[Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
R A V E N
Posts: 640
Joined: 05/06/2008 01:21

#1 [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by R A V E N »

Tokom Drugog Svjetskog rata češkoslovačko-britanska operacija "Anthropoid" je bila plan likvidacije vodećeg njemačkog dužnosnika Reinharda Heydricha.On je bio šef Reichssicherheitshauptamta(RSHA) (Glavni Ured za Sigurnost Reicha),Protektor Bohemie i Morave i glavni planer Finalnog Rješenja,nacističkog programa uništenja Židova Evrope.

Uvod
Još od 1939. Heydrich je bio na čelu RSHA,organizacije koja je uključivala Gestapo(Tajnu Policiju),Sicherheitsdienst(SD)(Sigurnosnu Agenciju),Kripo(Kriminalnu Policiju) - a od 1942. i predsjednik Interpola.On je bio ključni organizator eliminisanja Hitlerovih protivnika,a bio je i uključen u većinu Hitlerovih intriga.Predstavljao je cijenjenog i vrijednog političkog saveznika, savjetodavca i prijatelja diktatora.

Zbog svojih sposobnosti i moći,od njega su strahovali skoro svi njemački generali.U septembru 1941. Heydrich je postavljen za protektora Bohemije i Morave,zamjenjujući Konstantina von Neuratha koja je Hitler smatrao previše umjerenim.Tokom svoje uloge kao de facto diktatora Bohemije i Morave,Heydrich se često vozio sa svojim šoferom u kolima sa otvorenim krovom.Ovo je predstavljalo demonstraciju samopouzdanja okupacionih snaga
i efektivnost njihovih represivnih mjera protiv lokalne populacije.Zbog svoje okrutnosti,Heydrich je nosio nadimak Praški Kasapin,Plava Zvijer i Vješaoc.
User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 45734
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#2 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by Chmoljo »

I...šta bi kasnije? Operacija propala? Uspjela? :-?
kv99
Posts: 2637
Joined: 09/01/2008 21:08

#3 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by kv99 »

Vidim da nema nastavka pa da objasnim sta se dalje desilo.
Britanci su poslali avionom 2 agenata ceskog porijekla koji su bili specijalno trenirani za ovaj zadatak. Oni su boravili u Pragu duze vrijeme motreci na R.H . On se osjecao sigurno tako da je svako jutro od svog dvorca do staba isao istim putem , u otvorenom autu i uz pratnju od samo 1 vozaca. Atentatori su odabrali lokaciju pored jedne okuke gdje je auto moralo da uspori. Jedan je imao automat i bombu a drugi pistolj. Za bjekstvo su pripremili bicikla u blizini. Kad je kao i obicno auto sa R.H naislo atentator sa automatom je pokusao da zapuca ali mu je oruzje zakazalo. Vidjevsi atentatora R.H je umjesto da se udalji sto brze sa mjesta napada ,naredio vozacu da stane, podigao se u stojeci polozaj, izvadio pistolj i pogodio atentatora.U tom trenutku je drugi atentator bacio bombu koja je ranila R.H. Tada se vozac dao u potjeru ali ga je atentator ubio iz pistolja. R.H je prebacen u bolnicu gdje ga je operisao u to vrijeme najmoderiniji ljekarski tim i izgledalo je da ce da prezivi. Ali poslije sedmice dana se stanje naglo pogorsalo i on je umro. Ispostavilo se da je u eksploziji bombe u njega unisla konjska dlaka kojom su sjedista auta bila napunjena i od nje je nastalo trovanje krvi. Tako je vecinom zbog svoje samouvjerenosti poginuo R.H.
Grupa koja je bila odgovorna za ubistvo je pronadzena u crkvi u Pragu i tu se unisteni tako sto su njemci napunili podrum u kojem su se sakrivali vodom. Kao odmazdu Hitler je naredio unistenje sela pored kojeg su se spustili atentaori i to selo je doslovno izbrisano sa karte.

