Bura u Holidej inu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
zzzzz
Posts: 2053
Joined: 27/05/2004 22:30

#1 Bura u Holidej inu

Post by zzzzz »

Bilo je previse lijepo (za bh uslove) da bi bilo istinito, izgleda da su likovi koji su u vrijeme privatizacije Holideja upozoravali da se radi o investitoru sumnjive proslosti i namjera, imali pravo.

Tada smo rezali na domaceg investitora koji je certifikatima zelio otkupiti Holidej. Rezali smo s pravom jer nam je to licilo na pljacku ali istine radi treba reci, da je nakon slucaja Holidej taj domaci prevarant pokrenuo Sarajevsku mljekaru, dok od austrijske investicije imamo jos uvijek samo prelijepe kompjuterske vizije objavljene u sarajevskom Oslobodjenju.

ps.
pomalo mi je drago, nikad ne bih prezalio zutu boju Holideja....imam i ja pravo biti malo sentimentalan :D (aludiram na temu o BBI vs Sarajka)


________________________________________________________________

Bura u Holidej inu: Alpha Baumanagment ne poštuje ugovor


Piše: Dk. OMERAGIĆ
23/02/07

Radnike ponižavaju da bi im dali otkaze?

Predstavnici sindikalne podružnice hotela Holiday Inn razgovarali su o svojoj sudbini u četvrtak sa predsjednikom Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine (PPDIVUT) Mehmedom Avdagićem i direktorom Kantonalne agencije za privatizaciju Sarajevo (KAP) Nazmijom Pipićem.

Neispunjene obaveze

“Radi se o ozbiljnoj situaciji. Radnici su puni negativnog naboja zbog saznanja koja su dobili čak i iz neposrednog kontakta sa predstavnikom kapitala. Neke stvari koje sam u četvrtak čuo su me malo i zbunile. Radnicima je, navodno, rečeno da se oni koji ne budu radili mogu pridružiti snagama u Iraku! Nikako mi nije jasno šta se pod tim mislilo i šta iza svega stoji“, kaže Avdagić za Oslobođenje.


Mehmed AvdagićRadnici su Avdagiću rekli da imaju saznanja da će Holiday Inn biti prodan, te da je u sve uključena jedna građevinska firma koja se bavi opremanjem hotela i daljnjom preprodajom:

“Sada se došlo do zaključka da firma koja je ušla u posjed Holiday Inna nije uopšte ona koja je bila u početku, nego neka druga, koja se bavi opremanjem i preprodajom hotela”, kaže Avdagić. No, prema njegovim riječima, milion KM koji je Alpha Baumanagment trebalo da uloži u hotel dat je za urbanističku saglasnost za izgradnju novog hotela.

“U kupoprodajnom ugovoru nije stajala obaveza da se pravi novi hotel. To im je dato gratis. Iz kupoprodajnog ugovora proizilazi obaveza da će vlasnici uložiti milion KM za poboljšanje uslova rada u Holiday Innu, zadržavanje i dodatno zapošljavanje radnika. Iz analize KAP-a se vidi da vlasnici Holiday Inna nisu ispunili kupoprodajne obaveze. Radnici su zatražili da se Alphi ne da rješenje o ispunjavanju obaveza iz ugovora. PPDIVUT će zatražiti potpunu reviziju ispunjavanja obaveza iz kupoprodajnog ugovora i da se ovaj milion KM ne prizna kao obavezno ulaganje. Radnici će, takođe, pokrenuti tužbu protiv države zbog otimanja 40 odsto kapitala koji je proglašen državnim i kao takav prodan“, kaže Avdagić.

Naš sagovornik je zatražio sastanak i sa ministrom privrede Kantona Sarajevo Abidom Šarićem jer postoje saznanja da ispunjavanje obaveza iz privatizacije Holiday Inna ne ide prema očekivanju.

“Umjesto da uloži, vlasnik je s računa hotela uzeo milion KM. Radnici nemaju negativan stav prema direktoru hotela Senadinu Fetahagiću i svi smatraju da je potpisao poprilično pozitivan ugovor. Fetahagić će tamo biti onoliko koliko to budu htjeli vlasnici kapitala i čim se okrene protiv njih, odnosno u korist radnika, biće upitan njegov daljnji opstanak na čelu hotela“, smatra Avdagić.

Pretresanje radnika

Radnici bi najviše voljeli da se ugovor sa Alhpa Baumanagmentom raskine i zbog toga što su na ovu kompaniju kivni jer se i objekti u sklopu hotela izdaju pod zakup, zatim, navodno, obara kvalitet rada i dobra ugostiteljska usluga, zbog čega radnici smatraju da novi vlasnici nisu dobri poznavatelji ugostiteljstva. Posljedica takvog vođenja hotela je gubitak od 900.000 KM.

“Poslije pokrivanja tog duga od novih vlasnika radnici se maltretiraju i ponižavaju, njihove tašne se pretresaju da se vidi da li nešto iz hotela odnose kući. Sve to provodi se da bi se ljudi, prije nego što istekne rok od 31. marta, pripremili za otkaz“, tvrdi Mehmed Avdagić.

Predsjednik sindikalne podružnice Holiday Inna Vahid Alić nam je rekao da će ovim problemima biti govora ovih dana, a provjeru svih navoda u četvrtak smo pokušali dobiti i od predstavnika kapitala u hotelu Alfonsa Walscha, međutim, bezuspješno.
Locked