Eksploziv za napad na London stigao iz Beograda !!!

Post Reply
zalosna_sova
Posts: 42
Joined: 16/12/2004 19:55

#1 Eksploziv za napad na London stigao iz Beograda !!!

Post by zalosna_sova »

preneseno sa http://www.index.hr

GIORA ŠAMIS, urednik izraelskog sitea "Debka", koji je među prvima objavio vijest da eksploziv koji je Al-Qaida upotrijebila za terorističke napade u Londonu potječe iz Beograda, potvrdio je tu vijest u razgovoru sa srpskim novinarima.

"U pitanju su dobro organizirani kanali za šverc i trgovinu oružja, a ja stojim iza članka koji je objavljen i tvrdim da je on apsolutno istinit."- kazao je Šamis u razgovoru za srbijanske dnevne novine "Blic".

Web site "Debka" prema najnovijim informacijama ima dobre veze s izraelskom tajnom službom Mosad, a nedavno je objavio i kako nekoliko velikih trgovaca oružjem već godinu dana posluje u Beogradu.

Al-Qaida je, kako piše na siteu, jedna od njihovih najvećih kupaca.

Analizom eksploziva pronađenog kod pobunjenika u Iraku, koju je izvršila američka vojska, utvrđeno je kako potječe iz industrije Srbije i Crne Gore. Do istih saznanja došla je i izraelska vojska koja je zaplijenila veliku količinu oružja namijenjenog Iraku.

Šverceri oružje nabavljaju iz skladišta Vojske SiCG potkupljujući časnike, dok srpske vlasti zatvaraju oči pred problemom. te ne žele odgovoriti na zahtjeve iz Washingtona da prekinu trgovinu.

"Riječ je o specijalnim poslovima i osobe koje ih obavljaju daleko su iza scene. Razni tipovi mafije funkcioniraju dobro uhodanim putevima, tako da to nema veze s dobrim odnosima Srbije i Amerike. U pitanju je problem čitave međunarodne zajednice jer trgovci oružjem nisu nacionalno obojeni i njih zanima samo zarada." -rekao je Izraelac, te dodao kako je vrlo moguće da se radi o eksplozivu koji je porijeklom iz vojnih skladišta bivše Jugoslavije.

Iako je srpska tajna služba BIA negirala ove tvrdnje, razni analitičari s kojima se kontaktiralo govore kako je još uvijek nemoguće utvrditi podrijetlo eksploziva
User avatar
Edin H.
Posts: 47320
Joined: 08/10/2004 22:36
Location: Tirana

#2

Post by Edin H. »

Evo upravo je objavljeno na vijestima u Britaniji da prve indicije govore da eksploziv potice sa Balkana.

Izgleda da je ova informacija tacna.
bice kaznjeni
Posts: 10
Joined: 14/07/2005 08:22

#3

Post by bice kaznjeni »

Srbi su uvijek bili lesinari, a zna se i ko je poceo sa ubistvima u ovom stoljecu, takozvana organizacija crna ruka koja je i zapocela prviWW.
The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth

#4

Post by The_Fluid »

evo vam i malo drugacija informacija:
The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth

#5

Post by The_Fluid »

ISTRAŽUJEMO TRAGOM IZRAELSKIH OPTUŽBI
DA JE RAZORNO SREDSTVO ZA TERORISTIČKI UDAR
U BRITANSKOJ PRIJESTOLNICI NABAVLJENO U BEOGRADU


EKSPLOZIV KORIŠTEN U LONDONSKOME
NAPADU PROIZVEDEN JE U TVORNICI
KOD IVANGRADA U CRNOJ GORI?!


POTVRDA IZ BEOGRADA Dr. Milovan Azbejković, nekadašnji načelnik u Vojnotehničkom institutu, kaže da je sasvim moguće da je vojni plastični eksploziv korišten u Londonu kupljen na beogradskom crnom tržištu, gdje je njegova cijena po kilogramu od dvije do pet tisuća dolara
TVORNICA U MJESTU POLICAMA Milan Sučić, bivši direktor Vitezita, najvećeg proizvođača eksploziva u bivšoj Jugoslaviji, za Slobodnu je potvrdio da se ta vrsta eksploziva jedino proizvodila u mjestu Policama nedaleko od Ivangrada

