ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#1 ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by SaraFina »

ERIC NELSON Lider - vizionar na mjestu novog ambasadora SAD u BiH: Ovaj čovjek dolazi umjesto Maureen Cormack

Piše: Fena

Godine 2014. Feedscoop magazin ga je proglasio jednim od četrnaest lidera - vizionara u polju federalne informacijske tehnologije

 Američka administracija zatražila je od Bosne i Hercegovine agreman za novog veleposlanika Erica Nelsona koji će naslijediti Maureen Cormack na dužnosti veleposlanika SAD-a u BiH, doznaje Večernji list od izvora bliskih State Departmentu. 


Eric Nelson, djelatnik Više službe za vanjske poslove, u rangu savjetnika, imenovan je za zamjenika izvršnog tajnika i direktora Izvršnog ureda Izvršnog tajništva 2. lipnja 2015. godine.

 


Nelson je prethodno obnašao dužnost ravnatelja Ureda diplomacije u Odjelu za upravljanje izvorima informiranja, zamjenika šefa misije u Costa Rici te generalnog konzula u Munchenu. Od kada se pridružio Službi za vanjske poslove 1990. godine, također je obnašao dužnosti u Islamabadu, Milanu, Meksiko Cityju, Frankfurtu, Santo Domingu, kao i u Washingtonu, u Odjelu za administraciju. 


Godine 2014. Feedscoop magazin ga je proglasio jednim od četrnaest lidera - vizionara u polju federalne informacijske tehnologije, navodi se u bh. izdanju Večernjeg lista. 


Nelson je karijeru počeo u javnoj službi kao dragovoljac u mirovnim snagama u Liberiji. Od 2013. do 2014. bio je član 21. seminara Centra za međunarodne studije MIT-a (Massachusetts Institute of Technology). Diplomirao je kemijski inženjering na sveučilištu Rice te magistrirao poslovnu administraciju na sveučilištu Texas u Austinu
Mišljenja?
User avatar
Krokodajl
Posts: 8237
Joined: 27/01/2016 12:36

#2 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by Krokodajl »

Radi sočnosti rasprave samo bih dodao još da je LGBT osoba i da će u BiH doći sa svojim partnerom , kojeg ćemo vjerovatno imati priliku upoznati već na tradicionalnom novogodišnjem (ili bi božićni nisam siguran) sajmu u Sarajevu, kada supruge (sada će valjda politički korektno biti reći, bračni partneri) ambasadora izlažu proizvode u humanitarne svrhe :D :D :D
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#3 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by HAVANA »

Sta me to briga,nije me doso jebat.
User avatar
Krokodajl
Posts: 8237
Joined: 27/01/2016 12:36

#4 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by Krokodajl »

HAVANA wrote:Sta me to briga,nije me doso jebat.
Ima ovih što jest, pa da vidimo kome to smetaju LGBT osobe :lol: :lol:

A što se tiče njegovog rada, vidjet ćemo, meni je Moon ostao u sjećanju.
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#5 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by SaraFina »

HAVANA wrote:Sta me to briga,nije me doso jebat.
Čovjek živi u sretnom partnerstvu, nije ne brini :D
A odnos USA ambasade jako nam je važan u BiH. Tako da mislim da je opravdano se zanimati i diskutovati o budućoj politici USA prema BiH, očekivanjima i promjeni.
U senatskom Odboru za vanjske poslove održana su svjedočenja za četvoro novonominiranih američkih ambasadora. Medju njima je bio i Eric Nelson, koji je nominiran za veleposlanika u Bosni i Hercegovini. Ako bude potvrdjen to će mu biti prvo ambasadorsko mjesto u karijeri.

Priopćenje kandidata za američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Erica Nelsona na početku svjedočenja

“Sa mnom je ovdje danas moj partner Filippo Tattoni, koji se kao mnogi drugi supružnici uposlenika u State Departmentu, žrtvuje kako bi mi dao potporu”.

Ponosan sam zbog toga što je moja nominacija primjer koliko Sjedinjene Države vrednuju raznovrsnost. Američka raznovrsnost je temeljna za naše slobode i čini nas inovativnom i dinamičnom nacijom. Bosna i Hercegovina dijeli ove suštinske karakteristike s višestoljetnom historijom vjerskog suživota.