Ono sto je cudno je da R.H nije uopste bio tako okrutan prema Cesima kao sto se to smatralo. Cesi su prije rata imali razvijenu vojnu industriju i oni koji su radili u industriji za Njemce su imali jedne od najboljih uslova za rad u tadasnjoj Europi. R.H je bio poznat u Njemackoj ali i sire tj i njegovim neprijateljima kao okrutan ali efektivan organizator i vodza.Dok su na drugim mjestima Njemci koristili "teror taktiku" u Ceskoj je R.H odlucio da koristi blazi pristup. Radnici su imali dobru hranu, bonuse pri izvrsavanju dogovorene kvote proizvodnje i sl. Zato u to vrijeme nije bilo nekih velikih akcija protiv Njemaca u Ceskoj i Njemci nisu imali neke velike vojne potencijale u Ceskoj jer im nisu bili potrebni za odrzavanje reda. I to je bio jedan od najvaznijih razloga sto su Britanci poslali atentatore. Njihov cilj je bio da na svaki moguci nacin rasterete napade Njemaca na Britaniju tako da su na ovaj nacin izavali okrutnost Njemaca i njihov angazman u Ceskoj. Hitlera je pogodilo sto je izgubio R.H ali druge "glavonje" nisu bile tako privatno pogodzene kao sto su to u javnosti predstavljali. R.H je bi prirodni vodza i organizator i predpostavljalo se da bi on mogao da napreduje na jos vece pozicije a to je moglo da ugrozi vlast dosta ljudi.
Sociolog
Posts: 4370
Joined: 06/05/2008 17:44
Location: Sarajevo

#4 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by Sociolog »

znam, da sam citao negdje par puta, da je bio jevrejskog porijekla.. i da je svog dedu i baku, poslao u Svedsku.. koja ironija
User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 45734
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#5 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by Chmoljo »

...hm...dok jednom ne smrkne, drugom ne svane...valjda... :|
kv99
Posts: 2637
Joined: 09/01/2008 21:08

#6 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by kv99 »

Da imaju jevrejske krvi se pricalo o nekoliko nacistickih vodza ali mislim da su sanse bile male za to. Nacisti su vrsili kontole po tom pitanju a pogotovo je bilo rigorozna kontrola oficira SS koji su regrutovani prije rata. Bilo je relativno lahko provjeriti porijeklo cak nekoliko stotina godina unazad jer su u crkvenim knjigama bili zavedna sva rodzenja, vjencanja i smrti. Ako bi se pojavila sumnja moglo se provjeriti i u knjigama jevrejske zajednice koja su bila konfiskovana od strane nacista. Tako da je mogucnost da jedan visoki oficir SS koji je zaduzen za tajnu sluzbu ima jevrejsku krv...ne mogu reci da je to nemoguce ( jer jedna od stvari sto se moze nauciti iz istorije da je nista nemoguce) ali mislim da je statisticki gledano veca sansa da se nadze junfer u kupleraju nego jevrej kao oficir SS-a :lol:
User avatar
Truba
Posts: 82329
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#7 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by Truba »

crkvene knjige?

a ako je neko bio ateist?
User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 45734
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#8 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by Chmoljo »

nemojte mi uzimati za zlo što ću prokomentarisati nešto u šta nisam siguran, al' eto samo kao mogućnost: ako je neko bio ateist, vjerovatno je bio zaveden u nekom državnom registru, mislim znajući "švabe" i njihovu pedanteriju... a ako seže nekoliko stotina godina unazad... ono teško da je tada bilo ateista... valjda znate šta želim reći... al' kažem sve ovo onako, samo nagađam... :?
znate već kako se mitovi stvaraju...eto masa ljudi vjeruje da je Tito bio mason ilitiga Boga pitaj šta i član kojeg udruženja... ono, bilo je priča i za samog Furera da je "topli brat"...
nagađam, nagađam... imal' ko pametan da mi kaže nešto konkretnije... al' bez copy paste... to me plaho nervira :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Last edited by Chmoljo on 13/06/2008 23:40, edited 1 time in total.
Sociolog
Posts: 4370
Joined: 06/05/2008 17:44
Location: Sarajevo

#9 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by Sociolog »

kv99 wrote:Da imaju jevrejske krvi se pricalo o nekoliko nacistickih vodza ali mislim da su sanse bile male za to. Nacisti su vrsili kontole po tom pitanju a pogotovo je bilo rigorozna kontrola oficira SS koji su regrutovani prije rata. Bilo je relativno lahko provjeriti porijeklo cak nekoliko stotina godina unazad jer su u crkvenim knjigama bili zavedna sva rodzenja, vjencanja i smrti. Ako bi se pojavila sumnja moglo se provjeriti i u knjigama jevrejske zajednice koja su bila konfiskovana od strane nacista. Tako da je mogucnost da jedan visoki oficir SS koji je zaduzen za tajnu sluzbu ima jevrejsku krv...ne mogu reci da je to nemoguce ( jer jedna od stvari sto se moze nauciti iz istorije da je nista nemoguce) ali mislim da je statisticki gledano veca sansa da se nadze junfer u kupleraju nego jevrej kao oficir SS-a :lol:

to stoji sto si napisao... ali objasni mi cinjenicu kako to da je u Verhamtu bilo najmanje 100.000 vojnika, koji su bili polutani ili cistiji Jevreji????

