Ne stavlja se toliko gusta smjesa. Evo kako sam ja pravio (ja sam se zajebo pa stavio kvasca 50 g pa sam morao nadodavati).manekenka u penziji wrote:ma sve sam ja to uradila ali mi je ona smjesa nabubrila i iscurila na te rupe
11g kvasca
52g secera
355 ml vode
Moze se dodati i vino i sirce (4:1) i mjesati sa ovom smjesom u omjeru 1:1.
Znaci smjese kvasac-secer-voda 10 ml na 10 ml smjese vino-sirce.
Izvinjavam se jos jednom, mislio sam da ce ljudi potraziti naucne radove na tu temu prvo (kao ja prije nego sto sam pokusao to) ili naci neki recept za ovu smjesu.
Edit: ja sam postavljao smjesu od 1.5l kvasac-secer-voda i litar vina. Prvo sam postavljao 1:1 pa onda smanjivao i na kraju ostalo samo kvasac-secer-voda. Uzimao sam male flasice i busio burgijom i stavljao rakijsku casicu smjese i rakijsku casicu vina. U svaki mamac je islo dvije casice. Napravio sam 25 zamki i postavio za vocke i jagode i jos neke kulture, i naravno neke da ne smeta kada se jede vani.
Edit2: naime ovu smjesu voda-secer-kvasac sam ostavio preko noci da odlezi i iscurio je dio (samo po flasi) jer sam stavio skoro punu flasu . Edit5: otvorenu flasu (ne zatvarati jer moze doci do havarije )
Edit3: zapremina rakijske casice je 20 ml
Edit4: u jednom eksperimentu se koristilo sirce od jabuka (cider nako sirce) a u drugom sirce od rize. Oba su alkoholna (mali procenat alkohola).
Edit6: na flasama ostaviti cep, ako se nema cep moze se staviti neki najlon (ja sam koristio kesu) i vezao kanafom oko grla.
Nadam se da nece biti nekih nedoumica, citav proces je objasnjen, imaju cak i slike. Ako nekog zanima koji sam borer koristio na burgiji (mala burgija 450 w cini mi se ) to je onaj leptir borer (za drvo) cini mi se 16ka. . Busio sam samo onim djelom prije leptira i dobijao sam koliko toliko uniformne rupe.
Edit7: za fatanje strsljenova koristiti leptir borer velicina 10. Naime leptir borer se kaze narodski a strucni izraz je leptir stvrdlo. Edit8: busiti i leptirom.