piše Zoran ŠAGOLJ

ZAGREB/BEOGRAD - Umirovljeni pukovnik bivše JNA dr. Milovan Azbejković, nekadašnji načelnik Odjela za istraživanje eksploziva Vojnotehničkog instituta u Beogradu, uvjeren je da je u terorističkim napadima u Londonu upotrijebljen vojni plastični eksploziv, kao i da je sasvim moguće da je podrijetlom iz Srbije i kupljen na tamošnjem crnom tržištu, gde je njegova cijena po kilogramu od dvije do pet tisuća dolara.
Milan Sučić: Vijek trajanja plastičnog eksploziva na bazi pentrita je vrlo dug"Samo četiri zemlje na svijetu proizvodile su plastični eksploziv, ali je naš bolji i od američkog C4", rekao je Azbejković za beogradski Blic. Prema njegovim riječima, ta vrsta eksploziva proizvodila se u vojnoj tvornici u Beranima sve do 1991. godine i početka rata, ali ga je ostalo u skladištima JNA i na crnom tržištu.

Image
"Tijekom rata bilo ga je na svakom mjestu u svačijim rukama, izvan svake kontrole. I sada ga, poput ručnih bacača i raznog naoružanja, imate gdje hoćete, naročito na Kosovu, gdje je ilegalna trgovina oružjem razvijena u kanalima mafije", izjavio je Azbejković.
Beogradski stručnjak tvrdi da bi se na temelju jedinstvenog kemijskog sastava moglo vrlo brzo utvrditi tko mu je proizvođač.
"Plastični eksploziv proizveden u Beranima je elastičan, ljepljiv, može se obaviti oko tijela, staviti u cipelu, kapu, torbu a da ga nitko ne primijeti i ne registrira. Ima veliku razornu moć", objasnio je.
"Slobodna" je u srijedu došla do Milana Sučića, predratnog direktora namjenske proizvodnje u viteškom Vitezitu koji je bio najveći proizvođač eksploziva u bivšoj Jugoslaviji. Potvrdio nam je da se plastični eksploziv za koji se sumnja da je korišten u Londonu, za bivše države jedino proizvodio u mjestu Policama nedaleko od Ivangrada. Tvornica je otvorena sredinom osamdesetih godina, a stručnu pomoć dali su stručnjaci iz Vitezita.
— Ta je tvornica trebala biti izgrađena u Vitezu, ali je političkom odlukom premještena u Crnu Goru. Plastični eksploziv proizvodila je na bazi pentrita, a osim u vojne svrhe, gdje se koristio za diverzantske akcije, kao punjenje ručnih bombi i u inženjeriji za rušenje, mogao je poslužiti i u industriji za rezanje metala. Radilo se o dobrom proizvodu u rangu svjetskih eksploziva — pojasnio nam je Sučić.

Image

Plastični eksploziv, prema njegovim riječima, čuvala je jedino JNA, pa ga je tako početkom devedesetih dosta nađeno i u njezinim skladištima u Hrvatskoj. S obzirom na svojstva, vijek trajanja mu je vrlo dug, pa tako ni eventualnim curenjem smole i omekšivača ne gubi znatno svoju udarnu moć.
Inače, plastični eksploziv iz tvornice u Policama pakiran je u pločicama dugim 10-ak, širokim pet i debelim oko tri centimetra, vrlo nalik starinskim sapunima. Na pitanje je li ta vrsta eksploziva mogla biti korištena u londonskim napadima, i od Sučića je stigao potvrdan odgovor.
— Može ga se upotrijebiti gdje god hoćete jer se da oblikovati po želji. Dosta je brizantan, oslobađa 700 do 800 litara plinova, što mu daje veliku razornu moć i brzinu od nekih pet do šest tisuća metara u sekundi — rekao nam je Milan Sučić.
Nakon optužbi izraelskog web-sitea Debka, bliskoga Mossadu, da se švercerskim kanalima iz vojarni u Srbiji može nabaviti eksploziv, reagirao je glasnogovornik Vojske Srbije i Crne Gore pukovnik Zoran Žabić, rekavši kako "skladišta redovito kontroliraju za te poslove nadležne službe, a prisutne su i izvanredne kontrole objekata".
(Slobodna Dalmacija, četvrtak, 14.7.2005.)
Prenj
Posts: 7014
Joined: 20/07/2004 08:59

#6

Post by Prenj »

Evo vam malo drugacija informacija, vjerovatno i konacna:
BBC wrote: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/4684869.stm
Police hunt bomb team accomplices

Explosives in a house are thought to have been made from ingredients available from high-street chemists.

Police are hunting the London bombings mastermind, and an Egyptian chemistry student who has fled his Leeds home.