Nedavno je bila dokumenatrna emisija, pod nazivom HITLEROVI JEVREJI VOJNICI, o tome kako su da bi izbjegli odlazak u Geta ili kon. logore, prijavljivali se u vojsku, narocito 44. kad je bilo izvjesnije da ce Rajh izgubiti, a bio im je potreban svaki vojnik na frontu.. ukucaj na google. HITLEROVI JEVREJI VOJNICI.. pa ces naci dokazanih zanimljivih podataka :-)
kv99
Posts: 2637
Joined: 09/01/2008 21:08

#10 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by kv99 »

@ chmoljo oteo si mi rijec iz usta, bas sam mislio da napisem nesto slicno.
Pisani tragovi su uvijek postojali. Npr da je neko bio ateista u XVII ili XVIII vjeku tj da je javno negirao postojanje Boga je malo vjerovatno. I da je bio ateista opet se da bi imao porodicu morao crkveno vjencati jer je u tom periodu jedino crkva to radila. Poslije, kad crkva nije imala monopol, su nastajale maticne knjige pa se i kroz njih moglo naci tragova. I treba zapamtiti da se ovdje radi o periodu 1920-30. Npr sada ima zivih svjedoka koji su rodzeni prije 2 Svjetskog Rata i koji mogu posvjedociti o tom periodu tako da je u peridu od 1920-30 bilo moguce naci svjedoke sve do 1850 i tako utvrditi identitet ako ne pojedinca a onda familije.

@ sociolog

Kao sto sam napisao stroge kontrole za naciste a rigorozne za oficire SS su postojale citavo vrijeme pogotvo prije rata. Ovo sto spominjes je bilo u periodu kad je trebalo topovskog mesa tako da su kao vojnike primali sve sto je moglo da nosi pusku ( sjetimo se npr 13 SS Divizije koja je bila sastavljena od slavenskih muslimana sto bi prije rata bilo nezamislivo). Ipak i tom periodu ljudi na vodecim pozicijama su provjeravani i nije bilo moguce da imaju ista zajednicko sa jevrejima a pogotovo ne oficiri SS. Tako da znam za to da su bili jevreji u vojsci ali samo na nizim pozicijama i to obicno kao "prasinari" tj pjesadija .
Treba razumjeti da uloga SS nije bila samo nosilac odbrane Rajha i unistenja Jevreja vec je SS bio zamisljen kao nukleus jos cistije arijske rase, tako da su bas oficiri odabirani ne samo po ideoloskim, vojnim i strucnim aspektima vec je vazan kriterij bio i genetika tj plan je bio da stvore novu generaciju "super arijevaca" kad zavrsi rat . Cak su i u toku rata misli na to, tako da je pored skole za oficire SS bio smjesten kamp za obuku zenskih radiotelegrafista koje su odabirane po kriteriju " plava, visoka, zdrava arijevka" i cilj je bio ( na to su nagovarani ) da se "druze " i da tako prave novu generaciju arijevaca. Svabo je to, cak i sex imaju planirano i matematicki izracunato :D
Umjetnik a
Posts: 3078
Joined: 20/01/2007 10:26
Location: Sarajevo

#11 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by Umjetnik a »

zanimljiva tema

nego da vas pitam
je li iko može neaći onu temu pšto je isto govorila o WWII o onom norveškom književniku što su djecala vraćala knjige i kad su njemci i englezi igrali fudbal

HVALA
User avatar
R A V E N
Posts: 640
Joined: 05/06/2008 01:21

#12 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by R A V E N »

Da,da,to je tačno što je kv99 napisao.Nisam imao vremena da prevedem s engleskog.Samo moj izvor kaže da su dva atentatora poginula u bitci(treći atenatator koji je bacio bombu je kasnije umro od rana) a ostala četiri su počinila samoubistvo u kripti crkve nakon što su bili pritisnuti napadom.

