ALIJA LAKIŠIĆ: AKŠAMLUK
Neke konzumacije se često isprepliću sa međuobrocima i obrocima,ali se ipak mogu posmatrati i kao posebni obroci i zakuske.
To je u prvom redu akšamluk,koji predstavlja uobičajenu večernju sjedeljku i razgovor uz pijuckanje šljivovice i konzumiranje raznih mezetluka,a koje je uobičajeno kod svih naroda,BiH,naročito kod Bošnjaka.Akšamluk počinje obično u sumrak(oko akšama),te otuda i ovaj naziv,a traje dosta dugo,pa ponekad i do zore.Na akšamluku se polahko i pomalo jede i pijucka,tiho pjevuši,razgovara i prepričavaju šale i doskočice.
Stari bosanski pjesnik,Sarajlija,Muhamed Nerkesi,inače profesor,(1592-1632.g.) mnoge svoje pjesme posvećuje uživanju,veselju i piću,te u jednoj pjesmi kaže da treba piti,al* nikad pjan ne biti.Dakle,na akšamlucima se stalno pije,pomalo i sa pauzama,ali se u principu ne smije nikada napiti.
Po nekim indikacijama,pjesmama bosanskih muslimanskih književnika o vinu,mehani,krčmarici u 16. i 17.vijeku,moglo bi se zaključiti da ova sijela sežu i u period srednjovjekovne Bosne.Naime,svojeg „piva“ Bošnjani nisu mogli da se odreknu ni onda kada su primili islam,te nastavljaju,obično tajno,da uživaju u „pivu“ i sjedeljkama,koje kasnije dobivaju naziv „akšamluk“.Oni su izveli i poseban izraz nazdravljanja—„muhabetosum“,što u ovom slučaju znači-neka zabava i razgovor teče dalje.U Jeleču i danas kažu „hajde muhabet“,što bi značilo „hajde živio“.(Delalić Ćamil).
U Sarajevu se nazdravlja tako što onaj koji nazdravlja diže čašu i kaže „ševkuna“,a drugi odgovaraju „muhabetosum“.(Ševkuna je arapsak-turska riječ i označava „nazdravlje!“.Sve do evropeiziranja Bosne(od oko 1830. naovamo) akšamluci su kod bošnjačkog stanovništva bili „poluilegalni“,jer Bošnjaci nisu željeli da javno dođu u sukob sa normativima islama.Po pravilu,alkohol se konzumirao uvijek poluilegalno,čak i kod prosidbi…
Od sredine 19.vijeka akšamluci postaju legalni i često se pretvaraju u čitave zvanične gozbe ili se na akšamluk nadovezuje tzv.zvanična gozba.Tada akšamluk ima funkciju preduvoda u zijafet.Inače,većinom akšamluk fungira samostalno kao neovisan oblik čašćenja.
Meze za akšamluk je različito,od jednostavnih suhomesnatih proizvoda,sireva,turšija(salata),pa do pravih gozbi,ali koje se odvijaju „natenane“-veoma polahko(bez skrleta).Za akšamluk je uobičajena i CREPULJA,održavanje stalno toplog jela,jer se neprekidno konzumira pomalo,a jelo stalno vrijucka na vatri,te je tako svježe sve dok se akšamluči i pijucka.
Kao kisela jela iza dugog akšamlučenja ili poslije gozbe,odnosno rano ujutro konzumiraju se škembe-čorba i pače,samo više zakiseljeni.
Obično se akšamluči u prirodi,na vidikovcima,pored rijeka,potoka,na vrelima,u bostanu(bašči),a tu obično ima i određeni natkriti ili poluotvoreni prostor(londža),naročito u ljetnom periodu,a na čardacima i čardak-kafanama,seir-čardacima,odnosno u drugim atraktivnim zatvorenim prostorima(teferičli-prostorima) u zimskom periodu.Na akšamlucima se i pjeva i svira,naročito sevdalinke,ali sve je tiho i mirno,za razliku od teferiča,gdje je sve bučno.
Izvor:Alija Lakišić-Bosanaski kuhar,SA 1999
Ima li aksamluka po BiH i bi li se aksamluk mogao plasirati kao turisticki proizvod.
