prolaznosti a on poslije toga zavalio rok i povlajo studente ko kombajn psenicu.
Ovo je milioniti post kojeg ovaj forumaš piše u pokušaju da ocrni ETF, iz privatnih razloga. Matemika jeste filter i tako treba da bude. Svaki, iole bolji, ETF u svijetu ima žestoke kurseve matematike. Ne trebam objašnjavati zašto je to tako. Iživljavanja na studentima su bila prisutna u onom sistemu, i na svim fakultetima je bilo primjera nekorektnog odnosa (na Radio Sarajevu su prije rata bile emisije o tome). Ta vremena su prošla i danas je odnos prema studentima u 99% slučajeva više nego korektan.

Sa ETF-om nemam ništa, a prozvane nastavnike poznajem lično (Huseta, Mehmeda, Vedrana ...). To su čestiti ljudi, koji su bili takmičari, olimpijci, zlatni studenti i nisu nikakvi lihvari ni kriminalci, kako ovaj trol tvrdi, krijući se iza forumske anonimnosti.

Svjestan sam da neki nemaju kapacitet da savladaju ono što treba, a da žele diplomu. Za takve postoji Travnik, ne može svaka šuša završit ETF.
User avatar
S4mpion
Posts: 19317
Joined: 24/11/2011 21:16

#18 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by S4mpion »

Maystor wrote: Svjestan sam da neki nemaju kapacitet da savladaju ono što treba, a da žele diplomu. Za takve postoji Travnik, ne može svaka šuša završit ETF.
Ono što Fatkić traži od studenata definitivno nije ono "što treba" i definitivno nije opravdan razlog da se potencijalni inženjeri tek tako odbacuju radi nečije samovolje.

Radna snaga se u civilizovanom svijetu cijeni i ne dozvoljava se njeno urušavanje, a to što neko, ko bi inače u Austriji ili Njemačkoj, bio dobar inženjer, ovdje propada zbog profesora kao što je Fatkić, ne znači da je "šuša".

Zapravo, veliki broj uspješnih inženjera je kod Fatkića na mrtve jade iz desetog puta izvukao šesticu.

Što se tiče matematike kao filtera, jeste, ovakva matematika definitivno jeste filter, ali filter koji je sam sebi svrha.
User avatar
Mišo_Kovač
Posts: 2708
Joined: 22/06/2011 11:00
Location: Sarajevo

#19 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by Mišo_Kovač »

LOL faktić čestit čovjek. On je budala obična, paćenik svoje vrste kojem je mjesto u nekom institutu gdje može škrabati svoju matematiku solo povazdan. Ono što on predaje, u obliku u kojem predaje je beskorisno znanje. Više se o diferencijalnim jednačinama nauči na LSAU na drugoj godini, nego na njegovoj jebenoj matematici itd itd :roll:
User avatar
Maystor
Posts: 5598
Joined: 16/07/2007 22:59
Location: Unknown

#20 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by Maystor »

Mi se ne možemo porediti sa Harvardom, ali možemo, recimo, sa okruženjem. Uzmimo npr. Beograd, naravno da su bolji od nas, ali nije nerealno da se poredimo, i na kraju krajeva, da težimo da ih stignemo. Na ETFu u Beogradu ima prijemni ispit iz matematike i fizike (onaj trol pita šta će fizika na ETFu :roll: ) koji je puno teži od onoga što Fatkić daje kod nas. Evo jedan tekst
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/svako- ... to/nq1t7d1
gdje se navodi da je te godine u cijeloj Srbiji samo 6 učenika uradilo sve zadatke iz matematike na prijemnom, a samo 3 iz fizike! 500 kandidata (od kojih su mnogi imali prosjek 5.0, bili učenici generacije itd.) su odbijeni.
Pogledajte ispite iz matematike na ETFu u Beogradu ili Zagrebu i uporedite to sa našim ETFom, pa onda možemo diskutovati o nekim stvarima.
User avatar
Maystor
Posts: 5598
Joined: 16/07/2007 22:59
Location: Unknown

#21 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by Maystor »

