Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
User avatar
Muskarac From Odakle
Posts: 396
Joined: 11/11/2014 00:41
Location: Kod mene

#1 Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by Muskarac From Odakle »

Danas je u prostorijama sarajevske Općine Centar potpisan protokol o saradnji između Općine Trnovo i kompanije Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kojim je ozvaničena gradnja integrisanog turističkog grada "Buroj Ozone" na području općine Trnovo.Integrisani turistički grad "Buroj Ozone" u općini Trnovo će sadržavati hiljade stambenih jedinica, hotela, trgovačkih centara, kao i svu drugu društvenu infrastrukturu. Kako je istaknuto na današnjem potpisivanju protokola, ovo neće donijeti samo direktne prihode za turizam BiH, nego i prilike za zaposlenje, te na hiljade novih radnih mjesta. Ukupna vrijednost ovog projekta je, kako je navedeno, oko 4,5 milijardi KM.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo je kazao kako će se u Bosni i Hercegovini prvi put izgraditi turistički kompleks koji će po svojoj veličini i vrijednosti investicije predstavljati najveći projekat ove vrste na području Jugoistočne Evrope i šire.

"Mislim da se radi najvećoj investiciji u BiH nakon rata. Ovo je historijski dan za Općinu Trnovo, te znači mnogo ne samo za razvoj Trnova, nego i Kantona Sarajevo i čitave BiH. Kroz realizaciju ovog projekta, općina Trnovo će se moći mjeriti sa razvojem općine Centar", kazao je Berilo, istaknuvši kako će im za realizaciju ovog projekta trebati i pomoć šire društvene zajednice.

Općina Trnovo se nalazi oko 30 km jugostočno od Sarajeva, oivičena vijencem kojeg čine planine Igman, Bjelašnica, Treskavica i Jahorina. Prije rata, općina je zauzimala površinu od 451 km2, dok je nakon Dejtonskog sporazuma njena površina smanjena i sada iznosi 337 km2. Na području općine živi oko 2.524 stanovnika u 56 naseljenih mjesta, sela i zaseoka. Sva sela i naselja su mrežom lokalnih puteva povezana sa glavnim saobraćajnim pravcem M18 kojim se odvija vrlo živa komunikacija sa Sarajevom.


Na današnjem potpisivanju protokola o saradnji je prikazan i desetominutni film koji pokazuje detaljni plan izgradnje ovog turističkog grada.

Ismail Ahmed, direktor firme Buroj, izrazio je zadovoljstvo saradnjom između Buroja i Bosne i Hercegovine, te istaknuo kako je potpisivanje ovog protokola samo prvi korak ka izgradnji partnerstva.

Pojasnio je kako je Buroj Property Development vodeća kompanija za urbanistički razvoj i posvećena je tome da postane jak partner BiH u razvijanju ogromnog turističkog potencijala kojeg naša zemlja ima, naglasivši kako će "Buroj Ozon" biti najveći projekat ove vrste u regiji i šire.

"Vaša prelijepa zemlja sa svojim bogatstvima puna je potencijala, a ovdje smo došli da radimo sa vlastima u Bosni i Hercegovini kao partneri u cilju osiguravanja profita i beneficija od našeg zajedničkog projekta. Kad su nas predstavnici ambasada BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pozvali da dođemo ovdje, nismo bili sigurni šta da očekujemo. Danas sam jako sretan što sam u Sarajevu i nadam se da ću postati redovan gost vaše zemlje", kazao je Ismail Ahmed.