AKŠAMLUK
- Toto
- Posts: 8117
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
- insomnia78
- Posts: 61961
- Joined: 03/04/2011 14:43
#2 Re: AKŠAMLUK
Kako da ne. Pa opste je poznato da nidje niko na svijet ne jede i ne pije. Turisti bi u buljucima navalili
'ta oni znaju o rahatluku
'ta oni znaju o rahatluku
- medjutim
- Posts: 990
- Joined: 11/08/2009 16:09
#3 Re: AKŠAMLUK
Znaju li francuzi aksamlucit'? Kako oni to rade?insomnia78 wrote:Kako da ne. Pa opste je poznato da nidje niko na svijet ne jede i ne pije. Turisti bi u buljucima navalili
'ta oni znaju o rahatluku
- HAVANA
- Posts: 32695
- Joined: 19/08/2008 23:04
#4 Re: AKŠAMLUK
Kako ne znaju,ja sa jednim pravo aksamlucio u galeriji smoje.U 3 ujutro mi francuz sviro kad sat zazvoni na kuli... A sto imaju i onih svojih pjesama dobrih cudo jedno.S dusom.U cast francuza kad ih spomenuste
- HAVANA
- Posts: 32695
- Joined: 19/08/2008 23:04
#5 Re: AKŠAMLUK
A sarajevo i aksamluci,tanko...Osim u privatnoj reziji.Pa nemas pive gdje popit vise u ferhadiji, a ne sta drugo. Jednom sam upo na aksamluk kod tancice u onoj kafanici kod kralja tomislava i cesto vidim,i sve me vuce da udjem u prolazu kod undergrounda u podrumu planinarsko drustvo,vazda neke stare cike sa gitarom,tiho i lagano aksamluce...
- HAVANA
- Posts: 32695
- Joined: 19/08/2008 23:04
#6 Re: AKŠAMLUK
Evo i emir vise ne zna sta odsvirat i skinut,nema vise sta,sve odsviro i sve moze.Sad se vraca u stara vremena...
- KB9
- Posts: 8449
- Joined: 26/10/2014 08:20
#7 Re: AKŠAMLUK
Toto wrote:bi li se aksamluk mogao plasirati kao turisticki proizvod.
- HAVANA
- Posts: 32695
- Joined: 19/08/2008 23:04
#8 Re: AKŠAMLUK
Sad mi se pije,s merakom,lagano... Toto imas ukor na nedeljno jutro.Dje me sad nadje sa muzikom i pjesmama...
- muha_sa
- Posts: 128724
- Joined: 12/11/2004 23:33
- Location: rajvosa
#9 Re: AKŠAMLUK
osupnut samHAVANA wrote:Sad mi se pije,s merakom,lagano...
piješ alkohol
- HAVANA
- Posts: 32695
- Joined: 19/08/2008 23:04
#10 Re: AKŠAMLUK
Pa da ti kazem nesto,par puta sam sjedio sa tim francuzem,sa drugim na bjelasnici,trecim iz hrvatske,slovenije...I kad se cujemo samo vicu kacemo opet... Mogao bi,za odredjenu grupu ljudi,kojih nije malo.Nije svakom do soping centra i obilazaka stratista,livada,crkvi i dzamija...Gdje god odes vodaju te standardno...pobio,popljacko,izgradio,srusio...Neko trazi malo duse...KB9 wrote:Toto wrote:bi li se aksamluk mogao plasirati kao turisticki proizvod.
- HAVANA
- Posts: 32695
- Joined: 19/08/2008 23:04
#11 Re: AKŠAMLUK
muha_sa wrote:osupnut samHAVANA wrote:Sad mi se pije,s merakom,lagano...
piješ alkohol
- pirmin
- Posts: 11199
- Joined: 18/02/2006 23:50
- Location: Ciganluk
#14 Re: AKŠAMLUK
Koliko antologije na jednoj sceni
Klasik
Klasik
- Toto
- Posts: 8117
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#15 Re: AKŠAMLUK
kako ova sezona aksamlooka ?
- Toto
- Posts: 8117
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#16 Re: AKŠAMLUK
kako aksamlook upakovati u turisticki proizvod?