Image
kv99
Posts: 2637
Joined: 09/01/2008 21:08

#13 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by kv99 »

[quote="R A V E N"]Da,da,to je tačno što je kv99 napisao.Nisam imao vremena da prevedem s engleskog.Samo moj izvor kaže da su dva atentatora poginula u bitci(treći atenatator koji je bacio bombu je kasnije umro od rana) a ostala četiri su počinila samoubistvo u kripti crkve nakon što su bili pritisnuti napadom.

quote]


Mislio sam da su bila 2 koja su direktno ucestvovala u napadu a mislim da je bio i treci koji je sluzio kao posmatrac. Razlog za tako mali broj atentatora je bio da su cekali na ulici da naidze R.H a kao izgovor da stoje na tom mjestu je posluzila tramvajska stanica koja je bila u blizini i da su odlucili da ih ne bude puno jer da ih je bilo vise to je moglo privuci paznju lokalnog stanovnistva ili Nijemaca. Znam da se jedan izvukao sa mjesta atentata kad je ubio sofera koji je posao u potjeru za njim i da je u pucnjavi ranjen. U pravu si da su ostali izvrsili samoubistvo jer su Nijemci u nemogucnosti da se probiju u podrum crkve u kojoj su se sakrivali odlucili da ih potope vodom i na taj nacin istjeraju napolje. Tada su se oni odlucili na samoubistvo jer su znali kakva ih sudbina ceka ako padnu nacistima u ruke.

Ironija u svemu ovome je da je R.H svojim postupcima uveliko pridonio svojoj smrti, jer je isao svaki dan istim putem, u otvorenom autu , bez pratnje ( sto je izricito odbio ) i najveca greska je sto je u trenutku napada prvog atetnatora kojem je automat zakazao umjesto da napusti mjesto atentata naredio vozacu da stane i tako pruzio priliku da se baci bomba na njega. Znam da su poslije tajne sluzbe izucavale ovaj atentat i koristili ga kao primjer sta NE raditi . Sto bi rekli englezi : "Oholost prije pada".
MA DAJ...
Posts: 590
Joined: 29/01/2007 17:01

#14 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by MA DAJ... »

kv99 wrote:Da imaju jevrejske krvi se pricalo o nekoliko nacistickih vodza ali mislim da su sanse bile male za to. Nacisti su vrsili kontole po tom pitanju a pogotovo je bilo rigorozna kontrola oficira SS koji su regrutovani prije rata. Bilo je relativno lahko provjeriti porijeklo cak nekoliko stotina godina unazad jer su u crkvenim knjigama bili zavedna sva rodzenja, vjencanja i smrti. Ako bi se pojavila sumnja moglo se provjeriti i u knjigama jevrejske zajednice koja su bila konfiskovana od strane nacista. Tako da je mogucnost da jedan visoki oficir SS koji je zaduzen za tajnu sluzbu ima jevrejsku krv...ne mogu reci da je to nemoguce ( jer jedna od stvari sto se moze nauciti iz istorije da je nista nemoguce) ali mislim da je statisticki gledano veca sansa da se nadze junfer u kupleraju nego jevrej kao oficir SS-a :lol:
Pa ako su tako bile rigorozne kontrole od SS,kako je Aihman prosao te provjere...on je bio jevrej i oni su mu sami poslije presudili,vjesanjem u Izrajelu...
nego da te priupitam usput,posto vidim da baratas sa istorijom...onako,jednostavno pitanje

zasto je Hitler htjeo da unisti jevreje...njegova lucidnost ili nesto drugo je upitanju?
User avatar
R A V E N
Posts: 640
Joined: 05/06/2008 01:21

#15 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by R A V E N »

kv99 wrote:Znam da su poslije tajne sluzbe izucavale ovaj atentat i koristili ga kao primjer sta NE raditi . Sto bi rekli englezi : "Oholost prije pada".
Da,instrani konvoji u Iraku,čim opaze pucnjavu,ubrzavaju što prije i izvlače se po svaku cijenu.
User avatar
dr.gog
Posts: 4947
Joined: 09/09/2007 12:52
Location: S@nitet-X
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#16 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by dr.gog »

@raven , @ma daj ...