Detectives said they wanted to know who had "supported, financed, trained and encouraged" the bombers.

'Shocking development'

A man injured in last the bus bombing in Tavistock Square died in hospital on Thursday, taking the overall death toll to 54.

Police say three of the four bombers thought to have died in the attacks are included in this figure and they are currently searching the bombers' homes.

"I've been told by people close to the investigation that this quantity of explosive that has been recovered at the house in Leeds - some of it is still in there - is in fact acetone peroxide," BBC Newsnight reporter Mark Urban said.

"This is a shocking development in the sense that earlier ideas about commercial or military grade explosive being used in the bombs themselves would therefore seem to be wrong."
Kucna radinost.
The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth

#7

Post by The_Fluid »

SAM- svoj majstor, sigurno je bio pretplatnik. :D

Nego, meni se dopalo sto je BBC, a onda su ga slijedile i druge tv i novinske kuce zamijenio rijec terror i terorist, u rijec bombas, i ujedno skinuli rijec islamic ispred.

Ipak je svaki sedmi stanovnik Londona islamske vjeroispovijesti.
beta vulgaris
Posts: 55
Joined: 15/07/2005 09:47
Location: EU

#8

Post by beta vulgaris »

The_Fluid wrote:SAM- svoj majstor, sigurno je bio pretplatnik. :D

Nego, meni se dopalo sto je BBC, a onda su ga slijedile i druge tv i novinske kuce zamijenio rijec terror i terorist, u rijec bombas, i ujedno skinuli rijec islamic ispred.

Ipak je svaki sedmi stanovnik Londona islamske vjeroispovijesti.
Politicka korektnost, tj izbjegavanje rasplamsavanja mogucih nereda. Nije se bas ni CNN pretrgao sa islamic prefiksom.

Elem, ono sto je meni cudno je sljedece:
Zasto osjecam kao da se ovi nasi dole (Ser Cro) na neki nacin takmice da je eksploziv made in SFRYU, i da je bas isti usmrtio nevine ljude?

Da li misle da ce dobiti neke nove donacije za suzbijanje ilegalne trgovine oruzjem, ili laprddaju bez veze?
bice kaznjeni
Posts: 10
Joined: 14/07/2005 08:22

#9

Post by bice kaznjeni »

Srbiju ceka novi rat sa zapadnim silama, sto su trazili to ce i dobiti!!!!!

Vidjeces da ce u slijedecim danima biti sravnjena sa zzemljom ta tvornica u Crnoj Gori
beta vulgaris
Posts: 55
Joined: 15/07/2005 09:47
Location: EU

#10

Post by beta vulgaris »

bice kaznjeni wrote:Srbiju ceka novi rat sa zapadnim silama, sto su trazili to ce i dobiti!!!!!

Vidjeces da ce u slijedecim danima biti sravnjena sa zzemljom ta tvornica u Crnoj Gori
I arguemnti tvoji za tako nesto su koji?
beta vulgaris
Posts: 55
Joined: 15/07/2005 09:47
Location: EU

#11

Post by beta vulgaris »

Ta fabrika je "odgovorna" za napad na london koliko i islam kao religija.
Da li to znaci da ce i islam "sravniti sa zemljom"?
neverforget
Posts: 61
Joined: 12/07/2005 14:18

#12

Post by neverforget »

Jos jedna glupost koje su novine prenijeli.

Sad izjavljuju da su bombe sami napravili, da su djelove mogli kupit u apoteci.


BBC: Sprengstoff doch nicht militärischen Ursprungs
Die Bestandteile des bei den Londoner Anschlägen verwendeten Sprengstoffes sind nach Angaben des britischen Senders frei im Handel erhältlich. Die Polizei hat diese Angaben zunächst nicht bestätigt

http://www.welt.de/data/2005/07/15/746160.html
Prenj
Posts: 7014
Joined: 20/07/2004 08:59

#13

Post by Prenj »

neverforget wrote:Jos jedna glupost koje su novine prenijeli.

Sad izjavljuju da su bombe sami napravili, da su djelove mogli kupit u apoteci.


