Desavanja u Srebreniku

Tuzla, Bijeljina, Brčko, Gradačac, Živinice, Srebrenik, Lukavac, sve do Gračanice, Kladnja i Zvornika...
Post Reply
micatone
Posts: 10
Joined: 21/08/2009 09:48

#1 Desavanja u Srebreniku

Post by micatone »

Srebrenik je mali gradic smjesten na pola puta izmedju Tuzle i Orasja. Prvi put se pominje 1333. godine u povelji Stjepana II Kotromanica koja je potpisana na Srebrenickoj kuli, tvradjavi koja postoji i danas dan i koja je zaista prelijepa. Zalosno je sto je prepustena zubu vremena i sto je njeno odrzavanje prepusteno nesposoboj opstinskoj administraciji i opstinskoj vlasti. Kad zajebemo sve te politicke peripetije kula je pravo fina i u vecernjim satima djeluje zaista misteriozno...
Trenutno se u Srebreniku odrzava manifestacija OGUS (Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik), manifestacija koja se odrzava od 70 - tih godina proslog vijeka i koja posjeduje vec odredjenu tradiciju.
Gledajuci unatrag, OGUS je zaista bio kulturna manifestacija koju su posjecivali eminentni umjetnici koji su dolazi u Srebrenik i kojima je srebrenicka kula bila velika inspiracija. Mnoga vruhnska slikarska djela su nastajala tada sto se moze vidjeti kada se pogleda galerija slika koja se nalazi u Domu kulture u Srebreniku, ali koja je uglavnom zatvorena i ako si "dobar" sa uposlenicima te ustanove povremeno slikemozes da pogledas.

U zadnjih nekoliko godina OGUS je manifestacija koja se svela na "Taljenje" organizacionog odbora te manifestacije, sponzora i direktora ustanove Dom kulture Srebrenik. Rijec "Kultura" pominje se jedino u nazivu ove ustanove jer od kulturnih manifestacija u ovoj ustanovi nema apsolutno nista...

Vratiti cemo se na OGUS. Ove godine cak nema niti jedne pozorisne predstave, likovni umjetnici koji gostuju ove godine poznati su samo organizatorima OGUS-a, ali zato imamo koncerte eminentnih pjevaca narodne muzike koje imamo i bez OGUS-a.

Ovogodisnji budzet ove manifestacije je ok 30 hiljada KM (nezvanicna informacija) i ovogodisnji sponzor je BH Telecom, ali ovogodisnji OGUS je najgori u zadnjih nekoliko godina...

Zasto nam je sve svedeno na tako niske grane ia zasto su pogresni ljidi, zeljni para, na takvim funkcijama...

Katastrofa je mala rijec za ovo
fukara_tz
Posts: 5991
Joined: 14/12/2003 00:00

#2 Re: Desavanja u Srebreniku

Post by fukara_tz »

Srebrenik, ˝Otvoreni grad umjetnosti˝

Pod krovom starog grada

Zvucima starih bosanskih instrumenata, zurli i bubnjeva, preksinoć je na platou ispred srednjovjekovne tvrđave u Srebreniku svečano označen početak kulturne manifestacije „Otvoreni grad umjetnosti“.

Nakon što je općinski načelnik Osman Suljagić i zvanično otvorio kulturnu manifestaciju s tradicijom od preko tri decenije, pred velikim brojem posjetilaca upriličen je prigodan muzičko-scenski program pod nazivom „Pod krovom starog grada“.

U programu, kojeg je prema scenariju Sadila Mehmedovića režirao Milenko Iliktarević, učestvovali su mladi glumci Remira Osmanović, Fatima Džaferović, Majda Mehmedović, Siniša Kahvić, Ademir Hogić, Elvis Jahić i Nedim Malkočević, zatim muzičari Faruk Smajlović, Suad Hogić i poznati sazlija dr. Hašim Muharmeović, te KUD „Mehmed Ibrahimović“ i plesna grupa „ART“ iz Srebrenika.

Zahvaljujući ovoj manifestaciji, Srebrenik će u narednih sedam dana biti centar kulturnih zbivanja Tuzlanskog kantona.

(Avaz)
micatone
Posts: 10
Joined: 21/08/2009 09:48

#3 Re: Desavanja u Srebreniku

Post by micatone »

fino to zvuci ovako upakovano u vijest koja je objavljena u dnevnom glasilu, ali istina je nazalost malo drugacija. i kad znas kako taj sistem iznutra funkcionise skontas da OGUS nije kulturna manifestacija Srebrenika, a kamoli TK. Ljudi u Srebreniku ne znaju sta se desava u gradu, jer od kulturnih desavanja nema nistaaa..
Post Reply