Pitanje o razlozima odabira Jevreja za masovnu metu.je nešto kompleksnije za objasniti i veoma je neozbiljno i postaviti tako pitanje u formi traženja kratkog odgovora.
To je zasebna tema i nije joj mjesto unutar ove.

nazad na temu..

SS-Obergruepenfuehrer Reinhard Heydrich,šef RSHA,JESTE imao jevrejske krvi,no to je bilo tolerisano samim sistemom SS-a gdje je Reichsfuehrer SS,Henrich Himmler imao diskreciono pravo odlučivanja i apsolutnu moć.Iste ovlasti mu je izrijekom dodijelio Adolf Hitler,a Himmleru se u posao i odluke nije mogao petljati niko u Njemačkoj, osim Hitlera koji mu poklonio apsolutno povjerenje i svoj vlastiti život na čuvanje.
Nacistički ,posebno SS sistem je odlikovala jaka doza misticizma u višim krugovima,te je istu zatvorenost viših krugova s vana odlikovala pragmatičnost i šutljivost.Heydrich je bio idealna osoba,po mišljenju Himmlera,i to je bilo posljednje što bi neki oficir SS-a smio i htio komentirati.

Naglabanje o židovima u Wehrmachtu i SS-u jeste zapravo trendovska instant istorija i senzacionalizam,kojem je za cilj pravljenje drugog lica tamo gdje mu mjesta nema.Radi se o pragmatizmu u vrijeme kad je dnevno ginulo desetine hiljada njemačkih vojnika širom Evrope i svijeta.
Ciljevi ,od Himmlera i Hitlera izdate smjernice su bile prioritet,a za njihovo ostvarenje se mogao upotrijebiti i bradati rabin ako je Himmler to smatrao za shodno.
Ironija i dvoličnost,te besmislenost same nacističke rasne teorije,se upravo razbijala na njemačkom vojnom pragmatizmu,dijelu njihova mentaliteta,i tu priča o Jevrejima predstavlja tek dio jednog prostog kriminala,opšte pljačke nad ogromnim brojem vlastitih državljana,Njemaca jevrejske vjeroispovjedi.
Svako mistifikovanje motiva genocida je zapravo stvaranje mita o nekim višim,možebiti opravdanim motivima ograničenog uma kakav je bio Himmlerov ili poremećenog diktatora kao što je bio Hitler.
Mistifikovanje SS-a je inače česta pojava(odvratno prodavanje još odvratnijih knjiga SVENA HASELA po Sarajevskim knjižarama,uz Mein Kampf),kao i njegovih vođa.

Likvidacija Heydricha,kojeg je Hitler jako cijenio,bila je akt očaja nad zlikovcem kakav se rijetko u istoriji pojavljuje.Taj bivši mornarički oficir,čelist i mačevalac,je zbog svoje sklonosti ka ženama zapao u nemilu vezu sa kćerkom visokog časnika mornarice,istu oostavio ,a da ne bi bio "bijen",tražio je izlaz...te se ista priča završila na privatnom Himmlerovom imanju(inače je Himmler bio agronom i neuspjeli oficirski pripravnik,vječno bolestan),gdje mu je zlokobni i opskurni šef SS-a ponudio da iznese svoju vlastitu viziju rada SS-a.Ostatak priče je poznat,Himmleru se svidio Heydrichov rad,a mala kap židovske krvi je postala nebitna.
Na Heydrichovoj sahrani se Himmler našalio sa samim sobom,prošaptavši šefu svog osiguranja i prijatelju,Standartenfuehreru Muelleru:"Čudan je život,moram iz sućuti držati ruku židovskom kopiletu.."
Aludirao je na malu plavokosu djevojčicu,kćer Reinharda Heydricha,do jučer njegovog najpovjerljivijeg čovjeka i jednog od najsposobnijih SS-službenika.
kv99
Posts: 2637
Joined: 09/01/2008 21:08

#17 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by kv99 »

Da su Nacisti koristili jevreje kao capo u logorima ili interne "policajce " u geto kampovima mi je poznato ali da su Aihman i Reinhard Heydrich jevreji prvi put cujem na ovom forumu. Spomenuo sam ranije da se cesto za visoke zvanicnike Rajha spomene da su bili jevreji tako da ovo nije prvi put cujem takve glasine ali da su ova dvojica, organizatori Holokosta na najvecim pozicijama u Rajhu mi je nepoznanica. Priruci nemam knjige o njihovim autobiografijama pa mogu sada samo da citiram podatke o R.H biografiji koju sam nasao na Wikipedia. Znam da nije najpouzdanija stranica ali je ovo najdetaljnije sto sam mogao da nadzem. Citiram izvod o glasinama o jevrejskom porijeklu:

" Young Heydrich developed an ardor for the violin, which he carried into his adult life, and he impressed listeners with his passionate musical talent. His father was a virulent anti-Semite and he instilled his three children with racist ideas. The Heydrich household was very strict and the children were frequently disciplined with lashings. As a youth, Heydrich engaged his younger brother, Heinz, in mock fencing duels, thus developing strong fencing skills. Young Heydrich was very intelligent and he excelled in his schoolwork at the Reform-Realgymnasium. He was also a talented athlete and he became an expert swimmer and fencer. However, he was a shy, insecure boy and he had few friends because most of his classmates did not accept him. The other children found three major shortcomings in Heydrich and he was frequently teased and beaten up by the other boys. Firstly, Heydrich had an unusually high-pitched voice and he was constantly taunted. Secondly, he was teased because of his family's strong Catholic leanings in his largely Protestant community. The third reason was one that he carried with him throughout his life and it strongly influenced his future Nazi career - the rumor of a Jewish ancestor.

Although the rumor was completely false, it was never laid to rest. It arose from the fact that his paternal grandmother remarried after the death of Heydrich's biological grandfather. Heydrich's widowed grandmother married a man by the name of Suess, and subsequently the Heydrich family name was sometimes hyphenated as ' Heydrich-Suess'. Although Mr. Suess was not Jewish, the name was widely considered to be a Jewish name. Mr. Suess was not even biologically related to Reinhard Heydrich, nevertheless, the rumor of his "tainted" bloodline continued to spread. "

http://en.wikipedia.org/wiki/Reinhard_Heydrich

Smatram da je u pravu onaj koji je rekao " Covjek se uci dok je ziv" pa se nadam da ako imate drugih informacija koje potvrdzuju jevrejsko porijeklo A.A i R.H da ce te podijeliti sa nama. Ja svoje misljenje mogu da baziram na onome sto sam procitao iz razlicitih izvora pa ako imate informaciju koja me moze uvjeriti da sam pogresno protumacio bujrum , jer mislim da je i svrha ovog foruma da se nauci nesto novo.
Last edited by kv99 on 16/06/2008 19:39, edited 1 time in total.
User avatar
tranquil
Posts: 6638
Joined: 11/08/2007 00:55
Location: Mare Tranquillitatis

#18 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by tranquil »

dr.gog wrote:Na Heydrichovoj sahrani se Himmler našalio sa samim sobom,prošaptavši šefu svog osiguranja i prijatelju,Standartenfuehreru Muelleru:"Čudan je život,moram iz sućuti držati ruku židovskom kopiletu.."
Aludirao je na malu plavokosu djevojčicu,kćer Reinharda Heydricha,do jučer njegovog najpovjerljivijeg čovjeka i jednog od najsposobnijih SS-službenika.
Zanima me kako su ovi podaci poznati, mislim na šaptanje između dvojice oficira na sahrani ? Mueller-ovi memoari ili... ?
User avatar
dr.gog
Posts: 4947
Joined: 09/09/2007 12:52
Location: S@nitet-X
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#19 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by dr.gog »

