Mi, jel'te govorimo o burexu na našim prostorima. Ko zna kakvih sve rođaka burexi i pite imaju u bijelom svijetu.Toto wrote: ↑04/02/2023 22:44uneredise ti se grci i turci u dafinicijeHrmpallier wrote: ↑04/02/2023 17:17 Sirni ili mesni burex.
Burex se pravi SLAGANJEM slojeva tijesta/sadržaja. Sirni, mesni, sa gljivama (šampinjonima) u formi okrugao, siječe se na 4 dijela, pa se jedna četvrtina prodaje kao burex.
Pita se pravi UMOTAVANJEM sadržaja u jufku. Sadržaj može biti kao i kod burexa, s tim što se npr. burex ne pravi sa krompirom ili zeljem.
Naziv burexa je jedina stvar gdje je Bošnjo expert. Ništa drugo (sa vrlo rijetkim izuzetcima) ne zna napraviti, a da valja, i da se priznaje "abroad". Kada njegovi proizvodi pređu granicu, na tržištu su u cjenovnoj klasi "low end".
Čak ni najjednostavnije stvari su mu nikakve, počevši od jogurta, pa na dalje.
Od mene, tol'ko. Ala himanett
spanakopita - pita je rijec grckog porijekla
mozes je slozit i na hamajliu
TAVA BÖREĞİ
Kürt böreği kurt je na turskom vuk
Kürdan Böreği/ cackalica burek
Fincan Böreği
U svakom slučaju, demonstrirao si expertsko znanje o temi