Sjedinjene Države su stabilnije i prosperitetnije kada je Europa stabilna i prosperitetna. Kada je 100,000 gradjana Bosne i Hercegovine umrlo i kada je dva milijuna ljudi pobjeglo od rata 1992-1995-te, Sjedinjene Države su su intervenirale snagom i diplomacijom kako bi rat bio okončan. Kao jamac Daytonskiog mirovnog sporazuma Sjedinjene Države ostaju čvrsto privržene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

23 godine relativnog mira je veliko postignuće, ali ne možemo to uzeti zdravo za gotovo. Najsigurniji put u osiguravanju obećavajuće budućnosti je integracija u euro-atlanske institucije. Nažalost, previše političara nastavlja ići putem etničkog nacionalizma i osobnog bogaćenja prije nego što žele provesti ključne reforme.

Ako moja nominacija bude potvrdjena fokusirat ću rad veleposlanstva na nekoliko prioriteta:

Prvo – jačanje prosperiteta

Slaba ekonomija i endemska korupcija podrivaju stabilnost. Reforme su ključne za smanjenje poreza na rad, treba olakšati otvaranje poslovnih projekata te privatizirati državna poduzeća. Ako budem potvrdjen za ambasadora, tražit ću uvodjenje standara koji trebaju stvoriti uvjete da Bosna i Hercegovina postane privlačna destinacija za američki izvoz i izravna ulaganja.

Drugo – promovirat ću efikasanu vladu i vladavinu prava

Nažalost, Transparency International je svrstao Bosnu i Hercegovinu medju najkorumpiranije države u Europi. Nastavit ću nastojanja naše ambasade u popravljanju  transparentnosti i odgovornosti. Kada lokalne institucije ne budu reagirale ili kada bude postojala prijetnja po mir i stabilnost, ciljane sankcije bit će naš učinkovit odgovor.

Naš treći prioritet bit će poboljšanje sigurnosne situacije

Sjedinjene Države će nastaviti s nastojanjima da se suprostave malignom stranom utjecaju i nasilnom ektremizmu, nastavit ćemo jačati provedbu zakona i jačanje granične sigurnosti.  Bosna i Hercegovina je predan partner u borbi protiv terorizma i šalje svoje snage u sastav NATO saveza u Afganistanu. Sjedinjene Države podržavaju bosanskohercegovački kontinuirani napredak ka učlanjenju u NATO savez i put ka zapadnim demokratskim vrijednostima.

Četvrto – ako budem potvrdjen kao američki ambasador izvršit ću pritisak na vladu Bosna i Hercegovine da se poštuju ljudska prava

Predsjednik Trump je prošle godine u Varšavi rekao “Iznad svega, mi vrednujemo dignitet svakog ljudskog bića, štitimo prava svake osobe i dijelimo našu nadu svakog čovjeka da živi u slobodi”.

Sjedinjene Države će unapredjivati demokraciju promoriviranjem medijske slobode, vjerske slobode i reforme obrazovanja. Zalagat ću se za odgovornost za počinjene zločine u prošlosti kao i za jednak tretman svih gradjan pred zakonom.

Nama treba snažno partnerstvo u pomaganju Bosni i Hercegovini u postizanju mira s napretkom. Ujedinit ću snage s gradjanskim društvom, privatnim sektorom i europskim partnerima.  Odlučan sam raditi sa svim liderima u Bosni i Hercegovini koji dijele naše ciljeve i koji su spremni boriti se protiv korupcije i implementirati reforme.