Mišo_Kovač wrote:LOL faktić čestit čovjek. On je budala obična, paćenik svoje vrste kojem je mjesto u nekom institutu gdje može škrabati svoju matematiku solo povazdan. Ono što on predaje, u obliku u kojem predaje je beskorisno znanje. Više se o diferencijalnim jednačinama nauči na LSAU na drugoj godini, nego na njegovoj jebenoj matematici itd itd :roll:
Generalno, jedan od razloga zašto je ovo društvo na dnu, jeste i ovakav nedostatak respekta prema bilo kome. Nije u redu, da ne kažem nije akademski, da neko naziva profesora budalom, lihvarom, paćenikom, kriminalcem itd.
Ko je kriminalac, to određuje sud, a ne forumska fukara.
Navešću nekoliko mjera koje se trenutno provode
- studenti ocjenjuju profesore, a za one koji budu loše ocijenjeni i/ili koji budu imali lošu prolaznost na predmetu (po novom prijedlogu zakona) će se morati formirati komisija koja će napraviti analizu zašto je tako
- na fakultetima se uvodi odgovorna osoba za kvalitet (bez toga nema akreditacije)
- na Vijeću (gdje sjede i studenti) se analizira prolaznost
itd.
User avatar
Mišo_Kovač
Posts: 2708
Joined: 22/06/2011 11:00
Location: Sarajevo

#22 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by Mišo_Kovač »

Možeš ti nakucavat koliko hoćeš, i iz kojih god razloga braniti Fatkića, ne znači da si u pravu. Znam čovjeka i govorim šta mislim o njemu. Društvo je dno dna jer se brani neobranjivo samo zato što si asistent, dajžić, amidžić, kurac palac dotičnom profesoru, ne zato što se stvari nazivaju pravim imenom. Respektujem njegovo znanje i struku, al ko čovjek i profesor je goli kurac.
Neće biti boljeg dana za ETF od onog kad Fatkića liferuju u penziju i postave normalnog insana na njegovo mjesto...
User avatar
S4mpion
Posts: 19317
Joined: 24/11/2011 21:16

#23 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by S4mpion »

Maystor wrote: Pogledajte ispite iz matematike na ETFu u Beogradu ili Zagrebu i uporedite to sa našim ETFom, pa onda možemo diskutovati o nekim stvarima.
Vodiš se pogrešnom logikom. Ako je profesor u Zagrebu dovoljno dobar da studentima objasni matematiku onda njihov ispit, iako mnogo složeniji od našeg, za zagrebačke studente će biti lakši od onog što dobije jedan student na ETF-u nakon nekoliko mjeseci predavanja koja ne služe ničemu korisnom. Studenti nemaju od koga primiti znanje, prepušteni su sebi i učenju napamet.

Kada bi matematika na ETF-u ostala baš ovakva kakva jeste, a kada bi profesor bio npr- Željko Jurić (što nije nemoguće), ishod bi bio mnogo drugačiji.

Dakle, težina ispita se ne mjeri isključivo u onome što si dobio na papiru, već u tome koliko si pripremljen na ono što te je na papiru dočekalo.
User avatar
Maystor
Posts: 5598
Joined: 16/07/2007 22:59
Location: Unknown

#24 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by Maystor »

Zaboravio si ključnu stvar: ulaz. Kvalitet studenata koji upisuju ETF u Beogradu i Zagrebu je mnogo bolji. Teško je od govana napraviti pitu.
sabanss
Posts: 4541
Joined: 13/08/2006 11:20

#25 Re: ETF Sarajevo - iskustvo

Post by sabanss »

Brate, ovi gore te samo plase.

Bilo je, bice i jos uvijek ima ljudi koji zavrsavaju ETF koji je realno poredeci se sa fakultetima u okruzenju smijesan (gorespomenuti Zagreb i Beograd). To sto mi sada imamo Travnik, Kiseljak i slicno kao mjerila vise govori o nama.

Zavrsio sam ETF i jedna od pametnih stvari koje sam naucio od jednog profesora je da ako ima makar jedan student koji je polozio ispit dokazano je da je ispit poloziv :D Ovo ti vrijedi i za sve drugo u zivotu, poredi se sa boljima i postaces bolji.
Post Reply