- Toto
- Posts: 8117
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
- Connaisseur Karlin
- Posts: 20595
- Joined: 31/01/2016 16:16
#18 Re: AKŠAMLUK
Spanjolci to rade uspjesno godinamaToto wrote:kako aksamlook upakovati u turisticki proizvod?
- Maraschino
- Posts: 18997
- Joined: 10/11/2006 16:15
- Location: ...
#19 Re: AKŠAMLUK
a sto ne bi moglo. jedan(odredjen) dan u sedmici, dvije ili mjesecno okupljanje na jednoj ili par lokacija sa finom muzikom.Toto wrote:kako aksamlook upakovati u turisticki proizvod?
mislim da bi to privuklo turiste prvo iz susjednih zemalja pa i sire.
samo da ne prodje k'o splavovi.
- zavezata-vreca
- Posts: 890
- Joined: 04/02/2016 00:17
#20 Re: AKŠAMLUK
Kuča sevdaha da ubaci mjesto ruze boze i smreke ... Rakiju i pivu . razvaljivala bi. Kod nas sve nakaradno gdje je dobra atmosfera i aksamlucka zika ... Sluzi se boza .... Jebo ga alija sta nam uradi mrtvi .... Nemas ko cojek gdje pive uz himzu i nadu popitMaraschino wrote:a sto ne bi moglo. jedan(odredjen) dan u sedmici, dvije ili mjesecno okupljanje na jednoj ili par lokacija sa finom muzikom.Toto wrote:kako aksamlook upakovati u turisticki proizvod?
mislim da bi to privuklo turiste prvo iz susjednih zemalja pa i sire.
samo da ne prodje k'o splavovi.
- animals
- Posts: 21500
- Joined: 19/04/2013 22:13
#21 Re: AKŠAMLUK
Kako je mocna..strava..Toto wrote:
- graue_maus
- Posts: 3576
- Joined: 13/11/2011 15:01
#22 Re: AKŠAMLUK
danas se sve na zaradu gleda, mislim da nema velike zarade u aksamlucima...
- Toto
- Posts: 8117
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#23 Re: AKŠAMLUK
ma gddje oni znaju aksamlucit??Connaisseur Karlin wrote:Spanjolci to rade uspjesno godinamaToto wrote:kako aksamlook upakovati u turisticki proizvod?
- Connaisseur Karlin
- Posts: 20595
- Joined: 31/01/2016 16:16
#24 Re: AKŠAMLUK
znaju, pricali mi svi koji su bili u SpanjoskojToto wrote:ma gddje oni znaju aksamlucit??Connaisseur Karlin wrote:Spanjolci to rade uspjesno godinamaToto wrote:kako aksamlook upakovati u turisticki proizvod?
vecera im pocinje oko 8 ili 9 sati navecer
a
evo i c/p sa travel stranice:
23:00+ Copas. At roughly this time, Spaniards switch from drinking wines or beers to spirit-based drinks such as a gin & tonic, a mojito, a rum and coke or one of the many local specialities such as a Pacharan in the Basque Country. This often co-incides with a change of location away from the foodie bars to the music bars, Jazz bar or open-air bars. One piece of advice – the measures are very generous!
http://www.totallyspaintravel.com/2013/ ... -in-spain/
raspored svih obroka i odmaranja u periodu od 24 sata
- Toto
- Posts: 8117
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#25 Re: AKŠAMLUK
pa moglo bi .... 700 god su aksamloocili sa maorima ...a i krv im je vrela..Connaisseur Karlin wrote:znaju, pricali mi svi koji su bili u SpanjoskojToto wrote:ma gddje oni znaju aksamlucit??Connaisseur Karlin wrote: Spanjolci to rade uspjesno godinama
vecera im pocinje oko 8 ili 9 sati navecer
a
evo i c/p sa travel stranice:
23:00+ Copas. At roughly this time, Spaniards switch from drinking wines or beers to spirit-based drinks such as a gin & tonic, a mojito, a rum and coke or one of the many local specialities such as a Pacharan in the Basque Country. This often co-incides with a change of location away from the foodie bars to the music bars, Jazz bar or open-air bars. One piece of advice – the measures are very generous!
http://www.totallyspaintravel.com/2013/ ... -in-spain/
raspored svih obroka i odmaranja u periodu od 24 sata
sta su mezili ??