Nakon ujvodnog izlaganja uslijedila su pitanja senator kandidatima za nove ambasadore. Demokratgskis enator Chris Murphy je dobara poznavatelj prilika u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, a postavio je slijedeće pitanje Ericu Nelsonu:

Sen. Murphy: “Mnoge od nas brine ideja o zamjeni teritorija izmedju Srbije i Kosova i da taj presedan može imati destabilizirajući utjecaj na recimo Bosnu i Hercegovinu koja ima krhak politički sustav … Odlazite li tamo s uvjerenjem da je Amerika predana bosanskom teritorijalnom integritetu, mislite li da postoje legitimne zabrinutosti oko nekih prijedloga za pomjeranje granica i efekta koji to može izazvati, ako netko pomisli da može pomjeriti svoje granice  kako bi mogao imati odredjenu nacionalnost unutar svojih granica:

Eric Nelson

“Da, ja odlazim s opredjeljenjem o jasnoj američkoj potpori  bosanskohercegovačkom integritetu i suverenosti …… Razgovori izmedju Kosova i Srbije, dvije suverene države, o normalizaciji odnosa, su važni, važni su za regiju. Mi podržavamo dijalog pod skrbništvom Europske Unije … Važno je jasno reći da ne postoji paralela s Bosnom i Hercegovinom gdje entiteti razgovaraju o odvajanju … Amerika nastavlja s pružanjem čvrste potpore  teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine … Nastavit ćemo raditi s našim partnerima u nastojanjima da Bosna i Hercegovina krene naprijed s fokusom na ujedinjivanja s Europskom Unijom. To je budućnost prema kojoj Bosna i Hercegovina treba ići”.

Sen.Murphy: “Ja sam za kreativna rješenja … mene samo brine da, ako se to uradi na pogrešan način, može voditi ka većoj, a ne manjoj, destabilizaciji … otvoren sam za kreativne solucije koja mogu rješiti višestoljetni problem”.

Očekuje se da će nominirani ambasadori biti potvrdjeni ili odbijeni u roku od nekoliko dana. Nelson će u Sarajevu, ukoliko bude imenovan, zamijeniti dosadašnju ambasadoricu Maureen E. Cormack koja je na funkciji ambasadora od 16. januara 2015. godine.
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#6 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by SaraFina »

Krokodajl wrote:
HAVANA wrote:Sta me to briga,nije me doso jebat.
Ima ovih što jest, pa da vidimo kome to smetaju LGBT osobe :lol: :lol:

A što se tiče njegovog rada, vidjet ćemo, meni je Moon ostao u sjećanju.
Pa nije ni Kormakova bila loša. Jeste ljutila Dodika u više navrata i sad pred odlazak "njuška po CIK-u" da dokaže neregularnosti. Ali Baja iz Bakinovaca je to sve prikrio :D
muzicar_iz_parka
Posts: 3818
Joined: 02/06/2012 18:59

#7 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by muzicar_iz_parka »

Opet prave ovdje neke eksperimente, pa šalju pedera.
Samo da ne bude parada u čast novog ambasadora.
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#8 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by SaraFina »

muzicar_iz_parka wrote:Opet prave ovdje neke eksperimente, pa šalju pedera.
Samo da ne bude parada u čast novog ambasadora.
To su zezenacije ili?
muzicar_iz_parka
Posts: 3818
Joined: 02/06/2012 18:59

#9 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by muzicar_iz_parka »

Nisam ja nikad ozbiljan.

Mada se ovdje raznorazni eksperimenti demokratije provode, kao neuplitanje politike u rad policije, pravosuđa, CIK, RAK, itd.
Sve institucije koje nikome ne odgovaraju za svoje postupke ali su opet upletene u sve moguće malverzacije.
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#10 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by insomnia78 »

Mora da je omiljen kod republikanaca
Fudo387
Posts: 21793
Joined: 24/01/2015 19:44

#11 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by Fudo387 »

Eto miletu sanse da se skine sa crne liste.
muzicar_iz_parka
Posts: 3818
Joined: 02/06/2012 18:59

#12 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by muzicar_iz_parka »

Baš je sladak milin mali Igor. :mrgreen:
high_volume
Posts: 5916
Joined: 09/06/2010 22:51

#13 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by high_volume »

SaraFina wrote:
HAVANA wrote:Sta me to briga,nije me doso jebat.
Čovjek živi u sretnom partnerstvu, nije ne brini :D
A odnos USA ambasade jako nam je važan u BiH.
Jašta je. Da čovjek nije homoseksualac, ne bi otvorila temu, kao što ni za jednog drugom USA ambasadora nije otvorena. Ložiš forum, znajući za dominirajući konzervatizam u BiH i većinske protivnike homoseksualaca. :(
User avatar
Kikibombona
Posts: 34325
Joined: 29/06/2013 08:48

#14 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by Kikibombona »

Odlicna vijest. :thumbup:

Posebno raduje sto je ambasador peder i sto dolazi sa partnerom.