Code: Select all

http://www.klix.ba/vijesti/bih/arapi-u-opcini-trnovo-grade-turisticki-grad-vrijedan-oko-4-5-milijardi-km/150202041#1
Sta mislite,moje misljenje je da ce ovo bit super ako zazivi.
User avatar
Truba
Posts: 81017
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#2 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by Truba »

biće super ako bude što je potpisano
pa čak i ako se samo dio izgradi...
Naslovnica
Posts: 27531
Joined: 20/03/2013 15:38

#3 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by Naslovnica »

Ulaganje od 4,5 milijardi KM, a Berilo se slika?! Gdje su ostali državni i entitetski zvaničnici?!
Je li bilo javne rasprave, gdje se to gradi, koji lokalitet?
Vidjećemo.
Kada bi bilo sve po zakonu i da se zaista tih 4,5 milijardi KM uloži zakonski, bez uništavanja BH prirode, bilo bi odlično.
Ali sam pesimista.
Megiddo
Posts: 396
Joined: 01/06/2014 23:37

#4 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by Megiddo »

Prvi put danas da udjem na klix kad gle... :bih:
The BEN10
Posts: 7557
Joined: 19/09/2011 09:03

#5 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by The BEN10 »

Daj Bože...
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#6 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by insomnia78 »

Naslovnica wrote:Ulaganje od 4,5 milijardi KM, a Berilo se slika?! Gdje su ostali državni i entitetski zvaničnici?!
Je li bilo javne rasprave, gdje se to gradi, koji lokalitet?
Vidjećemo.
Kada bi bilo sve po zakonu i da se zaista tih 4,5 milijardi KM uloži zakonski, bez uništavanja BH prirode, bilo bi odlično.
Ali sam pesimista.
Zato se Komsic sliko na otvaranju brzogriza
Firma osnovana nema ni godinu i pravo s milijardama u Trnovo
Smrdi, smrdi, opasno smrdi
User avatar
sinuhe
Posts: 11443
Joined: 03/06/2011 11:33

#7 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by sinuhe »

Opštinski projekt. Sitno je to za Bakira.
skambrljo
Posts: 257
Joined: 19/10/2014 21:12

#8 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by skambrljo »

Bravo! Samo nek se gradi, dosta je bilo sabotaža, kriminala, korupcije, nepotizma i sl. To znači da ipak svijet nije digao ruke od nas. Narod će se pozapošljavati, pare će dolaziti u BIH. Što više ovoga to bolje. :bih: :bih: :bih:
User avatar
cyprus
Posts: 39269
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#9 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by cyprus »

Ne znam, zvuči too good to be true... Opet ako išta od tog i bude, treba dobro paziti da se to uklopi u ekološke standarde... Obzirom da je priroda daleko najveće bogatstvo trnovske opštine... Ako se to naruši, onda ni turizam baš neće imat smisla...
statixx
Posts: 8767
Joined: 15/12/2011 14:40
Location: Sarajevo

#10 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by statixx »

Eki hoteli i trzni centri, ko da je Miami beach a ne Općina Trnovo. Kome gradite dragi ljudi. Dajte pokrenite realni sektor, kakvi vise trzni centri i stambene jedinice. Danas je nemoguca misija prodati stan.
User avatar
O'zone
Globalni moderator
Posts: 22352
Joined: 17/02/2008 20:29
Location: Kad god popizdite na vlast, sjetite se da i u opoziciji sjede ista takva govna...."

#11 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by O'zone »

24.09.2014 objavili da razmatraju da rade turističko naselje u Sarajevu za 2 miliona Dirhema što dođe
2,000,000.00 AED = 482,576.57 EUR
http://www.buroj.ae/buroj-is-studying-t ... on-dirham/

I u tih par mjeseci sve se poveća na 4,5 MILIJARDI KM

Da nije neko od novinara pogrešno prepis'o?
User avatar
starii
Posts: 3297
Joined: 15/04/2007 13:49
Location: Tito partija, omladina akcija

#12 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by starii »

mora da se gradi na kakvom klizistu :)..da nije danas 1.april :D
User avatar
moa
Posts: 3621
Joined: 19/09/2007 13:08
Location: nestala lokacija

#13 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by moa »

