Deklaracija Predsjedništva BiH o položaju Hrvata u Hrvatskoj

Post Reply
MoodSwingeR
Posts: 141
Joined: 25/08/2004 03:09

#1 Deklaracija Predsjedništva BiH o položaju Hrvata u Hrvatskoj

Post by MoodSwingeR »

Polazeći od činjenice da je Bosna i Hercegovina višenacionalna država utemeljena na jednakopravnosti njenih naroda i građana, kao i od činjenice da su Hrvati jedan od konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, utemeljeno na univerzalnim civilizacijskim vrijednostima, otjelovljenim u temeljnim i iz njih proisteklim dokumentima UN i EU, poštujući Opći okvirni mirovni sporazum o Bosni i Hercegovini, pozivajući se na presude Međunarodnoga krivičnoga Suda za bivšu Jugoslaviju, koje dokazuju učešće Hrvatske u udruženom zločinačkom poduhvatu na teritoriju Bosne i Hercegovine, te, unatoč tome, uvažavajući snažne historijske, susjedske i prijateljske veze koje postoje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i njihovih naroda, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donosi

Deklaraciju o položaju Hrvata u Hrvatskoj

1. Ustavom iz 1990. Godine, Hrvatska je ustanovljena kao “nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika autohtonih nacionalnih manjina." U skoro tri desetljeća svog postojanja kao samostalna, nacionalna država hrvatskog naroda, Hrvatska ne uspijeva osigurati minimalne uvjete potrebne za dostojanstven život Hrvata u svojoj vlastitoj nacionalnoj državi. Umjesto bavljenja aktualnim, surovim životnim problemima Hrvata, hrvatska se vlast bavi perifernim pitanjima pačanja u unutrašnje poslove susjednih zemalja, umjesto da rješava sumornu ekonomsku svakodnevicu. Predsjedništvo BiH izražava zabrinutost zbog ovakvog stanja u neposrednom susjedstvu i poziva vlasti u Hrvatskoj da se hitno pozabave aktualnim, životnim problemima Hrvata u svojoj nacionalnoj državi.

2. Iako ustanovljena kao matica hrvatskog naroda, Hrvatska, iz nekog razloga, na Hrvate djeluje potpuno suprotno svojoj proklamiranoj ulozi. Iz Hrvatske je tako, u proteklih desetak godina, zbog bijedne ekonomske i političke situacije, iselilo nekoliko stotina tisuća/hiljada Hrvata. Na godišnjoj razini, ta brojka je procijenjena na preko 50,000 iseljenih, što predstavlja godišnji gubitak stanovništva od preko 1 procenat. Broj Hrvata u Hrvatskoj je već dobrano ispod 4 miliona i nastavlja opadati. Da se ovakav egzodus Hrvata desio u bilo kojoj zemlji, osim u Hrvatskoj, organi vlasti, uključujući i Sabor, bi već bili na nogama, sa pozivima na oružje i sve moguće mjere u pravcu zaustavljanja genocida nad Hrvatima. Predsjedništvo BiH poziva Sabor da hitno ustane na noge, poduzme mjere, donese rezolucije i deklaracije u svrhu očuvanja hrvatskog nacionalnog bića u Hrvatskoj.

3. Osim navedenih poteškoća, Hrvati u Hrvatskoj se suočavaju sa još jednim vidom diskriminacije – neproporcionalnim učešćem Hrvata iz Bosne i Hercegovine u političkom odlučivanju i ostalim aspektima života u Hrvatskoj, čime su de facto Hrvati iz Hrvatske marginalizirani i donekle obespravljeni. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izražava razumijevanje za ovakvu situaciju, s obzirom da je riječ o grubom miješanju ljudi koji nisu rođeni u Hrvatskoj u unutrašnje poslove i politiku te zemlje. Predsjedništvo izražava nadu da će, iako legalni, ali principijelno nelegitimni, politički čimbenici porijeklom iz Bosne i Hercegovine ipak raditi u interesu Hrvata u Hrvatskoj, te da će sredstva, prikupljena od poreza i taksi, koja sada troše na vlastite interese, početi usmjeravati ka boljitku Hrvata u Hrvatskoj, jer je opstanak istih u pitanju.

[Nastavi niz.., pa da se sutra potpiše i proslijedi]

U Sarajevu, 14. decembra/prosinca 2018.

Predsjedavajući Milorad Dodik
Član Šefik Džaferović
Član Željko Komšić
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#2 Re: Deklaracija Predsjedništva BiH o položaju Hrvata u Hrvatskoj

Post by Maraschino »

Da ne citam ovaj dugacak tekst, jesu li tu ukljuceni i autobusi glasaca iz BiH a posebno Hercegovine.
Ti autobusi njima biraju vlast ne pitajuci domicilne kako im je.
User avatar
Challenger_
Posts: 13551
Joined: 05/03/2013 21:09
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
Contact:

#3 Re: Deklaracija Predsjedništva BiH o položaju Hrvata u Hrvatskoj

Post by Challenger_ »

Lik ironiše s obje deklaracije, ali ima tu materijala za priču koliko hoćeš. Apsurdi "regije" i epohe.
Mirza007
Posts: 2753
Joined: 02/04/2014 23:26

#4 Re: Deklaracija Predsjedništva BiH o položaju Hrvata u Hrvatskoj

Post by Mirza007 »

Treba dodati I to da RH svojom politikom namjerno izaziva dugorocnu politicku nestabilnost u BiH kako bi potakla Hrvata iz BiH na useljavanje u RH cime donekle nadoknadjuje vlastiti demografski gubitak (kao dokaz se treba navesti obrazlozenje dato prilikom nedavne dodjele odlikovanja Cirilu od strane RH - tamo se to explicitno navodi).
Post Reply