Kakav penicilin za latentne bosanske pedere.

Za BiH bi bilo osvjezavajuce da sve zemlje posalju ambasodre iz LGBT populacije. Ovo kazem najozbiljnije.

Konzervatizam BH drustva je jedan od razloga zasto ne moze naprijed.
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#15 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by SaraFina »

:idea: :idea: :idea:
high_volume wrote:
SaraFina wrote:
HAVANA wrote:Sta me to briga,nije me doso jebat.
Čovjek živi u sretnom partnerstvu, nije ne brini :D
A odnos USA ambasade jako nam je važan u BiH.
Jašta je. Da čovjek nije homoseksualac, ne bi otvorila temu, kao što ni za jednog drugom USA ambasadora nije otvorena. Ložiš forum, znajući za dominirajući konzervatizam u BiH i većinske protivnike homoseksualaca. :(

Mene apsolutno ne zanima njegova seksualna orjentacija, čovjek je i ne krije, po tom pitanju nema nikakvih skrivenih dakle kalkulacija... Čemu ovaj upad i optužba? Mi sebi ne možemo priuštiti luksuz da "američkom tutoru" spočitavamo seksualnu orjentaciju..Dakle zašto bi ložila konzervativno forumsko pučanstvo????
Totale nebulose. Hoćemo ga možda protjerati ili spaliti na lomači? Kamenovati? Pa da dižem hajku na čovjeka. To ne bi ni Putin sebi mogao priuštiti.... ..
Ja sam isključivo zainteresovana za podrška ili izostanak iste BiH. Prvenstveno naravno me zanima njegov odnos prema "gorućim i trenutno aktuelnim pitanjima".
Zemlja je na prekretnici. IZ, izbor Komšića. Dodik na crnoj listi a u preCjedništvu i sl.
User avatar
Haris.ba
Posts: 24399
Joined: 08/09/2005 20:08

#16 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by Haris.ba »

I ja mislim da je tema otvorena zato sto je lik homoseks.

Ambasador je ovdje samo da pise izvjestaje. Americka politika se zna. Nema lik ikone Draze ili Pavelica u ormaru. Tako da je nebitno ko je.

Precjenjuje se vaznost ambasadora.

Danas se kontakti konkretno sa americkom administracijom obavljaju mimo ambasadora. Nije nevazan lik, ali nije nesto ni vazan.
User avatar
Peda Petrol
Posts: 302
Joined: 26/09/2018 21:49

#17 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by Peda Petrol »

Krokodajl wrote:Radi sočnosti rasprave samo bih dodao još da je LGBT osoba i da će u BiH doći sa svojim partnerom , kojeg ćemo vjerovatno imati priliku upoznati već na tradicionalnom novogodišnjem (ili bi božićni nisam siguran) sajmu u Sarajevu, kada supruge (sada će valjda politički korektno biti reći, bračni partneri) ambasadora izlažu proizvode u humanitarne svrhe :D :D :D
Što bi se reklo nikad bliže odluci da se u Sarajevu održi LGBTI parada.
User avatar
mO k3
Posts: 34082
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#18 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by mO k3 »

Peda Petrol wrote:
Krokodajl wrote:Radi sočnosti rasprave samo bih dodao još da je LGBT osoba i da će u BiH doći sa svojim partnerom , kojeg ćemo vjerovatno imati priliku upoznati već na tradicionalnom novogodišnjem (ili bi božićni nisam siguran) sajmu u Sarajevu, kada supruge (sada će valjda politički korektno biti reći, bračni partneri) ambasadora izlažu proizvode u humanitarne svrhe :D :D :D
Što bi se reklo nikad bliže odluci da se u Sarajevu održi LGBTI parada.
Pozdravljam toj odluci ...

mislim da nece biti ko 2010 u Beogradu , kada su popovi isli na ulice .. ... opet smo mi kulturniji i civilizovani narod
User avatar
Peda Petrol
Posts: 302
Joined: 26/09/2018 21:49

#19 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by Peda Petrol »

Živi bili pa vidjeli.
Nema jačeg lobija od tog. A Sarajevo kao multikulturalan grad sasvim sigurno bi oberučke prihvatio paradu kao dio evropske tradicije. Valjda.
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#20 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by SaraFina »

Haris.ba wrote:I ja mislim da je tema otvorena zato sto je lik homoseks.