Arapi dolaze ovdje iz prostog razloga. Zelenilo, dobra voda iz cesme, samo +40 ljeti, ima i pokoja dzamija u blizini. Budu 2-3 mjeseca i odu kuci. Jos da hoce skijalista napraviti ovi nasi uhljupi pa da ljudi i zimi dolaze ovdje pa da im se uzmaju pare 365 dana u godini. Ako je ovo istina onda je ovo extra projekat, naravno ne smije se narusit priroda...
User avatar
O'zone
Globalni moderator
Posts: 22352
Joined: 17/02/2008 20:29
Location: Kad god popizdite na vlast, sjetite se da i u opoziciji sjede ista takva govna...."

#14 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by O'zone »

Source: eKapija.BA, Link: Here

“Buroj” Company from Dubai, one of the world’s leading companies in investments and property development, plans development projects in BiH. The Company’s CEO, Ismail Ahmed Bin Sultan is currently visiting BiH to meet with officials and representatives of the business community in order to identify the most perspective areas for development and investments.

In the past, “Buroj” was developing a number of business and residential complexes and tourist resorts in Dubai and other countries and currently plans similar development projects in Turkey, Romania, BiH, etc.

(Ismail Ahmed Bin Sultan)

The idea of the “Buroj” management is to develop tourist and business complexes in the underutilized areas in BiH; by doing so, in cooperation with local authorities, this could be an excellent incentive for development of the local communities and it could result in creation of a significant number of employment opportunities for the citizens of BiH.

In an exclusive interview for the eKapija.ba portal, Ismail Ahmed Bin Sultan introduces “Buroj” company and announces their plans regarding Bosnia and Herzegovina.

“The seat of the company is in Dubai and we are involved in big development projects that include building of hotels, shopping malls, apartment buildings, resorts, luxury apartments, and similar,” Ahmed Bin Sultan emphasizes.

When asked why he decided to start development projects in our country, the CEO of “Buroj” explains that his decision was not made based on any offers coming from BiH, because there have been no offers; however, he heard from some people who visited Bosnia a year ago that they really liked it here.

“Shortly after I heard this, I educated myself about your country, the climate here and possibilities to invest and I finally decided to visit. My first impressions were positive and I believe this is a good location for development projects. Apart from Sarajevo, I visited other locations and I was especially impressed with your mountains Igman and Bjelasnica where I see tremendous development potential. There are many projects that could be started in Sarajevo as well as in other parts of BiH, in the mountains and around rivers,” he revealed his first impressions for our portal.

“When one works a year around it is understandable that one wants to afford a vacation. Consequently, one wants to have a good time, get some rest and what people from Arabic countries like the most is to enjoy nature so it is my desire to build in Igman. If Igman were in Dubai it would be treated like gold”, ”Buroj” CEO says adding that the nature is beautiful, however there are no sufficient lodging capacities and that is what they would like to see changed.

Therefore, one of the most important reasons for considering development projects in Bosnia is the fact that there were very few significant investments and Buroj would like to be among those who arrive early. He is of the opinion that once other investors hear about successfully implemented projects and investments in BiH, they will want to do the same.

The plan of the company is to start projects in different locations all over BiH. They are currently searching for suitable locations and will, as a follow up, send their teams of consultants to further research and develop studies in order to identify the most appropriate locations and projects.

When asked if the projects in BiH were going to be developed based on the same principles as those in Dubai, he said “Why not?” He also noted that domestic companies and workers were going to be engaged in the projects.

“Furthermore, if all of these activities are properly covered by media, BiH will become an attractive location for building for international hotel chains, resorts, luxury villas and complexes. I hope tourists will be coming to enjoy nature and to rest and I also hope many people will soon want to have their own place in BiH,” noted Ahmed Bin Sultan.

Even though BiH is known for its complex government structure which confuses foreign investors and very often the bureaucracy becomes the main obstacle in our country, Ahmed Bin Sultan expects the local authorities to provide their assistance, support and cooperation.