tranquil wrote:
dr.gog wrote:Na Heydrichovoj sahrani se Himmler našalio sa samim sobom,prošaptavši šefu svog osiguranja i prijatelju,Standartenfuehreru Muelleru:"Čudan je život,moram iz sućuti držati ruku židovskom kopiletu.."
Aludirao je na malu plavokosu djevojčicu,kćer Reinharda Heydricha,do jučer njegovog najpovjerljivijeg čovjeka i jednog od najsposobnijih SS-službenika.
Zanima me kako su ovi podaci poznati, mislim na šaptanje između dvojice oficira na sahrani ? Mueller-ovi memoari ili... ?
Začudio bi se Tranquile koliko su naizgled pristojni i uljudni ,suzdržani SS ovci zapravo "mahalali",što za vrijeme što nakon rata.Spomenuta spodoba,pod imenom Himmler,je naime imao osobnog masera,tihog i izuzetno povjerljivog finca Feliksa Kerstena,koji jedini bio u stanju iz tog mračnjaka izvući lične nedoumice i ono što bi mi mogli nazvati "tračevima".Kako je Kersten ,uz Heydricha i već pomenutog Muellera bio u uskom,maltene porodičnom krugu uz Rechsfuehrera SS(imao je pristup Himmlerovoj obitelji i privatnim prostorijama),tako je isti povjerljivi tihi maser(po činu sturmbanfuehrer SS)imao jako pamćenje i isto naravno unovčio nakon rata izdajući Memoare :D .Nikad se nakon izdavanja istih nije isticao niti hvalio,niti je komentarisao Himmlera,već je svoj aspekat naprosto prenio oi dao neobičan ugao gledanja na jednog od mastermindova genocida,preciznije čovjeka koji je redefinirao sve pojmove masakara i uništavanja dotad,a kojem je slaba tačka bio slab želudac i bolovi u vratu :roll: ..elem..hoš još..Karsten je stajao na sahrani tik uz Himmlera i naravno izmahalao u memoarima njegov sarkastični komentar.
Ako pitaš kako je mogao tako odjednom bit otrovan prema svom najvećem SSovcu,onda me zamoli da ti opišem ponešto iz profila Himmlera i ideologije njegove opskurne kvazimistične bande bijednika :) Pozdrav-Gog.
putokaz1
Posts: 12496
Joined: 31/05/2014 23:56

#20 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by putokaz1 »

neki dan na tv je bila ova akcija
User avatar
Truba
Posts: 82329
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#21 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by Truba »

jos jedan dokaz ko su britanci
ako se dvije ribe glodju na dnu mora tu je negdje britanac u blizini


nedavno sam bio u mrkonic gradu
britanci 1996 garantirali imovinu hrvata koji su citav rat bilinu majdan selu ali sad su se morali povuci zajedno s vojskom
zbog reintegracije iz daytona i zbog zlocina na d srbima
britanci garantirali sigurnost imovine dok se ne vrate
lik doso nakon dva sata britanci loze stokove i vrata da se ugriju

gdje god su bili kolonijalna vlas pri povlacenju su ostavili nerijesenu provinciu za vjeciti rat

protiv nacista se trebalo boriti medjutim borba treba dolaziti iznutra da su svi suradjivali s njima i dizali ruke
rat bi trajao 50 godina
artime
Posts: 1331
Joined: 08/01/2013 19:36

#22 Re: [Drugi Svjetski Rat]Operacija "Anthropoid"

Post by artime »

Itekako je bilo Jevreja u vojsci ne samo niže rangiranih već visoko odličenih generala koji su vodili svoje cete. Nije glup Hitler da tako sposobne ljude baci ili ubije. U tim redovima su bili njegovi saborci iz I SV. rata.
Mislim da bi vam bilo zanimljivo ne znam da li da ovdje postavim ovaj dokumentarac. Po meni nesto najbolje sto se pojavilo o Hitleru i usponu treceg rajha. U njemu cete naici na neke detalje koje se nikako ne mogu procitati u lektirama ili udzbenicima. Recimo vrlo rijetko se istice cinjenica da je najveci zlocin pocinio Staljin i to nas svojim narodom. Dalje kako su Poljaci vrsili genocid i ostale gnusne zlocine nad Njemacima ukljucujući sakacenje, silovanje i ubijanje zena i djece na Zapadu Poljske granice sa NJemackom. Kako je i na koji nacin Amerika usla u rat. Kakvu su ulogu Jevreji igrali u Londondonu itd.

https://www.youtube.com/watch?v=Vnu5uW9No8g
Tu ima podatak da je jedna brojka muslimana bila u redovima Njemacke vojske. Stvarno zanimljivo. Ima skeptika naravno. Ali gotovo da je postalo normalno misliti da je Staljin recimo kakav takav bio vladar, pa i da je bio diktator sta ima veze, svakako je bio Lenjin prije njega, a znamo kakav je on bio :roll:
Demonizacija lika i djela Staljina nije nista u poredjenju sa Hitlerom. Za cijeg vremena je NJemacka i Austrija dozivjela ekonomski procvat. Nesto sto nisu nikako mogli dozvoliti Francuzi a posebno ne Britanci.
Sorry ako sam malo otisla od teme :)
Post Reply