Ambasador je ovdje samo da pise izvjestaje. Americka politika se zna. Nema lik ikone Draze ili Pavelica u ormaru. Tako da je nebitno ko je.

Precjenjuje se vaznost ambasadora.

Danas se kontakti konkretno sa americkom administracijom obavljaju mimo ambasadora. Nije nevazan lik, ali nije nesto ni vazan.

Nije tačno. Zašto umanjujete značaj i ulogu čovjeku?
Pa obična šalteruša u nekoj instituciji ti može napraviti problem kad vadiš dokument neki, vraćati te bespotrebno a VI USA ambasadora predstavljate običnim ćatom koji piše izvještaje.
Totalna glupost.
Nije li Kormakova i sama sazivala sastanke naših političkih lidera, kad je prošla apelacija Bože Ljubića i kad su zauzeli na sreću jedinstven stav?
Da ne idem dalje u prošlost. Dodikov "referendum" je sa ustavnopravnog stajališta preinačen u anketu...sankcije i crna lista njemu i Špiriću. To je sve od ambasade krenulo. Baš Donald lično prati takve stvari?

Itd itd

I sad ovdje neko tvrdi da je USA ambasadora samo obični ćata američke administracije.

To ili je glupo ili naivno. Trećeg nema.

Ne postoji značajnija ambasada i ambasador u BiH od američke za nas. I gajenje dobrih odnosa ..
Ko mislim suprotno, lud je ili naivan.
Last edited by SaraFina on 11/10/2018 10:04, edited 2 times in total.
User avatar
Altsa
Posts: 7314
Joined: 19/03/2004 18:31

#21 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by Altsa »

nije mi bitno jel derpe ili nije. nadam se da ce da ga Miletu zadaje kao i Kormakova do sada. :izet:
User avatar
Altsa
Posts: 7314
Joined: 19/03/2004 18:31

#22 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by Altsa »

Haris.ba wrote:I ja mislim da je tema otvorena zato sto je lik homoseks.

Ambasador je ovdje samo da pise izvjestaje. Americka politika se zna. Nema lik ikone Draze ili Pavelica u ormaru. Tako da je nebitno ko je.

Precjenjuje se vaznost ambasadora.

Danas se kontakti konkretno sa americkom administracijom obavljaju mimo ambasadora. Nije nevazan lik, ali nije nesto ni vazan.
vecu glupost nisam odavno procitao.
User avatar
mO k3
Posts: 34082
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#23 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by mO k3 »

Peda Petrol wrote:Živi bili pa vidjeli.
Nema jačeg lobija od tog. A Sarajevo kao multikulturalan grad sasvim sigurno bi oberučke prihvatio paradu kao dio evropske tradicije. Valjda.
:thumbup:
I sta sada??
Jeli nesto sporno
User avatar
Peda Petrol
Posts: 302
Joined: 26/09/2018 21:49

#24 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by Peda Petrol »

Vidjećemo, da li će to biti jedan od prvih zahtijeva administracije, a potom i reakciju. Ne živim u Sarajevu pa se ne bih bavio je li to pozitivna ili negativna ideja.
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#25 Re: ERIC NELSON: Novi ambasador USA u BiH

Post by SaraFina »

Dodik se otima za posjetu ruskog perača prozora na konzulatu, a mi smo eto u BiH veće face od Židova. Lobiji u svijetu nam je toliko jak, da nam USA ambasador treba biti zanimljiv isključivo zbog seksualne orjentacije.

Čuj genijalca iznad :D

USA ambasador zahtijevaće održavanje Parade ponosa u Sarajevu :D

Ovaj je zajebao kalesijskog slavuja sa biserima :D
Post Reply