He says that he will share his positive experiences with his partners since everyone looks for nice nature and all they want is for their money, their investment to be safe without anyone trying to cheat on them, no matter what kind of assistance we are talking about.

In conclusion of our interview he says that he is happy to be here and that he is definitely an optimist. He believes that his company’s plans will be implemented and hopes to start initial activities within next six months.

By Seida Bijedić
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#15 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by insomnia78 »

moa wrote:Arapi dolaze ovdje iz prostog razloga. Zelenilo, dobra voda iz cesme, samo +40 ljeti, ima i pokoja dzamija u blizini. Budu 2-3 mjeseca i odu kuci. Jos da hoce skijalista napraviti ovi nasi uhljupi pa da ljudi i zimi dolaze ovdje pa da im se uzmaju pare 365 dana u godini. Ako je ovo istina onda je ovo extra projekat, naravno ne smije se narusit priroda...
Pa kako do sad ti arapi prezivjese bez bosne, dje ljetovase i zimovase?
Mislite stvarno da je ovim njihovim lovatorima do dzamija?
User avatar
Gentleman
Posts: 199
Joined: 09/07/2007 21:36

#16 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by Gentleman »

O'zone wrote:24.09.2014 objavili da razmatraju da rade turističko naselje u Sarajevu za 2 miliona Dirhema što dođe
2,000,000.00 AED = 482,576.57 EUR
http://www.buroj.ae/buroj-is-studying-t ... on-dirham/

I u tih par mjeseci sve se poveća na 4,5 MILIJARDI KM

Da nije neko od novinara pogrešno prepis'o?
Billion = milijarda, pa računaj dalje
hazbi
Posts: 84
Joined: 19/12/2013 17:53

#17 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by hazbi »

dragi Boze hoce li iko doci ovdje i otvoriti ikakvu proizvodnju.....kao sto vecina sumlja poucena dosadasnjim obecanjima i ja sa rezervom uzimam mogucnost da neko ulozi 4 milijarde NECEGA u BiH...al eto ljudski je nadati se.....
zelim da vjerujem da ce tu biti radnih mjesta/zasigurno hoce dok traje gradnja/ali sta nakon toga.....
jadni mi sa ovakvom vlascu...nekako mi ova prica ponajvise lici na onu -Beograd na vodi....... ;-)
User avatar
klaki
Posts: 2303
Joined: 15/02/2013 17:49
Location: 榛名山峠

#18 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by klaki »

insomnia78 wrote:
moa wrote:Arapi dolaze ovdje iz prostog razloga. Zelenilo, dobra voda iz cesme, samo +40 ljeti, ima i pokoja dzamija u blizini. Budu 2-3 mjeseca i odu kuci. Jos da hoce skijalista napraviti ovi nasi uhljupi pa da ljudi i zimi dolaze ovdje pa da im se uzmaju pare 365 dana u godini. Ako je ovo istina onda je ovo extra projekat, naravno ne smije se narusit priroda...
Pa kako do sad ti arapi prezivjese bez bosne, dje ljetovase i zimovase?
Mislite stvarno da je ovim njihovim lovatorima do dzamija?
Pa nije da im je do dzamija puno, ali je bonus. Jedan je proveo ljeto blizu mene i redovono tukao po stoku, ali imamo 2 dzamije blizu i cesto je isao klanjati. Jos je sad ramazan ljeti pa im je lakse podnositi. I da ovaj je rekao kako bi rado dosao u bih i preko zime samo da je snijega (i jos kad bi mi izgradili nova skijalista i poboljsali postojeca uf. doduse jesu ove zadnje zime malo sranje)
User avatar
Ned071
Posts: 6435
Joined: 27/01/2014 15:32