BBC: Sprengstoff doch nicht militärischen Ursprungs
Die Bestandteile des bei den Londoner Anschlägen verwendeten Sprengstoffes sind nach Angaben des britischen Senders frei im Handel erhältlich. Die Polizei hat diese Angaben zunächst nicht bestätigt

http://www.welt.de/data/2005/07/15/746160.html
To je 100% djelo crnogorskog lobija. Da skrenu istragu sa pravog puta :-)
praznina
Posts: 724
Joined: 11/07/2005 19:20

#14

Post by praznina »

Image
Britanska policija je potvrdila da je u Kairu uhapšen student biohemije, koji je navodno napravio bombe korišćene u napadima u Londonu. Osim što je saopštila da se osumnjičeni nalazi u blizini Kaira, gde ga ispituju, policija za sada ne želi da da više podataka. Šef londonske policije Jan Bler kaže da eksplozije u kojima su do sada poginule 54 osobe imaju sva obeležja Al Kaide.

On očekuje da će istragom uspeti da razotkriju celu mrežu te terorističke organizacije. "Moramo da otkrijemo ljude koji su trenirali napadače, koji su napravili bombe, one koji su to finansirali. To je pravac u kom se istraga kreće. To je ogroman posao. Pregledali smo 5.000 traka sa bezbednosnih kamera, uzeli smo preko 500 izjava", kaže on.

U četvrtak je bilans žrtvi bi: 53 ubijenih i 700 povređenih. Tačno sedam dana od terorističkin napada, sinoć se na trgu Trafalgar u Londonu okupilo više hiljada ljudi kako bi odali poštu žrtvama terorističkih napada u britanskoj prestonici. Juče su i prvi put ti napadi dovedeni u direktnu vezu sa Al Kaidom.

"Oni koji su došli ovde 7. jula da ubijaju imali su nekoliko ciljeva, a jedan je bio da nas zavade međusobno, kao zatočene životinje u kavezu, ali uopšte nisu uspeli u tome", izjavio je gradonačelnik Londona Ken Livingstoun.

Na skupu su govorili i generalni sekretar Muslimanskog saveta u Velikoj Britaniji, najveće federacije muslimanskih organizacija u zemlji, i predvodnik jevrejske zajednice.
beharrr
Posts: 212
Joined: 17/12/2004 12:27

#15

Post by beharrr »

praznina wrote:Image
Britanska policija je potvrdila da je u Kairu uhapšen student biohemije, koji je navodno napravio bombe korišćene u napadima u Londonu. Osim što je saopštila da se osumnjičeni nalazi u blizini Kaira, gde ga ispituju, policija za sada ne želi da da više podataka. Šef londonske policije Jan Bler kaže da eksplozije u kojima su do sada poginule 54 osobe imaju sva obeležja Al Kaide.

On očekuje da će istragom uspeti da razotkriju celu mrežu te terorističke organizacije. "Moramo da otkrijemo ljude koji su trenirali napadače, koji su napravili bombe, one koji su to finansirali. To je pravac u kom se istraga kreće. To je ogroman posao. Pregledali smo 5.000 traka sa bezbednosnih kamera, uzeli smo preko 500 izjava", kaže on.

U četvrtak je bilans žrtvi bi: 53 ubijenih i 700 povređenih. Tačno sedam dana od terorističkin napada, sinoć se na trgu Trafalgar u Londonu okupilo više hiljada ljudi kako bi odali poštu žrtvama terorističkih napada u britanskoj prestonici. Juče su i prvi put ti napadi dovedeni u direktnu vezu sa Al Kaidom.

"Oni koji su došli ovde 7. jula da ubijaju imali su nekoliko ciljeva, a jedan je bio da nas zavade međusobno, kao zatočene životinje u kavezu, ali uopšte nisu uspeli u tome", izjavio je gradonačelnik Londona Ken Livingstoun.

Na skupu su govorili i generalni sekretar Muslimanskog saveta u Velikoj Britaniji, najveće federacije muslimanskih organizacija u zemlji, i predvodnik jevrejske zajednice.
Bas gledam na Australiskoj TV-SBS, da je Egipatski student napustio Englesku deset dana prije eksplozija, dok prije par dana bilo da je napustio UK dan prije.
E sad, kome i kako vjerovat...
Muamer-beg
Posts: 8
Joined: 16/07/2005 10:22

#16

Post by Muamer-beg »

Dragi moji samo me hvata strah da se nece opet pokusati uvici Bosna i hercegovina u sve ovo
bosniaque
Posts: 1008
Joined: 16/04/2004 01:04
Location: CH

#17

Post by bosniaque »

sto se tice egipatskog studenta, danas cujem da sumnjaju da on ima nest sa tim, mislim da ce narednih dana biti pusten na slobodu!

a ovo za explosiv made in srcg je za mushtuluka! :-D
Post Reply