#19 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by Ned071 »

insomnia78 wrote:
moa wrote:Arapi dolaze ovdje iz prostog razloga. Zelenilo, dobra voda iz cesme, samo +40 ljeti, ima i pokoja dzamija u blizini. Budu 2-3 mjeseca i odu kuci. Jos da hoce skijalista napraviti ovi nasi uhljupi pa da ljudi i zimi dolaze ovdje pa da im se uzmaju pare 365 dana u godini. Ako je ovo istina onda je ovo extra projekat, naravno ne smije se narusit priroda...
Pa kako do sad ti arapi prezivjese bez bosne, dje ljetovase i zimovase?
Mislite stvarno da je ovim njihovim lovatorima do dzamija?
odes na ilidzu pa vidis da im nije do dzamija. ali jeste do pive, viskija, mesine, hastala i otkrivenih zena. i onda se kad se sitresu, vrate lagano svojim ustaljenim navikama
hazbi
Posts: 84
Joined: 19/12/2013 17:53

#20 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by hazbi »

dragi Boze hoce li iko doci ovdje i otvoriti ikakvu proizvodnju.....kao sto vecina sumlja poucena dosadasnjim obecanjima i ja sa rezervom uzimam mogucnost da neko ulozi 4 milijarde NECEGA u BiH...al eto ljudski je nadati se.....
zelim da vjerujem da ce tu biti radnih mjesta/zasigurno hoce dok traje gradnja/ali sta nakon toga.....
jadni mi sa ovakvom vlascu...nekako mi ova prica ponajvise lici na onu -Beograd na vodi....... ;-)
User avatar
jao_situacije
Posts: 17943
Joined: 29/03/2014 19:20

#21 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by jao_situacije »

Gentleman wrote:
O'zone wrote:24.09.2014 objavili da razmatraju da rade turističko naselje u Sarajevu za 2 miliona Dirhema što dođe
2,000,000.00 AED = 482,576.57 EUR
http://www.buroj.ae/buroj-is-studying-t ... on-dirham/

I u tih par mjeseci sve se poveća na 4,5 MILIJARDI KM

Da nije neko od novinara pogrešno prepis'o?
Billion = milijarda, pa računaj dalje
Malo ga zeznuše nule ali haj tu je to negdje :D
User avatar
O'zone
Globalni moderator
Posts: 22352
Joined: 17/02/2008 20:29
Location: Kad god popizdite na vlast, sjetite se da i u opoziciji sjede ista takva govna...."

#22 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by O'zone »

Gentleman wrote:
O'zone wrote:24.09.2014 objavili da razmatraju da rade turističko naselje u Sarajevu za 2 miliona Dirhema što dođe
2,000,000.00 AED = 482,576.57 EUR
http://www.buroj.ae/buroj-is-studying-t ... on-dirham/

I u tih par mjeseci sve se poveća na 4,5 MILIJARDI KM

Da nije neko od novinara pogrešno prepis'o?
Billion = milijarda, pa računaj dalje
Dobro.

2 000 000 000 Dirhema= 481 200 000,00 Eura (1 AED = 0.2406 EUR) * 1,95583 = 941 145 396,00 KM

Opet nekako ne štima :? Možda su ovi na pressici ukalkulisali još neke stvari. Ko zna?
User avatar
Banksy
Posts: 28557
Joined: 18/07/2008 09:33

#23 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by Banksy »

insomnia78 wrote:
Firma osnovana nema ni godinu,

pravo s milijardama u Trnovo

Smrdi, smrdi, opasno smrdi
+ Berilo

+ ''4,5 milijarde''

:lol: :-)
User avatar
Maharadza
Posts: 16698
Joined: 30/01/2013 15:13

#24 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by Maharadza »

"peru" se zlatne kašike! :oops:
User avatar
Truba
Posts: 81017
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#25 Re: Arapi u općini Trnovo grade turistički grad

Post by Truba »

4.5 milijardi

taman koliko fali donacija :lol: :lol: :lol:
počeli su ulagati 1993. :mrgreen:
potrošena 1992. :lol:
Post Reply